Jak się będzie miało odpowiednią reputację u Samotników, to będzie można w Składzie kupić mapy owych przejść.
Będzie się to ładnie komponowało z fabułą SoC, gdzie o przejściu Dolina->Kordon wie tylko Sid. Będą dostępne tylko dla gracza i kompanów.
A ja tymczasem testuje nowy skrypt zwracający wartości "jak bardzo NPC coś słyszy".
Moje dotychczasowe wyniki:
- Strzał z jakiegokolwiek pistoletu z tłumikiem jest bezszelestny z odległości większej niż 6m.
- Strzał z mp5 NPC słyszy już z 18m. Zakładam, że przy karabinach szturmowych ta odległość będzie jeszcze większa. Wniosek tak, że tłumik na AK jest zupełnie bez sensu. Natomiast nie wiem jak wy, ale od tej pory noszę zawsze pistolecik z tłumikiem przy sobie.
- Bieg był słyszalny od 12m. Zmniejszyłem próg słyszalności kroków, co dało następujące efekty:
*Sprint NPC słyszy od 10m, trucht od 6 a skradania w ogóle nie słyszy. Ponieważ system rozpoznaje szelest gałęziami krzaka jako "krok" to powyżej 10m możemy targać całym drzewem i NPC tego nie usłyszy. Jednak jeżeli w tej odległości się skradamy i wpadniemy w krzaki, to usłyszy nas tak, jakbyśmy tańczyli lambadę. Dziwne, ale lepsze to niż nic.
- Problemem są też trafienia. Stalker słyszy kule przelatującą przez krzaki z odległości 7m. Ktoś kto pisał ten system musiał mieć bardzo dziwną percepcję świata.