Kiedy oczarowała was Zona, czyli gdzie poznaliście STALKERa

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Kiedy oczarowała was Zona, czyli gdzie poznaliście STALK

Postprzez Fiesta85 w 03 Mar 2013, 11:13

Jak u wielu zaczelo sie od cd-action zainstalowalem stalka cien czarnobyla lecz juz po 30 minutach zniechecilem sie wysokim poziomem trudnosci. Po pol roku wrocilem tym razem pelen energi(wakacje) zrobilem armagedoon z Powinnosci(Wolnosc na zawsze) lecz niestety nigdy nie przeszlem calego cienia przez to ze zapomnialem o zapisie(przed elektrownia) i musial bym nadrabiac 1,5 h grania wiec wolalem obejzec filmik na YT.
Wolność – brak przymusu,
sytuacja, w której można
dokonywać wyborów spośród
wszystkich dostępnych opcji.
Wolność może oznaczać brak
osobistego zniewolenia
(więzienie, niewolnictwo ,
praca przymusowa , porwanie ),
brak ograniczeń ze strony
władz.
Awatar użytkownika
Fiesta85
Kot

Dołączenie: 15 Lut 2013, 10:03
Ostatnio był: 28 Kwi 2014, 19:15
Miejscowość: Dolina Mroku
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Leo0502 w 09 Mar 2013, 18:31

Ja o STALKERze dowiedziałem się od kolegi w lutym/marcu 2011. Było to "Czyste Niebo". Od razu poleciałem do sklepu i kupiłem. Z początku niezbyt mi szło-pierwsza strzelanka w życiu :). Od tego kolegi wiem też o CoP, dał mi pocztówkę. (Jeśli jesteś tym znajomym pisz na PW.) SoC i CoP dostałem na ostatnie święta.
Leo0502
Tropiciel

Dołączenie: 20 Wrz 2012, 18:10
Ostatnio był: 25 Lis 2024, 20:50
Miejscowość: Pierdziszewice wylotem na Dupów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 140

Postprzez Omnibus w 16 Mar 2013, 10:00

Zaczęło się, kiedy jako smyk byłem na wakacjach nad polskim morzem, w miejscowosci o swojsko brzmiacej nazwie jantar... była brzydka pogoda to szperam i wyjmuje numer GameStara z zapowiedzią SoC . No i zaciekawiły mnie obrazki a z tekstu poza fabułą niewiele rozumiałem. No ide do ojca" Tata a o czym jest ta gra?" ojciec po uważnym ogladnięciu artykułu powiedział" synku to jest głupia gra zrobiona na podstawie pięknej książki i świetnego filmu" (ja wiem, ja pszepraszam, ale ojciec to jest inne pokolenie ,i jest o specyficznym guście) po czym mocno skrócił mi fabułę książki. no i żyłem ze swiadomością, że istnieje sobie stalker. Mniej więcej 3 lata temu wykułem na blachę każde słowo "pikniku", a 1,5 roku temu jako wielki fan post apo i fantastyki, dostałem CS. i wtedy tak naprawde odkryłem stalkera.
I wiecie co? kocham swiat stalkera, ale podtrzymuje zdanie ojca ,iż książce może skoczyć...

Za ten post Omnibus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Voldi.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez eXZab w 20 Mar 2013, 19:44

Grając w Stalkera strasznie zaciekawiła mnie Zona. Mam 20 lat, ale czy to normalne, żeby po przejściu Stalkera (całej trylogii) tak interesować się tym tematem (szczególnie Elektrownia w Czarnobylu). Oglądałem wiele filmów dokumentalnych na ten temat i nie tylko. Grając w Stalkera po raz któryś z rzędu zdarzało mi się zatrzymywać w miejscu i podziwiać ten widok. Posiadam sentyment do takich klimatów, minął 1 rok i przyznaję, że ten klimat Zony najbardziej mnie interesuje, sporo już o tym wiem, a to wszystko przez grę Stalker :D

Jeżeli chodzi o samą grę, to największe wrażenia, wręcz drzemiące powodowały takie lokacje jak:
- Czerwony LAS = przechodziłem lasem nocą (czas gry i realu) to usłyszałem takie ryczenie, obróciłem się a tam takie białe oczy się zbliżały, oczywiście lekkie ciary "w + x", a to pijawka :D ; dodam, że ta lokacja jest świetnie dopracowana, szczególnie nocą
- Wysypisko = epickie miejsce, te całe napromieniowane żelastwo i obowiązkowy humor bandytów( CS dialogi) ; dodatkowo kierując się mapką wysypisko wygląda na centrum między Kordonem, Agropromem i Doliną Mroku
- Laboratorium nad Jantarem = niepowtarzalny klimat
- Fabryka Jupiter
- Prypeć = Niesamowite miejsce, gdzie bym śmiał o tym zapomnieć, widok opuszczonego miasta, bloków, przedszkola, szkoły naprawdę mną poruszył
- Elektrownia Jądrowa = bardzo ładnie dopracowana lokacja jak na taki krótki okres przebywania w nim ; stanąłem w miejscu i rozglądałem się, m.in. wzorowo wykonane reaktory ( ze szczegółowym uwzględnieniem tego 4, który jest zakryty po wybuchu). Jeszcze budynek administracyjny, widok bezcenny
Od razu przypomniała mi się ta historia jak Rosjanie przysypywali 4 reaktor od razu po wybuchu i oczywiście bez żadnych zabezpieczeń. Brało udział 32 ludzi z czego 4 przeżyło. Nie zaliczyli zgonu na miejscu, ale po kilku dniach ze względu na promieniowanie tam występujące ( 1000 razy powyżej normy).

Podsumowując Zona zaciekawiła mnie jak pograłem 1 raz w Stalkera Cień Czarnobyla.
Czytałem recenzję gier i chciałem sobie kupić Singularity (pytałem jakie opinie krążą po tej grze). Później usłyszałem pytanie, czy grałeś w STALKERA ( pomyślałem sobie, co to ma być, pewnie zwykła tania budżetówka).
Oglądając filmiki na temat tej gry dalej mnie nie zachęcała, ale zaryzykowałem i ją kupiłem. Po około 2h gry odkryłem piękno tej gry i nie myliłem się. Mogę zawsze do niej wracać i nigdy mi się nie znudzi .....
...... Aoee , trochę się rozpisałem, ale trudno, mam nadzieję, że nie zniechęcę kogoś do przeczytania takiego tekstu :o .

Pozdrawiam :E

Za ten post eXZab otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Krzyk19.
eXZab
Kot

Dołączenie: 10 Mar 2013, 19:54
Ostatnio był: 08 Kwi 2013, 23:38
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 6

Postprzez Krzyk19 w 04 Kwi 2014, 20:18

Ja o grze S.T.A.L.K.E.R. dowiedziałem się oglądając telewizję, ale jakoś mnie nie zaciekawiła. Dopiero kilka lat później zobaczyłem jak kolega walczy z renegatami o kontrolę nad mostem i przedziera się przez Limańsk. Wtedy poprostu zwariowałem. Kolega mi pożyczył CS i SoC. Początkowo mnie zniechęcił SoC, bo był trudny to zacząłem od CS. CS ukończone 100%, więc zabieram się za SoC. SoC ukończone 100% i zawsze jak przystało na mnie ze straszną reputacją. No i CoP, ten już kupiłem. Tu poczułem pewne rozczarowanie. "Definitywnie najlepszy i największy ze wszystkich S.T.A.L.K.E.R.'ów!" Eh...
To by była cała moja historia ze Stalkerem w olbrzymim skrócie.
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez ETE21 w 09 Kwi 2014, 21:12

Ja o całym Czarnobylu i strefie dowiedziałem się z mojej ulubionej serii Call of Duty. No tak co ma CoD do STALKER'a, już wyjaśniam w tej grze były 2 misje snajperami w strefie. Zakochałem się od pierwszego wejrzenia :), a później wpisałem w google:,, Czarnobyl gry'' i wyskoczyła tajemnicza nazwa STALKER. Kupiłem ową grę, a później wszystkie jej części kilka dni po premierze. A później grałem i grałem bez przerwy, czytałem książki na ten temat itd. :E
Awatar użytkownika
ETE21
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2012, 21:30
Ostatnio był: 05 Kwi 2016, 17:50
Miejscowość: Bartoszyce
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -1

Postprzez partyka123 w 14 Kwi 2014, 18:53

kolega mi pożyczył tom gre i mi jom doradził 4 lata temu

Za ten post partyka123 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative SkullDagger.
partyka123
Kot

Dołączenie: 11 Paź 2013, 21:12
Ostatnio był: 23 Sty 2015, 21:53
Miejscowość: Trójca
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: -26

Postprzez Ardas w 17 Kwi 2014, 17:47

Zaczęło się skromnie, bo od książki. Byłem wtedy pozbawiony mocnego kompa i dostępu do neta, więc literatura była moją jedną z lepszych rozrywek. Oczarowała mnie klimatem. Kilka lat później znalazłem wzmianki o Cieniu Czarnobyla(Chyba to było wtedy, gdy Czyste Niebo zapowiedziano). Postanowiłem ją za wszelką cenę zdobyć i zdobyłem. Pograłem, wsiąkłem i tak do dziś mnie kręci. :P
Ardas

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Grzechu300 w 19 Kwi 2014, 18:27

Dostałem kiedyś od szwagra pudełko z jego grami (znaczy teraz już szwagra, wcześniej jeszcze nie :P ) Ufałem, że są tam same dobre gry (po tym, jak pokazał mi pierwszego Gothica) i były :D Odpaliłem Shadow of Chernobyl i wsiąkłem. Jedyna gra jak dotąd, po której skończeniu od razu odpaliłem "nową grę" i zacząłem przygodę od początku. :D
Później przyszło zainteresowanie Czarnobylem, "Piknik na skraju drogi", film, dzięki któremu poznałem czym jest Zona (ale czy ktokolwiek ze stalkerów wie to do końca? Nikt z nas ;) ) i wszystko, co z tą tematyką związane. No, i tak zostałem stalkerem. Nie można tego nazwać hobby, bo tym się po prostu jest. ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Whisper w 19 Kwi 2014, 19:06

Gadam z kumplem na ts:
-Grałeś w STALKERA?
-Nie.
-To zagraj
-Ok

Żeby nie było nudno dodam że kot wskoczył mi na biurko a nazajutrz uciekł mi autobus.
:

Kiedyś coś tu wpiszę
Awatar użytkownika
Whisper
Kot

Dołączenie: 01 Lut 2014, 19:47
Ostatnio był: 13 Wrz 2014, 16:24
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 14

Postprzez DiegtiariowTM w 20 Kwi 2014, 12:53

Ja S.T.A.L.K.E.R'A poznałem w cd-action lecz nie była to gra na płycie lecz dopiero recenzja gry. Numer 03/2007 to dla mnie najlepszy numer cd-action ponieważ właśnie tam poznałem naszego ukochanego S.T.A.L.K.E.R'A.
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2013, 07:06
Ostatnio był: 01 Lut 2023, 17:07
Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 43

Postprzez impulse_101 w 20 Kwi 2014, 13:23

W CD-Action z dobre parę lat przed premiera ukazał się na płycie z dodatkami ten trailer:

I miłość trwa do teraz..
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości