Ciekawe linki/artykuły/fotografie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ciekawe linki/artykuły/fotografie

Postprzez Alchemik w 20 Lis 2013, 11:44

Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Ulubiona broń: --
Kozaki: 207

Reklamy Google

Postprzez Tormentor w 20 Lis 2013, 13:15

Mam mieszane uczucia. Dla mnie to trochę taki bełkot o zabarwieniu politycznym, który ma na celu wmawianie ludziom jak to globalne ocieplenie negatywnie wpływa na klimat, i tym samym społeczeństwo inwestuje w drogie technologie by w jakimś tam stopniu zapobiegać. Zresztą ja to tak postrzegam. Niezbyt mnie to interesuje, więc...Może ktoś inny się jeszcze udzieli na ten temat ;)
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Kozaki: 289

Postprzez Terminus w 20 Lis 2013, 13:38

A ja pamiętam jak w latach 80-tych naukowcy straszyli nową epoką lodowcową, potem miało nas spalić słońce przez dziurę ozonową, teraz ma Holendrów zalać ocean podnoszący swój poziom wód (yes! yes! yes!). Pożyjemy zobaczymy.
W średniowieczu w Polsce powszechnie uprawiano winogrona bo było tak ciepło i to bez gazów cieplarnianych za to w XVII wieku było wyraźne ochłodzenie klimatu. To tego wystarczy jedna solidna erupcja wulkanu by zamieszać w atmosferze bardziej niż cały przemysł USA i Chin...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Tajemniczy w 20 Lis 2013, 13:47

Alchemik napisał(a):A Wy co sądzicie o globalnym ociepleniu? :P
http://www.paranormalne.pl/topic/27458-globalne-ocieplenie/page__pid__447145#entry447145

Globalne ocieplenie, tja... :caleb:W tym roku mieliśmy 6 miesięcy zimy raczej zbliżamy się do glacjału niż do ocieplenia. A co do tego to dla mnie to po prostu nabijanie kabzy przez wielkie przedsiębiorstwa. Jak w XIX wieku wybuchł ten wulkan Karacośtam to przez 3 lata w Europie i Ameryce były silne zimy a wystarczył do tego jeden wulkan który emisją gazów cieplarnianych z pewnością przewyższył emisję wszystkich chińskich i amerykańskich fabryk.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Terminus w 20 Lis 2013, 14:14

No co Ty Tajemniczy? Nie wiesz, że ochłodzenie jest najlepszym dowodem na ocieplenie klimatu? :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Microtus w 20 Lis 2013, 15:44

Sprawa rozdmuchana i ostro lobbowana. Już sam fakt, że samochody hybrydowe są produkowane masowo (powoli) zakrawa na kpinę. Nie są ani ekologiczne ani tanie w eksploatacji nie mówiąc już o osiągach. Jest taka stronka amerykańska, której zapomniałem generalnie nazwy ale jest zamysł taki, że ludzie piszą ile przejechali za 100 dolarów. I tu ciekawostka hybrydowe auta mogą być do pełna naładowane i nie jest to wliczane do kosztów.
W pierwszej dziesiątce nie ma ani jednej hybrydy, a jeszcze lepsze jest to, że w stanach prawie nie ma diesli wiec jakby doszły diesle i auta na gaz to hybrydy były by na szarym końcu. Pomijając fakt, że trzeba mieć skąd wziąć ta energię czyli z węgla, atomu czy ekologicznych źródeł (których jest na świecie malutko).

A tu już w UE są zakusy, żeby nakazać po którymś tam roku posiadanie minimum hybrydy. Nie mówiąc o ulgach różnorakich dla posiadaczy hybryd takich jak w Krakowie miało być coś takiego, że posiadacze hybryd mieli mieć możliwość jeżdżenia buspasami i mieć ulgi podatkowe (fajne prawa dla bogatych). Tu nie do końca pamiętam czy to weszło czy zakrzyczano to.

Z emisją CO2 też są niezłe jaja, bo jak się ostatnio okazało to zwierzęta gospodarskie produkują takie ilości metanu, że cały ten efekt cieplarniany i ograniczenia w produkcji CO2 można o kant dupy potłuc. Bo rosnące pogłowie zwłaszcza bydła załatwi nasz klimat na dobre.

Co do waszych wywodów o tym, że jest u nas zimniej to fakt niestety i faktem jest to, że strefy klimatyczne się przesuwają. My akurat wychodzimy nie najgorzej bo będziemy mieli opady w odróżnieniu od reszty Europy (zwłaszcza południowej). Temeperatura wód globalnie się podnosi i doszło do zjawiska odwrócenia niektórych prądów morskich. Oczywiście wszystko jest bez sensu nagłaśniane bo to procesy powolne. Nasza Matka Ziemia miewała już skoki klimatyczne wiele setek razy i jakoś życie na niej istnieje.

Moim zdaniem ten efekt cieplarniany jest i ma wpływ na klimat, tylko lobbyści zobaczyli w tym interes i pieprzą od rzeczy. Cały Świat oszalał na punkcie ekologii tylko mało kto ją rozumie. A nabijaczy w butelkę nie brakuje jak i ludzi co lubią i umieją na ludzkiej niewiedzy zarabiać. Pieprzy się o ekologi a jednocześnie nikt nic nie robi ze znikającą Puszczą Amazońską. Wyrąbali pod uprawy itp. około 20% niby sporo zostało ale przy tym kosmicznie spada ilość bytujących tam gatunków, zwłaszcza płazów (najbardziej narażonych na zanieczyszczenia i zmiany klimatu).
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)

Za ten post Microtus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Tajemniczy w 20 Lis 2013, 16:35

Jak mieli budować obwodnicę w Rospudzie to zieloni bólu dupy dostali bo przecież ci tą brzydka obwodnica zniszczą środowisko gnojówki pizdokopytnej. Co z tego, że ludzie giną na drogach ważniejszy jest robaczek lub kwiatek :facepalm: . A jak wycinają lasy w Amazonii dla ropy/drewna i niszczą setki plemion których kultury w większości nie poznaliśmy to w większości jest tylko milczące przyzwolenie.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez Pangia w 20 Lis 2013, 17:19

Nigdy nie wierzyłem w efekt cieplarniany i nigdy nie wierzyłem w ekologię - każdy tylko szuka okazji do zrobienia na tym forsy. A hybryda to już w ogóle nic wartego uwagi, ani to szybkie, ani specjalnie ekologiczne, już lepiej byłoby, jakby ludzie Melexami jeździli.
Jeszcze pamiętam, jak czytałem Auto Świat, że pisali, że w ciągu najbliższych 5, może 10 lat większość produkowanych aut będzie hybrydami. Gazetę przestałem kupować w 2009. :P
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 22 Lis 2013, 00:26

Image
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Alchemik w 25 Lis 2013, 10:47

Plakat mądry i fajny, tylko czemu widnieje tu znaczek PełO?
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Kozaki: 207

Postprzez Kpuc w 25 Lis 2013, 13:10

Pangia napisał(a):Nigdy nie wierzyłem w efekt cieplarniany

Wierzyć czy nie wierzyć, tak naprawdę to nie posiadamy zapisków jako ludzkość co siedziało w tym temacie te set czy tysięcy set lat temu, od ilu lat są gromadzone te informacje którymi się posługujemy (Będę strzał) 100, 200 Lat ? Mamy za mało informacji by stwierdzić czy szkody jakie wyrządzamy przyrodzie doprowadza do efektu cieplarnianego.
Co do aut to wchodzi tu ludzka chciwość tak zwana mafia paliwowa, nie wiemy ile świetnych patentów zostało schowanych na dnie sejfu.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Canthir w 25 Lis 2013, 13:32

@Kpuc, mamy rdzenie z lodem z Arktyki z danymi z dziesiątków tysięcy lat. Polecam poczytać o Cyklach Milankovicia. Temperatury, ilość CO2 i różnych innych rzeczy zmieniały się cyklicznie. Jeżeli ktoś nam Ziemi nie obrócił to jeszcze trochę i czeka nas zlodowacenie...
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości