SweetFX to zestaw efektów poprawiających grafikę w grach metodą postprocessingu. Niektórzy pewnie znają SweetFX z innych gier jak Skyrim, czy Fallout3. SweetFX pozwala wyostrzyć generowany przez silnik obraz i manipulować kolorystyką, jasnością czy kontrastem.
DOWNLOADSweetFX - S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat + Cromm Cruac's presetsINSTALACJA1. Skopiować pliki i foldery z
1.Install do folderu z grą.
2. Wybrać preset. Można to zrobić na dwa sposoby:
Sposób 1: zastąpić plik SweetFX_settings.txt (w folderze gry) wybranym plikiem z katalogu "2.Cromm Cruac's presets\*".
Sposób 2: Otworzyć notatnikiem plik SweetFX_preset.txt i zmienić ścieżkę do pliku w katalogu SweetFX\Presets. Np. #include "SweetFX\Presets\balanced.txt"
Klawisze sterujące efektami w grze zdefiniowane następująco:
PrintScreen - screenshot
Pause/Break - przeładowuje shadery (np. po zmianie presetu w trakcie gry)
Insert - włącza/wyłącza efekty.
SCREENY

Poniżej więcej screenów z zastosowaniem presetów. Po lewej stronie obraz bez efektów, po prawej z zastosowanym presetem.
UWAGINie jestem autorem tych bibliotek. To zasługa CeeJay-a. Ja zrobiłem tylko parę presetów do nich.
Biblioteki SweetFX testowałem tylko z Zewem Prypeci ale powinny działać z każdą wersją Stalkera.
SweetFX działa we wszystkich trybach z dynamicznym oświetleniem (DX9, DX10 i DX11). Nie działa w DX8 (statyczne oświetlenie).
Więcej presetów do setek gier można znaleźć na
tej stronie.