[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Canthir w 11 Mar 2013, 19:56

Jestem w Janowie, rozwaliłem drugą Chimerę, poleciłem Powinność do ochrony bunkra i wydałem Flinta. Teraz mam nową opcję dialogową u samotników i powinnościowców. Opcje nie mają opisów, tylko same nazwy skryptów. Nie wszystko działa, albo nie potrafię określić czy działa. Np. jak każę stalkerowi trzymać się blisko mnie to on zatrzymuje się. Nie działa/nie wyświetla opcji dialogowych dodawanie waypointów.

Image

Moje pytanie: co to jest, czy to do czegoś się nadaje, jak się tego używa i z czym to jeść?

Cieszy, że można obie opcje rozwoju broni wykupić, pozwala to trochę zrekompensować wszechobecny ból dupy, biedę i nędzę. Natomiast zły jestem, że za niektóre misje dostaję mniej rubliczków niż jest powiedziane przy ich zlecaniu: np. Traper mówi, że za mutanty w tunelu na północ od Jupitera da 5k a dał połowę tego. Ponadto dziwi mnie, że zombie przyjmują dowolną ilość trafień z 7.62x51 AP, ale padają od kilku celnych strzałów z 5.45x39 FMJ. Na plus liczę, że Burer pada po jednym trafieniu z granatu podlufowego, inaczej chyba bym z nimi nie poradził. Natomiast bieda z nędzą, że nawet Hawajczyk ma jednorazowo mało jedzenia ( i tak współczynniki głodu mam zmniejszone w skryptach).

Ciupię powoli w modziwo i ogólnie sympatycznie. Mam nadzieję, że kolejna wersja nie będzie przekombinowana tylko sensownie wyważona.
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

Reklamy Google

Postprzez jalkavaki w 11 Mar 2013, 20:50

Canthir, a jakiego spolszczenia używasz?
Czy w dialogu z Pietruchą, którego ratujemy z opałów przy anomalii "Kocioł" też są nazwy dialogów a nie same dialogi?
Ceny i nagroda za zadania to wina spolszczenia.
Zombi najłatwiej eksterminować strzałami w głowę.
Jak czołgi się mi przejedzą, to usiądę jeszcze raz do spolszczenia i mam nadzieję, je poprawić i uzupełnić.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 20:50
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Canthir w 11 Mar 2013, 21:11

Paanie, żebym to ja wiedział. Zastrzeliłeś mnie tym pytaniem. Chyba dołożyłem Biedę do gołego CoPa i tyle, nie znalazłem na dysku jakiś spakowanych spolszczeń czy instalek. Możliwe, że z Pietruchą też coś było. Coś mi świta, ale ręki sobie odciąć nie dam.

Ja im niby celuję w łeb, karabin niby wyborowy to myślałem, że prędzej niż w AN-94 kula leci tam gdzie celuję.

Pewnie jak ukończę starą Biedą to nowej jeszcze nie będzie. Jak jeszcze będzie mi się chciało to sięgnę po PGR albo MSO (które to zacząłem grać przed Mizerną, ale zarzuciłem na rzecz Nędzy). Fajnie, że są nowe bronie i dużo nowych pestek, ale trochę brakuje mi nowych (nie seryjnych) kombinezonów jak SSP-99 Ekolog (niby Sokołow w nim biega w SSP-99M w tunelu, ale mogłoby ich być więcej).
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Kozaki: 193

Postprzez jalkavaki w 11 Mar 2013, 22:49

viewtopic.php?f=77&t=15346&p=243578#p243578

Luknij tu. Ściągnij, wgraj i zobacz czy teraz też gadaja "stringami".
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 20:50
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 194

Postprzez Gizbarus w 12 Mar 2013, 09:38

Canthir napisał(a):Ja im niby celuję w łeb, karabin niby wyborowy to myślałem, że prędzej niż w AN-94 kula leci tam gdzie celuję.

Akurat karabiny wyborowe zostały totalnie skopane... Nie dość, ze nitki celownika są albo niepraktyczne/prawie niewidoczne, to jeszcze do tego celność broni pozostawia duuuużo do życzenia... Z tego też względu chociażby M24 Green Dragon jest totalnie nieprzydatny - strzela za wolno i zbyt niecelnie, żeby mieć z niego użytek, eh.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Kudkudak w 12 Mar 2013, 12:27

A ja Wam powiem, że dużą część gry przeszedłem na razie używając broni SKS. Bardzo fajno, że wrzucili to też tutaj - w SoC gdy tylko było można zawsze się bawiłem tą giwerką. Gdy miałem przynieść dla Brodacza tą "zmutowaną" kierownicę z barki, każdy z wrogo nastawionych stalkerów na dole ginął na jeden strzał. Trochę gorzej jest z mutantami, ale karabin robi swoje - zwłaszcza że można modernizować nową broń. O amunicję też nie jest ciężko - o dziwo Sowa miał jej więcej niż standardowej do kałasza, o którą można błagać.
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Lebrenekka w 13 Mar 2013, 10:04

Ja odkąd wpadłem do Prypeci, natknąłem się na Saige... Można by powiedzieć, że niezastąpione na krótkim, średnim dystansie (breneki). Tylko trzeba było przekombinować coś z psuciem się broni, bo po 2 magazynkach tracił celność jak menel po denaturacie... :facepalm:
Darz Bór!
Awatar użytkownika
Lebrenekka
Stalker

Dołączenie: 27 Lut 2011, 13:31
Ostatnio był: 04 Wrz 2019, 12:04
Miejscowość: Polska
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 1

Postprzez swirekster w 13 Mar 2013, 10:24

Ja na Saigę natknąłem się już w Janowie, ale szybko schowałem to do skrytki traktując bardziej jako ciekawostkę, bo zwyczajnie gra stała się prostacko łatwa, kiedy masz do dyspozycji karabin automatyczny strzelający śruciną...

Przechodziłem Biedę korzystając z Rewolweru, pistoletów maszynowych i obrzyna.
Klimat niesamowity.

Za ten post swirekster otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Cromm Cruac.
Awatar użytkownika
swirekster
Tropiciel

Dołączenie: 06 Cze 2010, 20:36
Ostatnio był: 21 Mar 2017, 23:22
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 178

Postprzez Lebrenekka w 13 Mar 2013, 21:54

O taaak, obrzyn to klasyka, nim obleciałem z 50% misery, ma właściwą moc w tym modziwie, i dobrze wygląda przy celowaniu z muszki, a nie jak w vanilli lufy szły w niebo :facepalm: SKS-em można się było też fajnie pobawić, ale nie mogę znaleźć rewolweru remington 1858, jest tylko ruger jak dobrze pamiętam. Może ktoś wie, gdzie znajdę starego westernowca? poleci :wódka:
Darz Bór!
Awatar użytkownika
Lebrenekka
Stalker

Dołączenie: 27 Lut 2011, 13:31
Ostatnio był: 04 Wrz 2019, 12:04
Miejscowość: Polska
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 1

Postprzez Gudyn w 17 Mar 2013, 23:07

Ja część z tych "problemów" z celnością i skutecznością rozwiązałem poprzez notoryczne grzebanie w plikach broni i teraz łoją jak trzeba, a nie sypią pestkami na wszystkie strony :D Fakt, część broni ma totalnie zrąbane celowniki i nijak nie wiem jak to naprawić (M4A1, chyba UMP45 i parę innych).
Problem mam inny - jak zmusić handlarzy, żeby kupowali broń nie tylko powyżej ok. 70% paska "zdrowia", ale każdą. Wiem, jest temat do Zewu Prypeci, ale dziwnym trafem w [MISERY] to nie działa (parametr buy_condition_factor = 0.0). Po prostu gra jest uparta i nie zwraca uwagi na moje "zabiegi" :P
Jeszcze jedna sprawa - czemu do ciężkiej jasnej ciasnej znowu nie ma "tracerów"? Jedna z najfajniejszych rzeczy, zlikwidowana. Ten sam problem miałem w [Tajnych Ścieżkach 2] do SoC, nijak nie mogłem tego przywrócić, a strzelanie na ślepo jest mało interesujące, nie wiadomo gdzie trafia kula :S
Awatar użytkownika
Gudyn
Kot

Dołączenie: 15 Cze 2012, 09:21
Ostatnio był: 07 Lip 2015, 22:00
Frakcja: Wolność
Kozaki: 2

Postprzez r_populik w 17 Mar 2013, 23:15

Co do buy_condition_factor to dobrze sprawdź, czy wszystkie pozmieniałeś. Bo w oryginale ten parametr występuje w trzech plikach handlarzy:
Kod: Zaznacz wszystko
Search "item_condition_factor" (3 hits in 3 files)
  C:\Program Files (x86)\GSC World Publishing\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\unpacker\unpacked\configs\misc\trade\trade_generic.ltx (1 hit)
   Line 5: buy_item_condition_factor = 0.7
  C:\Program Files (x86)\GSC World Publishing\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\unpacker\unpacked\configs\misc\trade\trade_jup_b202_stalker_barmen.ltx (1 hit)
   Line 9: buy_item_condition_factor = 0.7
  C:\Program Files (x86)\GSC World Publishing\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\unpacker\unpacked\configs\misc\trade\trade_zat_b30_stalker_trader.ltx (1 hit)
   Line 9: buy_item_condition_factor = 0.7

Co do tracerów, to otwórz weapons.ltx i zmień w której chcesz amunicji tracer = off na on.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 29 Wrz 2022, 22:03
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez Gudyn w 17 Mar 2013, 23:25

Zgadza się, zmieniłem w 3 plikach tę linijkę z 0.95 (w MISERY) na 0.0 i totalny brak reakcji. Może to jest gdzieś jeszcze uchowane? Podobnie z tracerami - w pliku "weapons" w sekcjach dotyczących amunicji zmiana z "tracer = off" na "tracer = on" nie daje efektów.
Awatar użytkownika
Gudyn
Kot

Dołączenie: 15 Cze 2012, 09:21
Ostatnio był: 07 Lip 2015, 22:00
Frakcja: Wolność
Kozaki: 2

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości