Witam !
Wczoraj postanowiłem sobie ściągnąć tego oto zacnego moda, a dziś jak wróciłem z szkoły postanowiłem go przetestować.
Po rozpoczęciu gry doznałem takiej małej dezorientacji, ponieważ obudziłem się w nocy podczas burzy, a w tle było słychać było jęki mutantów lub innych cudacznych stworzeń.
Większość podoba mi się fabuła jest średnia, ale czego wymagać od takiego moda skoro jest nastawiony na wojny frakcji. Nie zwykle dobrą sprawą jest dodanie nowych (starych) mutantów.
Na początku rozgrywki rzuciła mi się w oczy jedna ważna rzecz, a mianowicie ilość FPS. Moda mam zainstalowanego na komputerze w wersji podstawowej z AtmosFear i byłem mile zaskoczony, bo teraz jak gram to nie mam ścinek, a na dodatek na obrazie wyświetla mi się większa ilość FPS. Dla porównania S.T.A.L.K.E.R Clear Sky z modem Random Mod grałem od 10 do 35 klatek na sekundę, a teraz minimum wynosi 24 klatki, a nie kiedy w dzień mam po 35 klatek. Nocą dawniej miałem po 35, teraz mam po 50. Pomimo tego gdy wchodzę w anomalię to doznaję lekką "zawieszkę" na około 0,5 sekundy. Oczywiście gram na pełnym oświetleniu dynamicznym DX9 ze wszystkimi suwakami przeciągniętymi do końca, oprócz gęstości trawy (minimum) i wygładzania krawędzi, które mam ustawione.
Innym moim obiektem zainteresowania jest system A-life... Tu sprawa wygląda bardzo dobrze jak dla mnie. Oczywiście pewnie są jakieś niedoskonałości np. Idący Stalker idzie wprost na pseudo-giganta, który mknie ku niemu.
Oczywiście nie mogę o tym zapomnieć, że w ciągu dwóch godzin grania zaliczyłem dwa razy poważne zawieszenia komputera, a dokładniej gra nie odpowiadała. Do wszystkiego dochodziło około 2 minuty po wczytaniu mapy/ zapisu.
Osobiście mod bardzo mi się podoba. Przede wszystkim mod nadaje takiego klimaciku grozy i jest to w końcu coś "innego" ale w dobrze obranych klimatach S.T.A.L.K.E.R'a.
Moja konfiguracja komputera :