Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez Adam w 15 Mar 2013, 15:48

Terminus, jak znajdziesz wolny czas, to możesz zrobić Delirkę na temat wierzeń stalkerów i zaistniałej w tym temacie sytuacji :E

Ujemne kozaki są za brak poszanowania kultury i obraźliwe stwierdzenia wobec innych użytkowników, nie muszą przecież dotyczyć tylko gry.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 15 Mar 2013, 15:54

No, ale w swojej wypowiedzi napisałaś również o klerze, więc co to zmienia? :D

Co do sralucha Woland: takie rzeczy to można wśród swoich odwalać na SB, a nie w postach, gdzie ktoś może tego nie zrozumieć.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 02:52
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez Woland w 15 Mar 2013, 15:57

Realkriss napisał(a):Woland, ja nie lubię wypijać kozaków i staram się tego nie robić, ale za prostactwo i chamstwo zawsze chętnie się napiję na czyjś koszt. Kozaki są sprawą uznania i nie ma żadnej reguły, że musi być to za to, że ktoś pomógł Ci kucnąć w drodze do schowka.
Gdyby Twoje rozumowanie miało sens, to za co byś wtedy wypijał kozaki, za to, że ktoś Ci nie pomógł?

A jeśli bawi Cię to, że ktoś Cię nazywa sraluchem, to już inna para kaloszy

Ostatni akapit akurat nie do ciebie był. Co do sralucha- jest wesoło. INNYM.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Wojas21 w 15 Mar 2013, 16:16

Adam napisał(a):hejtują Boga, śmieją się z prawie wszystkich słów katechetki. Ogólnie dziwne, że chodzą na te lekcje.

Wiesz, tu chodzi też o elementarną kulturę. Kiedyś chodziłem na religie w klasie w, której była niewierząca i był prawosławny. Oboje zachowywali się kulturalnie, natomiast była tam notorycznie przeszkadzająca grupa osób podająca się za katolików.

Woland napisał(a):Ostatni akapit akurat nie do ciebie był. Co do sralucha- jest wesoło. INNYM.

Skoro nie lubisz jak Cię tak ktoś nazywa, to czemu robisz to innym?
Awatar użytkownika
Wojas21
Tropiciel

Dołączenie: 25 Cze 2010, 22:54
Ostatnio był: 01 Sty 2018, 22:59
Kozaki: 63

Postprzez M3Fis70 w 15 Mar 2013, 16:19

Wojas21 napisał(a):
Woland napisał(a):Ostatni akapit akurat nie do ciebie był. Co do sralucha- jest wesoło. INNYM.

Skoro nie lubisz jak Cię tak ktoś nazywa, to czemu robisz to innym?

Właśnie. Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe.

Uwagi moderatora:

Co to wnosi do tematu? Kolejny post bez sensu. Warn.
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Lip 2019, 10:04
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 76

Postprzez Tajemniczy w 15 Mar 2013, 19:37

Terminus napisał(a):Czasem to jest tylko zwykły antyklerykalizm czy ecclesiofobia. Jest ateistą, ale jak przyciśnie to "Boziu ratuj" albo się wykłóca o katolicki pochówek. Nie wierzy w Boga ale sprawdza horoskopy czy wierzy w reinkarnację albo marksizm.

Czytając twojego posta przypomniała mi się taka dosyć nowa demota
Image
Takie Wolandy to w gimnazjum czy na stalker.pl to wielcy bojownicy walczący z "katolickim ciemnogrodem" a tak to z pewnością ma banana na japie kiedy zbliża się przerwa świąteczna w nauce . Ot i wsio.

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive tefinho88.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez tefinho88 w 15 Mar 2013, 20:29

Nie pyskuj sraluchu bo stażem i dokonaniami na forum nawet w 1/10 nie dorównujesz mi

Chlopak, co mi z Twojego stażu :E bez spiny panowie, jeszcze żaden komentarz nie rozbawił mnie tak bardzo. :wódka:
Być może czegoś nie rozumiem. Jako, że nie udzielam się na forum często i nie jestem jego aktywnym członkiem, wyjaśnijcie mi jedno. Istnieje jakiś przywilej dla takiego sensei forumowego <jak ten na W>, typu monopol na racje? Musze mieć >1k postów, żeby zabierać głos w dyskusji, jak równy z równym, zwłaszcza w tego typu temacie ? :facepalm:

Co do obchodzenia świat przez ateistoów. W MOJEJ opinii zalatuje to hipokryzja. Ślub kościelny NIE, chrzest dziecka NIE, no ale fajne święto Bożego Narodzenia czy Wielkanocy - CZEMU NIE. To takie puste w moim odczuciu. Nie chciałbym nikogo urazić, ale siłą rzeczy - są to święta DLA WIERZĄCYCH, i które powstały z myślą, właśnie o nich. To trochę tak, jak gdybym pojechał do Iranu, i odstawiał salat razem z islamistami, tylko dlatego ze oni tak robią. Oczywiście nie modląc się przy tym, powtarzając tylko puste pokłony w stronę Mekki. Po co to komu? Albo ktoś odcina się od kościoła (i tym samym od jego świąt i obrzędów) - i jakoś sobie radzi, żyjąc pełnią wolności i szczęścia - albo męczy się jak ci wszyscy, idioci co niedzielę w kościele.
tefinho88
Kot

Dołączenie: 23 Cze 2009, 10:18
Ostatnio był: 21 Maj 2018, 21:41
Frakcja: Wolność
Kozaki: 8

Postprzez Woland w 15 Mar 2013, 21:12

tefinho88 napisał(a):Chlopak, co mi z Twojego stażu :E bez spiny panowie, jeszcze żaden komentarz nie rozbawił mnie tak bardzo. :wódka:
Być może czegoś nie rozumiem. Jako, że nie udzielam się na forum często i nie jestem jego aktywnym członkiem, wyjaśnijcie mi jedno. Istnieje jakiś przywilej dla takiego sensei forumowego <jak ten na W>, typu monopol na racje? Musze mieć >1k postów, żeby zabierać głos w dyskusji, jak równy z równym, zwłaszcza w tego typu temacie ? :facepalm:

Gdybyś użytkował to forum częściej i odwiedzał shoutbox to wiedziałbyś iż postów z " :caleb: " nie czyta się na serio. Jest to żart, ironia, parodia etc. zależy od sytuacji.
tefinho88 napisał(a):Co do obchodzenia świat przez ateistoów. W MOJEJ opinii zalatuje to hipokryzja. Ślub kościelny NIE, chrzest dziecka NIE, no ale fajne święto Bożego Narodzenia czy Wielkanocy - CZEMU NIE. To takie puste w moim odczuciu. Nie chciałbym nikogo urazić, ale siłą rzeczy - są to święta DLA WIERZĄCYCH, i które powstały z myślą, właśnie o nich. To trochę tak, jak gdybym pojechał do Iranu, i odstawiał salat razem z islamistami, tylko dlatego ze oni tak robią. Oczywiście nie modląc się przy tym, powtarzając tylko puste pokłony w stronę Mekki. Po co to komu? Albo ktoś odcina się od kościoła (i tym samym od jego świąt i obrzędów) - i jakoś sobie radzi, żyjąc pełnią wolności i szczęścia - albo męczy się jak ci wszyscy, idioci co niedzielę w kościele.

Jak już pisałem święto religijne wyewoluowało w świecką tradycję o charakterze niereligijnym to po pierwsze.
Po drugie- co również pisałem- wiele obrzędów chrześcijańskich to zapożyczenia od pogan.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Kozaki: 10

Postprzez tefinho88 w 15 Mar 2013, 22:04

jesli piszesz tego typu rzeczy do znajomego użytkownika na SB - wydźwięk jest oczywisty. Jeżeli piszesz w ten sposób, w tak patetycznym temacie, do użytkownika ktorego nie znasz - ni chu*a.
EOT

Jak już pisałem święto religijne wyewoluowało w świecką tradycję o charakterze niereligijnym

Ciężko się z tym nie zgodzić. Zwłaszcza widoczne jest to w zwrotach, które się przyjęły typu : wesołego jajka czy choinki. Pytanie tylko : jaki jest tego sens? Ma to tez bezpośredni związek z Twoim stwierdzeniem
wiele obrzędów chrześcijańskich to zapożyczenia od pogan
, które po części też jest prawdziwe. Otóż w przypadku pogan - stawianie takiej choinki czy wkładanie sianka pod obrus - związane było z pewnymi przekonaniami, czy też wierzeniami. Poganie ze swojej definicji - też w coś wierzą, te wszystkie święta były tego wydźwiękiem. Natomiast w obchodzeniu tych tradycji przez ateistów, tego 'argumentu' już nie ma, z prostego powodu - nie macie czego świętować. Chyba że cieszycie się na myśl o przesileniu zimowym i w ten sposób oddajecie upust swej radości :E nie zamierzam oczywiście niczego zabraniać, nie mam ani takiej mocy ani tym bardziej woli. Niemniej, dosadne negowanie, na każdym kroku wiary, a następnie pośrednie łączenie się z nią przez tego typu obrzędy - jest dla mnie nielogiczne (a jak wiadomo logika w życiu ateisty to wyznacznik poglądu na świat).
Co do przejęcia dat świąt od pogan - niestety w Biblii nie ma wzmianki o dokładnej dacie opisanych wydarzeń. Stąd tego typu 'naciągnięcie' (czyt. zapożyczenie) względem pogańskich obrzędów nie wydaje mi się złe. Przez tego typu rytuały, łatwiej jest człowiekowi dostrzec głębię symboliki. My chrześcijanie wiemy co świętujemy, a to jest właśnie w tym wszystkim istotne.
tefinho88
Kot

Dołączenie: 23 Cze 2009, 10:18
Ostatnio był: 21 Maj 2018, 21:41
Frakcja: Wolność
Kozaki: 8

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 22:28

Chwila, chwila...
Nie mylmy świąt i obrzędów chrześcijańskich z jakimiś formami lokalnego folkloru typu pisanki, zajączki czy dyngus. To są tylko ludowe tradycje, które mają miejsce przy okazji świąt chrześcijańskich.

Po drugie: "święto religijne wyewoluowało w świecką tradycję o charakterze niereligijnym" - tak "wyewulowały", że w wielu "postępowych krajach zachodu" trzeba wprowadzać specjalnie przepisy prawa zabraniające np. ustawiania szopek, czy śpiewania kolęd, ogólnie manifestowania aspektu religijnego, żeby jakoś wymusić tą "ewolucję".

O pomysłach typu zastąpienie słowa "Christmas" czymś innym nie wspominając.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez KoweK w 15 Mar 2013, 22:33

Czyli co, tefinho, żeby wg Ciebie nie być hipokrytą muszę zamknąć się w domu na trzy spusty albo najlepiej pójść do roboty (co wg prawa jest zabronione, no chyba że posiadam własną działalność)? Moja rodzina akurat obchodzi święta, więc głupi i niemiło byłoby z mojej strony gdybym razem z nimi nie odwiedził rodziny. Nie widzę w tym jakiejś hipokryzji. Co to moja wina, że katolicy potrafią się spotykać całą rodziną jedynie w święta jak boże narodzenie, święto zmarłych czy wielkanoc? I doucz się troszkę nt. tego skąd te wszystkie tradycje się wzięły, bo na pewno nie od katolików. :E
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 02:52
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez Terminus w 15 Mar 2013, 22:38

Taaaak? A skąd się niby wzięła Wielkanoc jak nie z chrześcijaństwa?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości