Który system Microsoftu był według ciebie najlepszy?

Który system Microsoftu jest według ciebie najlepszy?

Windows 95
2
4%
Windows 98 SE
4
8%
Windows Millenium
0
Brak głosów
Windows 2000
0
Brak głosów
Windows XP
27
53%
Windows Vista
7
14%
Windows 7 build 7000 i powy
11
22%

Razem głosów : 51

Który system Microsoftu był według ciebie najlepszy?

Postprzez wariath w 16 Kwi 2009, 21:59

Jaki dla was system M$ jest najlepszy? Dla teraz jest najlepszy Win 7 build 7000 ponieważ przewyższa XP i Vistę pod względem wydajności jak i stabilności. I nie zmieniłbym go na innego. :)
wariath
Kot

Dołączenie: 10 Kwi 2009, 13:57
Ostatnio był: 18 Kwi 2009, 20:54
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Który system Microsoftu był według ciebie najlepszy?

Postprzez nagyatsu w 16 Kwi 2009, 22:05

Ja stawiam na XP'ka, gdyż z Win 7 build 7000 nie miałem styczności. A do XP'ka nie mam żadnych zastrzeżeń.
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Darth ReX w 16 Kwi 2009, 22:45

Sam osobiście nie miałem styczności z Windows 7, ale kolega opowiadał mi, że wersja beta działała u niego z identycznie, jak Windows XP. Za to punkt - nie zarzyna komputera.
|| Ryzen 5 3600 3,6GHz | 32GB DDR4 RAM | XFX Radeon RX 580 8GB | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 00:40
Kozaki: 224

Postprzez Terminus w 17 Kwi 2009, 07:33

A gdzie MS DOS, WIndows 1-3.11, Windowsy z rodziny NT? Co to znaczy XP? Chodzi o: XP 32 HE, XP 32 Pro, XP 64 Pro? Bo XP 32 HE a XP 64 Pro to zupełnie inna bajka... Jaka Vista 32, 64?

DOS był stabilny, bezawaryjny, wszystkie gry na nim chodziły :wink:
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Medium w 17 Kwi 2009, 09:33

Dwa systemy MS wspominam dobrze:
MS DOS 6.2
MS DOS 6.22
To były najlepsze systemy.

MS Windows 3.11 też był niczego sobie chociaż stabilność na pamięciochłonnych aplikacjach nie była najwyższa.
MS Windows 98 do potrzeb domowych i SOHO wystarczałby w zupełności do dzisiaj.
Oczywiście zawsze trzeba coś zmienić, żeby sprzedać nowy produkt i tak to się napędza samo a Bill Gates tylko pieniądze liczy ze sprzedanych licencji. Ciekawostką jest to, że niestety do dobrego i sprawdzonego systemu nie da się już wrócić bo software jest robione już pod nowocześniejsze, niby wydajniejsze systemy które wymagają coraz silniejszych komputerów i nakręca się to samo po spirali.

Gdyby stalker i jeszcze trochę innych programów pracowało pod MS DOS 6.22 żadna siła by mnie nie zmusiła przejść na nowszy system.

Pozdrawiam

Medium
Medium
Stalker

Dołączenie: 01 Wrz 2008, 08:29
Ostatnio był: 30 Gru 2009, 23:59
Miejscowość: Ełk
Kozaki: 1

Postprzez KoweK w 17 Kwi 2009, 11:15

Ja jestem jednak miłośnikiem ładnych gier (co nie znaczy, że inne cechy gier mam gdzieś- nigdy w życiu!) i dla mnie póki co najlepszy okazał się Windows Vista. Sam posiadam wersję Ultimate 32 bit (eh.. cholerstwo drogie było) i osobiście nie narzekam :) Może jest parę rzeczy, do których trzeba się przyzwyczaić, bo w końcu kilka lat się siedziało na XP'ku Home Edition, ale teraz po pół roku na Viście nie mam z nim problemów, a nawet IMO systemik mi się bardziej spodobał niż XP. Windows 7 nie testowałem, znając mnie pewnie czekał by mnie format komputera po tym, bo jak zwykle bym coś spieprzył :F
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 03:32
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1475

Postprzez Evilijo w 17 Kwi 2009, 11:45

Dla mnie komputer to przede wszystkim rozrywka (głównie gry), nie mam konsoli temu też PC służy mi do tego właśnie celu. Wybieram Viste, w wersji x64 Ultimate. Dlaczego? No cóż, ładnie wygląda, chociaż to żaden powód. Wydajność, jakby nie było, XP'ek nie wyciągnie całego potencjału z naszej maszyny i tak dla przykładu czas wypakowania plików rarem na Viście jest o ok. połowę krótszy niż na XP.
Ale najważniejszym powodem jest DX10, prawdopodobnie gdyby na XP'ku dało radę go uruchomić siedziałbym dalej na "starym systemie" w wersji x64, no ale cóż, nie da się.
Co jeszcze... Windows 7, nie wiem, nie miałem okazji się nim bawić, ale czytałem, że ma jeszcze problemy z grami, a jak już wspomniałem w moim wypadku to priorytet, jakby nie patrzeć to wciąż beta...
Czas pokaże, póki co jestem zadowolony z Visty.

Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
Evilijo
Stalker

Dołączenie: 11 Lut 2009, 21:48
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 20:17
Miejscowość: Rybnik

Postprzez Terminus w 17 Kwi 2009, 11:48

Cóż Kowek i Evilijo,; ja kupując swojego laptka nabyłem Vistę HB 64bit. Notebook był jak na swoje czasy przyzwoity [C2D 1.8/ GF8600mGS256/ 4GB Ram/ SATA 7200rpm] i z powodzeniem radził sobie z Vistulą. Po pół roku jednak wywaliłem ją do kosza i kupiłem XP 32 pro, po tym jak zmierzyłem sobie czasy otwarcia różnych programów [np ZWcad 2008pro Vista 45sec. -XP 15sec] i zobaczyłem jak Witcher chodzi na jednym systemie a jak na drugim [Vista - ustawienia prawie minimum i tnie, XP prawie na max i czasem chrupnie]. Na dodatek ciągle były problemy z siecią, brakiem sterów do drukarek i plotera, nieotwieraniem się niektórych programów.
Dlatego podziękowałem Viście i wróciłem do XP. A co do "7" - nie ma jeszcze takiego systemu,a wypowiadać się na podstawie buildów nie widzę sensu. Vistę przed wydaniem też chwalili. Siódemka miała być pierwotnie zrobiona na nowym "lekkim" jądrze a skończyło się na upgrade Visty. Ktoś z branży IT powiedział, że "7" powinna być dystrybuowana jako Service Pack do Visty. Trochę przegięcie, ale z drugiej strony co nam dała Vista? Dx10? Aero? milion kliknięć przed otwarciem pliku?
To wszystko dałoby się zaimplementować bez żadnych problemów do XP, ale wtedy Bill G nie dostałby tyle kasy od Kowka i Evilijo :P
Sorry Panowie, ale ja uważam, że kupowanie wersji Ultimate to @%^$&* [lekkomyślność w wydawaniu pieniędzy].

PS. Uspokajam wielbicieli Visty: zwrot "wyrzucić do kosza" oznacza oddałem najmłodszej szwagierce i zainstalowałem na jej lapku -jest ładnie, kolorowo i jest zadowolona.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez KoweK w 17 Kwi 2009, 12:45

Jak ja mówię nie narzekam :D A gdyby pod XP był działający DX10 to zakupiłbym XP. No ale nie ma... A gtx260 nie będzie się marnował ;d
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 03:32
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1475

Postprzez Rain w 17 Kwi 2009, 13:05

Na XP nie narzekam, oprócz tego że nie ma obsługi pamięci powyżej 4GB Ramu -wiem jest XP 64bit ale jest on zje**** :/
Vista cholernie zżera pamięć i jakoś taka powolna, mimo iż nadrabia Dx-10 i obsługuje powyżej 4GB Ramu. Ale jakoś ta wersja mnie odpycha :/

Testowałem sobie Windowsa 7 i stwierdzam że to najlepsza opcja ;) Nie haczy, nie zwiesza, nie muli i ma najnowsze standardy ;) -w końcu moje 8GB Ramu będzie spełnione :D
Awatar użytkownika
Rain
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 03:14
Ostatnio był: 20 Lis 2017, 22:19
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 5

Postprzez dorian w 17 Kwi 2009, 14:19

Zgadzam się z tym co zapodał Terminus.
Po jakimś czasie wyjdzie że z tych wszystkich systemów to i tak XP-ek był najlepszy, bo wszystko ładnie na nim latało i miał szereg wcale przydatnych funkcji do tego i w końcu prosty w obsłudze był. Żeby tylko więcej ramu obsługiwał to ja bym go nie zmieniał do momentu wydania naprawdę dobrego i sprawdzonego programu.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez Evilijo w 18 Kwi 2009, 12:24

Znowu muszę dorzucić swoje 3 grosze...
No więc tak, co do narzekań, że na Viście trzeba miliard razy kliknąć ażeby coś włączyć, usunąć lub skopiować - to fakt na gołej nieskonfigurowanej Viście tak jest, ale wystarczy poświęcić kilka chwil i robi się przyjemnie.
Dla przykładu pierwsze co robimy to instalujemy Service Pack'a, bez niego rzeczywiście dużo rzeczy było niekompatybilnych, ale po instalacji wszystko jakby ręką odjął. Następnie w opcjach wyłączamy system zabezpieczający (bodajże UAC się zwie) i już o nic nie jesteśmy pytani, tak jak w XP'ku.
Co dalej, na mnie wspaniałe wrażenie wywarło w Ultimacie automatyczne przywracanie programów. Już to objaśniam, otóż jestem fanem OC i lubię sobie nieco podkręcić czy to procesor czy grafę... I tak przy wartościach graniczących z stabilnością karta graficzna może się co jakiś czas wysypać, dostajemy wówczas komunikat, iż sterownik przestał prawidłowo działać.
Na XP musiałbym wówczas restartować komputer, a na Viście? Czekam jakieś pół minutki, mignie raz albo dwa monitor i moim oczom ukazuje się piękny komunikat, że sterownik ekranu przestał prawidłowo działać, ale odzyskał pełną sprawność. Jak dla mnie to najlepsza rzecz w Viście.
Wcześniej wspominałem o wydajności, no to może dam przykład głupiej przeglądarki internetowej, na XP'ku po kliknięciu musiałem poczekać kilka sekund, na Viście natomiast po kliknięciu od razu pojawia mi się okno przeglądarki.

Tak więc, można? Pewnie, że można, wystarczy chcieć. Czekam teraz jeszcze na finalną wersję SP2 i jestem przekonany, że wówczas Vista będzie już systemem świetnym, dla moich potrzeb lepszym o wiele od XP.

Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
Evilijo
Stalker

Dołączenie: 11 Lut 2009, 21:48
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 20:17
Miejscowość: Rybnik

Następna

Powróć do Oprogramowanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości