przez lehoslav w 17 Lip 2015, 00:48
A mnie wkurza, że w ramach kontynuacji współpracy z jednym instytutem dałem się wrobić w poprawianie sporej bazy danych służącej do pewnych badań naukowych.
Cały ten kierunek metodologiczny, który takie bazy wykorzystuje, oceniam bardzo krytycznie, ale mniejsza o to. Jak się już na to zabrałem, to okazało się, że pierwotną wersję tworzyły jakieś pie**olone downy, niemające najmniejszego pojęcia ani o podstawach tworzenia takich baz, ani o materiale, który mieli wykorzystywać. Jest tam błąd na błędzie w każdym możliwym miejscu, a same błędy są po prostu tak debilne, że aż mi wstyd na to patrzeć. Jestem po prostu załamany. Wyniki obliczeń z tej bazy na chwilę obecną są niewarte funta kłaków. Co "śmieszniejsze", to bardzo poważna instytucja, a ta pierwotna wersja była wykorzystywana do badań publikowanych m.in. w najbardziej renomowanych światowych czasopismach!
Zgodziłem się na to z powodów prestiżowych i finansowych, dzisiaj tego żałuję i obawiam się, że lepiej nie będzie. A przedtem robiłem dla nic coś, co naprawdę sprawiało mi radochę...
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)