Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Kudkudak w 05 Lut 2013, 21:17

Woland napisał(a): Zawsze sił mi dodaje że czuwa nade mną niewidzialny różowy jednorożec na wrotkach i zawsze mi pomoże a i pokaże wszelkich niewiernych.

Zacząłbym obawiać się o swój stan psychiczny na Twoim miejscu. Pony bym jeszcze zrozumiał, ale ten pseudoponiacz ma krzywe nogi!

Woland, a jak okazujesz swemu bogu cześć? :P
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Reklamy Google

Postprzez Woland w 05 Lut 2013, 21:40

Bardzo przepraszam, zbłądziłem, dawniej od urodzenia czciłem jedyne słuszne i prawdziwe bóstwo. Ale opuściłem je. Na kilka godzin aż! Aczkolwiek to bóstwo mi się objawiło i naprowadziło mnie na prawidłową drogę. Znów wierzę w jedyne prawdziwe bóstwo.
Image
Nie wiem teraz kud jak wybłagać litość u jak widać naszego wspólnego bóstwa najwyraźniej. Ty wiesz może co sprawi że mi w pełni przebaczy?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Kudkudak w 05 Lut 2013, 22:18

"A czy wpłaciłeś ofiarę na Kościół?"
Ostatnio edytowany przez Kudkudak, 05 Lut 2013, 22:36, edytowano w sumie 1 raz
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Woland w 05 Lut 2013, 22:36

To jak ja teraz swą duszę uchronię?

Uwagi moderatora:

Widzę zlot pedałów-którzy-lubią-kuce. Skończcie offtop.
Woland
Legenda

Postprzez M3Fis70 w 13 Mar 2013, 21:28

Ponoć wybór historyczny, gdyż to pierwszy papież z ameryki południowej. Z Argentyny, przyjął imię Franciszek.
Ciekawe czy uda mu się odbudować wiarę w kościół, bo z tego co mi się wydaje przez Benedykta trochę czy może jeszcze bardziej ona podupadła.
Co o tym sądzicie?
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Lip 2019, 10:04
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 76

Postprzez Adam w 13 Mar 2013, 21:44

Wątpię, gdyż znowu wybrali staruszka. Chłopina ma 77 lat. Porządzi max 7-8 lat jak Szwabina, mało zrobi i albo nie daj Bóg umrze, albo abdykuje. Jak naszego wybrali, to miał z 50 parę lat i patrzcie ile dokonał. Takiego papieża już nie będzie :(
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Szpagin w 13 Mar 2013, 21:45

To oczywiste, że wybrali papieża spoza Europy, bo Europa już nie jest do uratowania. Mój wujek mieszka w RFN, tam na średniej wielkości podmiejskim osiedlu do kościoła chodzi raptem 30 osób, a msze odprawia ksiądz z pobliskiej parafii o podobnej wielkości. U mnie do kościoła chodzą za to tylko emeryci. Starego Kontynentu nic już niestety nie uratuje, więc trzeba skupić się na miejscach, gdzie Kościół jest naprawdę silny - Ameryce, Afryce, Azji...
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Voldi w 13 Mar 2013, 21:52

Moim zdaniem, Benedykt akurat dla Kościoła zrobił sporo. Dla tego Kościoła odwiecznego, który zagościł w Europie już kilka wieków po Chrystusie. Owszem, JP2 zbudował fundamenty Kościoła w krajach afrykańskich, ale z czego jest znany? Ze znajomości języków, z wycieczek na południe, z kremówek, czy z tego, że będąc biskupem kazał mówić do siebie 'wujku'. A ile afer tuszowano za jego kadencji? Benedykt XVI wg. mnie mocno posprzątał. I choć teraz, po 'historycznym' Habemus Papam na pewno zaczną wypływać 'brudy' po Benedykcie, z pewnością będą wyciągane na siłę i przypiszą mu wiele spraw, na które absolutnie nie miał wpływu.
Franciszkowi powodzenia i słusznego sprawowania tej wielkiej posługi.

Szpagin - masz rację, Starego Kontynentu już się nie da uratować (polscy księża na misjach... we Francji, sprzedawanie świątyń w Niemczech), aczkolwiek można próbować nie pogorszyć stanu rzeczy. Moim zdaniem powinien oficjalnie wyciągnąć cały ukrywany wcześniej syf na wierzch. Tylko kto byłby tak głupi? Szybciej zejdzie z tronu niż na niego wszedł. Kardynałowie trzymają rękę na pulsie...
Adam - żebyśTy chłopie w 77 lat się tak trzymał jak on się trzyma, to Ci z całego serca życzę :)

Ale pierdo*enie (za przeproszeniem) na TVNie właśnie usłyszałem: Benedykt XVI spalił się, mówiąc, że problem pedofilii w Afryce nie zaistnieje, gdyż homoseksualizm jest tam zakazany. Po jeden, co ma pedo z homo, po drugie, co z tego, że jest zakazany? TVNy...
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Woland w 13 Mar 2013, 21:52

Jorge Mario Bergoglio to ciekawa postać. Oskarża się go o to iż jest zdrajcą! W czasie brudnej wojny donosił juncie na lewicowych księży i zakonników. Ci duchowni natomiast "tajemniczo znikali". Wikipedia oczywiście skasowała, ale zawsze są inne źródła: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... jciec.html

Jak pisał wybitny polski poeta Zbigniew Herbert w "Przesłaniu Pana Cogito",

"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy"
Woland
Legenda

Postprzez xionc w 13 Mar 2013, 22:00

Knuli, knuli i wyknuli. Totalny beton, ani kroku w tył czy tam w przód. Byle zachować status quo czyli władze i pieniądze, nawet pod ręke z mafią. No i ta postawa polskich mediów - żenująca, wielka poruchawa jakby król do lasu przyjechał.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez BuldI w 13 Mar 2013, 22:02

Moim zdaniem tutaj nie chodzi nawet o narodowość czy pochodzodzenie papieża. Po wybór Jana Pawła II zapoczątkował modę na papieża nie-włocha. Głównym zadaniem Biskupa Rzymu jest przecież właśnie uduchowienie całego społeczeństwa, przekazywanie ludziom podstawowych wartości wiary w Boga no i przede wszystkim szerzenie katolicyzmu. Wiek ani kraj nie ma tutaj żadnego znaczenia. To doświadczenie, umiejętność przewodzenia ludziom oraz pamięć o swojej najważniejszej misji decyduje o tym, jak zostanie papież przyjęty. Jan Paweł II jak też Benedykt wypełniali swoją posługę najlepiej jak mogli. I tego samego życzę nowo wybranemu paieżowi...
BuldI
Kot

Dołączenie: 13 Mar 2013, 21:52
Ostatnio był: 07 Sie 2013, 21:43
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez Adam w 13 Mar 2013, 22:07

@Voldi, to, że dziś świetnie się trzyma, nie oznacza, że tak samo będzie za parę lat. Gdyby wybrali młodego, pełnego energii jak Jana Pawła II to z pewnością wyglądałoby to inaczej.

BTW. jest pierwszy suchar o nowym papieżu:

Kod: Zaznacz wszystko
- Franciszek Pierwszy!
- A Kubica który?

:E
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szpagin.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor