viewtopic.php?f=9&p=223179#p223179przenieśmy może dyskusję tu, by tam śmietnika nie robić.
"Jakie znowu "patologie" w założeniach chrześcijaństwa?"
"Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci" 1 Tm 2, 11-15
"przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach."
Łk 19, 27
Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." Mk 16, 16
"Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle?" Mt 23, 33
(o Żydach)
"Niewolnicy niech będą poddani swoim panom we wszystkim, niech się starają im przypodobać, niech się im nie sprzeciwiają, niczego sobie nie przywłaszczają, lecz niech okazują zawsze doskonałą wierność, ażeby pod każdym względem stali się chlubą dla nauki naszego Zbawiciela, Boga." Tt 2, 9-10
"Ci zaś, którzy mają wierzących panów, niechaj ich nie lekceważą z tego powodu, że są braćmi, ale niech im lepiej służą, dlatego że są oni wierzącymi i umiłowanymi jako uczestnicy dobrodziejstwa." 1 Tm 6, 2
"Niewolnicy! Z całą bojaźnią bądźcie poddani panom nie tylko dobrym i łagodnym, ale również surowym." 1 P 2, 18
"Kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. Czyż od was wyszło słowo Boże? Albo czy tylko do was przyszło?" 14, 34n
"kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie. (...) Oni to, mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci, którzy się takich czynów dopuszczają, winni są śmierci, nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią." Rz 1, 26-32
Wszystko to normalne, zdrowe podejście, prawda?
"Jakie znów utopije systemy? Marksizm to utopijny system polityczny/społeczny. Chrześcijanstwo to religia."
O czym ty mówisz? Inna nazwa ale w praktyce na jedno wychodzi.
"Zaraz się chyba dowiemy, że zbrodnie Stalina to zbrodnie chrześcijanstwa bo przecież idol komunistów był ochrzczony i był w seminarium..."
A czy coś takiego powiedziałem? Bardziej bym tu o Hitlerze mówił, o Hitlerze który mówił "Moje uczucia jako chrześcijanina wskazują mi mojego Pana i Zbawcę jako wojownika..." (fragment wypowiedzi)
"Jeżeli Żyd z pomocą swego marksistowskiego credo podbije narody świata, jego panowanie będzie końcem ludzkości, a nasza planeta, bezludna jak przed milionami lat, będzie pędzić w eterze. Odwieczna natura bezwzględnie karze tych, którzy łamią jej prawa. To daje mi przekonanie, że działam w imieniu Wszechmogącego Stwórcy"
"Poza tym likwidacja niepostępowych klas społecznych była zgodna z założeniami marksizmu i poglądami jego teoretyków za to morderstwo jest zaprzeczeniem zasad chrześcijanstwa."
Według Normana Daviesa (w "Europa walczy") Marks wierzył że jego idee w końcu zapanują drogą pokojową, najogólniej mówiąc ludzie sami dojdą że to słuszne i to wprowadzą. Poszukam dokładnie co tam było, jeśli chcesz.
A kościół jakoś nie miał nic do mordowania... Jan Hus, Giordano Bruno, Hypatia...