Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wiara

Postprzez The Witcher w 19 Lip 2011, 12:23

Ja nie wierzę w Boga, imo wszystko da się lub będzie się dało wytłumaczyć z pomocą nauki.

"Te wszystkie naukowe wywody są tylko pieprzonym zbiorem na siłę zaprzeczającym wierze..."

Te wszystkie religie są tylko pieprzeniem dla idiotów zastępującym naukę, która jest dla nich zbyt skomplikowana. ;)

"To jak powstali ludzie skoro nie da rady stworzyć płodu ani zarodka ani nawet rozwiniętego człowieka w słoiku z kilkoma pierwiastkami?"

Nie bardzo wiem o co ci chodzi, ale nauka ciągle się rozwija, właściwie to jest jeszcze w powijakach. Za 500 lat zobaczymy.

Co do wielkiego wybuchu: Nikt tego do końca nie rozumie, ale to jest aktualnie najbardziej prawdopodobna teoria na którą są jakieś tam dowody. Wg. mnie kluczem do zrozumienia wszystkiego jest fizyka, ty myślisz w inny sposób niż fizycy (od dziecka wpajano Ci, że Bóg istnieje i to on stworzył wszystko. Jak? "A co cię to gówno obchodzi?") więc ta teoria wydaje ci się absurdalna.

PS Wiem, że strasznie chu*owo piszę więc oszczędźcie.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 09:42
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 19 Lip 2011, 12:25

Niektóre rzeczy z nauki szczypią w oczy lecz nie twierdzę że wszystkie są do kitu. Na myśli miałem tylko te które nie pozwalają na włączenie w tego wiary. Wielki wybuch dla mnie jest arcyśmieszny bo nikt nie potrafi tego udokumentować tak samo jak religii (choć w tym wypadku byli prorocy i świadkowie). Zapewne w średniowieczu ktoś by został za to spalony że podważa wiarę takimi faktami lub za to że głosi herezję :P Rzeczy jak np genetyka, rozmnażanie się i inne które są ładnie tłumaczone jest owszem dobre bo faktycznie jest to prawdą rozszerzającą wiedzę. Zdarzały się jednak wpadki naukowców których się nie publikuje by nie zachwiać równowagi. Takimi wpadkami jest występowanie różnych rzeczy np srebrnych łańcuszków zatopionych w skałach szacowanych na wiele wiele lat temu gdzie taki wyrób nie miał prawa bytu. Moim zdaniem nauka niech skupia się na rzeczach które da się potwierdzać i te rzeczy faktycznie są potrzebne a takie zaprzeczanie wiary mogli by odłożyć na bok bo nie są sami pewni tego co próbują wcisnąć. Powstają wtedy dwa światy ludzi wierzących i niewierzących bijących się o prawdę :D Mam koleżankę która w ogóle nie wierzy. Dzięki niej mam okazję poznać naturę takich ludzi i czasem kiedy rozmawiamy próbujemy uzupełnić się refleksjami człowieka wierzącego i niewierzącego.

@The Wither: Tylko że wiara ma swoje potwierdzenia w objawieniach i faktach spisanych sprzed laty a wielkiego wybuchu nikt ci nie nagrał. Każdą rzecz można dowolnie wymyślić i zaaranżować przez naukowców byś nie zgłupiał w trakcie dociekania "a skąd ja się wziąłem?". Stworzenie ludzi, tylu gatunków zwierząt, roślin i innych to twoim zdaniem wybuch? To teraz inne pytanie... Skąd wzięła się cała gama substancji odpowiedzialnych za spowodowanie tego wybuchu... Skąd wziął się wszechświat? Coś musiało dać początek temu wielkiemu wybuchowi... Te naukowe teorie mogą ciągnąć się głęboko wstecz tak samo jak w matematyce liczby - w nieskończoność.
Ostatnio edytowany przez djcycu, 19 Lip 2011, 12:32, edytowano w sumie 1 raz
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez The Witcher w 19 Lip 2011, 12:29

Cholera, szybko piszesz. :E

No właśnie wielkiego wybuchu nikt nie potrafi udokumentować, tak samo jak tego że to Bóg stworzył wszystko i że istnieje/nie istnieje. Więc właściwie takie dyskusje są bez sensu, nie?
The Witcher
Legenda

Postprzez Kumpel111 w 19 Lip 2011, 12:36

Nawet jeśli wielki wybuch istaniał to jak to... No po prostu nauka mówi, że były dwie ogromniaste planety lub gazy które się potem zmieszały i wybuchły. No dobra, no to teraz oglądnijmy szczegóły. Skąd się do jasnej cholery wziął ten "gaz" lub te dwie planety? No raczej nie z du*y, coś musiało to stworzyć aby się wszystko zaczęło. No i tu i zaczyna się wiara i Religia w którą JA oficjalnie wierzę...
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez djcycu w 19 Lip 2011, 12:37

Na końcu może się okazać że Bóg istnieje ale dla naukowców będzie to przeogromna siła będąca w stanie tworzyć, rozumować, przewidywać i co najciekawsze porozumiewać się ze wszystkimi istotami żyjącymi. Tylko tak można to naukowo wyjaśnić z ich punktu widzenia. Człowiek stworzony jako podobizna Boga musi być widoczny a żeby przejąć część jego umiejętności mamy dwie łapki, głowę i jakieś kikuty by dać radę się poruszać :D Mamy też przeogromny rozum mogący wiele rzeczy się nauczyć lecz ten rozum może zamiast tworzyć niszczyć... Bóg nie pozwala na niszczenie tego czego sam tworzył i stąd pojawia się przykazanie "nie zabijaj". Poza tym owe przykazanie potwierdza to że ludzie mają wolną wolę i jeśli chcą żyć to nie wolno ich zabijać.
Ostatnio edytowany przez djcycu, 19 Lip 2011, 12:41, edytowano w sumie 1 raz

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez The Witcher w 19 Lip 2011, 12:39

Jakie dwie planety? Ja wiem tylko o osobliwości początkowej. Radzę poczytać trochę, zanim zaczniesz wypowiadać się na temat Wielkiego Wybuchu. Co było wcześniej? No a co do jasnej cholery było PRZED Bogiem, bo idąc twoim tokiem rozumowania ktoś go musiał stworzyć.

EDIT:

"@The Wither: Tylko że wiara ma swoje potwierdzenia w objawieniach i faktach spisanych sprzed laty a wielkiego wybuchu nikt ci nie nagrał. Każdą rzecz można dowolnie wymyślić i zaaranżować przez naukowców byś nie zgłupiał w trakcie dociekania "a skąd ja się wziąłem?". Stworzenie ludzi, tylu gatunków zwierząt, roślin i innych to twoim zdaniem wybuch? To teraz inne pytanie... Skąd wzięła się cała gama substancji odpowiedzialnych za spowodowanie tego wybuchu... Skąd wziął się wszechświat? Coś musiało dać początek temu wielkiemu wybuchowi... Te naukowe teorie mogą ciągnąć się głęboko wstecz tak samo jak w matematyce liczby - w nieskończoność."

To mają być dowody? Do środkowej części twojego posta się nie odniosę bo to brzmi jak teoria spiskowa.

"Skąd wzięła się cała gama substancji odpowiedzialnych za spowodowanie tego wybuchu... Skąd wziął się wszechświat? Coś musiało dać początek temu wielkiemu wybuchowi... Te naukowe teorie mogą ciągnąć się głęboko wstecz tak samo jak w matematyce liczby - w nieskończoność."
"
Skąd wziął się Bóg? Istniał od zawsze, no tak - zapomniałem. To te substancje też istniały od zawsze.

EDIT 2:

"Stworzenie ludzi, tylu gatunków zwierząt, roślin i innych to twoim zdaniem wybuch?" To nie powstało wszystko od razu, wielki wybuch szacuje się na ~13 mld lat temu, powstanie Ziemi na ~5mld lat temu. pierwsze organizmy to jeszcze później. A ludzie dopiero się narodzili. ;)
Ostatnio edytowany przez The Witcher 19 Lip 2011, 12:48, edytowano w sumie 3 razy
The Witcher
Legenda

Postprzez Kumpel111 w 19 Lip 2011, 12:44

@Witcher: Nie ma jednej zgodnej teori co do wielkiego wybuchu a z tymi planetami to przeczytałem w pewnej książce. Zresztą trochę w tym racji jest ale chyba jest też zapisane, że Bóg powstał pierwszy przed wszystkimi.
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez djcycu w 19 Lip 2011, 12:56

Co było przed Wielkim Wybuchem?
Kod: Zaznacz wszystko
Z punktu widzenia modelu standardowego Wielkiego Wybuchu i klasycznej (niekwantowej) teorii grawitacji nie można mówić o okresie „przed” Wielkim Wybuchem, jako że Wszechświat powstał w momencie Wielkiego Wybuchu. Przed Big Bangiem nie istniał ani czas, ani przestrzeń, ani materia.

@The Wither: Dalej chcesz temu wierzyć kiedy oni stawiają na Wielki Wybuch i nic przedtem? Dla mnie Bóg jest Bogiem a dla naukowców stanie się on tym który stworzył wszystko. Określą go jako siłę o niewyobrażalnych zdolnościach tworzenia, przewidywania i porozumiewania się. Zobaczycie że tak będzie bo ich teoria jest niejasna. Im wierzyć i oddawać cześć nie będzie się chciało więc zarzucą że my ludzie wierzący modliliśmy się zawsze do tej siły... Bóg powstał a jak to się może dowiemy stając przed jego obliczem.

Mam prawo nie wierzyć i mam prawo dociekać bo ja nie wymyślam "teorii spiskowej" tylko kieruję się wiarą a wiara jest atakowana przez naukowców właśnie przez "teorie spiskowe". To całe poszukiwanie raju, piekła i innych. Ludzie opętani na których działają modlitwy też dla ciebie jest to teoria spiskowa? Dalej Wielki Wybuch jest stworzeniem wszystkiego?

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez The Witcher w 19 Lip 2011, 13:02

No i? To tylko jedna teoria, są jeszcze inne głoszące że jest ileś tam wszechświatów równoległych, jest też taka wg. której świat cyklicznie się kurczy, wybucha i rozszerza. Pewnie brzmi absurdalnie, ale myślisz że tak łatwo to zrozumieć? Może wszechświat i jego powstanie zrozumiemy za parę lat, może za 1000. Jakbyś tłumaczył chłopu z XV w. czym jest komputer to też by nie zrozumiał.

A jak ty określasz Boga? I nie mów ogólnie "naukowcy" bo praktycznie każdy z nich inaczej postrzega świat - to efekt tego, że jeden człowiek nie może nauczyć się i dowiedzieć wszystkiego.

EDIT:

Wielki wybuch nie jest stworzeniem wszystkiego, bo wszystko już istniało i znajdowało się w osobliwości początkowej. W twojej wątrobie są te same cząsteczki które ~13mld lat temu tam były. Osobliwość początkową porównałbym do butelki w której znajdowała się niewyobrażalnie "ściaśniona" materia, wielki wybuch to wylanie jej zawartości. Materia zaczęła po jakimś czasie reagować ze sobą tworząc atomy itd.

EDIT 2:

"Z punktu widzenia modelu standardowego Wielkiego Wybuchu i klasycznej (niekwantowej) teorii grawitacji nie można mówić o okresie „przed” Wielkim Wybuchem, jako że Wszechświat powstał w momencie Wielkiego Wybuchu. Przed Big Bangiem nie istniał ani czas, ani przestrzeń, ani materia."

W niejednym przypadku klasyczna teoria grawitacji się nie sprawdza, dlatego powstała teoria kwantowa. :) A to już wyższa szkoła jazdy. Np. jedno z praw fizyki kwantowej głosi, że dana cząsteczka gdy nie jest obserwowana może znajdować się w dowolnym miejscu we wszechświecie. Dwie cząsteczki mogą się również ze sobą komunikować nie przesyłając informacji niemalże natychmiast, nieważne czy będą oddalone od siebie o 1M czy o 15 milionów lat świetlnych. To już nie takie proste, co?
Ostatnio edytowany przez The Witcher, 19 Lip 2011, 13:09, edytowano w sumie 1 raz
The Witcher
Legenda

Postprzez djcycu w 19 Lip 2011, 13:06

To tylko teorie w które wierzysz do upadłego... Nikt nic nie widział tylko twierdzą bo poodkrywali jakieś promieniowania i od razu próbują szukać dziury w całym. Skąd wiedzą ile lat temu skoro sami potem pierdzielą że to nie był świat stabilny? Skąd wiedzą jakie były temperatury? Skąd wiedzą z czego zbudowane jest np słońce na którym nikt nawet nie wylądował? Teorie naukowe skierowane w stworzenie świata i cywilizacji są tak niejasne że nie kierował bym się wywodami stworzonymi przez stworzonych przez samego Boga ludzi...

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez The Witcher w 19 Lip 2011, 13:11

Nie, to ty uparcie twierdzisz, że Bóg istnieje a wszystko inne to pierdo*enie. Skąd wiedzą jak to wcześniej wyglądało?

Wystarczyło zajrzeć w miejsce oddalone od nas o 13mld lat świetlnych, aby wiedzieć co tam było 13 mld lat temu.
The Witcher
Legenda

Postprzez dyster w 19 Lip 2011, 13:32

Witam.

Nie mam zamiaru tutaj nikogo przekonywać czy Bóg istnieje czy nie, bo jest to dla mnie zupełnie bezcelowe. Jestem tu, bo djcycu przeraża mnie Twoja ignorancja i zdaje się że kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Strasznie agresywnie reagujesz na teorię Wielkiego Wybuchu, wydając się nie mieć żadnych podstaw by tak ją odbierać. Stosujesz argumentację w stylu.

Pffff... Wielki wybuch nie? To jak powstali ludzie skoro nie da rady stworzyć płodu ani zarodka ani nawet rozwiniętego człowieka w słoiku z kilkoma pierwiastkami?

No i niby czego to dowodzi? W takim słoiku nie stworzysz też bułki. Zatem oznacza to, iż wszystkie bułki są cudem? Do Twojej wiadomości, zwierzę i człowieka w "z probówki" już da się stworzyć, a autentyczne tkanki do przeszczepów już są hodowane w czymś.... powiedzmy jak te Twoje słoiki. Zdajesz się mieć blade pojęcie o samej ewolucji, licząc że takie zdanie czegoś dowodzi...

Dalej
Przeszkadza ci 10 przykazań?

Padłem. Gdzieś przeczytał, że komuś przeszkadza 10 przykazań? Jak do tego doszedłeś? Brak logiki i kłopot ze zrozumieniem pisanego tekstu. Cytacik do którego się odniosłeś to nic innego jak ironiczna próba ukazania absurdu katolickiej koncepcji Boga, przez pewnego komika. Nie chodzi o to, że przykazania są złe.
Dodam jeszcze, że prawie każda z tych 10 formułek to podstawa budowy społeczeństwa. To oczywistość, do której każdy rozgarnięty człowiek dochodzi sam. Nie będziesz mógł żyć w grupie, w której każdy kradnie, do tego bojąc się o to by ktoś nie roztrzaskał Ci głowy, prawda?

Teraz perełka.
a w żadne naukowe wywody nie wierzę. Nikt nie wie że był wybuch, nikt nie wie że kiedyś słońce wybuchnie, nikt nie wie co żyło przed nami i co się działo... Te wszystkie naukowe wywody są tylko pieprzonym zbiorem na siłę zaprzeczającym wierze...

Po pierwsze, nauka to nie kwestia wiary - niewiary, a dowodów bądź ich braku. Nie posługuje się ona dogmatami. Wiadomo co się stanie ze Słońcem, bo podobne procesy obserwowane są od dawna. Eksplozja gwiazdy, bądź też alternatywny etap ewolucji gwiazdy ( w zależności od masy ), to logiczne następstwo jej działania, jako wielkiego reaktora termojądrowego.

Nikt nie wie co żyło przed nami? No ja wiem na przykład, że żyły mamuty. Jeszcze dalej, przed teoretycznym Wielkim Wybuchem? Ano tego nie wie nikt, ale co z tego? Kiedyś nikt nie wiedział co to jest prąd.

Wielki wybuch dla mnie jest arcyśmieszny bo nikt nie potrafi tego udokumentować tak samo jak religii (choć w tym wypadku byli prorocy i świadkowie)

Czyli brak wiedzy na temat o którym się wypowiadasz. Tak się składa, że za teorią Wielkiego Wybuchu przemawiają fakty pewniejsze niż ludzkie zeznania. Zgadzam się, że to póki co teoria, a każdą teorię można obalić. Są naukowe alternatywy dla tego rozwiązania, jak cykliczność wszechświata itp. No ale póki co środowisko naukowe jest najbardziej przekonane do Big Bang.
Nikt oczywiście go nie widział, ale wyobraź sobie taką sytuację. Siedzisz w pokoju z oknem. Załóżmy że urodziłeś się w nim i nigdy go nie opuściłeś. Obserwując wydarzenia za oknem, dostrzegasz jak jakiś worek jest unoszony w powietrze. Nie widzisz przez co, ale możesz wywnioskować, że musi działać na niego jakaś siła, która powoduje takie nienaturalne zachowanie. Dodatkowo jesteś w stanie stwierdzić przez obserwację jaki jest jej wektor w danym momencie. To oczywiście wiatr i podobnie jak z nim, naukowcy przez pośrednią obserwację doszli do wniosku, że na początku wszechświata musiało mieć miejsce zdarzenie, zwane dziś Wielkim Wybuchem. Zamiast latającego worka masz mikrofale i rozszerzającą się przestrzeń.
Naprawdę warto poczytać na ten temat i to coś więcej niż tylko Wikipedię...

a takie zaprzeczanie wiary mogli by odłożyć na bok bo nie są sami pewni tego co próbują wcisnąć.

Człowieku, Ty naprawdę uważasz że celem naukowców jest zaprzeczanie wierze? Starają się dokonać odkryć, a to że kogoś następstwa tych odkryć drażnią to już nie ich problem.

Każdą rzecz można dowolnie wymyślić i zaaranżować przez naukowców byś nie zgłupiał w trakcie dociekania "a skąd ja się wziąłem?"

Można. Jak można też ją obalić w mgnieniu oka. Chyba że wierzysz w jakiś międzynarodowy spisek naukowców mający na celu robienie ludziom wody z mózgu, połączony z publikacją nieprawdziwych informacji w podręcznikach akademickich i szkolnych.

Coś musiało dać początek temu wielkiemu wybuchowi...

No, coś musiało. I to fascynujące :)

Zgadzam się z tym, że nie wiemy co było przed Wielkim Wybuchem, ani co go spowodowało, skąd się wziął ten nieskończenie mały punkt... Można powiedzieć, że materia istniała od zawsze, albo wszystko stworzył Bóg. Jest jednak grupka ludzi, których taka odpowiedź nie satysfakcjonuje. Lubią zadawać pytania "Jak?'', "Dlaczego?", co prowadzi ich do odkryć. Najprawdopodobniej nigdy nie uda się nam poznać wszystkich praw, które składają się na naszą rzeczywistość, ale wg mnie to żaden argument za tym, by się tego nie podjąć. Bez tego naszego uporu nie mielibyśmy komputerów do pocinania w Stalkera :)

Przepraszam djcycu jeżeli poczułeś się zaatakowany, bo faktycznie nieco brutalnie się odniosłem do tego co piszesz, ale przeraża mnie postępująca degeneracja logicznego myślenia wśród nowoczesnego społeczeństwa. Ludzie mają teraz szeroki dostęp do wiedzy, do podręczników akademickich sięgnąć może teraz każdy, mimo wszystko coraz więcej ludzi zdaje się wiedzieć coraz mniej. I te katastrofalne wyniki matur...

Podejrzewam że jesteś jeszcze bardzo młody i jest dla Ciebie nadzieja :). Nawet jeżeli się z czymś nie zgadzasz, to przedstaw swoje zdanie tak, by merytorycznie posiadało jakąś wartość. Przepraszam, ale pokrzykiwania "Nie wierzę w WW, bo promieniowanie to dziura w całym" są niepoważne.

Pozdrawiam

Za ten post dyster otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
dyster
Kot

Dołączenie: 19 Lip 2011, 12:38
Ostatnio był: 21 Lip 2011, 10:02
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 5

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości