Wpływ starych masek przeciwgazowych na zdrowie.

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Wpływ starych masek przeciwgazowych na zdrowie.

Postprzez Stalkier_100 w 19 Paź 2012, 19:19

To wywalać zawartość filtra od słonia? Czy jakoś to jest zbudowane że włókna azbestowe nie dostają się do dróg oddechowych? W sumie przez bardzo długi czas wojsko używało filtrów od słonia i jakoś nikt od tego raka nie dostał... :)
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Dołączenie: 02 Wrz 2010, 11:13
Ostatnio był: 11 Kwi 2017, 00:23
Miejscowość: Czarnobyl-Zdrój-Polkowice
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 42

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 19 Paź 2012, 20:25

No na raku jest napisane co go wywołało, wiec łatwo jest stwierdzić od czego emerytowanie żołnierze dostali nowotwór :P
Ja bym świństwa nie wdychał, bez powodu tego nie wycofano.

PS. nie jestem pewien czy w poprzednim poście nie wprowadziłem w błąd i czy azbest nie był stosowany czasem jako filtr wstępny przeciw aerozolom zamiast nośnika węgla aktywnego w części właściwej filtra, trzeba by to zweryfikować. Wiadomo jedynie ze na pewno go stosowano jako któryś z elementów.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Stalkier_100 w 19 Paź 2012, 20:33

Podejrzewam że używanie takiego filtra nie jest szkodliwe. Zajrzałem do filtra i: Po odkręceniu górnego korka widać białą, prawdopodobnie filcową warstwę za którą jest właściwa część pochłaniacza. Widziałem jak budowlańcy ściągali azbest z bloku mieszkalnego. Byli ubrani w białe kombinezony i na twarzy nosili maski przeciwpyłowe, Maska przeciwpyłowa o ile się nie mylę też jest z filcu. Jeżeli te maski zabezpieczały ich przed wdychaniem mikrowłókien azbestu to filc w moim pochłaniaczu zrobi to samo. Jeżeli piszę głupoty to proszę o mnie poprawić... :E
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Postprzez impulse_101 w 19 Paź 2012, 21:06

Teoretycznie to ten filtr powinien mieć nawet wyższa klasę filtracji niż te ich półmaski do azbestu. Jest w tym logika, pytanie jak to wyjdzie w praktyce oraz jak długo "filc" będzie je zatrzymywać bo z czasem coraz więcej zacznie się ich przedostawać. Z azbestem jest taki problem ze daje o sobie znać dopiero wile lat później wiec nie da się tego zweryfikować doświadczalnie. Po tym jak stwierdzono jego szkodliwość postanowiono zupełnie go wycofać aby nie ryzykować.. to samo dotyczy masek, nie wiadomo jaki to ma tak naprawdę wpływ na zdrowie wiec przyjęto doktrynę ze lepiej dmuchać na zimno.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez kapucha w 19 Paź 2012, 21:50

U mnie słonik ze starym pochłaniaczem dość dobrze chronił przed dymem z nieszczelnego komina. Cała piwnica zadymiona, wyciągniętej ręki nie było widać, ale komfort (na ile bieganie z maską na ryju może być komfortowe) był duży. Nie dusiłem się, ani nie łzawiły mi oczy. Nie ma co porównywać dymu do gazów bojowych, ale widać, że choć trochę pomaga. Pomijam wpływ na zdrowie, po po prostu się nie znam, ale jak bym zobaczył któregoś ranka dorodnego grzyba za oknem, to wolałbym założyć maskę, niż siedzieć bezczynnie.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Stalkier_100 w 19 Paź 2012, 22:03

Może dałoby się ulepszyć ten filc... Kupię parę masek przeciwpyłowych, wytnę trochę filcu z tych masek i wstawię do pochłaniacza. Przymocuję to "na wcisk" jakimś drutem i pozornie bezpieczny pochłaniacz gotowy! :) Trochę pomysłów mam... Pewnie komuś się nasunie pytanie: "po co tak kombinować skoro można wywalić w pi*du zawartość filtra". Otóż nie chcę niszczyć filtra. Bawi mnie to że jest w stanie przefiltrować choćby wyziewy toaletowe. Ma takowy pochłaniacz też swoją wartość kolekcjonerską. Pusta, zielona puszka to już nie to samo... :E

A i jeszcze coś:

kapucha napisał(a):U mnie słonik ze starym pochłaniaczem dość dobrze chronił przed dymem z nieszczelnego komina.

Pragnę przypomnieć że filtry do masek nie filtrują tlenku węgla... Tak więc wbijanie w masce do zadymionej piwnicy nie było mądre... :facepalm:
Maski stosowane do ochrony przed czadem = tlenkiem węgla to maski tlenowe o zamkniętym obiegu powierza.
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Postprzez apg2312 w 20 Paź 2012, 00:14

Stalkier_100 napisał(a):Pragnę przypomnieć że filtry do masek nie filtrują tlenku węgla... Tak więc wbijanie w masce do zadymionej piwnicy nie było mądre... :facepalm:
Maski stosowane do ochrony przed czadem = tlenkiem węgla to maski tlenowe o zamkniętym obiegu powierza.

No to źle przypominasz. Oczywiście - zasadniczo masz rację, najskuteczniejsze są aparaty tlenowe, ale nie tylko one istnieją.
Żeby nie być gołosłownym
POCHŁANIACZ OCHRONNY GÓRNICZY POG-8M
Pochłaniacz ochronny górniczy POG-8M jest oczyszczającym sprzętem ochrony
układu oddechowego, przeznaczonym do indywidualnej ucieczki, zabezpieczający
użytkownika przed tlenkiem węgla podczas wycofywania się z miejsc zagrożonych
lub objętych pożarem w podziemiach kopalń.

Chroni skutecznie użytkownika przed tlenkiem węgla gdy objętościowo:
* zawartość tlenu w powietrzu wdychanym jest nie mniejsza niż. 17%
* zawartość tlenku węgla w powietrzu wdychanym jest nie większa niż 1,5%
* zawartość dwutlenku węgla w powietrzu wdychanym jest nie wieksza niż 2 %
* zawartość chlorowodoru, siarkowodoru, dwutlenku siarki i tlenków azotu
nie przekracza 0,05%.

http://www.faser.com.pl/wyroby/maski/pog8.htm
Pracując na kopalni łaziłem sobie z czymś takim. Na szczęście ani POGa, ani AU nigdy nie musiałem używać...
Na stronie Fasera są także inne pochłaniacze.
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2009, 21:41
Ostatnio był: 18 Wrz 2019, 08:49
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez Stalkier_100 w 20 Paź 2012, 01:30

:arrowu: Tego typu filtrów jest baaardzo mało, a poza tym nie zrozumieliśmy się, ponieważ chodziło mi o filtry do masek wyżej wymienionych. Nawet w podręcznikach od PO będziesz miał informacje że filtry do tych masek nie filtrują czadu.
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Postprzez impulse_101 w 24 Paź 2012, 22:53

Tlenek węgla to swoją drogą ale ilość samego tlenu w takim zakopconym powietrzu jest dość wątpliwa, strażacy te butle na plecach to bez powodu nie dźwigają.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez wobes w 24 Paź 2012, 23:27

Do ochrony przed tlenkiem węgla od dawien dawna stosuje się pochłaniacze hopkalitowe.

Hopkalit – nazwa handlowa mieszaniny tlenku miedzi, kobaltu,manganu oraz tlenku srebra. Substancja o właściwościach porowatej masy przypomina wyglądem węgiel aktywny. Używany w produkcji pochłaniaczy hopkalitowych, zastosowanych w produkcji masek przeciwgazowych. Chroni między innymi przed trującym czadem. Hopkalit zamienia przechodzący przez pochłaniacz wraz z powietrzem tlenek węgla na nieszkodliwy dwutlenek węgla.

Oczywiście pochłaniacz taki nie spełni swojej roli, jeśli stężenie tlenu będzie zbyt małe.

Natomiast jeśli chodzi o azbest to:
-azbest pełni rolę filtru przeciwdymnego
-za nim znajduje się filtr węglowy, czyli nie oddycha się powietrzem bezpośrednio z filtru azbestowego, ale powietrzem odfiltrowanym przez porowaty węgiel aktywny
-azbest jest najbardziej szkodliwy podczas fizycznej manipulacji nim, np. obróbki, montażu, uszkodzeń mechanicznych, natomiast nieruszany, oczyszczony z wolnych drobin nie jest szkodliwy
-używanie maski nawet przez kilka godzin na pewno nie jest bardziej szkodliwe niż mieszkanie w domu z azbestowym dachem
-do tej pory nie wykazano szkodliwości azbestu wnikającego do organizmu inną drogą niż wziewną, czyli np. pokarmową (azbestowe rury)

Była też mowa o trwałości pochłaniacza: ma on ograniczoną trwałość, a dokładnie ograniczoną objętość powietrza, które jest w stanie przefiltrować (jak każdy filtr). Szkodzi mu też wilgoć. Nie jest natomiast prawdą, że węgiel aktywny jest reaktywny: węgiel aktywny nie jest w ogóle reaktywny, jest natomiast bardzo dobrym katalizatorem i absorberem substancji. A używa się go głównie dlatego, że jest tani i ze względu na swoją strukturę ma bardzo dużą powierzchnię czynną.

Za ten post wobes otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalkier_100.
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez Stalkier_100 w 25 Paź 2012, 21:28

Wielkie dzięki. :) Na taką odpowiedź czekałem... Jak obiecałem, za pomoc :wódka:

Temat można zamknąć.
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Postprzez Kill_Flint w 16 Lis 2012, 16:23

Myślę nad zakupem maski gazowej. Mama mi tego odradza, bo maska może być skażona itp. Na co mam zwracać uwagę przy zakupie?
Bimbru bimbru dajcie, a jak nie to spier*******!

Moje opowiadanie: viewtopic.php?f=85&t=18925
Przeczytaj, skomentuj i oceń!

LA nie będzie.

Kill_Flint
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 12:27
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 20:05
Miejscowość: Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 15

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości