,,Błędy przeszłości'' by Legionarius

Twórczość nie związana z uniwersum gry S.T.A.L.K.E.R.

Moderator: Realkriss

Re: ,,Błędy przeszłości'' by Legionarius

Postprzez Legionarius w 05 Kwi 2011, 21:21

Dziek stary :) Jak znajdę czas to poprawie. Teraz widzę, ze dokładnie przeczytales moje opowiadanie. Tak trzymaj ;)
Image
Awatar użytkownika
Legionarius
Kot

Dołączenie: 01 Kwi 2011, 20:23
Ostatnio był: 01 Cze 2011, 21:43
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 5

Reklamy Google

Postprzez Universal w 05 Kwi 2011, 21:41

Gdyby Twoje opowiadanie było kaszanką, to bym olał od razu. Nie chodzi mi nawet o to, żebyś to poprawiał - jeśli zwróciłbyś na to uwagę przy dalszym pisaniu, byłoby ok.

Tylko pisz dalej, nie rzucaj tego. Samo się nie napisze;)
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Cze 2024, 23:33
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Legionarius w 05 Kwi 2011, 21:51

Nie zostawie tego, napewno!
Rozdział 1 (to był taki wstęp) wrzuca jutro. Dziękuje wszystkim!
Image
Awatar użytkownika
Legionarius
Kot

Postprzez Sakwan w 05 Kwi 2011, 22:23

Jak to już Universal zauważył - jesteś oszczędny w przecinkach i masz skąpy język, znaczy się za dużo powtórzeń, korzystaj na przyszłość ze słownika synonimów. W kilku miejscach pojawiają się zdania typu "masło maślane" i w ogóle bez sensu (jak z tymi nieużytkami, co poprawiłeś równie bez sensu, najlepiej, jakbyś przebudował zdanie). Resztę wskazał Universal.

Co do samej treści i fabuły. Pierwszym postem mnie zaintrygowałeś, ale to co zaprezentowałeś teraz, było takie nijakie - bez duszy i nie przemówiło do mnie. Mimo to pisz waść dalej, bo jestem też ciekaw, czy skorzystasz z udzielonych tu rad ;) .

PS. Zanim opublikujesz opowiadanie, przeczytaj je po dwóch-trzech dniach odpoczynku. Zapomnij o nim po napisaniu i dopiero po tym czasie do niego wróć - będziesz miał świeższy umysł i łatwiej będziesz wychwytywał wszelkiego rodzaju błędy. Dzięki temu Twój tekst skoczy o kilka poziomów wyżej ;)
Aha, i nie wysyłaj PW o tym, że pojawiła się kolejna część, jest to nachalne :D. Jeśli zaintrygowałeś czytelników, to i tak zajrzą jeśli pojawią się nowe posty

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Sakwan
Kot

Dołączenie: 18 Lis 2010, 17:30
Ostatnio był: 14 Lut 2015, 11:23
Miejscowość: Bydgoszcz
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 6

Postprzez Legionarius w 05 Kwi 2011, 22:26

Wezmę sobie wszystko do serca ;)

Nie przemowilo, bo to proste wprowadzenie historii Marcina. Opowiadanie zacznie się wraz z rozdziałem 1. Cierpliwości...
Image
Awatar użytkownika
Legionarius
Kot

Postprzez Cienias w 05 Kwi 2011, 22:58

Właśnie wstęp był świetny, a teraz zrobiło się trochę... nudno. Całą tą sytuację widziałem (i czytałem) dziesiątki razy na filmach i w książkach - może nieco zmodyfikowaną, ale to raczej oklepana scena. Po wstępie miałem nadzieję na skierowanie klimatu w stronę "Kantyczki dla Leibowitza" (swoją drogą - genialna książka, polecam), ale gdy okazało się, że gdzieś tam żyją mutanty, odchylił się jeszcze bardziej w stronę nowych Falloutów (znaczy się trójki i New Vegas, które nie mogą się równać z pierwszymi, ale to nie ten temat...).

To Twoje pierwsze dłuższe opowiadanie? Jeżeli tak, to jestem pewien, że będzie coraz lepiej, bo wyrobisz sobie nawyki i "nauczysz się pisać" - złapiesz własny styl, który może się okazać ciekawy. ;)

Czekam na więcej i więcej.
Awatar użytkownika
Cienias
Stalker

Dołączenie: 31 Gru 2010, 21:18
Ostatnio był: 18 Cze 2020, 17:38
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 25

Postprzez Darkon w 06 Kwi 2011, 19:01

Opowiadanie ciekawe, ale te przecinki... Dobra nieważne inni ci już wytknęli... Lubie takie klimaty. Nie jest to Stalker, nie jest to Metro, ani też Fallout. Wymieszałeś wszystkiego po trochu i wyszło po prostu fajne opowiadanie w ciekawym klimacie. Kiedy ciąg dalszy?
Uśmiechnij się! Jesteś w ukrytej snajperce!
"Bycie w Wolności to twoja Powinność" - Grave

Image
Awatar użytkownika
Darkon
Stalker

Dołączenie: 25 Mar 2010, 22:45
Ostatnio był: 03 Mar 2015, 12:45
Miejscowość: To tu, to tam...
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Legionarius w 07 Kwi 2011, 18:57

W tak zwane jutro ;)
Image
Awatar użytkownika
Legionarius
Kot

Postprzez otto88 w 08 Kwi 2011, 12:05

Bardzo lubię takie historie :). Tylko to podejście, że ludzie stali się artykułami spożywczymi. Zauważyliście, że zawsze tak jest ? Metro 2033, metro 2034... Tam ludzie jak te szczury siedzą w norach. Tak samo jest w filmie Skyline... No ale nie będę tutaj spojlerował jak ktoś nie widział filmu. Ale jak ktoś obejrzał go to wie o czym mówię. Ogólnie bardzo fajne opowiadanie. Myślałeś może żeby zrobić z tym coś większego ? Pozdrawiam i zapraszam do siebie i moich powieści (wypocin). Damian. :)
otto88
Kot

Dołączenie: 07 Kwi 2011, 13:16
Ostatnio był: 23 Sie 2012, 09:10
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 1

Postprzez Legionarius w 08 Kwi 2011, 15:23

W tym opowiadaniu ludzie już są silniejsi niż po wyjściu z Grobowców. Jest ich więcej. i zaczynają walczyć między sobą. Mutanty są bardzo ważną i niebezpieczną częściom ale walki człowieka z człowiekiem to motyw przewodni ;)
Image
Awatar użytkownika
Legionarius
Kot

Postprzez otto88 w 08 Kwi 2011, 15:37

No to ciekawe :). Też myślałem o napisaniu czegoś podobnego ale jednakże odmiennego. Może nie zdradzę co mam na myśli :) Bo może kiedyś to napiszę ;-). U mnie w stalkerze część ludzi przeżyła zagładę. Lecz bomba była specyficzna nie powodowała aż takiego promieniowania. Dzięki temu część przeżyła. Stworzyli miasta-państwa, które konkurują ze sobą. Jest Wokzał jeden z największych ośrodków miejskich. Jest także frakcja cieni, która... tutaj przemilczę :). Ale powiem, że są nie do końca fajni. Ogólnie poza murami miast jest pełno zdziczałych ludzi, stworów i ludojadów :). Grobowce kojarzą mi się trochę z kryptami z Fallout :). Inspirowałeś się trochę ? Nie ma nic w tym złego. Dobra inspiracja czyni cuda :)
otto88
Kot

Dołączenie: 07 Kwi 2011, 13:16
Ostatnio był: 23 Sie 2012, 09:10
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 1

Postprzez Universal w 08 Kwi 2011, 17:41

otto88 napisał(a):No to ciekawe :). Też myślałem o napisaniu czegoś podobnego ale jednakże odmiennego. Może nie zdradzę co mam na myśli :) Bo może kiedyś to napiszę ;-). U mnie w stalkerze część ludzi przeżyła zagładę. Lecz bomba była specyficzna nie powodowała aż takiego promieniowania. Dzięki temu część przeżyła. Stworzyli miasta-państwa, które konkurują ze sobą. Jest Wokzał jeden z największych ośrodków miejskich. Jest także frakcja cieni, która... tutaj przemilczę :). Ale powiem, że są nie do końca fajni. Ogólnie poza murami miast jest pełno zdziczałych ludzi, stworów i ludojadów :). Grobowce kojarzą mi się trochę z kryptami z Fallout :). Inspirowałeś się trochę ? Nie ma nic w tym złego. Dobra inspiracja czyni cuda :)

Pomysł miast-państw, poza którymi jest dzicz kojarzy mi się z "Ziemią żywych trupów" Romero. A ta "sprecyficzna bomba" to nie aby bomba neutronowa?

Legionarius, ja czekam na dzisiejszą porcję.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Cze 2024, 23:33
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zero z Zony

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości