Sytuacja na Ukrainie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Sytuacja na Ukraine

Postprzez impulse_101 w 21 Lut 2014, 13:36

nati20 tylko że to nie chodzi o to żeby się zamknąć w swoich granicach i być grzecznym uczciwym krajem :E Nie bądźmy naiwni, im większe ma się wpływy nacisku i manipulacji poza państwem tym większe są możliwości na arenie międzynarodowej. Bardzo mi sie podoba Twoje ideowe podejście do tematu ale biznes jest biznes, gdyby nasze władze miały jaja to by próbowały z tej całej majdanowej afery uszczknąć coś dla Polski. Jestem przeciwko jałowym ingerencją z których nic nie mamy ale uważam ze powinniśmy rozwijać strefy wpływu gdzie tylko jest to możliwe i właśnie wtykać nos w nie swoje sprawy.
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 21 Lut 2014, 13:52

Czyli żerować na ludzkim nieszczęściu? Znakomicie - od tego tylko krok brakuje do robienia obozów pracy i dokonywania rozbiorów :facepalm: Nie wiem, Polska ma się stać drugim międzynarodowym terrorystą, jak USA, według ciebie? Gadając takie pierdoły zapominasz o tym, że przede wszystkim jesteś CZŁOWIEKIEM, a nie polaczkiem, uesańczykiem, ukraińcem czy kim innym. No, chyba że już nic ludzkiego w tobie nie zostało.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Adam w 21 Lut 2014, 13:53

Zanim wyruszy się na pomoc innym krajom, trzeba uporządkować podwórko u siebie. Coś na zasadzie piramidy Maslowa. Nie mogę się samorealizować i wychodzić z pomocą ludziom, jeżeli nie będę miał zabezpieczenia u siebie :E
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Natasza w 21 Lut 2014, 14:04

Ja już powoli zaczynam wątpić. Na samym początku był to rzeczywiście piękny zryw "narodowy" (mimo, że jak wiadomo nie cała Ukraina to popierała). A teraz? Nawet opozycja się podzieliła, ma odmienne zdanie i nie stoi murem za protestującymi. Sami stwierdzili, że oni nie potrafią już zapanować nad tłumem. Tam panuje chaos, a powoli już nawet anarchia.
Rozumiem również że demonstranci się bronią, dlatego używają różnej maści broni, ale nigdy nie jest tak że winna jest tylko i wyłącznie jedna strona (zawsze znajdą się "rebelianci"). Bo jak w przypadku takiej sytuacji zakrawającej o wojnę domową można ocenić stanowisko milicjantów? Oni tylko wykonują odgórne rozkazy, które przyszły z MSW. Do tego ich szkolono, to jest ich praca. Łatwo powiedzieć, że mogą się nie zgodzić, że mogą rzucić broń. Ale to nie jest takie łatwe.

Nam fajnie jest oceniać siedząc w domu, przed komputerem, oglądając to co się dzieje w telewizji. Tam istnieje coś zupełnie innego. Propaganda. Ci ludzie (protestujący) 24h na dobę są na ulicach. Nie mają dostępu do obiektywnych mediów czy informacji. Jedni im mówią, że "milicja strzela do naszych" więc idą i walczą, milicji natomiast mówi się, że "protestujący trzymają naszych jako zakładników i strzelają z ostrej amunicji" więc milicja idzie i robi "porządek".

Nie wiem jak się to skończy, mam nadzieje że jak najszybciej, chociaż za bardzo bym na to nie liczyła.
P.S. Popieram natomiast udostępnianie naszych polskich szpitali rannym protestującym.

Image
"This life is short, baby that's a fact
Better live it right, you ain't comin back."
Natasza
Kot

Dołączenie: 09 Sty 2014, 22:17
Ostatnio była: 28 Lis 2016, 20:44
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 28

Postprzez djcycu w 21 Lut 2014, 14:21

To że opozycja opuściła ręce jest proste. Na początku zaczęło się niewinnie, potem zaczęto plądrować urzędy i niszczono akty spraw. Opozycji się już to nie podoba bo mimo tego że udało by się przejąć rząd to ludziom się system rządów Ukrainy wcale już nie podoba. Opozycja jest także przegrana, nie ma co zaoferować by społeczeństwo przestało wrzeć. Kompleks niewolnika przegrał z buntowniczym i desperackim zewem wolności bo chcą tego co ma zachód.

Nikt z zewnątrz na tym nie powinien korzystać. Ci co bogatsi powinni pomóc bo skoro UE tak bardzo pragnie by prawa człowieka były święte to proszę bardzo. Mają okazję się wykazać. Nas nie stać na to i jest to bolesną prawdą (czasem myślę że to nam trzeba już pomóc). Myślę że się nie zakończy jak z Grecją gdzie Niemcy kasy dać nie chcieli a Polska w rączce trzymała już pomoce dla Greków (sic!)...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez impulse_101 w 21 Lut 2014, 14:33

Gizbarus myślę ze nie bardzo mamy wybór, albo staramy się zdominować innych albo zostaniemy zdominowani tak jak ma to miejsce w niedawnej przeszłości. Chlubić się naszą XVI w. potęga to każdy lubi ale przyjąć do świadomości ze wtedy byliśmy ekspansywnym państwem to już ciężko bo to się kłuć z naszą wyidealizowana wizją "kryształowej Polski". Zasady gry politycznej są takie jakie są, to ze będziemy żyć wyimaginowana wizja świat odbije nam się czkawka jak to już nie raz było. Powinniśmy starać się dogadać z opozycja Janukowicza, częściowo ich sponsorować w zamian za pewne obietnice lub nawet starać się wprowadzić swoich ludzi do środowiska nowego establishment... nie wiem nie jestem politykiem ani nie mam całościowego obrazu sytuacji ale z pewnością jakieś pole manewru istnieje.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Universal w 21 Lut 2014, 14:48

Gizbarus napisał(a):Znakomicie - od tego tylko krok brakuje do robienia obozów pracy i dokonywania rozbiorów :facepalm:

Jedziesz po emocjach. Strefa wpływu to nie obozy pracy, obozy koncentracyjne, rzezie ludności i Stalinohitler we krwi pomordowanych dziewic i dzieci do lat pięciu. To wpływy polityczne (unie, sojusze, pakty), gospodarcze (kontrakty handlowe, cła, ulgi), społeczne (finansowanie "własnych" organizacji, np. zbiorowisk Polaków). I wywieranie wpływu na cudzą politykę, by nam się opłacała.
Gizbarus napisał(a):Nie wiem, Polska ma się stać drugim międzynarodowym terrorystą, jak USA, według ciebie?

Według mnie mogłaby zostać regionalnym graczem, który oferuje nie świeczki w oknie o godzinie dwudziestej, ale tzw. "kijek i marchewkę". Czyli to co wyżej, ostatnie zdanie - wywiera wpływ na cudzą politykę, by nam się opłacała. W swoim regionie, czyli w państwach ościennych, ewentualnie np. na Bałkanach.
Gizbarus napisał(a):Gadając takie pierdoły zapominasz o tym, że przede wszystkim jesteś CZŁOWIEKIEM, a nie polaczkiem, uesańczykiem, ukraińcem czy kim innym. No, chyba że już nic ludzkiego w tobie nie zostało.

Zapominasz o tym, że w polityce liczy się zimna krew, wyrachowanie, cynizm i efekty.
djcycu napisał(a):potem zaczęto plądrować urzędy i niszczono akty spraw

Wniosek z tego taki - albo robią to debile, albo "agenci". Niszczenie dokumentów skorumpowanej, złej władzy to jak podpisanie im amnestii, bo traci się ewentualne dowody.
djcycu napisał(a):Nikt z zewnątrz na tym nie powinien korzystać.

To jest myślenie życzeniowe. Inni będą korzystać, bo tak było, jest i będzie. To jest polityka międzynarodowa. Tutaj w 99% bezwzględny cynik zwycięży dobrego i szlachetnego.
impulse_101 napisał(a):Gizbarus myślę ze nie bardzo mamy wybór, albo staramy się zdominować innych albo zostaniemy zdominowani tak jak ma to miejsce w niedawnej przeszłości.

W punkt.
impulse_101 napisał(a):nie wiem nie jestem politykiem ani nie mam całościowego obrazu sytuacji ale z pewnością jakieś pole manewru istnieje.

Ale i tak bardziej się do tego nadajesz niż zdecydowana większość społeczeństwa, czy nawet siedzących aktualnie na stołkach ;)

http://www.kresy.pl/wydarzenia,ukraina? ... video-foto - w Czernihowie wkuli się na komunistów :E

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater - Kłopotek zaorał frajerów od facebookowych świeczek.
Ostatnio edytowany przez Universal, 21 Lut 2014, 14:56, edytowano w sumie 1 raz
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive impulse_101.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Gizbarus w 21 Lut 2014, 14:55

Impulse - przez takie podejście polityka wygląda właśnie tak, jak wygląda. Rączka rączkę myje, układy i wykorzystywanie słabszych. Skoro tego chcesz, to twoja wola - ale potem nie narzekaj, że ci w Polsce źle. Bądź konsekwentny :P I nie, nie jaram się dawną "Polską ekspansywną". W ogóle nie jaram się Polską ani innym krajem w kontekście nacjonalistycznym. I nie przepadam za nacjonalistami.

Uni - jadę po emocjach? Być może. Co nie zmienia faktu, że mam rację. Polityka JEST chora. Widać to zresztą w tym, co powiedziałeś o polityce - liczy się zimna krew, wyrachowanie, cynizm i efekty. Dążmy do celu za każdą cenę. Ale, z reguły nie rozmawiam polityce, tak więc żegnam ten temat, panowie.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 21 Lut 2014, 15:08

Gizbarus napisał(a):Impulse - przez takie podejście polityka wygląda właśnie tak, jak wygląda.

Powiedziałbym raczej, że to podejście wyrosło z natury polityki. A w Polsce czy na świecie jest źle nie dlatego, że politycy są cynikami.
Gizbarus napisał(a):w kontekście nacjonalistycznym. I nie przepadam za nacjonalistami.

Dupa mnie już piecze jak to czytam. Jak frazes z Wyborczej. Nacjonalizm ma swoje wady, ale nie jest złem tego świata. W nacjonalizmie traktuje się swój naród jak swojego rodzaju rodzinę - kochasz ją, masz z nią bliższe związki, uważasz ją za ważniejszą niż inne, co nie znaczy że wybiegasz z siekierą i rąbiesz innych na kawałki. Skrajni debile znajdą się wszędzie, jeśli pijesz do "likwidacji kwestii żydowskiej".
Gizbarus napisał(a):Polityka JEST chora. Widać to zresztą w tym, co powiedziałeś o polityce - liczy się zimna krew, wyrachowanie, cynizm i efekty. Dążmy do celu za każdą cenę.

Polityka była, jest i będzie taka. Dlatego nie każdy się do niej nadaje, dlatego demokracja w obecnej formie to debilizm, bo opiera się na emocjach i koncercie życzeń. To się zmieni tylko jeśli ktoś przełączy magiczny pstryczek i wszyscy się zmienią w tęczowe jednorożce stawiające miłość ponad wszystko, albo kiedy ludzie wymrą.

http://www.president.gov.ua/en/news/30116.html - na stronie Janukowycza ukazało się oświadczenie, że zgadza się na powrót do konstytucji z 2004 roku (mniejsze uprawnienia prezydenta) i przedterminowe wybory prezydenckie.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Lucjusz w 21 Lut 2014, 15:47

W kraju burdel a Diegtiariow ryby na Zatonie łowi :suchar:
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez djcycu w 21 Lut 2014, 16:22

Co się będzie wpie*dalał w takie sprawy? :suchar:

A co do polityki to nie zapominajmy że to ona tworzy pewne zasady i prawa. Prawo ma służyć obywatelowi tak by wszystko prężnie i wygodnie działało zatem nie dziwię się że dużo osób ma dość takiej polityki która rzeźbi obywatela. To się robi w końcu żenujące że człowiek staje się niewolnikiem. Tak, bo jak to wytłumaczysz inaczej kiedy człowiek robi na same podatki?*

Inna sprawa jest taka że nie da rady żyć z myślą o przestrzeganiu prawa kiedy prawo budowane jest przez nienażartych złodziei. Dla mnie to skrajny debilizm żyć zgodnie z prawem płacąc podatki za deszczówkę i nie odezwać się że to zwykła kradzież...

Prawo tworzone jest przez polityków. Jeśli więc twierdzicie że polityka działa na zasadzie podbijania i dziwacznych praw to nie strzelajcie sobie już więcej w stopy bo to z pewnością boli... To my powołaliśmy polityków a nie oni nas czyli oni mają służyć państwu i społeczeństwu, mają zapewnić byt i dbać o dobro wspólne a nie własne tłuste dupy powołując się na prawa które sami spisali.

To jak gra w Eurobusiness, kiedy zacznę przegrywać zacznę zmuszać wszystkich do gry na moich zmyślonych zasadach byle w końcu odbić od dna. Tak jest w polityce u nas jak i Ukrainie gdzie ludzie w końcu powiedzieli dość!

* i pewnie to zdanie zostanie mi tłumaczone studiami i tym że się uczyć nie chciało. Hmmm szambiarką ma jeździć inżynier? Też jest potrzebny, też ma prawo zarobić i godnie żyć...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Re: Sytuacja na Ukrainie

Postprzez Koleś w 21 Lut 2014, 17:07

Ostatnio zdałem sobie sprawę, że demonstrację pokojowe stały się tak naprawdę wojną domową, z tym, że to trochę mniejszą. Owszem, to policja (jeszcze kiedy trwały demonstracje pokojowe) zabiła, chyba pięć osób, no ale demonstranci mieli broń dużo wcześniej, tak mi się przynajmniej wydaje. Pewnie się uczepicie, "jaka wojna domowa?!". Ale to moje zdanie, a w ostatnich wiadomościach mówili, że policja, czy tam jakieś siły specjalne, mogą strzelać z ostrej amunicji, co sięga szczytu.
Awatar użytkownika
Koleś
Stalker

Dołączenie: 11 Gru 2013, 18:27
Ostatnio był: 05 Lip 2017, 14:20
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 16

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości