Stosunkowo świeża modyfikacja na bazie "Call of Misery", z elementami "Dead Air". Niektóre ciekawe i nowatorskie rozwiązania w RTTN:
- zupełnie nowa i ciekawa fabuła, oprowadza nas po praktycznie wszystkich mapach znanych z Call of Chernobyl,
- "disguise system" polegający na możliwości wkradania się do wrogich frakcji poprzez wkładanie ich kombinezonu
( osobiście na ten aspekt czekałem od początku serii STALKER),
- nowa frakcja "Beyond",
- nowe mutanty naprawdę robiące wrażenie,
- pamiętnik znajdujący się w inventory, opisujący postęp w wątku głównym, pomocny gdy nieco pogubimy się w naszych poczynaniach.
- zmieniona topografia mapy Zony, podobno bliższa rzeczywistości,
- multum broni, z całkiem przyzwoitym balansem, przykładowo M4A1 jest w 5 odmianach: zużyty, klasyczny, wariant Wolności, custom, camo,
- z poległych możemy zbierać pancerze, broń, kasę etc,
- dynamiczny system wiadomości i informacji nt tego co się dzieje aktualnie w Zonie,
- plecak ma swoją pojemność, nie można pakować do niego nieskończonej ilości przedmiotów,
- możliwość gry kobietą, w Zonie są również panie, zahacza to też o wątek główny,
- maski gazowe wymagają filtrów, a kombinezony z zamkniętym obiegiem butli z tlenem, oba zużywają się z czasem,
- do tej pory mod dostępny jedynie po angielsku i rosyjsku.
Mod dostępny jest na MODDB pod linkiem:
https://www.moddb.com/mods/zoneexpanded ... -the-north. Ściągamy, rozpakowujemy i gramy.
Dostępnych jest kilka dodatków - ja osobiście polecam minimapę.
MOJE WRAŻENIA:
1. Stabilność jest absolutnym atutem. Zdarzają się losowe wyloty, ale naprawdę sporadycznie. 10/10
2. Balans rozgrywki jest naprawdę dobrze zoptymalizowany: walka, ekonomia, ulepszenia wszystko wymaga wysiłku, ale nie powoduje frustracji, jak bywało z innymi modyfikacjami

. 10/10
3. Grafika na wysokim moderskim poziomie używa 64 bit Engine Code, w moim odczuciu najbardziej przypomina Dead Air. 9/10
4. Fabuła naprawdę oryginalna, gra zawiera autorskie cut-scenki, nie zdarzyło mi się by coś powodowało błędy umożliwiające kontynuację wątku głównego. Zupełnie nowe misje poboczne jak i te z CoC. Bezapelacyjne 10/10
5. Gameplay w zasadzie nie ma się do czego przyczepić; dla mnie osobiście pojemność plecaka jest nieco męcząca, nie wyeliminowałem jej jednak. Jedna rzecz jest niedopracowana ( IMAO ): żeby móc brać zadania poboczne od NPCS trzeba mieć na sobie kombinezon Samotników lub rozebrać się do sweterka...coż taka sytuacja 9/10.
Ciekawostką jest fakt, że autor RTTN pracuje nad dodaniem do moda części broni z najnowszej części TAZ, przyznacie że brzmi nieźle.