The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Dżuz w 17 Wrz 2011, 14:39

True, true. Wszystko się dzisiaj robi przede wszystkim dla pieniędzy. Wkur*wiaj*ce jest niemniej jednak to, że zarabiają na fanach w taki właśnie sposób: obiecanki cacanki, a później wielka lipa. I to jeszcze nie na swoich tytułach (nie mówię tu o Scrollsach). A potem ze strony fanów płacz i zgrzytanie zębów. Skyrim pewnie będzie niezłą grą, ale znając życie pewnie dla tych co nie grali w pierwsze trzy części. Tak czy siak, zielone banknoty i tak wylądują w portfelu Howarda, więc nie ma się co aż tak oburzać, bo wiele to nie da. Jak nie starzy fani, to nowi się znajdą.
A że jest masa uproszczeń, to widać że polityka robienia z graczy moronów się sprawdza.
Ja może i zagrałbym w tę grę, a na pewno się tak nie pluł gdyby zrobili jedną prostą rzecz - usunęli z tytułu The Elder Scrolls :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 22:10
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Reklamy Google

Postprzez szczypiorofix w 17 Wrz 2011, 17:35

Powiem teraz bardziej ogólnie (ale to też tyczy się serii The Elder Scrolls). Aż serce mi się kraje ale niestety chyba gatunek cRPG powoli umiera, niestety. Gdzie są te gry, które przechodziło się całymi miesiącami? Teraz robi się gry, które mają powalać, zarówno efektami graficznymi jak i ogólnymi efekciarskimi efektami ;) Ile wyszło w ostatnim roku dobrych, prawdziwych, klasycznych cRPGów? Poza Wiedźminem 2 (chociaż to trochę taki action-RPG) nie przychodzi mi nic na myśl. Takich w których na prawdę czuć swobodę, przygodę i fabułę? Tęsknię za grami w stylu Baldur's Gate czy Planescape Torment, w które grało się miesiącami, odkrywało się fabułę, wyglądało to jakby czytało się dobrą książkę. Postacie, z którymi można było się identyfikować i odkrywać ich historię, np. Khalid i Jaheira z BG1, w dwójce widać to jeszcze bardziej (mimo iż sam Khalid nie żyje). Gry były bez zbędnych efektów graficznych, bo przecież nie o to tutaj chodziło. Teraz, np. początkujący gracz widząc Skyrim - robi łaaaał na widok grafy i tego, że można sobie dobić jakiegoś stworka ;) a gdzie cRPG? Gdzie fabuła? Podejrzewam, że będzie tylko uzupełnieniem - żeby był jakiś sens tych wszystkich mordów, strzelania z łuku itp. Statystyki? Kto by się tym przejmował, ważne żeby natrzaskać paru goblinom ;) Prawdopodobnie jak dla mnie seria TES skończy się na Morrowindzie.
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez Terminus w 17 Wrz 2011, 19:52

Zgadzam się z Kowkiem. Ja "głosuję portfelem" czyli nie kupuję gier Bethesdy...

[i ich nie piracę od czasów Obliviona]
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez meJKu w 17 Wrz 2011, 21:40

Soviet, ale to także jest forum i chyba mogę tutaj wyrazić swoje poglądy? ; )

Kowek, wybacz ale wg mnie milczenie i samo głosowanie portfelem to jedna z głupszych możliwości. Gdyby nie narzekania fanów dzisiaj pewnie gralibyśmy w GTA-podobnego Max Payne'a 3, bez jakichkolwiek nawiązań do poprzedniczek.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: Wczoraj, 19:48
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez Soviet w 17 Wrz 2011, 21:41

Gdyby narzekania fanów miały jakiekolwiek znaczenie, to dzisiaj nie narzekałbyś na TES i Max Payne 3 :P
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez meJKu w 17 Wrz 2011, 21:54

Gdyby ci twórcy gier jeszcze czytali te negatywne opinie... ; )
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Postprzez Terminus w 17 Wrz 2011, 22:05

meJKu jakby gracze nie kupowali marnych gier i DLC to ich wydawcy by popadali albo zaprzestali wypuszczania wykastrowanych gier. Ale niestety jest takie zjawisko jak kupowanie na wyścigi "kto pierwszy odpali, kto pierwszy przejdzie, kto pierwszy wrzuci screeny".
I nie mów, że się nie da. Wydawca Gothica 3-4 Jowood padł po wydaniu marniawych G4 ZB i Arcanii.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez meJKu w 17 Wrz 2011, 22:56

Nigdzie nie powiedziałem, że się nie da. Sam od paru lat kupuję tylko te gry, co do których jestem absolutnie pewien. Gdy jakiś tytuł budzi moje wątpliwości to go omijam (DLC jeszcze ani jednego nie kupiłem). Jednak samo bojkotowanie dzisiaj naprawdę nic nie da, skoro twórcy "hitów" na kampanie PR gry wydają tyle samo co na stworzenie jej.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Postprzez Terminus w 17 Wrz 2011, 23:07

Docelową grupą nabywców są nastolatkowie, więc osoby zapewne statystycznie podatne na manipulacje medialne bardziej niż moje pokolenie. Ale z drugiej strony uważam, że to i tak skuteczniejsza forma nacisku niż żale na forach.
Wrócę jeszcze raz do nieszczęsnej Arcanii. Przed jej premierą dyrektorzy Jowood bez ogródek mówili, że "olali" opinie graczy specjalnie, uważając, że uproszczenie rozgrywki im się opłaci tj. zdobędą nowych klientów w większej ilości. Jak jednak gra się nie sprzedała. Starzy gracze produkt zbojkotowali, nowi się nie pojawili to przed wydaniem dodatku, który i tak ostatecznie nie wyszedł, wydawca zaklinał się, że weźmie pod uwagę opinie graczy...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez meJKu w 18 Wrz 2011, 09:53

Terminus napisał(a):Wrócę jeszcze raz do nieszczęsnej Arcanii..

A ja sądzę, iż w tym przypadku "narzekanie" także miało swój procent udziału ; ) Gdzie nie spojrzałeś, pojawiały się negatywne opinie na temat tego tytułu. Jestem pewien, że jakaś tam część "podatnych nastolatków" nie kupi gry o której pojawiają się same złe opinie, ot taki skuteczny "anty PR" grupy fanów.
Nie wiem czy jest sens w kontynuowaniu tej dyskusji (tym bardziej w tym temacie), ty dalej będziesz głosować portfelem, ja dalej będę narzekać jak coś mi się nie spodoba : P
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Postprzez Gabriel w 18 Wrz 2011, 10:03

Dla mnie saga zakończyła się na Morrowindzie, może wznowi ją Skyrim. Otóż Oblivion taki sobie, niby super rpg, 10 w CDA ale dla mnie lepszy jest szkaradny milord Morroiwnd gdyż tam właśnie pierwszy raz zaprzyjaźniłem się z ogromem świata w rpgach. Wielki, nieliniowy świat, wiele questów i jeszcze dwa dodatki - ale Solstheim o niebo lepszy niż ta Twierdza Smutku, tam czułem się zagubiony i trochę tam ciasno, a na wyspie eksploracja - wielki atut gry. Nawet wiedźmina prowizorycznego zrobiłem ,dając mojemu Nordowi białe włosy :) . Oblivion to dla mnie polepszona wersja Morka z lepszą grafą, innymi questami itd. A na Skyrima czekałem i chciałbym zagrać, ale mój komputer na pewno zwróci go z dysku. Za wielkie wymagania na mój sprzęt.
A tu takie pytania po za:
:

To mod do Obliviona czy Morrowinda?

A tutaj skąd pobrać to cuś? Legalnie rzecz jasna.

Pamiętaj, by śmiać się z innych wpierw naucz śmiać się z własnych niedoróbek i nieczystości. Jeśli ktoś postrzega Cię jako idiotę, nie liczy się zdanie innych, bo dla innych będziesz zawsze zajebistszą osobą niż osoba wyzywająca Cię - ona z kolei będzie owym idiotą. Liczy się to za kogo ty się uważasz. Ciesz się wolnością i nie żyj pod mocą innych - poczuj smak zerwania kajdan.
Awatar użytkownika
Gabriel
Tropiciel

Dołączenie: 02 Sie 2011, 10:00
Ostatnio był: 14 Gru 2011, 17:11
Miejscowość: dlzkcmsfj afgva rwet 9a/7
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 23

Postprzez BJ Blazkowicz w 18 Wrz 2011, 11:15

To mod do Morrowinda.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości