Nefariel napisał(a):Skoro będą stawiać kraj rodziców nad nową ojczyznę, pewnie wrócą do niego po wojnie. Zresztą w krajach zachodnik wskaźnik narodzin wśród lokalsów i osób arabskiego pochodzenia się wyrównuje. To nie będzie tak, że Afgańczycy przyjadą do Polski i wtem! każda kobieta urodzi piątkę dzieciaków.
Nefariel napisał(a):To nie będzie tak, że Afgańczycy przyjadą do Polski i wtem! każda kobieta urodzi piątkę dzieciaków.
Nefariel napisał(a):Tyle że hajs na uchodźców ma wykładać UE, nie rząd. To, ile chce na nich dawać, to zupełnie osobna kwestia. Kwota wystarczająca na godne życie w Niemczech to w Polsce kosmiczne pieniądze.
Nefariel napisał(a):To, co wyrabia się na Węgrzech, jest akurat winą tylko i wyłącznie węgierskiego rządku, więc w sumie to się tym uchodźcom nie dziwię.
Nefariel napisał(a):Zresztą nawet pominąwszy próby usprawiedliwiania niektórych zachowań - nikt nie twierdzi, że uchodźcy to aniołki, może poza radykalną gimbolewicą (której liczba jest znikoma w porównaniu do agresywnej, faszyzującej gimboprawicy). Sęk w tym, że to nie jest kwestia odmiennej kultury - biały Polak katolik będąc na ich miejscu zachowywałby się identycznie. Bydło jest wszędzie, i niemal wszyscy ludzie zachowywaliby się w sposób społecznie nieakceptowalny w sytuacji zagrożenia życia i niepewności jutra.
Nefariel napisał(a):Z tym że Ukraina i Syria to dwie różne sytuacje polityczne, a także dwie różne kultury. Nie wydaje mi się, żeby "walka o kraj" była tak głęboko zakorzenioną wartością, jak w Europie Środkowej i Wschodniej.
Nefariel napisał(a):Poza tym denerwuje mnie wypominanie mężczyznom (już pominąwszy podwójne standardy), że nie walczą o kraj, przez ludzi, którzy owszem, zwykle deklarują gotowość umierania za ojczyznę, ale poza deklaracje na całe swoje szczęście nie mieli możliwości wyjść.
Nefariel napisał(a):Sama jestem za ostrożnym i wybiórczym (byle kryterium nie była religia) przyjmowaniem uchodźców. Rozumiem też ludzi, którzy mają inne zdanie z przyczyn gospodarczych albo po prostu się boją. Wkurza mnie po prostu brak zrozumienia, powtarzanie dawno obalonych mitów i, co najgorsze, dehumanizacja. Znacie to?
Nefariel napisał(a):A zauważyłeś, ilu kolesi oburzających się na traktowanie kobiet w islamie jest przeciwko aborcji czy konwencji antyprzemocowej?
Nefariel napisał(a):Ilu z nich uważa niewybredne zaczepki czy nawet przemoc fizyczną za komplement? I że miejsce baby jest przy garach i dzieciach, a nie tam, gdzie baba sobie życzy?
poldzer napisał(a):wg. GUS średnia miesięczna pensja w sierpniu wyniosła coś koło 4025 zł. A ja ku*wa muszę zapie*dalać za 1000zł. wku*wiłem się tylko na resztę dnia
Nefariel napisał(a):Smutna prawda jest, niestety, inna. Przemoc w rodzinie to wciąż powszechny problem, a stygmatyzowana wciąż jest ofiara, nie sprawca.
Nie zauważyłem, żeby widoczni na zdjęciach imigranci, w kraciastych chustach na głowach, którzy już na pierwszy rzut oka nie wykazują chęci do asymilacji
Jakie koszty ponosi Polska z tytułu uczestnictwa w UE? Ile płaci do wspólnego budżetu? Ile traci ze względu na unijne regulacje?
Na miejscu Węgrów dawno bym ustawił ten płot, wojsko i co najwyżej wyznaczał punkty do których mają się udawać ci ludzie.
Ileś postów wcześniej twierdziłaś, że głupota nie zna poglądów.
Jeżeli więc pijesz do dzikiej hordy wyrywającej drzewa, to jako debile powinni zostać sklasyfikowani jako bezpoglądowi.
Trzy - "biały Polak katolik" - sofizmat. Jeśli islamiści nie mają nic wspólnego z "prawdziwym islamem"
Znam freikorpspolen. Całkiem śmieszna strona.
- brak źródeł - wymyślić sobie fikcyjne wypowiedzi lewicowców żądających eksterminacji prawicy to ja też mogę
- w ludziach siedziało to zawsze, imigranci to tylko zapalnik
Religia jak najbardziej mogłaby być kryterium - choć może nie pierwszorzędnym. Jeśli już, łatwiej będzie wchłonąć kopta, chaldejczyka czy maronitę niż sunnitę, szyitę czy - o zgrozo - wahhabitę, salafitę.
Aborcja nie dotyczy tylko kobiety, a zarodka człowieka nie powstanie fotel dmuchany. Można się sprzeczać co do tego, czy zakazać całkowicie aborcji czy zostawić mniej-więcej status quo i tylko go dopracować (za czym jestem), ale aborcja na życzenie jest paranoją
Owszem, są hipokrytami. Choć nie sądzę, by było ich tak wielu. Brak mi danych do jakichś statystyk, opieram się na własnych obserwacjach.
Nefariel napisał(a):Czy to się zmieni po przyjęciu uchodźców? Poza tym Polska wyrzuca w błoto mnóstwo pieniędzy, na Kościół chociażby.
Raczej o planach wsadzania uchodźców do więzień i o zakazie pokazywania dzieci w mediach.
Są traktowani jak przestępcy, próbujący z użyciem siły, atakując funkcjonariuszy państwowych, nielegalnie przekroczyć granicę. Do "podludzi" Ci którzy uważali się za "nadludzi" po prostu strzelali.Po drugie - nie porównywałam białego Polaka katolika do islamistów, tylko do muzułmanów robiących bydło po tym, jak z narażeniem życia i zdrowia, po drodze tracąc bliskich, przepłynęli przez morze, a na miejscu okazało się, że są traktowani jak podludzie.
Śmieszni są jej autorzy. Jak grzecznie zwróciłem im uwagę, że w kontekście muzułmańskich uchodźców, odwoływanie się do zdjęć nazistów którzy akurat przeżywali okresy fascynacji islamem, tworzyli muzułmańskie dywizje SS, jest nie do końca trafne to skończyło się na obrażaniu mnie, insynuacjach i udowadniania do upadłego, że "mają rację".Znam freikorpspolen. Całkiem śmieszna strona.
Tak samo jak w Niemczech lat 30 zapalnikiem byli Żydzi.
Z całej twojej dyskusji nie rozumiem w ogóle o co ci chodzi z uchodźcami - jaki masz w tym cel? Nie wiem, ostatecznie chciałabyś w końcu ich przyjąć pod swój dach czy nie, bo z twoich wypowiedzi nie da się jasno tego określić
Czyli rozumiem, że jeśli będę stać przy tobie nerwowy (bo zaczniesz do mnie zwracać się po rosyjsku, a ja nie będę potrafił się dogadać), to mam prawo ci wpieprzyć i zacząć rzucać kamieniami?
Sugerujesz, że mamy wyrzucać w błoto jeszcze więcej?
Do "podludzi" Ci którzy uważali się za "nadludzi" po prostu strzelali.
Jak grzecznie zwróciłem im uwagę, że w kontekście muzułmańskich uchodźców, odwoływanie się do zdjęć nazistów którzy akurat przeżywali okresy fascynacji islamem, tworzyli muzułmańskie dywizje SS jest nie do końca trafne
Nie byli. Narodowy-socjalizm wyrósł na fali nastrojów antykomunistycznych i postwersalskich. Żydzi akurat dostali rykoszetem, jako utożsamiani z bolszewikami. Co ciekawe, dopóki naziści nie rozpoczęli ataków na mniejszość żydowską to wśród Izraelitów uważających się za niemieckich patriotów było sporo sympatyków narodowego-socjalizmu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość