Strój stalkera w realu

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Strój stalkera w realu

Postprzez Dark Dante w 24 Cze 2013, 09:49

Tak na marginesie pierwsze AK to kopia Niemieckiego MP-44 tylko, że właśnie uproszczona. Prawda że przez to uproszczenie karabin jest prawie niezawodny, ale jednak to zachodnia kopia.

Co do hełmu, może jakaś ciemnozielona farba olejna?
Zona ma swoje tajemnica, Ty musisz je poznać.

Za ten post Dark Dante otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Gwizdek, Stalkier_100, Piłat, jasiek stalker.

Dark Dante
Wygnany z Zony

Dołączenie: 29 Kwi 2013, 18:48
Ostatnio był: 28 Cze 2015, 23:23
Miejscowość: Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 12

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 24 Cze 2013, 10:06

Nie MP-44, a StG44 - i w sumie na Wiki pisze jasno, że ten pogląd to tylko opinia obiegowa. Pozostaje im uwierzyć.

Co do hełmu - farba olejna odpada, bo świeci się jak psu jajca na święta. Kup po prostu farbę w sprayu z fakturą - są matowe i nie tworzą powierzchni gładkiej jak glaca łysego.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 854

Postprzez Iwaszka w 24 Cze 2013, 10:19

Ale przecież sowieci/rosjanie nie mają dobrych patentów. Wszystko jest kradzione z zachodu i maksymalnie upraszczane, aby każdy cep zrozumiał zasadę działania. Oczywiście wszystko otoczone wspaniałą propagandą o niezniszczalności, niezawodności i wspaniałości owego patentu.

Zaczynając od sprzętu jeżdżącego i latającego.
T34 - pierwszy czołg gdzie wpadli na to żeby pochylić pancerz, dzięki niemu powstała min. niemiecka Pantera.
Wspomniany wcześniej Mi24
Ciężarówka Ural (wszystkie modele)

Co do broni jest tego masa:
km Mosin 91/30 - projekt Mosina, zapożyczony tylko magazynek pudełkowy (i to nie z zachodu).
Potem masa broni której nie chce mi się opisywać poszczególnie DP, PPSh (Tylko magazynek pożyczony od Suomi fińskiego), SVT40 (rewolucyjna konstrukcja, znowu Niemcy ją kopiują - bez powodzenia), SKS, kbk AK (cała rodzina... NIE MA TO NIC! ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO Z Stg44!)
:

Było o tym już w każdej prasie o broni: Strzał, Broń i Amunicja, MMS Komandos

Do tego cała nowoczesna broń: KSWK, SWD, WSS, PK...
No ale rozumiem, że jeżeli ruscy skopiowali sobie Walthera robiąc swojego Makarova i wzorowali TT33 na Colt'cie 1991 to od razu złodzieje.
Sprzęt radziecki nie jest kopiowany kalka w kalkę, posiada masę autorskich rozwiązań na których to reszta świata się często wzoruje.

Do tego warto podkreślić, że Polacy popełniają teraz fatalny błąd chcąc wprowadzić MSBS. Porzucenie idei kbk AK jest bezsensowne, tym bardziej dla kraju takiego jak Polska (bliżej nam do wschodnich braci - słowiańska krew)...
NO ale jak chcemy latać po polu z karabinkiem jak z bazaru z odpustu no to proszę bardzo...
Polska bron upada, chociażby taki VIS prosi się o wskrzeszenie...

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Postprzez Meesh w 24 Cze 2013, 11:14

Dark Dante napisał(a):Tak na marginesie pierwsze AK to kopia Niemieckiego MP-44 tylko, że właśnie uproszczona. Prawda że przez to uproszczenie karabin jest prawie niezawodny, ale jednak to zachodnia kopia.

Uwaga będzie długi offtop od tematu schowany w spoilerze.
:

Druga wojna światowa to jeden z największych w dziejach ludzkości skok technologiczny w zakresie uzbrojenia w tak krótkim czasie. Broń strzelecka ewoluuje w tym okresie bardzo szybko, rozwijają się pistolety maszynowe i pojawiają się karabiny samopowtarzalne we wszystkich armiach biorących udział w wojnie. Jednak niemieckim ,,zmecholom’’ potrzebna jest broń, która będzie łączyła cechy karabinu samopowtarzalnego (nawet maszynowego) i pistoletu maszynowego, czyli broń posiadająca zasięg karabinu i możliwość prowadzenia ognia ciągłego oraz gabaryty i masę zapewniające mobilność i swobodę działania pojedynczemu żołnierzowi. W 1942 roku pracę nad projektem nowej broni szturmowej rozpoczynają dwie wytwórnie Haenel i Walther. Do produkcji wchodzi projekt Schmeissera z zakładów Haenel MKb-42H i otrzymuje pierwszą nazwę produkcyjną MP-43 strzelający nabojem pośrednim 7,92x33. Nazwa od chwili powstania projektu zostaje zmieniona kilkukrotnie w związku z zamiłowaniem Niemców do porządku i tendencjami to utrudniania rzeczy oczywistych. Jej ostateczna forma to StG-44 (od Sturmgewehr 44) nadana w drugiej połowie 1944 roku, a wymyślona osobiście przez niejakiego Adolfa Hitlera. W 1945 roku powstaję unowocześniony prototyp StG-45, który nie wchodzi do produkcji, ale ma wpływ na późniejszy rozwój broni strzeleckiej ze względu na zastosowanie zamka półswobodnego.

Teraz - czy AK został żywcem ściągnięty z StG?... Dla StG i AK wspólną cechą jest to, że ich automatyka wykorzystuje gazy prochowe odprowadzane przez otwór boczny w lufie. Mamy tu więc broń gazodynamiczną i zjawisko odprowadzania gazów prochowych z przestrzeni zapociskowej. Zastosowanie takiego rozwiązania nie jest wcale pionierskie ani dla StG ani dla AK, bo znane, wykorzystywane i doskonalone było od końca XIX wieku, a stosowane w takich konstrukcjach jak G41 czy też G43(K43) lub SWT 40 i SKS. W obydwu karabinkach jest również inna zasada ryglowania. Dla StG to przekoszenie zamka, dla AK to obrót zamka w prawo. Inne jest również budowa komory zamkowej i urządzenia powrotnego, w AK sprężyna powrotna jest wsuwana do suwadła zakończonego tłokiem i całość tej konstrukcji mieści się w komorze zamkowej pod pokrywą. W StG część mechanizmu powrotnego mieści się w kolbie. Inna jest również budowa komór gazowych, StG ma komorę połączoną z lufą a AK rozkładaną (demontowana rura gazowa z nakładką).
To jednak, że AK nie ma nic wspólnego z StG, nie jest do końca prawdą, konstrukcyjnie to dwa różne karabinki szturmowe, ale ergonomia użytkowa AK jest ewidentnie zapożyczona z StG z tym że uproszczona przez co poprawiona (oczywiście jak na okres końca lat czterdziestych XX wieku). Świadczy o tym co następuje:
- kształt podstawy muszki wymuszony dla obydwu konstrukcji komorą gazową nad lufą
oraz
- lokalizacja gniazda magazynka i kształt magazynka.

Czyli - faktycznie, plagiat, że hej.

Prawda jest taka, że StG był wyznacznikiem postępu technicznego w zakresie konstrukcji broni strzeleckiej na nabój pośredni, a AK pierwszą powojenną udaną konstrukcją karabinka szturmowego. Wnikliwym i zapatrzonym w zaje*istość borni zachodniej, szczególnie hamerykańskiej, sugeruję przyjrzeć się dla odmiany podobieństwom StG i M16 - zaczynając od podobieństw w częściowym rozkładaniu broni. StG-44, a przede wszystkim prototypowy StG-45, dały jednak serii AK jej największego rywala w świecie broni szturmowej... a mianowicie karabin CETME, od modelu 2 po model L i HK, które ewoluowały w stosunku do AK w sposób zawrotny, i to tu trzeba spuścizny StG44 szukać, a nie głupoty powtarzać po innych niedouczonych ludziach

Spoiler wzięty z naszej encyklopedii stalkera na StalkerSocho, autorstwa Zajceva/Hauptmanna, który akurat ma wakacje, bo inaczej by Cię osobiście ukrzyżował, a tak ja w jego zastępstwie udzielam wyróżnienia w postaci reprymendy słownej.

Admin - jak chcesz, zrób z tego oddzielny wątek o uzbrojeniu, czy co.
"Patrząc po forum, to głównym objawem meeshophobii jest ból dupy." - T.
"Przybędzie autor wielki na forum wasze i ferment siać będzie wśród userów płochych, prowadząc do upadku domeny Kowuniowej" Whl 6:15 - S.

Za ten post Meesh otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Iwaszka, Strelok_90.
Awatar użytkownika
Meesh
Tropiciel

Dołączenie: 02 Sty 2013, 19:38
Ostatnio był: 15 Maj 2018, 23:39
Miejscowość: Sochaczew
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 91

Postprzez Iwaszka w 24 Cze 2013, 11:59

Wszystko popieram w 100% W Strzale był o tym swojego czasu osobny artykuł.
Jedynie co do:
To jednak, że AK nie ma nic wspólnego z StG, nie jest do końca prawdą, konstrukcyjnie to dwa różne karabinki szturmowe, ale ergonomia użytkowa AK jest ewidentnie zapożyczona z StG z tym że uproszczona przez co poprawiona (oczywiście jak na okres końca lat czterdziestych XX wieku). Świadczy o tym co następuje:
- kształt podstawy muszki wymuszony dla obydwu konstrukcji komorą gazową nad lufą
oraz
- lokalizacja gniazda magazynka i kształt magazynka.

Magazynek ma inny kształt zupełnie, łukowość jest wymuszona potrzebą większej pojemnosci i skutecznego podawania naboi do komory. Nawet taki Bren ma łukowy mag (tyle, że od góry), a jest o wiele starszą konstrukcją.

A kształt muszki to podobieństwo tak małe, że nieznaczne w ogóle moim zdaniem :))
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Postprzez Dementorin w 30 Cze 2013, 19:17

Nie jest to może szczyt ludzkich możliwości w tworzeniu strojów... ale uważam, że warto spojrzeć. Prosty strój, a wiadomo o co chodzi.

Strój renegata
Image
- czarna bluza z kapturem
- AK-74
- czarny płaszcz
- pas ZSRR
- czarne bojówki
- czarne trapery

Mam w planach jeszcze strój samotnika i bandyty. Stroje bandytów wrzucałem już ze dwa razy, ale co tam. :)

Za ten post Dementorin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive pronx18, GonZoo, Gro3a, GhostRider44, Tajemniczy.
Dementorin
Tropiciel

Dołączenie: 17 Cze 2009, 10:25
Ostatnio był: 30 Paź 2014, 20:05
Kozaki: 261

Postprzez GhostRider44 w 30 Cze 2013, 23:38

Nie AK-74 tylko AK. ;) Wyglądasz trochę jak ruska mafia (gdyby tak tylko zmienić od szyi w górę :D). Zamaskowałbym twarz do połowy, np. chustą ciemną. Ogólnie mi się podoba, ale powinien być trochę bardziej zjechany ten strój. :) Więcej prowizorki, dostępnych środków. W każdym razie jest całkiem spoko. :wódka: pijaj.
Haraszo kartoszki!

Za ten post GhostRider44 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Siemon Trusia.
Awatar użytkownika
GhostRider44
Stalker

Dołączenie: 23 Sty 2011, 12:30
Ostatnio był: 04 Mar 2023, 09:25
Miejscowość: Domek w wiosce kotów, Kordon
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 149

Postprzez jasiek stalker w 04 Lip 2013, 12:17

Nie AK-74 tylko AK.

Chyba AK-47 a nie jakieś tam AK
Ostatnio edytowany przez jasiek stalker 14 Gru 2013, 11:21, edytowano w sumie 3 razy

Za ten post jasiek stalker otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Adam, Gość, STALKIER998, kapucha, Red Liquishert.
Awatar użytkownika
jasiek stalker
Kot

Dołączenie: 16 Mar 2013, 18:44
Ostatnio był: 18 Lut 2023, 19:05
Miejscowość: w każdym razie Polska
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: -13

Postprzez Gro3a w 04 Lip 2013, 13:46

AK-47 to błędna nazwa. U nas w Polsce (z resztą i na świecie) używa się skrótu AK - Automat Kałasznikowa lub jego odmiany: AKM, AKMS, AKS a w naszym kraju głównie: Kbk AK 7.62. Spotkałem się kiedyś nawet z nazwą AK wz.47 co bardziej pasuje do tego karabinka. Modele, które wymieniłeś czyli KA 103, 104, 108 to odmiany karabinka przeznaczone głównie na eksport, różniące się długością lufy i kalibrem.
PS. Tak, jestem ekspertem :caleb:

Żeby nie robić offtopu. Zebrałem kilka starych ciuchów i planuje zrobić strój bandyty (Dementorin narobił mi smaka :E ) dorwałem starą, spraną kurtkę munduru czołgisty; stary, czarny dres i białe, upaćkane "adaśki". Jak znajdę moją ulubioną chustę, będzie to jakoś wyglądać :D No i myślę jaki plecak do tego wybrać. Jak wszystko skompletuje, to wrzucę fotki ;)
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 14 Lut 2025, 22:56
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Winiacz w 04 Lip 2013, 16:20

Weźmy pod uwagę to co by się w zonie sprawdziło, a nie to jest wyłącznie rosyjskie.
Zwykły, ciemny plecak który nie wygląda od razu na szkolny da radę.
Awatar użytkownika
Winiacz
Stalker

Dołączenie: 19 Cze 2013, 11:54
Ostatnio był: 01 Sty 2020, 12:16
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 9

Postprzez Gro3a w 05 Lip 2013, 06:01

W sumie to mam stary "klasyczny",poprzecierany, skórzany plecak, który służył mi od samej podstawówki. Przeżył wypady za miasto i przeróżne melanże w plenerze, więc ma swój urok ;) No i zastanawiam się, czy do "podwieszenia" noża wybrać skórzany pas, czy zwykły parciany z klamrą?
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 14 Lut 2025, 22:56
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Gizbarus w 05 Lip 2013, 08:39

Co do paska na nóż - skórzany na pewno jest wytrzymalszy, acz parciany praktyczniejszy (jeśli wygląda tak, jak myślę). Wszystko zależy od tego, co to za kosa i w jakiej pochwie ;) No i istotna sprawa - czy to ma nie tylko być praktyczne, ale też cieszyć oko...:E

Swego czasu zrobiłem pochwę na nóż z wszytymi dość mocnymi magnesami, dzięki czemu nóż nie potrzebował zapięcia (na rzepy szybko się niszczą, a na napę przeszkadzają), a można było nosić go bez obawy o to, że wypadnie - nawet poziomo, zaczepiony na pasku na poziomie korzonków.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości