Coś czuję że to idealny temat żeby sobie trochę popsioczyć. Akurat mam taką wielką chcicę na to
Mianowicie chciałbym poruszyć kilka spraw tak z modów jak i z samej podstawki. Wzorowałem się głównie na modzie LWR bo on zawiera tych badziewi najwięcej ale niestety to nie jedyny mod który cierpi na brak logiki.
Każda część gry w jakiś większy lub mniejszy sposób oferuje nam HUD, paski zdrowia, siły oraz promieniowania. Wkurza mnie kiedy wielcy moderzy biorą się za utrudnianie moda w taki sposób że usuwają te paski całkowicie. Jakiż to ma sens a już nie daj Bóg związek z realizmem? Przecież to gra w której nie mamy możliwości odczuć poziomu zmęczenia, napromieniowania i stanu naszego zdrowia! Jak więc mamy to wiedzieć?! Dla mnie maksymalnie co można usunąć to mimimapę (ew zamieniać na kompas), stan naboi w magazynku i ogólny no i tu się chyba lista kończy bo usunięcie celownika też jest pomyłką zwłaszcza że większość dodatkowej broni przy celowaniu ze szczerbinki ma ogromne pomyłki i nie celujemy tam gdzie pokazuje celownik.
Emisje... Nie wiem co w tym takiego wielkiego i podniecającego. Każdy się na to napala jak Kazek na Maryśkę ale chyba niezbyt ma ktoś na tyle oleju by sprawę idealnie przemyśleć. Sprawa emisji kwitnie kwiatem błazenady szczególnie w LWR. Grałem sobie wczoraj i na Jupiterze dosięgła mnie emisja. Na całej mapce jest ogrom miejsc w których można bezpiecznie przekoczować. Niestety owe schrony autor zmieścił jedynie w bunkrze naukowców i na stacji Janów. GSC z resztą nie lepiej sprawę rozwiązało wmawiając nam często że dziurawy jak durszlak barak jest lepszy od betonowego bunkra... Realizm? Nie, żenada i sztuczność... Szczególnie kiedy przez takie pierdoły giną postacie questowe
albo musimy zaiwaniać przez pół lokacji (albo całą wdeptując przy okazji w 40 nasranych jak po króliczej klatce anomalii) w trakcie misji by postać sobie parę minut w jednym pomieszczeniu z kilkoma klimatycznie dyszącymi i celującymi w ściany i czerwone niebo stalkerami Klimatyczne... Po huju.
Kolejny śmieć w modach to wydłużony czas działania medykamentów itd... Owszem leki niech leczą długo ale napój energetyczny? Jaki jest sens picia go kiedy pasek siły uzupełnia się zaledwie o 3 sekundy szybciej niż normalnie? Czemu nie natychmiast skoro pierwotne założenie gry mówi że napój energetyczny ma pomóc ci w chwili kiedy padasz z sił i musisz iść dalej? Idiotyzm... Szkoda tylko to barachło ze sobą targać. Szczególnie to wkurza kiedy chcemy wejść na coś a skok jest uzależniony od siły... Kilka nieudanych podskoków i postać dyszy a ja wrę ze złości bo izotonik nie działa.
Mutanty versus broń... Iście wkurza mnie kiedy autor moda robi z kałasza wiatrówkę albo sprzęt do ASG a z mutanta czy wrogiego stalkera czołg. Idziesz otwartym terenem a tu nagle stado pijawek a ty zamiast się obronić musisz uciekać i potem strzelać z mura albo drzewa albo po prostu grać do skutku z wcześniejszych zapisów. Realizm? Przecież to gra... Musi dać się przejść względnie łatwo bo zapał szybko opadnie, tym bardziej że mamy dobry sprzęt.
Anomalie. Jak są i je widać to nawet ok ale kiedy ich nie widać to już przegięcie... Nie widzę większej nudy jak łażenie ze śrubami i rzucanie co 5 metrów jej przed siebie bo a nuż będzie tu anomalia... Kicz! To się nam już znudziło.
Faworyzowanie broni... Ja rozumiem. Też mam swoje ulubione ale dlaczego nieraz słaba w realu broń jest lepsza od tej naprawdę dobrej? Co innego gdy to unikalny sprzęt ale tak jest nieraz ze standardową bronią. Czasem są takie przeginki że aż razi. Załóżmy np problem NS. Kałasz jest gorszy od Grozy bo ma kaliber 5 mm a nie 9 mm (seria z Grozy zabijała od razu). No to weźmy autora moda poczęstujmy ołowiem kalibru 5 mm, zobaczymy czy wytrzyma 2 magazynki a w egzo 10...
Wyludnienie zony. Ok, wyludniona zona to w sumie ma sens ale mutanty też obetnijmy. To nie safari! Mało tego czasem wywalają handlarzom masę towaru. Jak więc przejść taką grę bez stresu i z zamiarem noszenia imienia autora na ustach? Imposible...
Wieszanie amunicji na pasie coś na wzór magazynka... Spox! Też lubię ten bajer ale gdzie do ku*wy nędzy powiesić resztę czyli artefakty, detektory i ew sprzęt do wykonania misji? Czy w profesjonalnym kombinezonie bojowym nie ma ładownic? Jest tylko pas?! Lepiej nie robić takiego bajeru jak się go dobrze nie przemyśli.
Usunięcie znaczników przejścia z lokacji na lokację - noż ku*wa... Wróżką jestem? Teoretycznie z mapy na mapę powinno się przechodzić w każdym miejscu na granicy map ale skąd mam wiedzieć gdzie autor upie*dolił sobie przejście i dokąd (wspomnę że nikt z NPC nie mówi o tych lokalizacjach)?
(nie z LWR) Latarka która po włączeniu nie daje oświetlenia... Co to jest???!!! Klimatyczne, ach awesome, mod roku! Gówno nie mod roku. Taką latarkę równie dobrze z opcji gry można wywalić. To nie utrudnia gry, to ją sprawia dziecinnie nierealną. Mój kumpel ma taką latareczkę... Świeci lepiej jak szperacze Hella.
Zbyt niski czy wysoki udźwig - bez komentarza. 35 kilo to może dla niektórych dużo ale z powyższymi nielogicznie złożonymi w kupę błędami wyda się nam to niczym 3,5 kilo bo kałasz z 500 nabojami to za mało a z pijawki nie zabierzemy amunicji...
Myślę że wyczerpałem temat. No a wy sami się zastanówcie co w tym jest bełkotem a co prawdziwym problemem.