Studia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Nauka czy Imprezy ?

Nauka !
11
21%
Imprezy !
5
9%
P
13
25%
5
9%
Wol
19
36%

Razem głosów : 53

Studia

Postprzez Kapeć29 w 17 Lut 2011, 21:04

Nie znalazłem takiego tematu. A z tego co mi wiadomo, wielu userów to studenci.
Niedługo rozpoczynam, jeśli się uda, naukę na studiach.

Jednym z tematów nawiązuje do ankiety - nauka vs imprezy.

Studia Humanistyczne vs Matematyczne (szeroko rozumiane = fizyka/bio/geo itp.)

Zachęcam do dzielenia się doświadczeniami ale też rozkminy przyszłych żaków.
Mi marzy się filozofia/ filologia polska. Macie jakieś info o filozofii ?
nic mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Kapeć29
Stalker

Dołączenie: 04 Sty 2011, 14:08
Ostatnio był: 02 Paź 2014, 22:22
Ulubiona broń: Walker 9x18
Kozaki: 11

Reklamy Google

Re: STUDIA

Postprzez SVDstriker w 17 Lut 2011, 21:15

Nie, ja nie mam. Jeśli chodzi o mnie to wybieram w ankiecie opcję pierwszą. W dzisiejszych czasach to tylko i wyłącznie nauka jeśli się chce żyć. Nie piszę tu o nauczaniu w szkole choć oni też źle nie mają. Najlepiej zostać nauczycielem od języków obcych ucząc prywatnie lub stomatologiem... Wielu ludzi podobno idzie na ten kierunek (stomatologia), a oni już nie nadążają i wielu nie zostaje przyjętych. Mi to się marzą studia Astronomiczne. Lecz w tym kraju z takim kierunkiem za dużo sobie nie pośpiewamy. No cóż. Jak nie posmarujesz to nie pojedziesz...
Image
Awatar użytkownika
SVDstriker
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lis 2010, 11:37
Ostatnio był: 15 Cze 2012, 20:18
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 52

Postprzez Dżuz w 17 Lut 2011, 21:29

SVDstriker napisał(a):Nie, ja nie mam. Jeśli chodzi o mnie to wybieram w ankiecie opcję pierwszą. W dzisiejszych czasach to tylko i wyłącznie nauka jeśli się chce żyć. Nie piszę tu o nauczaniu w szkole choć oni też źle nie mają. Najlepiej zostać nauczycielem od języków obcych ucząc prywatnie lub stomatologiem... Wielu ludzi podobno idzie na ten kierunek (stomatologia), a oni już nie nadążają i wielu nie zostaje przyjętych. Mi to się marzą studia Astronomiczne. Lecz w tym kraju z takim kierunkiem za dużo sobie nie pośpiewamy. No cóż. Jak nie posmarujesz to nie pojedziesz...

Hmm... , ja po paru tygodniach nauczania angielskiego w klasach 1-3 podstawówki miałem dość :wódka:
a szkoły prywatne to raczej taki substytut prawdziwej szkoły = brakuje klimatu, już korepetycje lepsze: lepszy kontakt z uczniem, a i pieniądze można naprawdę niezłe wyciągnąć :E
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez djcycu w 17 Lut 2011, 21:35

A myślisz że po wszelakich filologiach będziesz pan? Stary zapomnij o studiach i czepnij się roboty za granicą o ile MASZ takie możliwości... Ja osobiście się wypowiem że wolę ninja bo studia nie są dla mnie. Wkurza mnie to wszystko że człowiek lata uczy się a potem będzie gary mył albo podłogi... Poszedłem na ten angielski i nie wiem po co. To jest fakt też że pierdół uczą nieziemskich które się mało komu przydadzą aby na ten chleb zarobić. To potwierdza każdy student w Polsce. Najlepiej to się zapytać ludzi z erasmusa jak to oni żyją u siebie... Ludzie, toż oni się śmieją z tego kraju i tej edukacji :facepalm: No ale dobra... Ja popróbuję jeszcze do końca tego semestru i jak nie zostanę dopuszczony to p*****ę studia. Robię prawko C+E i wypalam za robotą w świecie wielkich samochodów :) Przynajmniej mam pewne że zarobię no a po filologi? Pytajcie a się dowiecie, polonistów i anglistów mamy w piździec jasny tak samo germaniści, rusyści i reszta takich którzy poszli bo myśleli że będzie dobrze. Otóż nie jest... Dzisiejsza era to era inżynierów lecz kto ma na tyle w głowie by dać temu radę? Dobrze wiemy że nie rodzimy się idealni we wszystkim....
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez SVDstriker w 17 Lut 2011, 21:36

No ej... Klasy 1-3 to jeszcze dzieci, więc z czym do ludzi :wink: Ja i tak zdania nie zmienię. Może przez korepetycję można też wyciągnąć kasę, ale najlepsze jest moim zdaniem nauczanie prywatne. Ktoś w domu sam będzie nauczać. Dajmy na to z 30 zł od jednej osoby na lekcje. W grupie są np. z 3 osoby. Czyli? Czyli 90 zł na jedną lekcję. A jeśli ktoś ma tych grup dużo... Na miesiąc nieźle zarabia. Ale to są tylko moje sugestie :wink:
Image

Za ten post SVDstriker otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
SVDstriker
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lis 2010, 11:37
Ostatnio był: 15 Cze 2012, 20:18
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 52

Postprzez djcycu w 17 Lut 2011, 21:40

To jest twoja sugestia ale pamiętaj że nie wszędzie się tak da. Np w moich stronach jest to na tyle mało popularne że rzadko kiedy się takie rzeczy zdarzają a jedyny myk w takie sposoby to niestety korepetycje o które rzadko kto tu prosi... I tak w szkołach uczą jak uczą a wiem po sobie jak byłem w średniej.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Ashenmoor666 w 17 Lut 2011, 21:42

eh jako student 2 roku historii na UŚ powiem wam tylko tyle Nauka albo wypad na zbity pysk :D jasne że w czasie semestru jest kilka imprez ale mimo wszystko bez nauki w miarę systematycznej niewielu jest w stanie przebić się przez egzaminy, nie wiem jak na innych kierunkach ale niestety historycy narzekają na nadmiar literatury, która by być choć trochę obiektywnym jest do przeczytania, a jest tego niemało, poza tym czasem trafi się egzaminator sadysta (pozdro dla prof. Ryszarda S.) któremu się wydaje ze uwalenie 3/4 roku jest fajne, koledze który założył temat osobiście odradzam filozofię bo skończysz jak Nasi filozofowie z 3 piętra, czyli zwiększysz pulę bezrobotnych, wybierając kierunek wybierz taki w którym jest praca, no chyba że masz szczytne plany i zrobisz doktorat oraz poświecisz się męczeniu kolejnych pokoleń studentów :E
"I didn't come to play. I came to win."
Awatar użytkownika
Ashenmoor666
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2010, 10:06
Ostatnio był: 21 Gru 2016, 17:44
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 9

Postprzez Dżuz w 17 Lut 2011, 21:56

filologię to się studiuje hobbystycznie a nie żeby na chleb zarobić, to tak gwoli ścisłości
przynajmniej ja tak robiłem :P
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Kapeć29 w 17 Lut 2011, 21:57

Ashenmoor666
wiele osób mi powtarza, że to nie ma sensu. Ale mnie naprawdę `jara` filozofia. Uwielbiam takie rozkminy nad życiem ,nad sensem, kosmosem, świadomością. Wiele godzin spędzam nad dumaniem nad tym i próbuję to wszystko ogarnąć. Mam nawet parę swoich teorii, znajomi uważają je za dość ciekawe, ale brak mi podłoża naukowego.
Moim największym marzeniem jest zrobić filozofie + mega porządny kurs angielskiego - popierdzielać po świecie i zgłębiać filozofie na świecie - to byłoby coś.

Ale też czasami myślę, że nie ma co się pakować w 5 lat nauki... Może lepiej za tyle co u nas jakiś doktorek zmywać w Angli?
nic mi się nie chce.
Awatar użytkownika
Kapeć29
Stalker

Dołączenie: 04 Sty 2011, 14:08
Ostatnio był: 02 Paź 2014, 22:22
Ulubiona broń: Walker 9x18
Kozaki: 11

Postprzez Dżuz w 17 Lut 2011, 22:02

no, tylko żeby Ci to kminienie całego życia nie zajęło, bo jak już dojdziesz do jakiegoś wniosku to może być po ptokach :P

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SVDstriker.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Re: Studia

Postprzez djcycu w 17 Lut 2011, 23:13

Dziś nic nie idzie ogarnąć więc się nawet filozofia nie zda :D

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Re: Studia

Postprzez von Carstein w 17 Lut 2011, 23:24

Nauka. Nauka fachu jednak. Kto ma zawód w łapie ten ma szanse przeżyć.
Zawód po primo to potem jest szansa, że cię do robót drogowych.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości