Zjawiska paranormalne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Zjawiska paranormalne

Postprzez Kuballa44 w 01 Lip 2010, 20:17

Więc tak... Wierzycie? Macie jakieś przykłady dowody? Ciekawe, nieprawdopodobne historie?Wierzenia ludowe, przekazy z dziada na pradziada? Śmiało je przedstawcie w tym wątku. By nie być gołosłownym:

Przyjaciel opowiedział mi historię, o zjawie... Lub czymś co z braku określenia lepszego tak nazwę. Mianowicie, babka jego babki, idąc nocą, spotkała starą kobietę na poboczu. Staruszka owa, ubrana była cała na czarno, i nie było widać jej twarzy... Zachrypniętym głosem, nalegała o pomoc w przeprowadzeniu na drugą stronę drogi. Ciekawostka, to była pole, tzn droga wśród pól, gdzie nic na poboczu nie było... I co ciekawe, ona nie poprosiła, cczy nie zapytała o pomoc, lecz wręcz nakazywała. Babcia ze strachu, uciekła. Staruszka za nia ani nie wołała, ani nic. Po prostu tam stała. Długo nie mogła oanowac strachu. I o ile wiem, każda osoba z tej rodziny, o ile może, zawsze chadza środkiem drogi, co podobno gwarantuje nam bezpieczeństwo od wszelkiego rodzaju upiorów i duchów. ;)
Słowa były niegdyś czarami i do dziś słowo zachowało coś ze swej siły czarodziejskiej. Słowami może człowiek uszczęśliwić lub doprowadzić do rozpaczy, słowami nauczyciel przenosi na uczniów swą wiedzę, słowami mówca porywa słuchaczy, decyduje o ich sądach i rozstrzygnięciach. -Freud.

Za ten post Kuballa44 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gnuśny Wasyl, Dovchenko.
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 08:21
Ostatnio był: 27 Lut 2022, 17:22
Miejscowość: Prawie że Koszalin.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 297

Reklamy Google

Re: Zjawiska paranormalne.

Postprzez Madox69 w 01 Lip 2010, 20:27

Ja w kwestii zjawisk paranormalnych jestem sceptyczny, owszem miałem do czynienia z czymś co można tak zakwalifikować i słyszałem parę historii ale nadal póki nie dostanę niezbitego dowodu na jakieś zjawisko jak ufo czy wielka stopa będę twierdził że to bzdury.
Scientia potestas est
Awatar użytkownika
Madox69
Kot

Dołączenie: 10 Gru 2008, 16:49
Ostatnio był: 16 Lut 2024, 23:19
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Walker P9m
Kozaki: 3

Postprzez von Carstein w 01 Lip 2010, 20:34

Eeee... zasadniczo ja w takie duchy, upiry, żywe trupy, uroki wierzę...

Chociaż większość łopowieści to pewno zmyślone jest. Ciemny lud.

Raz słyszałem, że zmarła matka mojego kolegi przyszła do niego, jak miał siedem lat. Szkielet usiadł na łóżku... to słyszałem kilka lat temu. Innym razem dziadek ś.p opowiadał o tym, jak pewnej nocy coś stukało w drzwi... puk... puk... jebut... rano wstał, a tu taka wypalona na drzwiach dłoń...

A ja ostatnio słyszałem za oknem płacz dziecka o pierwszej nocy... bałem się wstać i sprawdzić... rano okazało się, że to koty się marcowały...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez mateszew w 01 Lip 2010, 21:03

Ja osobiście tak jak kolega dwa posty wyżej powiedział dopóki nie dostane niezbitych dowodów nie uwierzę na 100% teraz wierze tak na 80% ale cóż raz miałem taki przypał grałem sobie na kompie :E i nagle je# coś za oknem ja patrze auto się przewróciło na bok :o no ale... wcale nie wiało a była godz. ok.19.30 miałem otwarty balkon(lato było:) i jeszcze jasno to wyjrzałem (auto stało na parkingu jak by coś)nikogo ani huhu :!: (dziwne zawsze dzieci bawiły sie o tej poże) hmm......to mnie lekko zdziwiło
i3 3rd
660
8gb
ssd
Awatar użytkownika
mateszew
Tropiciel

Dołączenie: 09 Paź 2009, 19:54
Ostatnio był: 10 Cze 2017, 16:04
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 5

Postprzez Imbefalasion w 02 Lip 2010, 14:55

No, a co powiecie o kręgach w zbożu? Wiadomo - większość jest zapewne dziełem ludzi, chociaż nie chciałoby się w to wierzyć, jak np. w tych (oba są z czerwca tego roku):

Image

Image

Ale niektóre są tak złożone i wspaniałe, że wykonanie ich w ciągu choćby całej nocy jest wręcz niemożliwe; jak jeden z najsłynniejszych kręgów, tzw. "Alien Face":

Image

Pochodzi z roku 2002 z UK, i żeby było śmieszniej, jeżeli wzór na dysku potraktuje się jako zapis kodu binarnego, dostanie się taki tekst (w oryginale):

Beware the bearers of FALSE gifts & their BROKEN PROMISES.Much PAIN but still time.BELIEVe..There is GOOD up there.We oppose DECEPTION.Conduit CLOSING.

Coś jakby ostrzeżenie, czy międzygalaktyczny list gończy. o.O
http://www.stalkerpbf.jun.pl
"A prawda jest jedna - Polska wiecznie będzie trwać!
I nigdy nie zginie, póki żyjesz Ty i ja
To sprawa honoru, to sprawa życia każdego z nas
I nie ma odwrotu - jesteś z nami lub przeciwko nam!"
Awatar użytkownika
Imbefalasion
Stalker

Dołączenie: 14 Paź 2007, 19:58
Ostatnio był: 17 Cze 2017, 19:50
Miejscowość: Gdańsk
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 2

Postprzez plunio7 w 02 Lip 2010, 15:46

To kosmici są na bieżąco i po angielsku depesze ślą? Ciekawe, czy w średniowieczu po łacinie pisali.
Awatar użytkownika
plunio7
Stalker

Dołączenie: 06 Paź 2008, 21:49
Ostatnio był: 15 Sie 2024, 05:15
Ulubiona broń: --
Kozaki: 21

Postprzez Pawlowicz w 02 Lip 2010, 16:15

Obcy
Według mnie ufo istnieje na 100%, nie chodzi mi o zielone ludziki ale bakterie i zwierzęta.
Kręgi w zbożu = całkowita ściema, ludzie to robią dla sławy
PORWANIA łatwo można zgadnąć kto kłamie a kto nie.( Jak ktoś mówi prawdę to oczy mu łzawią i jest przerażony a nie spokojnie o tym gada).
Statki 50% wierze, ja tez bym zwiadowców posyłał na nieznaną planetę ale nie statki wielkości miast.
Duchy, Trupy i podobne
Według mnie duchy istnieją na 60% bo co nie jest gorsze iść do piekła i se tam ułożyć życie po życiu, czy błądzić po ziemi bez celu w samotności.
Trupy 0% Jak może ciało się poruszać bez mózgu.
Wilkołaki wampiry 0% ta może jeszcze ludzie Jeże.
Szkielety 0,00% to jest szczyt głupoty wieżyc w coś co nie ma stawów i mięśni ( jak się to ma poruszać).

To chyba wszystko.
Ostatnio edytowany przez Pawlowicz, 04 Lip 2010, 08:26, edytowano w sumie 1 raz
Image
Falloutowe Wojny Frakcji http://fallout.wojnyfrakcji.org/
Stalkerowe Wojny Frakcji http://www.stalker.wojnyfrakcji.org/

Za ten post Pawlowicz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive PeterHD.
Awatar użytkownika
Pawlowicz
Stalker

Dołączenie: 03 Kwi 2010, 08:13
Ostatnio był: 07 Cze 2014, 18:24
Miejscowość: Zona
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez Kuballa44 w 02 Lip 2010, 16:16

Ja mam raczej niezbyt... Wierzace stanowisko co do tych kręgów. Fakt faktem, czesto szwankują w ich bliskości urządzenia elektryczne... No ale, kiedyś opisano grupę, która wykonuje większość z tych kręgów... :) Pozatym... Kosmici to chyba nieźli narcyzi, skoro zostawiaja swoje portrety. :D

Edit.
Pawlowicz, duchy raczej nie mają wolnego wyboru... Najcześciej jeśli jeśli wierzyć temu co wiadomo na ten temat, duchy zostają na ziemi tylko w wypadku, gdy są silnie związane z miejscem śmierci emocjonalnie, np duch utopionego dziecka może nawiedzać miejsce swojej śmierci, ale raczej nie swobodnie chadzać po ziemi... Lub są też duchy niespokojne, które jeszcze coś mają na ziemi niezałatwionego, coś do zrobienia, co przerwała im śmierć. Normalny zmarły powinien iść do piekła/nieba/czyśćca...
Słowa były niegdyś czarami i do dziś słowo zachowało coś ze swej siły czarodziejskiej. Słowami może człowiek uszczęśliwić lub doprowadzić do rozpaczy, słowami nauczyciel przenosi na uczniów swą wiedzę, słowami mówca porywa słuchaczy, decyduje o ich sądach i rozstrzygnięciach. -Freud.
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Postprzez Bambosz107 w 02 Lip 2010, 17:19

UFO i kosmici to jedna wielka bzdura. Te kręgi w zbożu itd to dzieło człowieka. Ciekawe czemu 20 lat temu tych kręgów nie było? Nikt ich po prostu nie robił, w końcu ktoś wpadł na ten cudowny pomysł bo nie miał co w nocy robić i zaczął kółka wycinać.
Co do duchów - tak na 60% wierzę, być może rzeczywiście są wśród nas, ale i tak wszystkie (ogromna większość) zdjęć w necie to fake. Trupy i cała reszta nie ma prawa się ruszać, istnieć i nas gonić, tak jak na filmach o Z0mBie.
Go Go Power Rangers!!

Za ten post Bambosz107 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kałach.
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Cze 2022, 20:42
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Postprzez Method w 02 Lip 2010, 18:24

Pawlowicz napisał(a):UFO
Według mnie ufo istnieje na 100%, nie chodzi mi o zielone ludziki ale bakterie i zwierzęta.

I tu chciałbym poruszyć sprawę nazewnictwa :
UFO, czyli unidentified flying object (na nasze NOL, czyli niezidentyfikowany obiekt latający) to NIE zielone ludziki, tym bardziej bakterie i zwierzęta (!) . To to prostu obiekty na niebie które nie zostały zidentyfikowane :P Tak samo jakbyś chciał polatać sobie samolotem na radio nad przykładowo Strefą 51 owy samolocik zostanie potraktowany jako UFO, do czasu aż ktoś nie zobaczy co to tak właściwie jest i Ci tego nie zestrzeli :P .

A co do kręgów w zbożu - na prawdę sądzicie że kosmici znają język binarny ? (jak w przypadku "Alien Face" )
I serio ktoś sądzi że kosmici przylatywaliby na Ziemię porysować sobie trochę obrazków ? :P
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Postprzez djcycu w 02 Lip 2010, 18:34

Ja wierzę tylko w takie rzeczy:

Zmarli nawiedzają we śnie. Tak to prawda. Nieraz śni mi się dziadek, wujek i mi coś próbują przekazać.

Duchy, zjawy. Owszem w mieście Jasło jest pewien dom do sprzedania. Wielu go kupiło. Był to dom na spokojnym miejscu w dzielnicy Gamrat. Nie jest tam bezpiecznie ze względu na chuliganerię jednak ten dom jest idealnie odizolowany. Każdy kto kupił tą posiadłość osrany pakował się i spierdzielał sprzedając dom następnemu. Czemu? A dlatego że kto wytrzyma straszne jęki w nocy... Jakieś wrzaski, płacze i to co najgorsze... Porozwalane rzeczy z szafek co noc! Mieszkam 20 km od tego miejsca i rodzice mieli zamiar kupić ten dom. Nie wiem co się z tym domem stało później.

Miejsce Piastowe na podkarpaciu... Podobny dom i podobne zjawiska. Po zburzeniu okazało się że we fundamentach zabetonowano ciało dziecka.

Przekazy od zmarłych... Hmm wierzycie? Nie? Błąd! Jak wcześniej napisałem komunikują się przez sen. Kiedyś zmarła pewna staruszka... Pochowano ją a ze względu na jej wiek nikt nie zrobił sekcji zwłok. Śniła się ona rodzinie... Ciągle mówiła o tym że ją strasznie głowa boli. Kiedy te sny nie ustapiły a rodzina zorientowała się że śnią o tym samym i o tym samym czasie ekshumowano ciało... Okazało się że mąż staruszki zabił ją wbijając gwóźdź w głowę podczas snu... Ukryty pod włosami gwóźdź był niewidoczny przez cały okres od śmierci do pogrzebu...

Najważniejsze zjawiska paranormalne w jakie wierzę w 100% to ludzie opętani... Wiecie chyba co z nimi się dzieje więc nawet pisał nie będę... Najiększe i najbardziej potworne spotkamy na końcu świata... Wiem to z doświadczenia bo skoro ksiądz powiedział mi że gdybym przeczytał wersję Pisma Świętego którą czyta całe duchowieństwo mógłbym stracić wiarę, rozum i oszaleć ze strachu. Dlatego radzę sie bać tym kto nie wierzy. Dla wyśmiewnych powiem krótko... Wierzcie sobie dalej w UFO a w Boga nie... Jeśli nić nie ma to i tak pójdziemy do ziemii i choćbyście wierzyli to nikt was nie wyśmieje a jeśli ktos jest a wierzyć nie raczycie to biada wam wszystkim...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Kuballa44 w 02 Lip 2010, 20:29

HMm... Mógłbyś mi powiedzieć coś więcej o Piśmie Świętym? To jak, duchowni mają inną wersję od wiernych? Dlaczego my mamy okrojoną? Bo nasz umysł tego nie ogarnie, bez (zakładam) boskiego wparcia jakie mają księża? No wiem jak to brzmi ale... Oni to wytrzymują. ;) I nigdy nie słyszalem o tym, by takie Pismo istniało. I dlaczego ksiądz Ci o nim powiedział. ;)
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum