Ciekawe linki/artykuły/fotografie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ciekawe linki/artykuły/fotografie

Postprzez Szpagin w 28 Sie 2013, 21:10

@Terminus: moja prognoza na wybory w 2015. W wyborach parlamentarnych zwycięży PiS z Jarosławem Kaczyńskim jako premierem, ale nawet w koalicji z PSL nie będą mieli większości. Roboty Kaczyńskiemu nie ułatwi fakt, że w wyborach prezydenckich Gliński przegra w drugiej turze z Komorowskim. I choć obecny prezydent nie jest osobą konfliktową, prezydent i premier wywodzący się z różnych partii utrudnia pracę rządu. Po (góra) dwóch latach, które wypełnią tematy typu religia, Smoleńsk, krzyż, Smoleńsk, populistyczne hasła i jeszcze więcej Smoleńska, a w międzyczasie ochłodzenie stosunków z Berlinem i Moskwą, Sejm zostanie rozwiązany. W kolejnych wyborach wygra PO, tworząc koalicję z SLD. Premierem zostanie Schetyna lub Sikorski.

W przyszłości zobaczymy, w jakim stopniu się myliłem.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 28 Sie 2013, 21:25

Sprawa Smoleńska jest poruszana wielokrotnie przez PiS ale nie bez powodu... Szereg nieścisłości i tok prowadzenia śledztwa to jest jakaś kpina. Nie wolno przyjąć nieprawdy bo potem ciągle takim gnojem będą nas karmić. Poza tym te całe raporty jedne drugim przeczą mimo że od jednego "dziada" pochodzą. Cały świat momentami żyje Smoleńskiem.

Religia? Nie wypowiem się... Denerwuje mnie ta wojna o krzyże i inne. Religii to polityki mieszać nie wolno. Jedynie w kwestii szanowania się i życia z ludźmi gdzie religia pokazuje jak to robić. TYLE! I żadnych nawracań przez polityków bo to raczej prowadzi w drugą stronę. Sam jestem katolikiem i widzę jak to się ma w moich oczach co dopiero u innych niewierzących czy też wojujących jak to Terminus nazywa :caleb:

PO się już wykazało. Radzę im wypie*dalać z tą całą ich programową propagandą. Trzeba ustąpić innej partii i wychodzi na to że to PiS tu pasuje bo inne jakoś mi się nie widzą. Każda partia na coś cierpi ale należy wybrać to gorsze zło i pewniejsze perspektywy.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Szpagin w 28 Sie 2013, 22:05

Cały świat momentami żyje Smoleńskiem.

Jak to mam rozumieć? Świat się Smoleńskiem zainteresował, jak Tupolew uderzył w ziemię. No, może jeszcze przez następne dwa dni. Potem o tym zapomniano, bo miały miejsce wydarzenia o znaczeniu wiele większym dla świata niż śmierć prezydenta wschodnioeuropejskiego państwa, którego wiele osób nie potrafi nawet znaleźć na mapie.

Mam świadomość, że katastrofa Smoleńska to poważna sprawa, ale uważam, że PiS robi wokół tego o wiele więcej zamieszania, niż jest to potrzebne. Poza tym, to wydarzenie, interpretowane przez jako morderstwo (choćby dokonane przez zaniechanie) oraz nieomal męczeństwo prezydenta Kaczyńskiego, jest potężną bronią w propagandowym arsenale PiS'u, która tak na dobrą sprawę przeciętnego obywatela niewiele powinna obchodzić. Przez popełnione przez stronę polską i rosyjską zginęło prawie 100 osób, w tym prezydent - odpowiednie służby powinny podjąć działania, by podobny wypadek nie zdarzył się w przyszłości. Sprawa powinna była wygasnąć w ciągu kilku miesięcy, a tak regularnie jest nagłaśniana w mediach. A kto na tym najbardziej cierpi? Rodziny ofiar, szczególnie zwykłych, szarych ludzi - załogi samolotu, oficerów BOR, przedstawicieli Rodzin Katyńskich. Media i politycy regularnie rozdrapują rany, które nawet nie zaczęły się zabliźniać.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez djcycu w 28 Sie 2013, 22:23

Miałem na myśli gazety zagraniczne które od czasu do czasu coś napiszą albo po prostu ekspertów którzy także badają sprawę na własną czy też czyjąś rękę no i internautów i innych maniaków spiskowych.

PiS dał ciała z tą sprawą. Za bardzo ją rozdmuchali i ludziom zbrzydło. Macierewicz też przesadził kilka razy i mimo że ma rację w wielu kwestiach to jednak spalił na panewce i nikt go słuchać nie chce. Mówiąc wprost... Mieli dobre zamiary by sprawę wyjaśnić i przy okazji wywalić kilku ludzi którzy mataczą ale nie mieli taktyki więc przesadzając spieprzyli wszystko.

Sam nie wierzę w zwyczajny wypadek. Gdyby się rozbili z głupoty pilotów to by procedury były odpowiednie i nie był by to "lot prezydencki" (nie ma takiego terminu). Tu jest większa afera bo za dużo niejasności wychodzi no i świadków którzy zaczęli mówić co widzieli tego dnia. Na odpowiedź a ściślej obronę komisje wydają nowe raporty i rewelacje które przeczą wersji pierwotnej ustanowionej przez MAK i Millera tak więc prawda jest inna i ci którzy ją zmieniają gubią się już we własnych kłamstwach.

Polecam z resztą obejrzeć "Mgłę" albo "10.04.10" a najlepiej bardziej niezależną "Anatomię Upadku"(jest najlepszy i bogaty w makabryczne fakty które nawet dla leminga są rażące). Wtedy usiąść wygodnie, stać się bezstronnym i oglądając i analizując wnioskować samemu kto rzeczywiście pieprzy od rzeczy. Ta sprawa wyjdzie, wyjdzie jak każda.

Anatomia Upadku:
https://www.youtube.com/watch?v=Nw6Qb7PipB4

Polecam obejrzeć nawet z czystej ciekawości.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Terminus w 29 Sie 2013, 09:36

djcycu napisał(a):Polecam z resztą obejrzeć "Mgłę" albo "10.04.10" a najlepiej bardziej niezależną "Anatomię Upadku"

"Niezależną" - nakręconą przez "niezależną dziennikarkę" Anitę Gargas, od lat zaangażowaną publicystkę PiS, pracującą w Gazecie Polskiej, Gazecie Polskiej Codziennej, uczestniczącą w ruch poparcia TV Trwam et cetera, cetera.
Swoją drogą po obejrzeniu tylko utwierdziłem się w przeświadczeniu o poprawności tez raportu komisji Millera.

Wybacz, ale pomijając wymyślanie coraz bardziej paranoicznych teorii nie udało się przedstawić PiS choćby cienia dowodu lub poszlaki podważających oficjalne ustalenia. Tyle w tym temacie.

Świat ma to w rzyci. Smoleńsk był tylko jednorazową weekendową sensacją. Poza paroma specjalistami od badania wypadków komunikacyjnych, którzy zajmują się tym zawodowo i nawiedzonymi (zwykle i tak ze środowisk polonijnych) nikogo dłużej to nie obchodziło. A filmik Discovery załatwił sprawę do reszty.

Zabawne jest to, że wszyscy przy okazji Smoleńska dostają amnezji w zakresie raportu NIK w sprawie działalności organów państwa w zakresie nadzoru i kontroli nad specpułkiem czy organizacją lotów VIP-ów. Może dlatego, że pokazuje winę wszystkich od PiS-aków po PO?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Universal w 29 Sie 2013, 17:19

http://wyborcza.pl/1,75248,14512007,Gro ... n=13275506

Premier Donald Tusk zapowiedział, że w przypadku odwołania Hanny Gronkiewicz-Waltz w referendum, powoła ją na stanowisko komisarza rządzącego Warszawą.

A myślałem, że odstawią ją na bok, dla wyciszenia emocji :(
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Terminus w 29 Sie 2013, 18:13

A słyszałem.
Niezły ból rzyci mają organizatorzy referendum :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Wunderwaffe w 29 Sie 2013, 21:04

Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez djcycu w 29 Sie 2013, 21:07

Terminus napisał(a): niezależną

Owszem, niezależną może nie na najwyższym stopniu ale wytłumacz mi proszę dlaczego sprawa się tak ciągnie? Wystarczyło oddać wrak, czarne skrzynki, nie robić miliarda zaniedbań i celowych jak na moje oko manipulacji i nie przekształcać faktów (lot prezydenta czyli lot wojskowy a śledztwo wg komisji Chicagowskiej która tyczy się cywilnego lotu :facepalm:). Na koniec Rosja powinna pizdnąć wszystkimi papierami w twarz PiS'owców i rzec "spieprzać! na przyszłość razem nie pracujemy". Miałbym zero wątpliwości i utwierdził bym się w winie pilotów bo tak pokazali by solidność działań. Tak jednak nie jest.

Nakręcili filmy pod PiS głównie te dwa pierwsze ale ostatni bardziej mówi o faktach jakie zaszły i jakie trwają i dla mnie jest to nie do pomyślenia co się pieprzy w mediach oficjalnie.

Film z Discovery z serii "Katastrofy w przestworzach" można o kant dupy potłuc. Niby na raporcie oficjalnym oparty a z tego co widziałem to czysta paranoja pod czyjeś dyktando. Nie dziwi mnie więc fakt że non stop PiS startuje ze Smoleńskiem bo jak ktoś mówi publicznie kłamstwa to rodziny tych ofiar cierpią a fizycy znający się na trajektoriach jeszcze bardziej.

PS: Siedziałem i analizowałem wiele artykułów z tym związanych bo sprawa jest po prostu ciekawa. Nie lubiłem Kaczyńskiego i PiS'u ale fakt faktem jest jeden wielki burdel z tą sprawą i dziwne samobójstwa. Wiem Termi że wielu się nakręca i szuka teorii spiskowych ale sam sobie pomyśl czy nie wydaje ci się to porąbane bardziej jak tuszonka w puszce...

OK, tyle gadki w tym temacie bo to temat rzeka.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Woland w 29 Sie 2013, 21:16

Image

Co do Syrii:
Image

Ciekawy blog pragnę polecić, czytam regularnie od kilku miesięcy:
http://margineszycia.blogspot.com/

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive desmond,
Negative Terminus, Soviet.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Tajemniczy w 29 Sie 2013, 21:43

Universal napisał(a):A myślałem, że odstawią ją na bok, dla wyciszenia emocji :(

Co ty koleżki z partii będą się starać aby jak najdłużej była u korytka :caleb: . Jeszcze może półroczna kwarantanna dla nowego prezydenta Warszawy z wynajęciem HAZMAT-u :facepalm:
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Woland w 29 Sie 2013, 21:57

Po bandzie pojechali. Ciekawe co kombinują. Tusk wie że nie wygra wyborów i cały czas się tylko pogrąża. Ale po co?
Od dawna sądziłem już tak i wszystko coraz bardziej mnie w tym utwierdza (wiem, nic nowego nie odkryłem) że PiS, PO, SLD, PSL i cała reszta to jedna banda raz na jakiś czas stołkami i stanowiskami się wymieniająca. To wręcz jedna partia.
Płotki odpadają, ale najważniejsi to te same goście od wielu lat.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości