Zjawiska paranormalne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zjawiska paranormalne

Postprzez Szpagin w 06 Paź 2010, 21:17

Axideus napisał(a):Od tamtej pory miewam okresy wzmożonej aktywności parapsychicznej czyli deja vu, wizje i czasami przepowiednie.

Akurat deja vu to nie zjawisko paranormalne, a błąd mózgu, zaburzenie, które kataloguje obecne wydarzenie w dalszej przeszłości. Miałem to wiele razy, np. gdy nauczycielka coś mówiła, a ja myślałem, że już to kiedyś słyszałem.
Ogólnie ciekawią mnie błędy mózgu (deja vu, świadome sny itd.). Co do zjawisk paranormalnych: w duchy nie wierzę, na UFO nie ma jednoznacznych dowodów, by się wypowiadać, a cudem jest tylko to, czego nie może wyjaśnić nauka (dlatego wierzę w cudowne uzdrowienia).
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Reklamy Google

Postprzez blazejro w 06 Paź 2010, 22:09

Axideus a czegoś w rodzaju takiej "traumy" nie miałeś? Skoro tak na prawdę przewidziałeś co się stanie
to jest hołd dla Tych co noszą blizny, dla Tych co przelali krew w imię Ojczyzny
Awatar użytkownika
blazejro
Stalker

Dołączenie: 10 Maj 2010, 15:05
Ostatnio był: 10 Lut 2021, 00:04
Miejscowość: Ursynów
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Postprzez Gnuśny Wasyl w 07 Paź 2010, 17:40

Szpagin napisał(a):Akurat deja vu to nie zjawisko paranormalne, a błąd mózgu

No... może i jest, jak Ci się wydaje, że TO już gdzieś słyszałeś i nic więcej. Ale jeśli w długo trwającej fazce ( kilka minut ) wiesz na parę chwil ( czasem długich "chwil" ), co się wydarzy, to to już nie jest błąd mózgu. Chwilowe, jak to nazywasz, błędy, urojenia i takie tam, są tylko po to, żebyśmy zwrócili uwagę na daną rzecz ( w tym przypadku deja-vu ) i zaczęli się ich uczyć i wykorzystywać.
Oczywista można sobie nadal wmawiać, że to błąd i olać fazkę. Wybór należy do Ciebie.
:wódka:
A co do Pilot'a i jego teorii - wszystko jest możliwe - zobaczymy jak umrzemy. :D

Za ten post Gnuśny Wasyl otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive blazejro.
Awatar użytkownika
Gnuśny Wasyl
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2010, 23:18
Ostatnio był: 04 Maj 2015, 22:58
Miejscowość: Prypeć, ul. Radosna 6/66
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 30

Postprzez Axideus w 07 Paź 2010, 20:38

Szpagin a możesz potwierdzić to w jakiś sposób? Deja vu to dziwne zjawisko ale zdecydowanie nie błąd mózgu. Zresztą ja mam dość niezwykłe deja vu. Dlaczego? Ponieważ ja mam je we śnie. Czasami śniłem dokładnie taką samą sytuacje 3 dni temu, czasami pół roku. Jest to co najmniej dziwne ponieważ normalne deja vu polega na chwilowej obecności uczucia że gdzieś już coś widziałem, ale nie potrafimy określić kiedy. Cóż w moim przypadku wiem kiedy - we śnie. Ciekawa jest zgodność tych że sytuacji absolutnie ze snem.
Image

Za ten post Axideus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gnuśny Wasyl.
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lip 2010, 00:27
Ostatnio był: 21 Lis 2015, 17:08
Kozaki: 46

Postprzez blazejro w 07 Paź 2010, 21:15

Mam dokładnie to samo co Ty Axideus, ale u mnie się już niestety troszkę to oko zamknęło.. Ale w sumie jak miałem takie deja vu i ono mi się spełniało to w pewnych sprawach nie byłem zadowolony..
to jest hołd dla Tych co noszą blizny, dla Tych co przelali krew w imię Ojczyzny
Awatar użytkownika
blazejro
Stalker

Postprzez Argemen w 07 Paź 2010, 21:30

uczucie deja vu mam dosyć często, najczęściej w szkole. Kiedy nauczyciel coś tam gada, ja przeglądam obrazki w podręczniku to często mam wrażenie, że już kiedyś patrzyłem na jakiś obrazek i nauczyciel coś mówił. A może to po prostu szkolna monotonia.
I had wan teh interwebs!
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Kozaki: 4

Postprzez CzoRtt w 08 Paź 2010, 19:56

Doświadczyłem parę zjawisk para normalnych ..
Rzeczy o których bd pamiętał przez całe życie .

Ostatnio , nasz squad wolnych Stalkerów , (Ja , Kuzyn , kolega)
idziemy gdzieś tak o 24-1 w nocy , nie pamiętam .
wiecie odstęp . 2-3 metry , szliśmy do obozu w lesie gdzie była reszta grupy ..
idziemy drogą i nagle świece latarką na drogę ..
a tam człowiek w szarej bluzie w kapturzę .. Mrugnąłem i nic . pusta droga , gdy przebijaliśmy się przez trzciny itd
w jednym momencie zgasły nam latarki , wszystkim , wiecie od razu styk itp. wyciągam baterie , wkładam działa ..
Świece przed sb a na mnie patrzy ten sam koleś co wtedy .. nie wiem co później było , zemdlałem .
Obudziłem się w obozie , miałem rozwalone czoło zmiarzdzoną latarkę i nie wiem od czego , od tamtej pory nie chodzę w czciny i nie polecam .. możecie mi wierzyć lub nie , byłem u lekarza , psychiatry itd. dostałem amnezji pourazowej nie pamiętałem tamtych wydarzeń , (kuzyn,z kolegą ) nie pamiętają tego , nie wiem co wtedy robili , oni nie potrafią tego wytłumaczyć .
Historia dobra do kozaka . :)

Raz widzieliśmy anomalie elektryczną ..
Bardzo ciekawe zjawisko , ale od początku ..
idziemy , jest jesień podróżujemy do obozu ..
Podczas marszu chmury nazbierały się ,lał deszcz , stała ambona wskoczyliśmy do niej
siedzimy broń uszczelniam , jemy , pijemy itp.
dobra wychodzimy .. idziemy około 500 - 700 m
są druty z prądem , nagle pach piorun albo coś walło w druty ..
nagle wytworzyła się taka kula elektryczna ..
My osłupieni , pierwszy raz coś takiego widzę , szok !
i nagle znikła . poleciała drutami w stronę wioski .
tej chwili nie zapomnę do końca życia ! :)

jest jeszcze parę fajnych historii których mi się trafiły ..
Ale te były wyjątkowe .
Awatar użytkownika
CzoRtt
Kot

Dołączenie: 08 Paź 2010, 19:32
Ostatnio był: 04 Lut 2012, 16:46
Miejscowość: ND
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -1

Postprzez Axideus w 08 Paź 2010, 21:37

Argemen: Cóż mi też się to często zdarza w szkole. Pewnie dlatego że często tam przebywam :D . Co do snów to powiem wam że w moim przypadku mam do czynienia z bardzo specyficznymi odczuciami. Czuję czasami w śnie ból. Niesamowite uczucie. Budzę się spocony i pierwsze co robię to sprawdzam miejsce gdzie miałem rzekomą ranę. Ostatnio śniłem bardzo specyficzny sen, mianowicie: Moja prawa dłoń była w bardzo dziwnym stanie. Żyły były wypełnione trucizną i z jakiegoś powodu wiem że palladem. Były czarne, pulsowały i parzyły. W pewnym momencie ojciec rozciął mi dłoń [o dziwo rozcięcia nie poczułem] i zaczęły z niej wypływać czarne kulki. Obudziłem się spocony i z parzącą dłonią. Naprawdę ciekawy był to sen. Nie liczy się w nim o tyle przekaz co odczucia. Z tego co czytałem w temacie o snach wielu ludzi odczuwa ciekawe rzeczy podczas drzemki. Ciekawe czym to jest powodowane. Dla ciekawostki podam iż ostatni tego typu sen miałem chyba z rok temu [ Jeśli chodzi o tyle silnych odczuć].
Image

Za ten post Axideus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive k4r00, Wheeljack.
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lip 2010, 00:27
Ostatnio był: 21 Lis 2015, 17:08
Kozaki: 46

Postprzez bezimienny4 w 08 Paź 2010, 22:15

Co oznacza jak podczas snu (a właściwie W nim) gryzie Cię żmija?
Jest to przesąd, coś jak "Jeśli zabijesz pająka, to będzie padać deszcz". Jednak chciałbym to wiedzieć - raz mi się śniło.

Co do tematu.
Często mam sny prorocze. Dziwne jest to dość, bo wszystko dzieje się z dokładnością...i to olbrzymią.
A jeśli chodzi o UFO/Yeti itp.
Według mnie nieznane istoty pozaziemskie muszą istnieć! Przecież jest miliony galaktyk, planet. To niemożliwe, abyśmy byli sami. A co do Yeti to śmiem wątpić...
"Kill him"
Awatar użytkownika
bezimienny4
Stalker

Dołączenie: 04 Cze 2009, 19:31
Ostatnio był: 21 Wrz 2013, 12:49
Miejscowość: Lublin
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez blazejro w 08 Paź 2010, 23:48

CzoRtt miałem troszkę podobną sytuacje do Ciebie ze światłem, w te wakacje z kuzynem jedziemy w nocy przez wieś i zajeżdżamy koło cmentarza. Normalnie pali się światło, znicze się palą też, stoimy z 5 minut i mamy się zbierać, a tu nagle gaśnie światło, znicze pękają i zimny wiatr się zrywa.. Kompletnie nas zamurowało wtedy..
Awatar użytkownika
blazejro
Stalker

Postprzez CzoRtt w 09 Paź 2010, 07:02

Wiem
Straszne przeżycie ..
później się z tego tylko śmieje , a wtedy to szok . :D
Awatar użytkownika
CzoRtt
Kot

Dołączenie: 08 Paź 2010, 19:32
Ostatnio był: 04 Lut 2012, 16:46
Miejscowość: ND
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -1

Postprzez Gnuśny Wasyl w 10 Paź 2010, 00:03

"Niewyjaśnione" fazki z cmentarzami - cudo, no nie?
Znajdźcie kiedyś jakiś stary cmentarz a na nim stary grób - najlepiej, żeby to był grobowiec. Najlepiej, żeby był naturalnie zarośnięty przez krzaczury, zapuszczony się znaczy; jeśli przy nim rośnie jakieś drzewo ( najlepiej płacząca wierzba opuszczająca swe gałęzie na grób ) to bardzo dobrze. Idźcie tam w nocy, wejdźcie na niego i poczekajcie. Jak wam się powiedzie to zabawa na całego. Takie małe opętanie. :o Odczucia mogą na prawdę dać po bani. :| Brrr...
:wódka:
Awatar użytkownika
Gnuśny Wasyl
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2010, 23:18
Ostatnio był: 04 Maj 2015, 22:58
Miejscowość: Prypeć, ul. Radosna 6/66
Kozaki: 30

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości