Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Postprzez Pangia w 12 Cze 2012, 17:26

Realkriss napisał(a):Można sobie spokojnie schowki pootwierać, ale do zwiedzania nie ma zbyt wiele, bo poogradzane, a chałupy pozamykane.

Niby jak, skoro za placem budowy jest wciśnięty punkt bez powrotu - dziura na 50 centymetrów, a Szrama nie da rady wyskoczyć -.-
W ogóle Limańsk kipi idiotyzmem, z czego najgorszy jest fakt koncentrowania ognia na graczu - nawet jeśli cały oddział Czystego Nieba strzela do jednego monolitowca, ten śmieć i tak będzie strzelał właśnie do ciebie (i pewnie cię nawet zabije, jak ustawiony jest poziom "mistrz", bo wszyscy biegają z Walami).
Przy drugim karabinie (gdzie mamy za zadanie zabić kolesia obsługującego go) logicznym wydawał mi się fakt, że gdy się go pozbędę, oddział pójdzie do przodu. Nic bardziej mylnego, 6 wojskowych siedzi w domku i próbuje mnie znaleźć, a Czyste Niebo stoi za mostem i nawet nie udaje, że pomaga, strzelając na ślepo, tylko stoi i czeka na gotowe :mad:
Na końcu, gdzie jest akcja ze snajperem, nawet jeśli go już zabijesz (co jest łatwe, o ile masz jakąkolwiek broń z lunetą - nawet AKS wystarczy), oddział i tak dalej tam strzela... Co jeszcze ciekawsze, jest tylko 2 monolitowców i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ich zabili bez mojej "pomocy"
Plac budowy to kpina z gracza, ledwo do przejścia na początkującym, o wyższych poziomach trudności nie mówiąc. Wystarczy, że strzelisz, a wszyscy już wiedzą, gdzie jesteś i możesz zginąć od granatu nawet, jak jesteś przy placu zabaw (a jest chyba ze 100 metrów od niego i 20-30 niżej, zależnie od piętra). Nawet z Bulldoga nie da się tam strzelić, ale rzucić granatem już można. Dobrze, że GSC nie dało im właśnie Bulldogów i RPG, bo bez trainera/kodów/modyfikacji chyba nie dałoby się ukończyć gry
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez nati20 w 12 Cze 2012, 19:59

Mi to nie dziala. wczytuje normalnie las tyle że bez striełoka. może wina patcha bo mam 1.5.10 wiedziałam że mam gdzieś na płycie "sejwy" i z ciekawości sprawdziłam. Masz może sejwa jak lądujesz w tym innym limańsku? Chętnie zwiedziłabym je oraz niedostępny czerwony las
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 22 Gru 2019, 19:00
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez Gizbarus w 12 Cze 2012, 20:32

Nati, wystarczy, że ściągniesz Władcę Zony - z tego co pamiętam, ma możliwość teleportowania postaci :wink: Testowałem go na TFW, działał na większości lokacji - wyjątkiem był Czarnobyl, Podziemia Agropromu i Sarkofag (ze względów oczywistych).
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Przemek77 w 13 Cze 2012, 09:01

Realkriss napisał(a):Niby tak, ale wcale nie musimy kolofdutować. Ja za pierwszym razem leciałam na oślep, ostrzeliwując się dookoła, na dodatek w nocy. Następnym razem byłam tam za dnia i już łaziłam sobie gdzie chciałam, misje nie uciekną, traci się tylko misję zestrzelenia snajpera z wieży, ale to nic, bo akcja idzie dalej.
Można sobie spokojnie schowki pootwierać, ale do zwiedzania nie ma zbyt wiele, bo poogradzane, a chałupy pozamykane.

Otóż to. Pewnie, że nie musimy zapieprzać, ale gra na nas to niejako wymusza, bo nic tam ciekawego nie ma, a wrócić do "Zony Właściwej" już nie można. A przecież można było fajnie rozwinąć (i jednocześnie przedłużyć) fabułę, dać do Limańska jakieś posterunki, handlarza, parę questów - a "zapieprzankę" zrobić od Szpitala.
Widać było, że brakowało pomysłów.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Gizbarus w 13 Cze 2012, 09:41

Prędzej czasu i/albo kasy - pomysłami to zasypują ich fani. Wystarczyło nawet zrobić plebiscyt, skoro TOTALNIE nie mieli pomysłów - po czymś takim mogliby przebierać w ciekawych ideach jak w ulęgałkach... A nie kosztowałoby to ich wiele, jeśli w ogóle cokolwiek. Po prostu ta część była robiona na szybko, żeby pójść za ciosem, co niestety widać :|
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II

Postprzez Realkriss w 13 Cze 2012, 09:44

True, true, też uważam, że można by tam dać bardziej rozwinięta infrastrukturę, może Limańsk mógłby być tak fajną miejscówką jak Rostok.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Przemek77 w 13 Cze 2012, 09:46

Przecież według mnie aż się prosiło o to. To spora miejscówa, ale z totalnie niewykorzystanym potencjałem. Jestem w stanie twórcom wybaczyć sieczkę w Szpitalu i "pociachaną" Elektrownię - ale za Limańsk będę batogiem walił aż będzie jęczało :)

Wyobraźcie sobie Prypeć w SoC, w której jesteśmy "za rączkę" prowadzeni po jedynie słusznej ścieżce, wśród niewidzialnych ścian, nieśmiertelnych oskryptowanych snajperów i zawalonych ulic. Makabra, nie?
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Kozaki: 118

Postprzez szczypiorofix w 13 Cze 2012, 10:24

@Przemek77 : to prawda - z Prypecią w SoC'u jest podobnie - sporo niewidzialnych przeszkód i pełno wrogów (szczególnie wkurzał ten z Gaussem na dachu) - nawet nie było czasu, żeby pozwiedzać tylko do przodu i do przodu. Jeśli chodzi o Czyste Niebo to gra byłaby świetna gdyby nie trzy aspekty:
1) przeludniona Zona (szczególnie Wysypisko)
2) potwory widocznie na mapie
3) Limańsk-Szpital i ucięta do granic możliwości Elektrownia (głównie ten punkt jest zdecydowanie na minus).

Chyba rzeczywiście twórcom zabrakło pomysłu na zadania w Limańsku, który aż prosi się o przystopowanie w pogoni za Striełokiem i zwiedzanie tej lokacji, bo jest co oglądać. Najbardziej podoba mi się moment gdy dochodzi się do anten oraz zadanie z zestrzeleniem snajpera (końcówka) - ten fragment lokacji jest po prostu przepiękny. Szkoda, że nie tu żadnych zadań dodatkowych a wracać się też nie ma po co. Szpital niewiele różni się od kolofdiuti i innych gier tego typu. Sieczka. Elektrownia i strasznie wkurzające strzelanie w Striełoka z Gaussa - masakra. Ogólnie tę grę uwielbiam, przeszedłem (do końca) dwa razy, przejść gry do mostu przed Limańskiem już nie liczę. Ostatnio nawet nie wchodzę do Limańska, bo w chwilą przejścia przez tunel to zupełnie inna gra. Szkoda.
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez Pijawol w 13 Cze 2012, 11:21

szczypiorofix napisał(a):3) Limańsk-Szpital i ucięta do granic możliwości Elektrownia (głównie ten punkt jest zdecydowanie na minus).

Tiaaa... Dać całą elektrownię tylko po to żeby rozdupczyć kilku monolitowców i Game End? To już wolałbym mniejszą niż jest w CS, ale żeby odblokowali freeplay.
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 09:39
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez Szweminek999 w 17 Cze 2012, 21:01

Nie dawać całej elektrowni, ale fajnie byłoby pograć w niej dłużej niż 50 sekund (w moim przypadku). W ogóle CS jest mało "stalkerowaty", ze względu chociażby na brak jakichkolwiek labolatoriów, no bo chyba nie powiecie mi że Podziemia Agropromu to coś klimatycznego?
S.T.A.L.K.E.R.
Awatar użytkownika
Szweminek999
Stalker

Dołączenie: 09 Kwi 2012, 21:57
Ostatnio był: 01 Sie 2014, 13:12
Miejscowość: Baza Powinności
Frakcja: Powinność
Kozaki: 8

Postprzez STALKER58 w 18 Cze 2012, 17:13

Podziemia Agropromu to coś klimatycznego, tylko trzeba to poczuć!

Ja osobiście najbardziej ze wszystkich części S.T.A.L.K.E.R'a czczę, uwielbiam i kocham CS!
Czyste Niebo według mnie jest najlepszą częścią ze wszystkich, najlepiej dopracowaną i najbardziej rozbudowaną (wojny frakcji, mniej bugów (no może trochę mniej :P) itd, itd).

W dodatku z tą częścią zacząłem grę w naszego ukochanego S.T.A.L.K.E.R'a!
Nie potępiam nikogo za inne zdanie, ale moje jest właśnie takie że CS jest najlepszą częścią S.T.A.L.K.E.R'a. :)

Jeśli jesteś prawdziwym Stalkerem ceniącym sobie wypitkę w towarzystwie podobnych myślących ludzi...dołącz do...WOLNOŚCI!

STALKER58
Wygnany z Zony

Dołączenie: 12 Cze 2012, 12:48
Ostatnio był: 15 Mar 2013, 14:59
Miejscowość: Konstantynów Łódzki
Kozaki: 10

Postprzez Pangia w 18 Cze 2012, 20:21

STALKER58 napisał(a):Ja osobiście najbardziej ze wszystkich części S.T.A.L.K.E.R'a czczę, uwielbiam i kocham CS!
Czyste Niebo według mnie jest najlepszą częścią ze wszystkich, najlepiej dopracowaną i najbardziej rozbudowaną (wojny frakcji, mniej bugów (no może trochę mniej :P) itd, itd).

W jaką ty wersję grałeś?! Pierwsze słyszę o stabilności w Czystym Niebie
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości