... Strefo, matuszko, tyś jedyną...
~ fragment piosenki stalkerskiej
Zastanawialiście się kiedyś jak mogłyby wyglądać inne Strefy, jeśli takowe powstały? W
Pikniku mamy informację o sześciu oraz wskazówkę o Radiancie Pillmana podpowiadającą gdzie ich szukać, wzdłuż 40° szerokości północnej. Opisana w książce Strefa przy Harmont leży w Kanadzie, Autor gry fabularnej Stalker RPG rozmieścił pozostałe odpowiednio:
- w USA między Oregonem a Kalifornią
- na granicy Hiszpanii i Francji sięgającą Tuluzy
- w Rosji na północ od Kaukazu
- na granicy Chin i Mongolii
- na japońskiej wyspie Hokkaido
Każda z nich mająca pewną charakterystyczną dla siebie specyfikę może być tłem dla różnych przygód, Przyznam, że czarnobylocentryzm w mówieniu o Strefie/Strefach o ile jest zrozumiały, to jednak z czasem się nudzi. Szkoda, że wątek innych Stref nie jest rozwijany i eksplorowany przy okazji pisania fanowskich opowiadań czy organizowania LARPów czy innych imprez terenowych.
Ostatnio fantazja poniosła mnie na tyle, żeby podsunąć pomysły Stref na lodowej pustyni na Grenlandii, w syberyjskiej tajdze, w głębi amazońskiej dżungli, czy nawet na środku oceanu. Powiem więcej - to nie są nawet najśmielsze moje pomysły, ale te bardziej radykalne zostawię dla siebie
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
A co Wy sadzicie o innych Strefach?