Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez vandr w 09 Wrz 2011, 20:58

Wiecie, temat wiary to jeden z tematów o którym po prostu nie znoszę rozmawiać w towarzystwie(i nie tylko) jak do tego przyjdzie.

Właśnie otwieram piwo. Zimne, oszronione. Wasze zdrowie.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive BJ Blazkowicz.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2011, 21:02

Nie znoszę piwa. Tfu! ohyda... :p
Pozwolisz, ze zdrowie wzniosę szlachetnym ukraińskim winem znam Morza Czarnego?

BJ: bez wolnej woli człowiek byłby tylko lalką, marionetką... A przykazania to drogowskazy określające co jest dla człowieka dobre lub złe. Masz wybór. Bez wolnej woli przykazania nie miałyby sensu. Akurat tu nie widzę sprzeczności.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez BJ Blazkowicz w 09 Wrz 2011, 21:09

Gdyby były drogowskazami to by mówiły "Zabijanie jest złe" a nie "Nie zabijaj". Nie wiem jak tobie ale mi to bardziej przypomina rozkazy niż sugestie.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2011, 21:15

A czy to nie jest to samo?
Poza tym dokładna forma biblijna to coś po środku: "Nie będziesz zabijał", a cytując dosłownie z aramejskiego zdaje się: "nie będziesz mordował".

Zawsze to lepiej niż w Koranie: "Złodziejowi i złodziejce obcinajcie ręce w zapłatę za to, co oni popełnili", bo chrześcijaństwo nie zakłada wymierzania kary za grzechy na ziemi tylko osąd pozostawia wyłącznie Panu.

Jeszcze jedno: chrześcijaństwo nie zakłada bezwzględnej kary. Mógł być zbawiony złoczyńca z krzyża. Dlatego obecnie teologia podkreśla, że przykazania to są faktycznie "zalecenia", których przestrzegania diametralnie zwiększa szanse na zbawienie...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Universal w 09 Wrz 2011, 22:00

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć] + [niepotrzebny komentarz, którego po latach bym nie napisał]
Ostatnio edytowany przez Universal, 28 Paź 2025, 19:16, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive matekfpol.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2011, 22:20

Universal napisał(a):Idzie to prosto (jak dla kogo) wytłumaczyć. Człowiek ma sam dojrzeć do tego, że prawdziwą wolnością jest dobrowolne podporządkowanie się nakazom i zakazom. Jedyna forma wolności jaka istnieje, nie godząca jednocześnie w cudze interesy.

Dobre. Czyli wolną wolą jest brak wolnej woli? :E

:

Image
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Woland, Werewolver, Gabriel.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Woland w 09 Wrz 2011, 22:23

Skoro gadamy o wierze, w co wierzymy...
Uwaga! Mega chaos i tona przemyśleń...
Hmmm, zarazem sądzę iż przyjmując że Jezus istniał, że głosił to co głosił (w to jeszcze MOGĘ uwierzyć- ale już nie w cuda itp.). to w takim razie:
On w sumie był pierwszym anarchistą/komunistą w historii.
Można tak powiedzieć, nie mam tu na myśli dzisiejszej sytuacji z poglądami. Mam tu na myśli bardziej że to taki jakby zalążek. I o tyle czuję do osoby Jezusa pewien szacunek.
Zarazem go nie cierpię- czemu? Cóż, może dzięki kościołowi mam taki zły stosunek do niego? Nie wiem.
Słyszałem że według psychologów dwóch jakichś- po jego zachowaniach opisanych w Biblii uznali go za chorego psychicznie. I on w sumie... sprawia takie wrażenie. Oczywiście czy chory czy nie- miał w miarę piękne cele. (co ma kwestia chory czy nie? Po części powiązane jest choćby i dalszym ciągiem mojej wypowiedzi)
Choć pozostaje pytanie:
Judasz. Zdrajca, wydal Jezusa. A słyszeliście o ewangelii Judasza? Ha! Inny obraz zdrady, nie? Na dodatek opisy w ewangeliach na temat Judasza są różne- im później spisana tym tajemniczo bardziej wrogo wobec niego nastawiona. Dodajmy do tego interesy innych ludzi, to że i ci co spisywali (by lepiej wypadło chrześcijaństwo) i apostołowie mogli poprzekręcać lub ładniej przedstawić- a obraz Jezusa może być całkiem inny.
Dodatkowo niektóre cytaty na wikicytatach budzą lekko negatywny obraz:
"Kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie. "

"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. "
Tu proszę zwrócić uwagę. Przyjmując że istniał ale był tylko człowiekiem- hmmm, normalny człowiek tak nakazujący to był by dziś za chorego psychicznie uznany i za twórcę sekty...

Cóż, stosunek do Jezusa mam dziwny. Zarazem szacunek i niechęć. Choć uważam że jego idea jest zalążkiem ideologi anarchistycznej- choć jego ideologia odrzuca ideologie anarchistyczną w sumie.
I kwestia: czy Biblia mówi prawdę?
Hmmm, każdy opisując swą ideę będzie opisywał tak pięknie jak się da, nie zauważając i pomijając wszelkie jej błędy.
Tak naprawdę Jezus Chrystus hmmm, mógł być osobą naprawdę mającą szczytne idee i chęć zmian, a mógł równie dobrze być świrem który stworzył sektę a obraz w Biblii jest przekręcony. I obawiam się, że ryzyko tego drugiego jest o wiele większe niż tego pierwszego. Aha no i mnie podpadła jeszcze homofobia o której słyszałem.

Takie moje przemyślenia ateisty...
Może i głupi post i bez sensu- ale ciekawią mnie opinie na te przemyślenia. Czy mają jakikolwiek sens itp.
Bo coś mnie tak to zaczęło zastanawiać.
@ Soviet- kozak leci!
Ostatnio edytowany przez Woland, 09 Wrz 2011, 23:40, edytowano w sumie 1 raz
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Dżuz w 09 Wrz 2011, 23:12

Heh, oczywiście dyskusja zeszła na inne tematy, ale *uj - odniosę się do tego co napisał Terminus trochę wcześniej:

Terminus napisał(a):Nie chodzi o większość tylko o pewien wąski i niestabilny psychicznie margines ludzi uważających się za wierzących, którzy są podatni właśnie na ten koktajl powierzchownej religijności, prymitywnego nacjonalizmu, apokaliptycznej psychozy, mający potrzebę własnej wyjątkowości et cetera, cetera. Z tej grupy co jakiś czas będą się wykluwać małe, schizmatyczne lub kacerskie grupki fałszywych proroków i ich wyznawców...

Ja nie wiem czy ci twoi radiomaryjni i ich poplecznicy ( :wink: ) to jest taki wąski margines. Tak czy siak, w tym akapicie nie jest oczywiście powiedziane jak potężna jest ta grupa osób. Chodziło mi jedynie o to, że nawet jeśli będą się z niej wyłaniać takie odłamy ("grupki") jak opisujesz, to nie ma się czym zbytnio przejmować, biorąc pod uwagę to że Smoleńsk i walkę o krzyż społeczeństwo w większości ma już głęboko gdzieś; tak mi się przynajmniej zdaje. A te "wizje dotyczące specjalnego wybrania narodu polskiego" to ot taki spadek po mickiewiczowskiej "Polsce-mesjaszu narodów". Niestety. Więc ta wzmianka autorstwa ks. Prusaka jest lekko przesadzona, igły z widły innymi słowy.

A Soviet oczywiście trolluje z tym oklepanym motywem Chrystusem-zombie :facepalm:
A o metaforach nie słyszał czasem? :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 22:10
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2011, 23:17

Dżuz napisał(a):A Soviet oczywiście trolluje z tym oklepanym motywem Chrystusem-zombie :facepalm:
A o metaforach nie słyszał czasem? :P

Odniosłem się do tego co wyżej dał Universal :facepalm:
A o czytaniu całego topicu przed skomentowaniem nie słyszał czasem? :P
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Dżuz w 09 Wrz 2011, 23:23

No ba. Oczywiście, że przeczytałem. Nie jestem wyznawcą reguły "tl;dr" :P
Co nie zmienia faktu, że motyw Chrystusa-zombie jest przejawem zwykłej ignorancji.

Zresztą, jak to się ma do twojej wzmianki, że wolną wolą jest brak wolnej woli? :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 22:10
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Soviet w 09 Wrz 2011, 23:27

Nijak. Zobacz co Universal dał w spoilerze.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Universal w 09 Wrz 2011, 23:28

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć]
Ostatnio edytowany przez Universal, 28 Paź 2025, 19:16, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive scigacz1975.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości