S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez meJKu w 07 Kwi 2012, 11:55

Firma warta miliony dolarów potrzebuje wsparcia finansowego?
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 17:37
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 07 Kwi 2012, 12:23

Mieć firmę WARTĄ miliony dolarów, a MIEĆ milion dolarów, to dwie całkiem inne rzeczy. A w tym rzecz, że oni po prostu potrzebują MIEĆ przysłowiowy milion - ładnymi obietnicami projektu nie wykonasz, co nie?
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Szpagin w 07 Kwi 2012, 13:09

Jeśli chcą prosić o pomoc finansową fanów, to nie jest dobrze. Myślałem, że kasę na grę akurat mają. Poprzednie części sponsorował Siergiej (który, jak pamiętamy z ostatniego wywiadu, zdecydował zaprzestać finansowania produkcji z bliżej nieokreślonych przyczyn), potem mówiło się o jakimś sponsorze, teraz zaś o czymś w stylu Kickstartera... Zawsze byłem optymistą w kwestii Stalkera 2, teraz jednak mam poważne wątpliwości, czy gra w ogóle się ukarze.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Gizbarus w 07 Kwi 2012, 13:16

"Ukarze", co? :E

A tak serio - nie ma co znów zaczynać spamu "łojojoj, ja nie wiem, czy gra się ukaże, straśliwe wątpie mam" bo to i tak nic nie zmieni. Wyjdzie? Dobrze. Nie wyjdzie? Trudno, zostają mody.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Werewolver w 07 Kwi 2012, 14:12

Gizbarus napisał(a):"Ukarze", co? :E

Nie mędrkuj :caleb: bo to Ty w którymś z zamkniętych tematów napisałeś PRZEŹROCZYSTE ;)
Co do tematu to jestem pewien, że gra się ukaże, aczkolwiek w drugiej połowie tej dekady...
Image

Za ten post Werewolver otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
Werewolver
Tropiciel

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:53
Ostatnio był: 03 Kwi 2014, 20:53
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 37

Postprzez KoweK w 08 Kwi 2012, 12:45

Pierwszy raz widzę, by producent, który sprzedał 3 gry w nakładzie 4 mln egzemplarzy, prosił o dotacje fanów! Dla mnie to brzmi jak chu*owy żart, gdzie GSC traci w moich oczach. Ale z tego, co mi wiadomo, to fani właśnie wyszli z inicjatywą możliwości wysyłania dotacji.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez raczejtak w 08 Kwi 2012, 14:33

A nie sądzicie, że chca dotacji fanów, by zarobić już przed wydaniem gry? Takie czasy- każdy węszy okazję (a jeśli GSC planuje Stalkera 2 wydać tylko na blaszaki to taka forma zariobienia pieniędzy, może zrównoważyć straty na rzecz pirackich wersji). Nie powiem by to co zrobili teraz mnie cieszyło, ale tu wolna wola- ktoś będzie chciał im w ten sposób pomóc (być może wychodząc na osła) jego sprawa, przecież żadnego przymusu nie ma...
Ja jestem zdania, że to chwyt finansowy. Pieniądze pewnie mają, ale skoro moga mieć ich więcej- dlaczego nie?
Nie bądźcie naiwni. Pozostajecie fanami gry, a nie jej twórców.

Nie dziwię się, ale poklasku nie zdobędą.
raczejtak
Kot

Dołączenie: 07 Wrz 2010, 16:35
Ostatnio był: 06 Gru 2014, 16:15
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 8

Postprzez paintball_0 w 08 Kwi 2012, 16:24

Być może nie dostrzegam szerszej perspektywy, ale w mojej ocenie piszesz straszne głupoty. Jak myślisz, skąd takie GSC bierze pieniądze przez te kilka lat produkcji gry? Z czego szef im wypłaca forsę? W własnej kieszeni? A skąd szef ma tę forsę, skoro gra w produkcji, jeszcze ani grosza nie przyniosła? A sprzęt skąd mają? Ten z czasów Zewu Prypeci sprzed 5 lat? A prąd z czego opłacają? A wodę? A czynsz za budynek? Czy ty w ogóle pomyślałeś o tym, że pracownicy GSC spędzają 8h dziennie co najmniej 5 dni w tygodniu w biurze, ślęcząc nad grą, która obecnie nie przynosi ŻADNYCH pieniędzy? Jak myślisz, co się stało z pieniędzmi zarobionymi na poprzednich Stalkerach? Poszły na spłatę pożyczek, albo jako dywidendy dla inwestorów, którzy dali kupę szmalu żeby gierki w ogóle powstały i teraz chcą kasę z powrotem. Plus procenty i zyski. Praca deweloperska to nie jest wolontariat. Założę się, że rodzice też ich już nie utrzymują. A przynajmniej nie oficjalnie. ;)

Załóżmy, że GSC powie "zrobimy wam Stalkera 2, ale zapłaćcie z góry". Na tym polega kick- starter. Płacisz z góry i liczysz na to, że razem z tobą zapłaci wystarczająco wiele osób, żeby zapewnić twórcy wsparcie finansowe na pracę nad grą.

Ja też kiedyś myślałem, że firmy produkujące podzespoły komputerowe zarabiają na nas miliardy na czysto. Zarabia sobie szefostwo, a programiści i inżynierowie dostają zwykłe pracownicze pensje. A i tak cały zysk idzie najpierw na pokrycie wydatków za wieloletnie badania nad technologią.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Szpagin w 08 Kwi 2012, 16:43

Czyli GSC mówi coś w stylu: " Nie mamy sponsora, który zainwestowałby w grę, więc prosimy was, fani, żebyście przelali pieniądze na nasze konto, że by Stalker 2 w ogóle powstał, a potem kupili grę, za którą już zapłaciliście".

Nie wiem, czy dałoby się z darowizn ufundować grę. Najbardziej dochodowe projekty na Kickstarterze zebrały ok. 2M dolarów. Na Stalkera 2 potrzeba znacznie więcej.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez paintball_0 w 08 Kwi 2012, 17:26

Zgadza się. Mniej więcej tak to widzę. I w świetle ostatnich wydarzeń wcale się nie dziwię.

Gizbarus kilka postów wcześniej powiedział, że co innego mieć miliony w gotówce a co innego pracować w firmie wartej miliony. Bo co, mają sprzedać majątek firmy (komputery, budynki, meble...) i za zarobione pieniądze projektować gry na kartce papieru u siebie po garażach?
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez KoweK w 09 Kwi 2012, 19:08

paintball_0 napisał(a):Zarabia sobie szefostwo, a programiści i inżynierowie dostają zwykłe pracownicze pensje.

Wow. No co ty? :o Zarabia dystrybutor na grze, a pracownicy tylko przez okres tworzenia gry. Potem albo robią kolejny produkt, albo się ich zwalnia.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez paintball_0 w 09 Kwi 2012, 22:54

Kowek, ty to rozumiesz, ja to rozumiem. Dlaczego cała reszta nie potrafi tego zrozumieć?
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt08 oraz 0 gości