Co czytacie?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy czytasz książki (t.j. lektury nieobowiązkowe)?

Tak, 1-2 na rok.
79
14%
Tak, 3-5 na rok.
97
17%
Tak, 5-10 na rok.
81
15%
Tak, więcej niż 10 na rok.
252
45%
Nie, książki są dla nudziarzy.
12
2%
A co to jezd ksionszka?!?
35
6%

Razem głosów : 556

Re: Co czytacie?

Postprzez Przemek77 w 04 Lis 2011, 14:20

A Ożogowska pisze super, zamiast Bahdaja ja wolę Niziurskiego co prawda.

Poza tym pisałem już tu nie raz, że uwielbiam Haszka - swój egzemplarz "Szwejka" zaczytałem w kawałki, ale opowiadania też są świetne, uwielbiam ten rodzaj humoru.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 04 Lis 2011, 14:29

Przemek77 napisał(a):@Dzuz - jak się nazywał ten koleś ze świnią co występował u Carolla?

Wątpię bym sobie to przypomniał - Carrolla to mi "podsuwała" siostra jak byłem w liceum :wink: Pamiętam tylko, że sporo psów się pojawiało w jego powieściach...

A "Sto lat samotności" jest niesamowite jeśli chodzi nawet o samą wyobraźnię autora: a to jacyś wędrowni cyganie, a to znowu jakiś syn-neurotyk z wielkim wytatuowanym przyrodzeniem, który zjawia się nagle nie wiadomo skąd...
Tylko w tych imionach i nazwiskach nigdy nie mogłem się połapać: Jose Arcadio, Arcadio Jose, za chwilę jakiś Jose Cośtam Arcadio :E No ale Hiszpanie mają taki dziwny zwyczaj nazywania synów imionami ojca i tak w kółko.
Aż chyba wrócę znowu do tej powieści :)

A wracając do Coelho, powiedziałem że się masy nim zachwycają, a jak tak spojrzeć na Szajsbuka to Coelho ma tylko 54 tysiące fanów, a McCarthy przeszło 80 tysięcy :/
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 29 Paź 2024, 00:46
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Realkriss w 04 Lis 2011, 14:34

Niziurski to był gość, te jego szkolne historie. "Sposób na Alcybiadesa" czytałam nieskończoną ilość razy.
Nie wiem, czy macie takie doświadczenia, ale dla mnie ogromną przyjemnością jest podsuwanie Dziecku swoich książek i komiksów, a potem obserwacja, jak Dziecko to pożera.
Moja córka "Thorgale" czytała z wypiekami.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Przemek77 w 04 Lis 2011, 14:37

Ja mam tak ale raczej z bajkami filmowymi z dzieciństwa. Moja mała uwielbia Bolka i Lolka, Uszatka, Sąsiadów, Krecika, Profesora Gąbkę, starego Disneya - olewając równo całość tych nowych kreskówek z satelity.
Na "Thorgala" jest jeszcze za mała, ale muszę jej zorganizować "Koziołka Matołka".
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Realkriss w 04 Lis 2011, 14:41

Tak, to dotyczy książek, komiksów i filmów także. Jak będzie miała z 6-7 lat, podsuń jej bajki z japońskiego studia Ghibli, zwłaszcza "W krainie bogów", "Ponyo", "Ruchomy zamek Hauru". Bajki są piękne wizualnie i przemądre, moje Dziecko ma je wszystkie i nieprzemijająco zakochało się w Japonii.

Ja tam 9 latce pokazałam już Terminatory (zachwyt+zgroza) i się przymierzamy do Obcych.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Przemek77 w 04 Lis 2011, 14:48

Znam te filmy, są bardzo ładne. "W krainie bogów" i "Ruchomy zamek..." lecą co jakiś czas na TVP Kultura.

Wracając do książek - uwielbiam też Kirsta - głównie powieści "wehrmachotwskie". Facet świetnie pisze i kreuje bardzo wyrazistych bohaterów. Myślałem, że się zleję z radości, gdy trafiłem na zestaw DVD z ekranizacją ulubionej mojej powieści Kirsta "Fabryka Oficerów".
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Realkriss w 04 Lis 2011, 14:55

Czytałam tylko "Skandal w miasteczku", zrobił na mnie dobre wrażenie, ale bez szału. nie przepadam z literaturą i kinem wojennym. Chociaż "Paragraf 22" Hellera bardzo lubię.
Do "Cienkiej czerwonej linii" Jonesa zabierałam się paręnaście razy i nie przebrnęłam.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Lucjusz w 05 Lis 2011, 11:32

Dawno nic nie czytałem bo nie miałem zbytnio czasu. W kolejce czekają "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach" Philipa.K.Dicka (wstyd, że jeszcze tego nie czytałem), saga "Starship" M.Resnicka. Ale najbardziej napaliłem się na "Wody głębokie jak niebo" Anny Brzezińskiej, @Gizbarus w swoim poście poleciłeś więc zerknąłem na recenzję i bardzo mi się spodobała. Wieczorem odpalę ebooka i zobaczymy :) Co do "Silmarillion" również uważam za najlepszą część całej sagi, o wiele lepszy niż trylogia.
------------
@Realkriss a czytałaś książkę "Thorgal" ? Bo widziałem w empiku i ciekawy jestem co to za twór :)
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 261

Postprzez Kudkudak w 05 Lis 2011, 12:01

Jestem zapalonym "literaturzystą" i uwielbiam siedzieć i czytać sobie przeróżne zlepki czy gotowe powieści. Szczególnie lubuję w książkach z gatunku Fantasy, jednak i są tu wyjątki typu Sienkiewiczowskie "Ogniem i Mieczem", ale o dziwo nie spodobały mi się kolejne dwie części trylogii("Potop" i "Pan Wołodyjowski"). Ale gdy tylko złapałem Sapkowskiego i jego Geralta to nie odrywałem się od tego do tejże chwili, bo zrobiłem sobie małą przerwę; lubię powtarzać najlepsze z najlepszych i teraz przeszedłem na inną stronę mocy, zwiódł mnie Baggins i jego Pierścień :) . Sapkowski wprowadził naprawdę fajne dialogi, dodatkowo opisy postaci itd. jednak "Ostatnie Życzenie" i "Miecz Przeznaczenia" na tyle mi przypadły do gustu, że czasem wydają mi się lepsze od dalszej sagi: zawsze czytam wpierw te zbiory opowiadań a potem sagę, taki jest mój naturalny przebieg :wink: . Uwielbiam rozdział "Kraniec świata" i tamtego diabła, jego "uk, uk, uk" jest epickie, nie wspomnę już o dialogach z chłopami i babką czy zabawy z diabłem i jego zagadkę :E . Co do Bagginsów, to zawsze pochłania mnie to niczym ssawka. Znajomi pytają się: "po co Ci taka cegła?" ja na to: "abyś się pytał". Oni nigdy nie przystali do tej wielkiej księgi i wolą film od pierwowzoru. Trochę mnie to smuci, bo książka "Władca Pierścieni" jest o wiele więcej lepsza niż film, to samo powiem o "Wiedźminie". Może kiedyś przełamią barierę i przeczytają coś dłuższego niż ulotka w poczekalni u doktora :( . Bo ja z chęcią zabieram ze sobą do ortodonty u którego czekam prawdziwe dwie godziny na koniec kolejki gdyż stare babki i dziadki lecą tam już o szóstej rano i czekają bo nie mają nic do roboty w domu :D . Ten czas zawsze mi wystarcza na przeczytanie kilku rozdziałów itd. Co do "audiobooków" to jestem przeciw bo ograniczają nieco wyobraźnie, nie wiem jak wy sądzicie ale ja się nie narażam póki co na zanik umiejętności czytania :wink:
Ostatnio edytowany przez Kudkudak, 05 Lis 2011, 16:57, edytowano w sumie 1 raz
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez vandr w 05 Lis 2011, 12:16

Przemek77 napisał(a):Ja mam tak ale raczej z bajkami filmowymi z dzieciństwa. Moja mała uwielbia Bolka i Lolka, Uszatka, Sąsiadów, Krecika, Profesora Gąbkę, starego Disneya - olewając równo całość tych nowych kreskówek z satelity.

Brawo za dbanie o dobre wychowanie małej. Ściągasz te bajki z internetu czy kupujesz na DVD? Szukałem ostatnio po sklepach, ale dość drogo wychodzi taka impreza, chyba że patrzyłem na jakichś pejsatych...
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez Realkriss w 05 Lis 2011, 14:49

Lucjusz napisał(a):------------
@Realkriss a czytałaś książkę "Thorgal" ? Bo widziałem w empiku i ciekawy jestem co to za twór :)

Nie wiedziałam!!!!!! Dzięki, Lucjusz, już idę.

Kudkudak, masz rację co do Sienkiewicza, bo "Ogniem i mieczem" jest też dla mnie najlepszą częścią Trylogii, "Potop" też niezgorszy, "Wołodyjowski" słaby.

Vandr, a jak mniemam chodzi Ci o bajki dla dziewczynek? :E Nadal nie mogę Ci tego zapomnieć...
Natomiast zupełnie serio, bajki, które wymienia Przemek można kupować w wydaniach z gazet bardzo tanio na straganach z płytami. Oraz giełdach, byłam dziś na giełdzie, co prawda komputerowej, ale były też facety z filmami, mają tego masę.
Kupiłam sobie po 10 zeta "Watchmen" i "Utalentowanego Pana Ripleya" z drugiej ręki, a mój Oblubieniec grę "Commandos. Antologia", cokolwiek to jest.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez vandr w 05 Lis 2011, 14:56

Hehe, nie nie...tym razem mówię całkiem na poważnie- wg mnie te bajki to były najlepsze jakie mogły być. W życiu nie puszczę swojemu dziecku chłamu jaki dzisiaj wyświetlany jest na kanałach dla dzieciaków.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 1 gość