Zjawiska paranormalne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zjawiska paranormalne

Postprzez Axideus w 02 Sie 2010, 18:51

To twoje zdanie impulse. Podsumowując jesteś niestety zamknięty na te tematy jak większość. To nie wada, po prostu
nie dostrzegasz pewnych rzeczy i uważasz, że wszystko da się wytłumaczyć. Innymi słowy jesteś logikiem i we wszystkim znajdziesz logiczne wytłumaczenie. Cóż przynajmniej jesteś kulturalny i wyrafinowany. Podoba mi się twój sposób myślenia. Mimo wszystko nie zamierzam już dłużej cię przekonywać do istnienia zjawisk paranormalnych.
Widzę że nie ma to po prostu sensu. Dziękuje za kulturalną dyskusję :D . W moich kręgach niestety są same takie "witchery" i nie mogę z nikim porozmawiać na te tematy. A tak nawiasem to dla zainteresowanych polecam książki Arnolda Mostowicza. Ostatecznie mógłbym Ci podać przykład, który przyparł by wszystkich do ściany. Ale po co :D ?
Image

Za ten post Axideus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive impulse_101.
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lip 2010, 00:27
Ostatnio był: 21 Lis 2015, 17:08
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 46

Reklamy Google

Postprzez rafallpfan w 02 Sie 2010, 18:54

Podaj ten przykład jestem ciekawy :wink:
Innymi słowy jesteś logikiem i we wszystkim znajdziesz logiczne wytłumaczenie.

Tak jak ja. Tylko, że ja to mam przez zainteresowania(fizyka teoretyczna, astrofizyka, po części mechanika kwantowa)
-----------------------------------------
To do jutra !
: P
Ostatnio edytowany przez rafallpfan, 02 Sie 2010, 19:39, edytowano w sumie 1 raz
Image
Obrany cel - narodowe dążenia
By ziścił się sen tego pokolenia
Obrany cel - Wielka Polska na wieki
Pod znakiem falangi po wolność idziemy!
----------------
Początek nowej ery, matoły i komputery-Miodowe Lata, Karol Krawczyk

rafallpfan
Wygnany z Zony

Dołączenie: 19 Gru 2009, 14:55
Ostatnio był: 12 Lut 2012, 15:22
Miejscowość: Mrągowo
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 3

Postprzez Axideus w 02 Sie 2010, 19:36

rafallpfan napisał(a):Podaj ten przykład jestem ciekawy :wink:
Innymi słowy jesteś logikiem i we wszystkim znajdziesz logiczne wytłumaczenie.

Tak jak ja. Tylko, że ja to mam przez zainteresowania(fizyka teoretyczna, astrofizyka, po części mechanika kwantowa)

rafallpfan: rozumiem twój zapał ale dziś już mam dość tych dyskusji jutro wrzucę wam cały spis. Tak na zachętę dodam że ów przykład potwierdziło międzynarodowe grono naukowe. A odkrywcą jest szanowanym biologiem. Owy przykład powala, ponieważ potwierdza że w kosmosie istnieje życie. Poza tym jutro powrzucam kilka innych przykładów równierz starożytnych :) . Oczywiście mam nadzieje że dyskusja dalej będzie miała taki przyjemny przebieg :D . P.S na razie daje spokój z tematami para psychicznymi bo to wielce kontrowersyjny i trudny do dyskusji temat :) [przynajmniej sądząc po zachowaniu the witchera] .
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Postprzez Gnuśny Wasyl w 02 Sie 2010, 23:06

Tak mnie ino ciekawi dlaczego szukacie zawsze gdzieś po świecie wytłumaczenia tzw. nadnatural? Bo mi to wygląda na to, że jak się wypowie w czymś tam jakiś zachodniak to git, ale szukanie na własnym podwórku już boli, albo jest wyrazem podświadomej negacji - inaczej w końcu się patrzy na cuś co istnieje daleko i nie ma szansy na osobiste potwierdzenie.
A nasi przedstawiciele? Stefański, Bytof, Rymuszko, Jackowski...
Rymuszko na ten przykład jako wydawca najrzetelniejszego wydawnictwa w Polsce nadzorował badania nad kręgami w Wylatowie. Robili to kolesie baaardzo rzetelnie: nie tylko obserwowali pola, ale też szukali ludzi, którzy zajmują się "zawodowo" tworzeniem kręgów, nawet pod okiem kamer i obserwatorów - często w dzień. Wyszło na to, że jednak większość z nich to nie była robota ludzka. Ale znajdowały się grupy, które pokazywały też jak zrobić kręgi pod "okiem ludzkim" i to bez niszczenia zboża, co było do tej pory świadectwem na Obcość. Po paru latach w końcu napisano w tym czasopiśmie cuś, co i mnie jako mistyka intryguje - czy jeśli istnieje przeznaczenie to ważne kto to zrobił, czy też powinniśmy się raczej przyglądać, co zostało zrobione? Nie zmienia to jednak faktu, że polskie kręgi to w większości "autentyki".
Jackowski - polski jasnowidz, który pomagał w setkach spraw zaginięć. Jego efekty pracy dokumentował zainteresowany takimi zjawiskami policjant, z którym to Jackowski pracował. Sprawa stała się głośna kiedy paru mądrali postanowiło przeanalizować jego pracę i okazało się, że w paru ( na kilkaset! ) sprawach się mylnął. No i klops! Jackowski to oszust! Bomba!
Co do Twych przeczuć Axideus - uzupełnię swe wcześniejsze wywody. Po przeprowadzce do nowej mieściny słyszałem wiele myśli na temat mego sąsiada. Jestem telepatą, więc słyszę różne rzeczy - myśli innych ludzi, ale i nie tylko. Przez jakieś 3 miechy słyszałem, że mój sąsiad umrze. No i umarł w wypadku samochodowym wraz z dwoma kolegami z pracy - jechali rano do roboty. Ja w tym czasie byłem w pracy i miałem wyjątkowe przeczucie, że cuś się stało. No i po przyjściu do domu usłyszałem wiadomość. Mam takie rzeczy na co dzień i jak się tym żyje to zupełnie inaczej się na nie patrzy.
Trudno jest się ustosunkować do rzeczy, które są dziwne, ale jak już pisałem - w tym nie ma nic dziwnego. Zwierzęta głównie opierają się na czuciu i swych możliwościach umysłu. Ino w przypadku ludzi to już nie dopuszczalne. I jeszcze cuś - kto to niby ma ocenić? Ktoś kto w to nie wierzy? Jakim prawem takie osoby pretendują do miana naj-znawców w temacie, o którym nie mają najmniejszego pojęcia?! Jakim prawem mają ocenić, czy ktuś oszukuje skoro nie mają nawet wiedzy jak się takie rzeczy robi? Po obserwacji? Czego niby? Podałem jakiś czas temu przykład laski, która zdiagnozowała wiele chorób, ale jak ją zaczęli badać to mylła się raz czy dwa i już ją skreślono! Naukowcy chcieli by poznać mechanikę takich zjawisk - to chyba normalne w ich zwodzie: szukanie zasad działania od strony czysto mechanicznego działania. Ale jak się nie pozna tych spraw od strony mistycznej to takie szukanie jest jak grzebanie palcem w tyłku - nic nie da poza zniechęceniem.
I jeszcze cuś - piszesz, że jakiś naukowiec rozwiązał tajemnicę wszechświata: życie poza nami istnieje! No, no! To ci dopiero odkrycie! Trza było jakiś dziwnych udowodnień ( w stylu - woda z czegoś tam w kosmosie ma bakterie ), żeby w końcu dotarło do zakutych łbów, że chyba byłoby cuś nie tak, żeby na tyle pIanet tylko naszą ziemię obdarowano takim ch.jstwem jak żyjąca materia. I niby gościom co to wiele lat negowali cuś takiego ma się ufać i oceniać ich działania w sprawach kinez, uleczeń, zielonych ludków i takich tam? Heh! Niech się najpierw nauczą otwartości na nieznane, bo za daleko to oni nie dojdą.
:wódka:

Za ten post Gnuśny Wasyl otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Axideus, rafallpfan.
Awatar użytkownika
Gnuśny Wasyl
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2010, 23:18
Ostatnio był: 04 Maj 2015, 22:58
Miejscowość: Prypeć, ul. Radosna 6/66
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 30

Postprzez Terminus w 02 Sie 2010, 23:37

Demoniszcze i piekliszcze, powiadam wam, tysiącletnia wskazówka i krewetki!
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Axideus w 03 Sie 2010, 00:09

Gnuśny Wasyl napisał(a):Tak mnie ino ciekawi dlaczego szukacie zawsze gdzieś po świecie wytłumaczenia tzw. nadnatural? Bo mi to wygląda na to, że jak się wypowie w czymś tam jakiś zachodniak to git, ale szukanie na własnym podwórku już boli, albo jest wyrazem podświadomej negacji - inaczej w końcu się patrzy na cuś co istnieje daleko i nie ma szansy na osobiste potwierdzenie.
A nasi przedstawiciele? Stefański, Bytof, Rymuszko, Jackowski...
Rymuszko na ten przykład jako wydawca najrzetelniejszego wydawnictwa w Polsce nadzorował badania nad kręgami w Wylatowie. Robili to kolesie baaardzo rzetelnie: nie tylko obserwowali pola, ale też szukali ludzi, którzy zajmują się "zawodowo" tworzeniem kręgów, nawet pod okiem kamer i obserwatorów - często w dzień. Wyszło na to, że jednak większość z nich to nie była robota ludzka. Ale znajdowały się grupy, które pokazywały też jak zrobić kręgi pod "okiem ludzkim" i to bez niszczenia zboża, co było do tej pory świadectwem na Obcość. Po paru latach w końcu napisano w tym czasopiśmie cuś, co i mnie jako mistyka intryguje - czy jeśli istnieje przeznaczenie to ważne kto to zrobił, czy też powinniśmy się raczej przyglądać, co zostało zrobione? Nie zmienia to jednak faktu, że polskie kręgi to w większości "autentyki".
Jackowski - polski jasnowidz, który pomagał w setkach spraw zaginięć. Jego efekty pracy dokumentował zainteresowany takimi zjawiskami policjant, z którym to Jackowski pracował. Sprawa stała się głośna kiedy paru mądrali postanowiło przeanalizować jego pracę i okazało się, że w paru ( na kilkaset! ) sprawach się mylnął. No i klops! Jackowski to oszust! Bomba!
Co do Twych przeczuć Axideus - uzupełnię swe wcześniejsze wywody. Po przeprowadzce do nowej mieściny słyszałem wiele myśli na temat mego sąsiada. Jestem telepatą, więc słyszę różne rzeczy - myśli innych ludzi, ale i nie tylko. Przez jakieś 3 miechy słyszałem, że mój sąsiad umrze. No i umarł w wypadku samochodowym wraz z dwoma kolegami z pracy - jechali rano do roboty. Ja w tym czasie byłem w pracy i miałem wyjątkowe przeczucie, że cuś się stało. No i po przyjściu do domu usłyszałem wiadomość. Mam takie rzeczy na co dzień i jak się tym żyje to zupełnie inaczej się na nie patrzy.
Trudno jest się ustosunkować do rzeczy, które są dziwne, ale jak już pisałem - w tym nie ma nic dziwnego. Zwierzęta głównie opierają się na czuciu i swych możliwościach umysłu. Ino w przypadku ludzi to już nie dopuszczalne. I jeszcze cuś - kto to niby ma ocenić? Ktoś kto w to nie wierzy? Jakim prawem takie osoby pretendują do miana naj-znawców w temacie, o którym nie mają najmniejszego pojęcia?! Jakim prawem mają ocenić, czy ktuś oszukuje skoro nie mają nawet wiedzy jak się takie rzeczy robi? Po obserwacji? Czego niby? Podałem jakiś czas temu przykład laski, która zdiagnozowała wiele chorób, ale jak ją zaczęli badać to mylła się raz czy dwa i już ją skreślono! Naukowcy chcieli by poznać mechanikę takich zjawisk - to chyba normalne w ich zwodzie: szukanie zasad działania od strony czysto mechanicznego działania. Ale jak się nie pozna tych spraw od strony mistycznej to takie szukanie jest jak grzebanie palcem w tyłku - nic nie da poza zniechęceniem.
I jeszcze cuś - piszesz, że jakiś naukowiec rozwiązał tajemnicę wszechświata: życie poza nami istnieje! No, no! To ci dopiero odkrycie! Trza było jakiś dziwnych udowodnień ( w stylu - woda z czegoś tam w kosmosie ma bakterie ), żeby w końcu dotarło do zakutych łbów, że chyba byłoby cuś nie tak, żeby na tyle pIanet tylko naszą ziemię obdarowano takim ch.jstwem jak żyjąca materia. I niby gościom co to wiele lat negowali cuś takiego ma się ufać i oceniać ich działania w sprawach kinez, uleczeń, zielonych ludków i takich tam? Heh! Niech się najpierw nauczą otwartości na nieznane, bo za daleko to oni nie dojdą.
:wódka:

Pozytywne zaskoczenie :E . Wreszcie ktoś kto posiada otwarty umysł i jest gotów na poznanie wiedzy "kontrowersyjnej". Miło spotkać kogoś takiego. Jak widzę potwierdza się moja teza o psychologicznych i parapsychologicznych podłożach wiary w zjawiska paranormalne czy też ich znienawidzenie. Człowiek który posiada unikatowy umysł z odblokowaną daną mocą inaczej spojrzy na te tematy :wink: . Ja osobiści jestem jasnowidzem ale niestety z rzadka zdarza mi się kontrola nad moim darem. Zazwyczaj objawia on mi się w postaci uczucia Deja vu od sekundowego po nawet 10 minutowe. Po kilka, kilkanaście razy dziennie w losowych odstępach czasowych od dnia po miesiące. Właśnie dlatego szukam wyjaśnień i wiedzy paranormalnej i parapsychologicznej. Jutro napisze na tematy tajemnicze i paranormalne kilka ciekawostek :wink: .
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Postprzez Maku w 03 Sie 2010, 03:38

Terminus napisał(a):Ja osobiści jestem jasnowidzem
Terminus napisał(a):Zazwyczaj objawia on mi się w postaci uczucia Deja vu

Mógłbyś jakoś to sprostować? sam bardzo ale to bardzo często mam uczucie Deja Vu, ale nigdy specjalnie nie przykładałem do tego wagi.
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Dołączenie: 31 Paź 2009, 21:01
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 20:15
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 16

Postprzez Terminus w 03 Sie 2010, 07:30

Maku napisał(a):

Mógłbyś jakoś to sprostować?.

Sam byś to sprostował. Autorem tych słów jest Axideus a nie ja...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Axideus w 03 Sie 2010, 13:35

Maku napisał(a):

Mógłbyś jakoś to sprostować? sam bardzo ale to bardzo często mam uczucie Deja Vu, ale nigdy specjalnie nie przykładałem do tego wagi.

Primo: to moje słowa nie Terminusa. Secundo: Przewidziałeś, kiedyś czyjąś śmierć dwa tygodnie wcześniej? Ja tak więc z tego co wiem mogę się w ten sposób nazywać. Poza tym zdarza mi się coś przewidzieć ale zazwyczaj nie ma to większego znaczenia niż mój "pierwszy raz" :) .
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Postprzez Maku w 03 Sie 2010, 14:44

Przepraszam za pomyłkę, źle zacytowałem, chodziło mi oczywiście o post Axediusa ;)
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Dołączenie: 31 Paź 2009, 21:01
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 20:15
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 16

Postprzez Gnuśny Wasyl w 03 Sie 2010, 18:17

Aha...
Axideus napisał(a):Zazwyczaj objawia on mi się w postaci uczucia Deja vu od sekundowego po nawet 10 minutowe.

Nieźle, całkiem gitez. A jak się wtedy czujesz? Masz tylko przeświadczenie, że "to już było" czy masz też jakieś inne odczucia? Docierają do Ciebie wtedy jakieś natarczywe myśli bądź głosy?
A co z odczuciami? Zdajesz się na instynkt, zwracasz uwagę na tzw. znaki i takie tam?
Awatar użytkownika
Gnuśny Wasyl
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2010, 23:18
Ostatnio był: 04 Maj 2015, 22:58
Miejscowość: Prypeć, ul. Radosna 6/66
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 30

Postprzez Axideus w 03 Sie 2010, 18:24

Trudno to opisać. Czuje się tak jakbym oglądał film w którym sam jestem bohaterem. Wiem co za chwilę odczuje. Wiem co za chwilę ktoś powie. Wiem co spadnie ze stołu. Jakbym wpadł we własny sen :) .
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości