Inne Strefy

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Ile jest Stref?

Jedna
0
Brak głosów
6 (jak wspomniano w Pikniku)
0
Brak głosów
Wiele
0
Brak głosów
Sytuacja jest zmienna...
2
100%

Razem głosów : 2

Inne Strefy

Postprzez Nightseeing w 29 Sty 2025, 01:44

... Strefo, matuszko, tyś jedyną...

~ fragment piosenki stalkerskiej

Zastanawialiście się kiedyś jak mogłyby wyglądać inne Strefy, jeśli takowe powstały? W Pikniku mamy informację o sześciu oraz wskazówkę o Radiancie Pillmana podpowiadającą gdzie ich szukać, wzdłuż 40° szerokości północnej. Opisana w książce Strefa przy Harmont leży w Kanadzie, Autor gry fabularnej Stalker RPG rozmieścił pozostałe odpowiednio:
- w USA między Oregonem a Kalifornią
- na granicy Hiszpanii i Francji sięgającą Tuluzy
- w Rosji na północ od Kaukazu
- na granicy Chin i Mongolii
- na japońskiej wyspie Hokkaido

Każda z nich mająca pewną charakterystyczną dla siebie specyfikę może być tłem dla różnych przygód, Przyznam, że czarnobylocentryzm w mówieniu o Strefie/Strefach o ile jest zrozumiały, to jednak z czasem się nudzi. Szkoda, że wątek innych Stref nie jest rozwijany i eksplorowany przy okazji pisania fanowskich opowiadań czy organizowania LARPów czy innych imprez terenowych.

Ostatnio fantazja poniosła mnie na tyle, żeby podsunąć pomysły Stref na lodowej pustyni na Grenlandii, w syberyjskiej tajdze, w głębi amazońskiej dżungli, czy nawet na środku oceanu. Powiem więcej - to nie są nawet najśmielsze moje pomysły, ale te bardziej radykalne zostawię dla siebie ;)

A co Wy sadzicie o innych Strefach?
After ages of pseudo-presence
I climb the final steps
Up from deep beneath the shores
Awatar użytkownika
Nightseeing
Kot

Dołączenie: 16 Sty 2025, 15:36
Ostatnio była: 09 Lut 2025, 12:53
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 3

Reklamy Google

Re: Inne Strefy

Postprzez Imienny w 09 Lut 2025, 10:08

W sumie - poprawcie mnie jeśli się mylę - przez pewien czas w długiej produkcji Cienia Czarnobyla rozważana była strefa na Krymie, co w sumie byłoby ciekawym konceptem (miała tam powstać Elektrownia Jądrowa, ale po wydarzeniach w CEJ projekt przeanalizowano i potem zamknięto). W sumie więc może dałoby się jakoś to zintegrować z Zoną, wystarczyło zrobić "what if.." i końcówkę budowy KEJ przed 1986 rokiem, a potem zamknięcie po 1986 roku - które to ktoś wykorzystał, ale coś poszło nie tak. ;)

A koncepcja innych stref niż Zona? No cóż, mamy książki z uniwersum Metro w innych liniach metra (nawet krajach niż trylogia Metro) i to wypaliło. Tak więc nie widzę przeciwskazań dla innych stref, a nawet pewne korzyści pozwalające spojrzeć na takie rzeczy z innej perspektywy.

W sumie to w książkach Braci Strugackich kilka zawiera coś na wzór Strefy - jak chociażby "Trudno być Bogiem", "Miasto Skazane" czy "Zapomniany eksperyment".
"Każdy człowiek pozostaje człowiekiem, dopóki swoimi postępkami nie dowiedzie czegoś przeciwnego." Arkadij i Borys Strugaccy, "Niedoskonali, czyli Czterdzieści lat później"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 13 Lut 2025, 00:11
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 227

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość