Cóż Kowek i Evilijo,; ja kupując swojego laptka nabyłem Vistę HB 64bit. Notebook był jak na swoje czasy przyzwoity [C2D 1.8/ GF8600mGS256/ 4GB Ram/ SATA 7200rpm] i z powodzeniem radził sobie z Vistulą. Po pół roku jednak wywaliłem ją do kosza i kupiłem XP 32 pro, po tym jak zmierzyłem sobie czasy otwarcia różnych programów [np ZWcad 2008pro Vista 45sec. -XP 15sec] i zobaczyłem jak Witcher chodzi na jednym systemie a jak na drugim [Vista - ustawienia prawie minimum i tnie, XP prawie na max i czasem chrupnie]. Na dodatek ciągle były problemy z siecią, brakiem sterów do drukarek i plotera, nieotwieraniem się niektórych programów.
Dlatego podziękowałem Viście i wróciłem do XP. A co do "7" - nie ma jeszcze takiego systemu,a wypowiadać się na podstawie buildów nie widzę sensu. Vistę przed wydaniem też chwalili. Siódemka miała być pierwotnie zrobiona na nowym "lekkim" jądrze a skończyło się na upgrade Visty. Ktoś z branży IT powiedział, że "7" powinna być dystrybuowana jako Service Pack do Visty. Trochę przegięcie, ale z drugiej strony co nam dała Vista? Dx10? Aero? milion kliknięć przed otwarciem pliku?
To wszystko dałoby się zaimplementować bez żadnych problemów do XP, ale wtedy Bill G nie dostałby tyle kasy od Kowka i Evilijo
Sorry Panowie, ale ja uważam, że kupowanie wersji Ultimate to @%^$&* [lekkomyślność w wydawaniu pieniędzy].
PS. Uspokajam wielbicieli Visty: zwrot "wyrzucić do kosza" oznacza oddałem najmłodszej szwagierce i zainstalowałem na jej lapku -jest ładnie, kolorowo i jest zadowolona.