Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez xionc w 11 Lip 2012, 15:17

Tylko jak Kowalskiego nie stac to do akcji wkracza smutny pan zwany komornikiem i nikogo to nie interesuje. Dlaczego dla kleru maja byc wyjatki?
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Reklamy Google

Postprzez szm w 11 Lip 2012, 15:24

Czyli promujemy "rydzyków" i innych klechów w merolach, a karzemy dobrych księży, którzy wszystkie pieniądze pochodzące z datków "co łaska" wydają na cele parafialne, nie odnosząc z tego korzyści osobistych. Najs. Ważne, że klecha w merolu dostanie po dupsku.
A dla kleru mają być wyjątki, bo kler nie ma stałej pensji. I tyle.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez meJKu w 11 Lip 2012, 15:53

szm napisał(a):A dla kleru mają być wyjątki, bo kler nie ma stałej pensji. I tyle.

O właśnie, prawosławni to przynajmniej pracują. Poza tym chyba wszyscy księża z mojego miasta pracują w jakichś szkołach. Jako, że jednego dobrze znam to usłyszałem raz ile dostaje za samą naukę w szkole. Spokojnie wystarczy na godne życie jako ubogi i pokorny sługa boży.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 17:37
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez szm w 11 Lip 2012, 15:57

No spoko. Zwiększymy liczbę godzin religii w szkołach, i zatrudnimy wszystkich księży. Do tej pracowitości kleru prawosławnego, to też nie byłbym taki hop siup do przodu. Zresztą już widzę ciężko pracujących księży, którzy potem posługę będą odwalać na odpiernicz, ze zwyczajnego, ludzkiego zmęczenia. Wtedy dopiero będzie wojna, i będzie można zadać ostateczny cios tym wstrętnym klechom.
Ostatnio edytowany przez szm, 11 Lip 2012, 16:01, edytowano w sumie 1 raz
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez meJKu w 11 Lip 2012, 16:00

Nigdzie nie napisałem, że prawi są aż tak pracowici. Wspomniałem tylko, że podejmują pracę. I już nie rób takich biednych ludzi z tych księży, bo nawet w małych parafiach ze wsi dostają oni więcej niż większość ludzi przez miesiąc pracy. Opodatkować i zaprzestać okradania skarbu państwa wystarczy.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 17:37
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez szm w 11 Lip 2012, 16:09

Ale Ty nie rozumiesz jednej rzeczy. Ale pewnie robiłeś jakieś badania, przebadałeś jakąś reprezentatywną grupe księży. Ok, już milczę. Śmieszą mnie tylko argumenty, że jakiś ksiązdz, gdzieś tam na jakimś Wypizdowie Wielkim, zrobił se jakieś kostki brukowe i teraz zbiera pieniądze po biednych ludziach, chociaż ma całe lochy wypchane forsą i jeździ mercedesem. Są księża którzy nie mają nic, bo całym swoim życiem pracują dla/na parafii, ale jak to mówią rewolucja wymaga ofiar... A z tym okradaniem skarbu państwa, to widziałem już większy złodziei. W garniturach, nie sutannach.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez scigacz1975 w 11 Lip 2012, 16:45

A Ty Szm nie rozumiesz że jeżeli zostaną opodatkowani, a kasą w parafii zacznie rządzić rada parafialna to MOŻE nie będzie już dobrych i złych księży, a zostaną MOŻE już tylko Ci z powołania? I nie na Wypiździu Wielkim tylko w Stalowej Woli (5 czy 6 parafii), Rzeszowie (sam nie wiem ile parafii) itd, itp - to tylko moje obecne okolice, a poznałem takich trochę i wszędzie Ci z powołania byli mniejszością (bardzo małą mniejszością). Ale do tego trzeba mieć trochę szersze horyzonty myślenia niż swój Wypizdów - obojętnie czy mały czy wielki.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez szm w 11 Lip 2012, 17:44

Rady już były, i nikt na tym dobrze nie wyszedł. Ale dobrze, że zaznaczyłeś może. Bo również dobrze, w sytuacji opodatkowania ich, mogą znaleźć system i oszukiwać na podatka/nie płacić podatków. Zresztą możliwości jest wiele. Nikt mi dalej nie powiedział w jaki sposób ów księża mają mieć stały, miesięczny dochód. Ja tego nie rozumiem, nie chcecie płacić "co łaska", to nie płaćcie. Ktoś Was zmusza? Boicie się czegoś?
Teraz co do tych księży, to widzocznie trafiałeś na złych. Ja w swoim życiu trafiałem na złych piekarzy, piekli bułeczki "na odwal". Czy to coś znaczy? Czy to oznacza, że nie ma dobrych piekarzy, albo że są oni mniejszością? Ja w swoim życiu nie spotkałem nigdy księdza z mercem (no chyba z beczką czy czymś podobnym). Nigdy też żaden ksiądz nie zmuszał mnie do płacenia obowiązkowo za coś, zawsze miałem wybór. I bardzo podoba mi się ten stan rzeczy.

Ale do tego trzeba mieć trochę szersze horyzonty myślenia niż swój Wypizdów - obojętnie czy mały czy wielki.

O, to mi się bardzo podoba. Nie można ograniczać się do 6 parafii w Stalowej Woli i iluś tam w Rzeszowie. Dobra puenta.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez scigacz1975 w 11 Lip 2012, 18:01

Czytasz i przyswajasz chyba tylko to co Ci jest wygodnie - przeczytaj mój post jeszcze raz i się do niego odnieś.

Raz - Rada Parafialna ma wyłączną kontrolę nad kasą i wypłaca "pensję" ojczulkom, sama natomiast decyduje co postawić, na co wydać itd. Oczywiście musi być pod kontrolą parafian, bo sama zacznie brać - vide nasz rząd

Dwa - Nie napisałem nigdzie że spotykałem samych złych w merolach, zresztą merol to synonim dobrej furki. Znane są przypadki zmiany samochodu przez księżulka na nowszy/lepszy/droższy byle w tym samym kolorze. I nie chodzi tu o ich estymę do koloru. - Znam wielu porządnych ludzi którzy noszą sutannę z powołania. I bardzo ich szanuję, zresztą, z tego co wiem, to z wzajemnością.

Trzy - parafii poznałem sporo bo sporo się po Polsce (i nie tylko) włóczyłem. Nie traktuję ich schematycznie, ale często schemat był podobny.

Cztery - tak, masz rację, nikt Cię nie zmusza, o ile nie trafisz na czarnego pacana który publicznie Cię zwyzywa - oczywiście "w imię Boże" ;)

A co do pensji - mają swój cennik posług - łatwo im z tego pensję wyliczyć.
Ostatnio edytowany przez scigacz1975 11 Lip 2012, 18:07, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Terminus w 11 Lip 2012, 18:02

scigacz1975 napisał(a):jeżeli zostaną opodatkowani, a kasą w parafii zacznie rządzić rada parafialna to MOŻE nie będzie już dobrych i złych księży
Nie rozumiem co zmiana sposobu opodatkowania wpłynie zmianę motywacji do bycia kapłanem.
O ile wiem księża są opodatkowani podatkiem dochodowym w formie zryczałtowanej podobnie jak np. twórcy czy rolnicy -stawki ryczałtu dla duchownych kierujących parafią i wikariuszy zależą od wielkości parafii (liczy się ilość mieszkańców) i miejsca zamieszkania.
Ostatnio edytowany przez Terminus 11 Lip 2012, 18:09, edytowano w sumie 2 razy
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez scigacz1975 w 11 Lip 2012, 18:09

:arrowu: Termi - jeżeli Rada Parafialna będzie miała wyłączną kontrolę nad kasą parafii, a sama będzie regularnie zmieniana, wybierana cyklicznie bez możliwości wielokrotnych kadencji radnych i pod kontrolą parafian, to istnieje niewielka (znając nasze realia i pazerność naszych rodaków) szansa na zmianę istniejącego obecnie stanu rzeczy i ukrócenie przekrętów wokół parafii i kościołów. A jak się przytnie u dołu to i góra w końcu też trochę obeschnie.
Ostatnio edytowany przez scigacz1975 11 Lip 2012, 18:17, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Terminus w 11 Lip 2012, 18:10

Niestety nie potrafię odczytać związku zarówno pomiędzy istnieniem rady parafialnej ani zmianą ryczałtu na podatek liniowy jak u osób prowadzących działalność lub na skalę progresywną jak u pozostałych osób fizycznych z powołaniem ani jakością świadczonej posługi kapłańskiej.
Uczestniczę w nabożeństwach oo. Dominikanów reprezentujących zwykle duchowo i intelektualnie niedościgniony dla zwykłych księży poziom. Jako członkowie zgromadzenia zakonnego nie otrzymują wynagrodzenia a w związku z tym nie płacą podatku dochodowego -nawet w formie ryczałtu. Ponadto jako, że jest to zakon, nie występuję w ogóle coś takiego jak "rada parafialna". Wniosek?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości