Terminus napisał(a):W kwestii formalnej: w Biblii nie ma zakazu transfuzji. Z prostego powodu - pierwsza transfuzja miała miejsce w 1667r ne. więc coś takiego nie istniało w świadomości autorów Biblii.
Świadkom Jehowy, najzwyczajniej ze względu na brak wiedzy historycznej transfuzja skojarzyła się z zakazem spożywania potraw z krwią, które to było praktykowane przez chrześcijan nieżydowskiego pochodzenia i było powodem sporu opisanego w Dziejach Apostolskich.
HCNOPS napisał(a):Czy to coś złego? Szkodzą tym komukolwiek? Nie.
Terminus napisał(a):Szkodzą sobie i swoim bliźnim odmawiając transfuzji w sytuacjach gdy jest to jedyna realna metoda ratowania życia.
Terminus napisał(a):Zresztą historycznie na to patrząc stanowisko w takich sprawach jak transfuzje, przeszczepy, szczepienia zmieniają się u nich równie często co daty "końca świata".
Terminus napisał(a):Zresztą jak już pisałem ich obecna interpretacja Dziejów Apostolskich jest delikatnie mówiąc "dziwna", bo upierają się nad przestrzeganiem(a w zasadzie nad jego skrajną nadinterpretacją) jednego zakazu z Prawa Mojżeszowego, zupełnie ignorując inne, oraz fakt iż dotyczył on tylko Żydów, którymi nie są.
Terminus napisał(a):Oczywiście można powiedzieć, że każda religia, czy ruch religijny ma swoje dogmaty i "pomysły", które dla osób innej wiary lub bez wiary będą się wydawały dziwne czy śmieszne.
Terminus napisał(a):Denominacja"? Dziwne określenie.
"Wyznanie (denominacja) – grupa wewnątrz religii o wspólnych zasadach wiary;"
Terminus napisał(a):Szkodzą sobie i swoim bliźnim odmawiając transfuzji w sytuacjach gdy jest to jedyna realna metoda ratowania życia.
Terminus napisał(a):Zresztą jak już pisałem ich obecna interpretacja Dziejów Apostolskich jest delikatnie mówiąc "dziwna", bo upierają się nad przestrzeganiem(a w zasadzie nad jego skrajną nadinterpretacją) jednego zakazu z Prawa Mojżeszowego, zupełnie ignorując inne, oraz fakt iż dotyczył on tylko Żydów, którymi nie są.
Wtedy apostołowie i starsi wraz z całym zborem uznali za słuszne, by razem z Pawłem i Barnabasem wysłać do Antiochii wybranych spośród siebie mężów: Judasa zwanego Barsabbasem i Sylasa — mężów przodujących wśród braci; i swą ręką napisali:
„Apostołowie i starsi, bracia, do tych braci w Antiochii i Syrii, i Cylicji, którzy są z narodów: Pozdrowienia! Ponieważ usłyszeliśmy, że niektórzy spośród nas zaniepokoili was swymi mowami, próbując zasiać zamęt w waszych duszach, chociaż nie daliśmy im żadnych poleceń, doszliśmy do pełnej jednomyślności i uznaliśmy za słuszne, by posłać do was wybranych mężów wraz z naszymi umiłowanymi — Barnabasem i Pawłem — ludźmi, którzy wydali swe dusze za imię naszego Pana, Jezusa Chrystusa. Wysyłamy więc Judasa i Sylasa, żeby o tym samym donieśli również w słowach. Albowiem duch święty i my sami uznaliśmy za słuszne nie nakładać na was dodatkowego brzemienia, z wyjątkiem następujących rzeczy koniecznych: macie powstrzymywać się od tego, co ofiarowano bożkom, i od krwi, i od tego, co uduszone, i od rozpusty. Jeśli będziecie się tego starannie wystrzegać, dobrze się wam powiedzie. Bądźcie zdrowi!”
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości