Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez StalkerCiastek w 19 Lip 2011, 13:52

Ja nie wierzę w Boga narzucanego nam przez Kościół. Kiedy Jezus powiedział, że mam chodzić do kościoła bo tylko tam mogę się modlić? Czym się różni kościół od mojego domu? U siebie też mogą rozmawiać z Bogiem. Spowiedź. Czy Bogu nie wystarczy, że będę żałował tego co zrobiłem? Według kościoła muszę iść do obcego człowieka i wyznawać grzechy. Gdy jeszcze to robiłem moje przewinienia zawsze były takie same: nie słuchałem rodziców, kłóciłem się, biłem, przeklinałem. Na uj mam iść do kościoła żeby to mówić? I w końcu: na co Bóg patrzy? Na to czy co niedzielę zapiepszam jak głupi do kościoła, czy na to jak żyję? Żyję dobrze, staram się być miły, pomagać. I to wystarczy. A kościół zajmuje się jedynie zbijaniem kasy na armii wiernych, zaślepionych jego wyssaną z palca ideologią. W kościele nie byłem już pół roku. Żyję dobrze, może nie czuję się najlepiej, ale wstając co tydzień o 8 rano czułbym się gorzej.

Kolejna sprawa: kto nie chodzi do kościoła ten na wsi jest obgadywany. Kto ma nieślubne dziecko ten jest zły. To są właśnie normy społeczne narzucane nam, zwykłym ludziom przez innych zwykłych ludzi. Z takimi "normami" trzeba skończyć.
LOL

Za ten post StalkerCiastek otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kapucha.
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 19 Lip 2011, 14:07

Ehhh... Nie chcesz chodzić do kościoła to nie chodź, ale nie dorabiaj do tego filozofii z której wynika tylko konstatacja o słabej znajomości Pisma Świętego...

Kościoła nie założyli ludzie tylko Chrystus mówiąc do Szymon/Piotra: "Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." (Mt 16,13-20)
Oczywiście możemy polemizować, czy to dotyczy tylko Kościoła Katolickiego czy ogólnie wspólnoty chrześcijan.

O tym, że łaska spowiedzi odbywa się poprzez ludzi także zdecydował Zbawiciel: "Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: "Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane". (J.20.22)
Najlepiej bez wysiłku i żadnej ekspiacji?
Bóg patrzy na nasze serce. Z niego wynikają nasza wiara, myśli i uczynki.

Kościół jest różny.
Kościół jest pełen ludzi, którzy tylko wykonują zawód księdza.
Kościół jest wspólnotą która daje umocnienie i wsparcie.
"Gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich" (Mt.18.20)

Pycha przeświadczenia, że sami bez kościoła [wspólnoty wiernych] wytrwamy na właściwej ścieżce często prowadzi do zguby.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez djcycu w 19 Lip 2011, 14:25

A ja Ciastek powiem ci tak... Kościół to nie budynek i księża o czym wcześniej wspomniałem. Kościół to lud wierzący! Spowiedź jest na prosty rozum okazaniem skruchy. Gdybyś tak sobie nie chodził do spowiedzi to byś nie żałował i swoich występków się nie wstydził tak jak wtedy kiedy mówisz to księdzu. Jemu nie wolno tego wyjawić ani też źle o tobie myśleć. Ksiądz to sługa i na szczęście mamy jeszcze prawdziwych księży. Poznałem jednego takiego... Prawdziwy złoty człowiek który opowiadał jak mu ciężko jest pracować z księżmi którzy wożą się autami i łażą po burdelach (nasz ksiądz miał poloneza "borewicza" :) )... To już ich sprawa co stanie się z ich duszą a ci którzy nie myślą o tym obwiniają religię i srają po niej bo patrzą na patologię kościoła jako instytucji... Nudzi cię chodzenie do kościoła? Wiedz że to miejsce święte i tam modlitwa twoja nie jest zakłócana przez szatana. Jesteś tam bezpieczny! Na mszę chodzić trzeba ale skoro nie czujesz by twoje uczestnictwo w niej było przykładne to idź pomódl się i przeproś Boga w kościele kiedy mszy nie ma. Porozmawiaj z nim...

Większość polaków mówi że Islamiści to porypy, śmierdziele i samobójcy... A ja mam odmienne zdanie. Oni przynajmniej dziękują Bogu za życie, za każdy dzień... Oni pełniąc wartę klękają rankiem i oddają mu cześć! Tutaj wśród ludzi nowoczesności wystarczyło stworzenie ciekawych rzeczy typu komputer i inne...

Najważniejsze to otworzyć oczy, serce i nie myśleć że jesteśmy niewolnikami Boga! Wtedy właśnie dostrzec można czym jest wiara i jaki był sens stworzenia nas ludzi. Oczywiście ateista prędzej uwierzy niż idiota kierujący się marnymi argumentami (afery kościoła) kiedy to ksiądz to także człowiek i to w dodatku słaby.

Ciężko jest mi rozmawiać o tym. Wychowałem się jako katolik i wierzę a nazywanie mnie katolem jest dla mnie bolesne. Nie ważne drodzy koledzy. Obrażajcie nas wierzących, Boga, prawa samego stwórcy... Wierzcie w idiotyczne teorie i śmiejcie się z cudów... Kiedyś po śmierci się spotkamy a wasze miny nie będą już takie pewne siebie jak dziś tutaj przed monitorem...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez KoweK w 19 Lip 2011, 14:58

djcycu, wybacz, ale to co mówisz to jest fanatyczny bełkot.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive El Diablo, StalkerCiastek.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez Terminus w 19 Lip 2011, 15:01

Kowek to akurat dyskusja "wewnątrzkościelna". Jak nie wierzysz i nie rozumiesz to się nie wcinaj.
Jakkolwiek w innych tematach [polityka] z djcycu się ścinam, to akurat tutaj zwykle pisze z sensem [z punktu widzenia chrześcijańskiego].
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez xionc w 19 Lip 2011, 15:38

Ale wiecie że św. Mikołaj nie istnieje?
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez KoweK w 19 Lip 2011, 15:43

Terminus, ja rozumiem wierzących i nic do nich nie mam... Ale trochę fanatyzmem zawiało, a nie wiarą.

djcycu napisał(a): Wierzcie w idiotyczne teorie
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez Terminus w 19 Lip 2011, 15:44

A to nas xionc zaskoczyłeś o_O

A myślałem, że Mikołaj z Myry jest postacią historyczną i spoczywa w Soborze w Bari...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez kapucha w 19 Lip 2011, 18:21

Co do powstania wszechświata: uważam że, Bóg go stworzył, bo sam by się nie wziął. Jeśli jakieś tam materie, wybuchy, sraty taty itp, (fizykiem nie jestem :wink: ) miały zapoczątkować wszechświat to po co to zrobiły, co to zapoczątkowało? Są i nagle a co nam tam, zrobimy bum? Ktoś porównał materię do zawartości butelki, a wielki wybuch do jej wylania, to Ktoś musiał pizdnąć w tą butelkę, aby się rozlało.

Zbyt często do kościoła nie chodzę, ale wierzę w jednego Boga, staram się pomagać słabszym i być dobrym człowiekiem, często przed snem czytam Biblię. Uważam to za lepszą modlitwę, bo w kościele po prostu czuje się nieswojo i nie mogę się skupić.

Ateistów nie rozumiem, człowiek powinien w coś wierzyć, niech to będzie cokolwiek, ale taka nasza natura. Wielu jest jeszcze zbyt młodych, i wizja śmierci jest jeszcze zbyt odległa by o niej myśleć. Gdzieś słyszałem tekst "W okopach nie ma ateistów." (o ile się nie mylę to w filmie "Na zachodzie bez zmian").
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez KoweK w 19 Lip 2011, 18:26

No dobra... jeżeli Bóg stworzył świat to... kto stworzył Boga? :E

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez kapucha w 19 Lip 2011, 18:28

Człowiek w swojej cielesnej formie jest za tępy żeby to pojąć.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez The Witcher w 19 Lip 2011, 18:33

Tak samo człowiek jeszcze jest zbyt tępy aby pojąć istotę wielkiego wybuchu, też tak sobie powiem.

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal, xionc.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 09:42
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości