Zjawiska paranormalne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Zjawiska paranormalne

Postprzez Axideus w 02 Sie 2010, 11:15

Skoro grzecznie prosicie to wam opowiem :D .Było to jakieś 10 lat temu.Czekaliśmy z ojcem w aucie na dworcu aż matka wróci z ważnej konferencji [ojciec miał wtedy manie oszczędności :D ].Spojrzałem w chmury.Był takie dziwne i tu się to zaczyna poczułem coś czego nie opiszę.jedno spojrzenie i zacząłem ojcu opowiadać jak to moja babcia umrze itd.Ojciec mnie olał, ale ja czułem to i po prostu to wiedziałem.Tydzień później telefon babka miała wylew, dwa tygodnie później zmarła.Od tamtego czasu dziesiątkami zdarzają mi się znane uczucia "deja vu".Nie było by w tym nic dziwnego [przecież, każdy miewa to uczucie] no gdyby nie to w jakiej ilości i to regularnie.Właśnie tamta noc nauczyła mnie, że umysł człowieka posiada ogromną moc, a rzeczywistość nie jest skonstruowana tak jak nam się wydaje.
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lip 2010, 00:27
Ostatnio był: 21 Lis 2015, 17:08
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 46

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 02 Sie 2010, 15:41

To ja może podam przykład innego zjawiska paranormalnego mającego związek z religia chrześcijańska które udało się uwiecznic na fotografi:
Image
Powyższe zdjecie perfekcyjnie przedstawia moj pogląd na temat zjawisk paranormalnych :facepalm:
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Axideus.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez rafallpfan w 02 Sie 2010, 15:52

Takie zdjęcia są najlepsze.
Ci ludzie w kupie kupy by Jezusa, Maryje i całą resztę zobaczyli, BO CHCĄ TO WIDZIEĆ.
Na Eiobie był artykuł odnośnie takiego czegoś. Tylko, że twarz Jezusa była w smalcu na patelni odbita :facepalm:
Image
Obrany cel - narodowe dążenia
By ziścił się sen tego pokolenia
Obrany cel - Wielka Polska na wieki
Pod znakiem falangi po wolność idziemy!
----------------
Początek nowej ery, matoły i komputery-Miodowe Lata, Karol Krawczyk

rafallpfan
Wygnany z Zony

Dołączenie: 19 Gru 2009, 14:55
Ostatnio był: 12 Lut 2012, 15:22
Miejscowość: Mrągowo
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 3

Postprzez Axideus w 02 Sie 2010, 15:56

Jak mówiłem wcześniej twój umysł twoje zdanie. Ale tak nawiasem to zjawiska paranormalne nie wiążą się tylko z ufo,
duchami czy religią. Dla mnie to przede wszystkim starożytne nie wytłumaczalne zjawiska i rzeczy. Tajemnice ludzkiego umysłu to są dla mnie zjawiska paranormalne. Bez urazy Impulse_101 ale jeśli istotnie to co pokazałeś jest twoim zdaniem na te zjawiska to masz dość denne na ich temat pojęcie. Ale to twoje zdanie i twój umysł. Wierz w co chcesz .
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Postprzez impulse_101 w 02 Sie 2010, 16:37

Axideus napisał(a):...Bez urazy Impulse_101 ale jeśli istotnie to co pokazałeś jest twoim zdaniem na te zjawiska to masz dość denne na ich temat pojęcie. Ale to twoje zdanie i twój umysł. Wierz w co chcesz .

Mam nadzieje ze interpretujesz własciwie moj cel dla jakiego zamiescilem to zdjęcie..
Dla mnie nie ma roznicy miedzy przykladem "objawienia pańskiego" wynikajacym z zacieku na sciania czy jakiejs wikwitnej reakcji fizycznej zachadzacej w wyższych warstwach atmosfery dajacej nam widzialny efekt UFO albo urojonej wizji będącej wynikiem niedotlenieniem mózgu. Te wszystkie zjawiska łączy jedynie ludza skłonność do wytłumaczenia sobie na swój sposób czegos czego sie nie rozumie lub zobaczenie tego co sie chce zobaczyc. Przeciętny naoczny swiadek zjawiska paranormalnego wierzący ze własnie doświadcza czegoś nie z tej ziemi jest nikim innym jak taką babcią stojącą przed zagrzybiała sciana :E
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Axideus w 02 Sie 2010, 16:55

http://pl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Dunglas_Home
Ten pan posiadał nieprawdopodobne umiejętności parapsychiczne.A teraz najlepsze zostało to potwierdzone naukowo. Dla ciekawskich zapraszam do lektury :wink: . Wiesz impulse_101 może on, naukowcy którzy sprawdzali jego niezwykłe umiejętności i większość społeczeństwa miało niedotlenienie mózgu. Tego niestety nie wiem :) . Chce tylko udowodnić jak twoje spojrzenie na zjawiska paranormalne jest błędne w stosunku do rzeczywistości. Rozumiem twoje zdanie. Fakt większość ludzi lubi wciskać kity na ten temat i duża z tego część to mistyfikacja lub oszustwo. Ale z drugiej strony takim zdaniem odcinasz się od tych prawdziwych potwierdzonych zjawisk.
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Postprzez The Witcher w 02 Sie 2010, 17:19

Axideus
Image
Rozumiem że przez całe swoje życie prowadzisz badania nad ludzkim umysłem? Jeśli nie, to skąd krwa możesz wiedzieć że ma on olbrzymią moc?
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez impulse_101 w 02 Sie 2010, 17:20

Axideus napisał(a):http://pl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Dunglas_Home

No przeciez jest tam napisane wyraznie:
Wszystkie umiejętności, które miał posiadać Home, mogły być wykonane za pomocą odpowiednich trików. Niektóre z umiejętności mogły zostać wymyślone przez Homea lub innych ludzi i na zasadzie plotki przybierały coraz to bardziej niesamowite treści. Z naukowego punktu widzenia Daniel Dunglas Home był iluzjonistą twierdzącym, iż posiada ponad naturalne zdolności. Osoby biorące udział w testach laboratoryjnych Homea mogły być jego asystentami, jak również mogły uczestniczyć wśród innych jego pokazów.
[...] Dla zwolenników parapsychologii rzekome umiejętności D.D. Homea mogą być potwierdzeniem ich teorii o faktycznym istnieniu zjawisk paranormalnych. Jednak brak rzetelnych dowodów i badań co do faktycznych umiejętności Homea sprawia, że w środowisku naukowym jego umiejętności klasyfikowane są jako oszustwo bądź zastosowanie odpowiednich efektów iluzjonistycznych.

Sam "eksperyment laboratoryjny" nic nie daje jesli nie jest przeprowadzony przez szanowanych naukowcow, chodzi o to zeby wykluczyc bezimiennych profesorow-naciagaczy.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Axideus w 02 Sie 2010, 17:23

A przeczytałeś datę? Kim byli ci szanowani naukowcy dla ciebie w tamtym wieku. Poza tym bardzo wtedy sceptycznie podchodzono do tego typu zjawisk, a więdz skoro przeprowadzono taki eksperyment to coś w tym musi być.
A co do posta the witchera: Wyobraź sobie że tak. Rany Impulse to przynajmniej umie prowadzić takie dyskusje.
Właśnie dlatego nie chciałem opisywać tych zjawisk i swoich doznań na forach. Liczyłem na to że ludzie są tu bardziej otwarci, po śledzeniu tego forum przez 3 lata. Impulse jest kulturalny i dobrze argumentuje swoje wypowiedzi, za to the witcher to klasyczny "zamknięty umysł". Co do jego postu :facepalm: . Nie komentuje tego pana :) .
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Postprzez impulse_101 w 02 Sie 2010, 17:47

Axideus napisał(a):A przeczytałeś datę? Kim byli ci szanowani naukowcy dla ciebie w tamtym wieku.

Michael Faraday 1791-1867
James Clerk Maxwell 1831-1879
Johannes Diderik van der Walls 1837-1923
Hendrik Antoon Lorentz 1853-1928
Heinrich Rudolf Hertz 1857-1894
Nie ma sensu wymieniac dalej, podalem tych z najbardziej "dzwiecznymi" nazwiskami :E Oczywiscie nie wymagam zeby oni go badali :P Nawet dobrze ze niezawracali sobie glowy Daniel Dunglas Home tylko przyczyniali sie do rozwoju techniki ale gdyby jakis mniej znany profesor, majacy kontakty z uczelniami i srodowiskiem w ktorym obracaly sie "grube ryby" zbadal Daniel'a wtedy mozna by sie pokusic o zalozenie ze ta osoba mogla faktycznie posiadac jakies nadzwyczajne zdolnosci.
A tak to mamy jedynie "jakis tam" eksperyment przeprowadzony przez "kogos tam".
I nie chodzi tu o sam fakt ze obiektem badan bylo zjawisko paranormalne ale jedynie o malo wiarygodne zrodlo naukowe. Moje stanowisko jest podobne np w kwesti silnikow magnetycznych ktorych dzialanie nie ma zadnych powiazan paranormalnych a rowniez podchodze do nich sceptycznie z powodu malowiarygodnych zrodel naukowych.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Axideus w 02 Sie 2010, 18:03

Fakt ciekawe. Umiesz stawiać na swoje. No to w takim razie naukowiec, którego jak ktoś niezna nie ma prawa nazywać się wykształconym :D .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla
Ten pan posiadał tak niezwykły umysł że to w praktyce jemu powinniśmy dziękować za dzisiejszy poziom techniki i elektroniki. Tesla posiadał niezwykłe umiejętności np. chwytał dwa kable o niezwykle wysokim napięciu i pokazywał jak prąd płynie przez jego ciało. Oto człowiek, który połączył paranormalne [no bo nikt mi chyba nie powie że tesla nie miał takich umiejętności :) ] zdolności umysłu z nauką. W tym przypadku pół ameryki w tamtym wieku[ w tym najlepsi naukowcy] może podać setki przypadków użycia niezwykłych umiejętności Tesli. Tutaj akurat adku nie ma mowy o "mało wiarygodnych źródłach" :D .Tutaj dodatkowy i bardziej szczegółowy artykuł na jego temat:
http://www.eioba.pl/a76782/nikola_tesla ... _wynalazca
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Postprzez impulse_101 w 02 Sie 2010, 18:42

Axideus napisał(a): Tesla posiadał niezwykłe umiejętności np. chwytał dwa kable o niezwykle wysokim napięciu i pokazywał jak prąd płynie przez jego ciało. Oto człowiek, który połączył paranormalne [no bo nikt mi chyba nie powie że tesla nie miał takich umiejętności :) ] zdolności umysłu z nauką.

Co do artykułu to jest on troche z kategorii strefa 11 czyli robienie z igły widły :P
-Nadwarazliwosc na dzwieki itp jest wywolana przez wiele schorzen a nawet zwyklego kaca :P wiec nie wiem co w tym nadzwyczajnego.
-Kwestia przepuszczania wysokiego napiecia przez cialo byla niczym innym jak zwyklym show w wydaniu Tesli :E
Spowodowane bylo to tym ze gdy jego naukowy konkurent Thomas Edison (tak ten od zarowki) dowiedzial sie o nawiazaniu wspolpracy miedzy Tesla a Westinghousem (taka firma energetyczna ktora dziala do dzis) zaczął prowadzić propagandę na temat niebezpieczeństwa prądu zmiennego nad ktorym pracowal Tesla (Edison pracowal nad stalym).
Tesla staral sie obalic te zarzuty i przeprowadzal pokazy majace na celu "oswoić" ludzii z pradem zmiennym.
Zakładał izolujące buty i pozwalał by prąd o dużym napięciu i natężeniu płynął przez jego ciało.Przy wysokich napięciach i częstotliwościach, elektryczność biegła po skórze nie penetrując ciała a tym samym nie robiac mu krzywdy. Reasumujac kazdy chłop w gumiokach ma zdolnosci nadprzyrodzone :E
Ale oczywiscie ludzie widzacy ten wyczyn zachowali sie jak babcie od splesnialej sciany i cala ta historia nabrala paranormalnego aspektu :wink:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości