Strój stalkera w realu

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Strój stalkera w realu

Postprzez Iwaszka w 23 Cze 2013, 15:56

Wzorowanie się na screenach nie ma sensu większego bo to po prostu nie ma odwzorowania. W ogóle moim zdaniem stalker dobrze wygląda jak ma na sobie realne umundurowanie - taki mix starszego i nowszego sprzętu. Okay fajnie egzo, seva ale po co? ;p
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 23 Cze 2013, 16:19

Iwanassassin napisał(a):Wzorowanie się na screenach nie ma sensu większego bo to po prostu nie ma odwzorowania.

Tak i nie. Zależy co chcemy osiągnąć :wink:

Wiadomo, standardowy kombinezon stalkera zapewne nie ma swojego odpowiednika w realnym świecie. Jeżeli więc ktoś chce się zająć poważnym cosplayem (igła, nitka, pianki eva, poliuretan, pleksiglas itp.) i zabrać się za jak najwierniejsze odwzorowanie danej postaci, to właściwie nic innego jak owe screeny nie pozostaje. A że obrazki z gry nigdy nie będą najwyższej jakości, to pozostaje jedynie gdybanie i próby znalezienia czegoś jak najbardziej odpowiadającego wizji twórcy gry. Ja, gdybym miał się w coś takiego bawić (a mam czasem taką ochotę :P ), to starałbym się jak najrealniej oddać wygląd owego kombinezonu Świt, mimo iż wiązałoby się to zapewne z niemałymi kosztami. Takie coś bardziej mnie kręci aniżeli składanie stalkerskiego szpeju z demobilu, chociaż taki ekwipunek byłby prawdopodobnie bliższy rzeczywistości. Co kto lubi :wink:
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 23 Cze 2013, 16:25, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:09
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Dziab_Dziab w 23 Cze 2013, 16:21

A co do części ubioru stalkera to myślałem nad jakimś hełmem. Akurat ja sam kupiłem już kilka miesięcy temu polski hełm powojenny (orzeł bez korony) w kiepskim stanie i wczoraj sobie o nim przypomniałem oraz przemalowałem go na szaro.

Image

Nada się do ubioru stalkera? :D
Awatar użytkownika
Dziab_Dziab
Stalker

Dołączenie: 17 Sty 2013, 20:09
Ostatnio był: 02 Sie 2017, 16:59
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 23

Postprzez Iwaszka w 23 Cze 2013, 16:30

Nie przepadam za cosplay'eami :F Ale jak kto lubi ;)
Co do hełmu z posta wyżej, on jest przed czy po malowaniu - bo wygląda jak niebieski a nie szary O.o
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Dziab_Dziab w 23 Cze 2013, 16:32

Hełm jest po malowaniu, co prawda nie wyszło jakoś idealnie, bo pierwszy raz używałem spray'u, lecz wygląda lepiej niż przedtem. Jest szary, a to, że sprawia wrażenie niebieskiego to zapewne wina oświetlenia w moim pokoju :)
Awatar użytkownika
Dziab_Dziab
Stalker

Dołączenie: 17 Sty 2013, 20:09
Ostatnio był: 02 Sie 2017, 16:59
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 23

Postprzez Iwaszka w 23 Cze 2013, 16:39

Oby :p Bo z niebieskim to co najwyżej ZOMO albo ochrona kolei xD
Hełm jak hełm nada się bo z bloku wschodniego ;) Zależy jak dalej swojego set'a ułożysz.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Voldi w 23 Cze 2013, 17:20

Dziabku, a Ty idziesz do Zony, czy na pokaz mody? :E
Gdzieś czytałem o szpejach, pojawiały się rady, by go na parę dni przysypać ziemią, porządnie wytarzać w błocie i poskakać po nim, żeby wyglądał na zniszczony. Szpej ma spełniać swoje funkcje, a nie ładnie wyglądać. Patrz, czy ten hełm nie jest dziurawy i czy dobrze się trzyma, a nie, czy jest w kolorze ZOMO czy szarym :E
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Iwaszka w 23 Cze 2013, 17:27

No dobrze. Ja sam tarzam wszystko ostro w błocie, pocie i smarze (co widać po moich zdjęciach a sporo ich w tym temacie ;p). Ale kolorystyka też jest ważna/ Niebieski hełm może i spełnia zadanie hełmu ale jest niebieski. A niebieski to może dla piechoty morskiej by się nadał zanim się zdesantują, ale wtedy po co im hełmy?
Z tego bełkotu chcę przekazać jedno - dobrze dobrana kolorystyka dobrze maskuje i lepiej zlewa się z otoczeniem :)
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Stalker Rambo w 23 Cze 2013, 17:48

Dziab_Dziab, popełniłeś standardowy błąd, który nagminnie popełnia Wojsko Polskie. Pomalowałeś ten hełm błyszczącą farbą. Spróbuj pomalować ją zieloną matową farbą. Mało tego pokusiłbym się ozrobienie patentu a'la Salamandra (zaraz po pomalowaniu posyp hełm korkiem i po wyschnięciu znowu go pomaluj).
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Iwaszka w 23 Cze 2013, 17:55

Tak to jest jak Polacy "ulepszają" dobre, sowieckie patenty :soviet:
Nie łatwiej dać na to pokrowiec? Chociażby z maskałatu KZS albo KZM do dostania za grosze? Trzy nitowiec jest już naprawdę starym hełmem a taki pokrowiec odświeży go trochę nie zabierając wschodniego klimatu ;)
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Stalker Rambo w 23 Cze 2013, 20:45

Ale przecież sowieci/rosjanie nie mają dobrych patentów. Wszystko jest kradzione z zachodu i maksymalnie upraszczane, aby każdy cep zrozumiał zasadę działania. Oczywiście wszystko otoczone wspaniałą propagandą o niezniszczalności, niezawodności i wspaniałości owego patentu.

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Meesh.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Stalkier_100 w 23 Cze 2013, 23:49

Nie powiedziałbym że wszystko kradną. Mi-24 samo się nie skonstruowało ani nie zostało w żaden sposób zerżnięte z zachodu i uproszczone. To jest akurat dobra maszyna i mimo starości używana do dziś. Tak samo karabinki AK też są dobre. Zacznijmy od tego że Rosjanie kładą nacisk na niezawodność i małą cenę produkcji. Przy tym tracą nieco na jakości i innych cechach ale cóż z tego, że "hamerykanie" skonstruują sobie takiego superhiper Apacza jak takich MI-28 będzie więcej i Apacz będzie miał przesrane? Rosja jest jak mówiłeś otoczona "spaniałą propagandą o niezniszczalności, niezawodności i wspaniałości owego patentu" ale z kolei zachód jest otoczony propagandą że wszystko mają najlepsze a wschód taki zacofany.

Ale dobra. Koniec offtopu. :D

Ja polecam po prostu pokrowiec na hełm w kamuflażu wz.93. Po paru praniach kolory wyblakną i będzie w sam raz do kombinezonu stalkera. :D Można jeszcze pokombinować z jakimś materiałem oliwkowym albo ciemnym khaki i uszyć. Co prawda do tego trzeba trochę umieć i mieć dużo cierpliwości. Plusem jest to że możemy zrobić co nam się żywnie podoba i potem satysfakcja z pracy... :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Dołączenie: 02 Wrz 2010, 11:13
Ostatnio był: 11 Kwi 2017, 00:23
Miejscowość: Czarnobyl-Zdrój-Polkowice
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 42

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość