Komiksy i wszelka "tFurczoźć" własna

Re: Komiksy i wszelka "tFurczoźć" własna

Postprzez Michu w 16 Lut 2012, 21:12

Niespełna dwa tygodnie temu narodziła się we mnie zajawka na rysowanie. Oczywiście nie sama z siebie, dzięki pewnej osobie którą oglądam a która zaczęła serię filmików związaną z rysowaniem.
To był mój drugi rysunek:
Image
(tak, inspirowany na artworku żeby nie było)

Obecnie na koncie mam z dwa tego typu portrety i kilka rysunków eksperymentalnych, tak jak lubię, postacie typowo w świecie fantasy. No i tutaj od jakiegoś czasu się zastanawiam, bo wiem że żaden ze mnie rysownik i dopiero raczkuję, a zrobienie prostego rysunku czasem przysparza mi nie lada kłopotów. Zastanawiam się jak to było z Wami, czyli doświadczonymi osobami które rysują już naprawdę dobrze, czy mieliście w sobie już na początku coś co ja nazywam wrodzonym talentem? Bo jeżeli takie coś istnieje, to ja na pewno tego nie mam :E Np. zaczynając, już mieliście ten instynkt proporcji, cieni, perspektywy etc. Wiem, że wiele osób które jakoś nie zajmują się na co dzień rysowaniem po prostu ma w sobie to coś i dobrze radzi sobie z prostymi rysunkami, niektórzy jednak nie mają tego wyczucia a w takich osobach znajduję się ja, czasem męczę się żeby durne ręce czy nogi narysować odpowiednio. No więc, jak to było z Wami? Od razu szło Wam w miarę przyzwoicie czy kompletnie kiczowo? I jak bardzo praktykowanie z czasem przeradzane na lepsze rezultaty dawało się we znaki?

Za ten post Michu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive zdzicho, Dżuz.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 30 Cze 2024, 22:02
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 131

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 16 Lut 2012, 22:27

Jak to powstało po dwóch tygodniach rysowania, to strach pomyśleć co będzie po dwóch miesiącach :D

Michu napisał(a):Zastanawiam się jak to było z Wami[...]

Żaden tam ze mnie rysownik, a tym bardziej doświadczony, ale powiem tyle, że talent (nigdy nie lubiłem tego określenia) do rysowania to jeszcze nie wszystko. Równie ważne są umiejętności techniczne, z którymi nikt się nie rodzi, a których każdy może się nauczyć. Nikt się nie rodzi z wiedzą na temat proporcji, ale zgłębienie ich tajników wcale nie jest takie trudne. W sumie to bez tej wiedzy też można rysować, gdy ma się rysowany obiekt przed oczami. Gdy chce się stworzyć coś z wyobraźni to jest już trochę trudniej. Ktoś mi kiedyś powiedział, że żeby dobrze rysować trzeba być przede wszystkim bystrym obserwatorem. I to jest chyba prawda.

Michu napisał(a):[...]czasem męczę się żeby durne ręce czy nogi narysować odpowiednio

Powiedziałbym coś o rysowaniu rąk, ale zaraz Terminus wyskoczy z fetyszami :E Powiem tylko, że nie jest to łatwy element :P

Michu napisał(a):I jak bardzo praktykowanie z czasem przeradzane na lepsze rezultaty dawało się we znaki?

Ja się ciągle uczę więc nie wiem - cały czas się daje :E Ale patrząc na Twój szkic to myślę, że lepsze rezultaty mogą się pojawić całkiem szybko. Proporcje są właściwie w porządku, tylko włosy sugerowałbym rysować cienkim i twardszym ołówkiem, bo wyszły "kluchy". Z kolei wewnętrzne kontury ust powinny być ciut mocniej zaznaczone, podobnie z nosem - trochę za słabo podkreślony (albo źle widzę :E ). Przyłożyłbym się też do kształtowania oczu, ale jak na początek jest pozytywnie :) Cóż tu dużo gadać - Practice makes master :suchar:
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Michu.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 13:45
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez smoq2 w 09 Mar 2012, 12:06

Kiedyś uczyłem się posługiwać Photoshopem i takie coś mi powychodziło:

Image

Image

Wydaje mi się, że jak na amatora w dziedzinie grafiki komputerowej moje "wytwory" są całkiem przyjemne dla oka. :E
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wunderwaffe, Cysiu.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Michu w 20 Mar 2012, 12:39

[img]usunąłem%20bo%20żal[/img]

@Edit

no, w sumie to łeb jakiś kaszaniasty :| Ale co mi tam, chociaż mnie jakieś zajęcie pochłania, może więcej praktyki mi potrzeba, a może po prostu brak talentu :P
Ostatnio edytowany przez Michu 01 Paź 2014, 23:13, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez KoweK w 20 Mar 2012, 12:52

Proporcje leżą i kwiczą. :E
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 01:25
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez Dżuz w 20 Mar 2012, 16:15

Oj tam, od razu leżą i kwiczą :P
Trochę się nie zgadzają...

Głowa nie tyle kaszaniasta co za małą, bo z taką pacyną to komandor wygląda prawie jak Superman :E
Ramiona też ma ciut za krótkie do tego tułowia. Najlepiej byłoby go skrócić trochę w talii, tak żeby nadgarstki wypadały odrobinę powyżej pachwiny. Mniej więcej na takiej wysokości (na rysunku cała prawa dłoń jest "nad" pachwiną, a lewa prawie, więc przesadziłeś :) ), bo odnoszę jakieś takie wrażenie, że postać jest w ruchu, a poza tym ramiona nie przylegają bezpośrednio do tułowia. A lewe ramię jest jeszcze w dodatku jakieś za chude, zwłaszcza w porównaniu z prawym :wink:

Nie wiem czy rysowałeś ze screena czy nie, ale jeśli tak to trochę dziwne, że nie zachowałeś wszystkich proporcji...
Tak czy siak, mogło być gorzej. Ale mogło też być lepiej :)

:

Prawa dłoń całkiem fajna
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Michu w 23 Mar 2012, 11:36

No to trzeba być mną, żeby patrząc na jakieś zdjęcie nadal nie potrafić narysować odpowiednich proporcji.
Ale z odwetem wziąłem Panią Shepard tym razem, i po tym rysunku zaprzestanę się rzucać na głęboką wodę bo przydałoby się coś lżejszego rysować by nauczyć się podstaw.
Już widzę, że nos to średni mi wyszedł, oczy w miarę okej, usta też średnio.. i włosy badziewnie :E
zamiast kwietnia, marzec, poprawiłem po zgraniu zdjęcia :P

Image

Za ten post Michu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive k4r00, Dżuz.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez Soviet w 23 Mar 2012, 11:55

Krzywe "N".
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive ulvhedin.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Cysiu w 28 Mar 2012, 22:50

No to i nadszedł czas, kiedy i ja się "popiszę".

Image

Efekt nudy na lekcji zajęć artystycznych, jest to mój pierwszy rysunek, w którym usiłowałem ukazać broń w postaci przestrzennej, więc proszę o wyrozumiałość i bez śmiechów mi tu. Rysunek wykonany ręką dysgrafika niedoświadczonego w żadnym stopniu w rysowaniu. Proszę wyłącznie o konstruktywne i obiektywne komentarze.

Już na pierwszy rzut oka widać, że lufa jest krzywo, w porównaniu do reszty broni, a sama reszta jest co najwyżej... "średnio" przestrzenna...

Za ten post Cysiu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Xen, Dżuz, GhostRider44, Kudkudak.
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2009, 19:46
Ostatnio był: 20 Kwi 2023, 23:35
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 84

Postprzez Dżuz w 29 Mar 2012, 10:43

Michu napisał(a):[...] i po tym rysunku zaprzestanę się rzucać na głęboką wodę bo przydałoby się coś lżejszego rysować by nauczyć się podstaw

O! I to jest bardzo dobre podejście :) Lepiej rysować mniej skomplikowane rzeczy i robić to częściej, niż od razu porywać się z motyką na słońce. Na przykład taki nos, o którym piszesz - rzeczywiście wyszedł słabo (podobnie jak na wcześniejszym rysunku), za to na tym pierwszym szkicu wygląda w porządku. Taka mała rada: dobrze jest znaleźć sobie jakiś styl rysowania, który nam się podoba (chyba każdy kto rysuje ma coś takiego :?: ) i podpatrzeć jak rysowanie konkretnych elementów (np. nosa, ust) zostało w nim rozwiązane. Przy rysowaniu twarzy kobiety, zaznacza się głównie samą podstawę (czy jak to się tam fachowo nazywa :P ) nosa, czyli tę część gdzie są nozdrza. O, chodzi mi mniej więcej o coś takiego (fragment mojego szkicu z mrocznych wieków; reszty nie dam bo je' golizna i to w nie najlepszym guście :P ):

Image

To jest co prawda rysunek typowo komiksowy, ale niezależnie od stylu, nos wyglądałby dość podobnie (dziurki nie byłyby widoczne, bo patrzymy z góry); w każdym bądź razie, nie ma potrzeby rysowania nosa na całej jego długości gdy patrzymy na wprost. A co do reszty to wyszła dużo lepiej niż poprzednio i nawet fajne cieniowanie jest "na klacie" :P przez co nie wygląda płasko :D Włosy jak dla mnie są okej, choć osobiście nie lubię rozmazywania ołówka paluchem.

------

A co do Cysia - Buahahahahaha :E TM
A tak kompletnie na serio. Jak na pierwszy raz to nie wiem dlaczego miałby się ktoś śmiać. Moim zdaniem efekt przestrzenności wyszedł Ci prawie bezbłędnie. Są małe niedoróbki jak na przykład:

Cysiu69 napisał(a):lufa jest krzywo, w porównaniu do reszty broni

No ale przecież to żadna ujma pomóc sobie linijką i ekierką :D No chyba, że nie miałeś :wink: Twoje dzieło jest w perspektywie bez żadnego punktu zbiegu, więc linie, które są do siebie równoległe w realu, powinny być do siebie równoległe także w tej perspektywie, czyli lufa biegnie równolegle do dolnej krawędzi broni. Mniej więcej tak:

Image

Robione w Paincie więc bez śmichów mi tu :E
Podobnie ma się sprawa z tym drewnianym "trzymadłem"- linia nr. 1 powinna być równoległa do dobrze narysowanej linii nr.2. Nie do końca Ci się udało, ale ogólnie efekt trójwymiarowości mi się podoba. Jakbyś do tego dodał jeszcze cieniowanie, to będzie kałach cud miód, malina :)

:

ku*wa, trza coś narysować, bo znowu będzie, że ino krytykować potrafię :P

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Cysiu.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez runa w 31 Mar 2012, 23:55

Proszę państwa- GORDON FREEMAN
Image

Kombinezon zrobiłam trochę bardziej po mojemu. :D
Pierwszy raz, więc proszę się zbyt głośno nie śmiać.
EDIT
Teraz dopiero widzę, że głowa wyszła stanowczo za duża.
Logic can take you from A to B, but imagination can take you anywhere.

Za ten post runa otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik, GhostRider44.
Awatar użytkownika
runa
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2012, 13:21
Ostatnio była: 22 Lis 2015, 18:56
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 67

Postprzez Terminus w 01 Kwi 2012, 21:25

Pocztówka znad morza:
Image

Włoski pancernik z początku XXw. R.N. Regina Elena. W momencie budowy jeden z najładniejszych i najszybszych okrętów tej klasy. W tle włoski sterowiec F1 Leonardo da Vinci.

Biały brystol. Czarny atrament mieszany z wodą.
Malowane głównie pędzelkami rozmiar 1-2 + pióro do detali i linek.
Niestety marny skaner, który obciął jaśniejsze półtony.

MOJA GALERIA NA DEVIANTART
Ostatnio edytowany przez Terminus 03 Kwi 2012, 11:15, edytowano w sumie 2 razy
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Grafika

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość