Polecam sobie zrobić tabelkę ze znakami cyrylicą i ich zapisem fonetycznym. Ja tak nauczyłem się alfabetu białoruskiego (w szkole mam od 6 lat). A - tak jak mówili poprzednicy - rosyjski i ukraiński są bardzo podobne (najbardziej dostrzegalna różnica alfabetów, to występujące tylko w rosyjskim "щ" -
szcz, "и" -
i). Jeśli ogarniesz "jedną" cyrylicę, to właściwie ogarniesz wszystkie "trzy" (wariant ukraiński i białoruski).
Więcej nie napiszę, bo to bez sensu powtarzać to, co już napisali na dwóch stronach. Po pierwsze - ogarnij alfabet (ta tabelka jest naprawdę dobra), naucz się jeszcze go pisać "odręcznie" (my mieliśmy w szkole "Bukwar", powinno być coś podobnego w internecie, jakieś schematy) - pomaga jeszcze bardziej i cóż... Czytaj. Dobrze też złapać kontakt z kimś znajomym, kto dobrze ogarnia któryś z tych języków*, a najlepiej z jakimś cierpliwym Wschodnim Słowianinem
* - moje subiektywne spostrzeżenie: białoruski jest najbardziej podobny do polskiego i do gwary podlaskiej [a, że ja z Podlasia jestem i to "głębokiego", to ją także rozumiem i potrafię się posługiwać), posługując się rosyjskim trzeba być bardzo czujnym, bo jak mówili poprzednicy - słowa brzmią podobnie, a znaczą coś zupełnie innego, ukraiński jest najbardziej "oddalony" od polskiego, rosyjskiego i białoruskiego i według mnie, nawet trudniejszy, niż rosyjski.