przez Mito w 27 Lip 2017, 00:18
Żeby zmienić obsługę pojedynczych broni, lub zmienić obsługę wszystkich na kombinację nie znajdującą się już w grze (tzn. wszystko oprócz tych kombinacji, które są obecne dla każdej klasy) trzeba by dla każdej broni z osobna zmienić plik konfiguracyjny. Weźmy na przykład Obokana (Automat Nikonowa AN-94), aby grając snajperem mieć dobrą w nim obsługę, należy podmienić plik w_abakan.ltx snajpera na ten szturmowca. Tak jak wcześniej, kopiujemy go z gamedata/class_diversity/assaulter/gamedata/configs/weapons do gamedata/configs/weapons, jeżeli chcemy, żeby zmiana była tymczasowa (zostanie cofnięta przy najbliższej zmianie klasy) lub do gamedata/class_diversity/sniper/gamedata/configs/weapons, aby zmiana była trwała. I jak wcześniej, prawdopodobnie chcielibyśmy zrobić gdzieś kopię zapasową plików snajpera, aby móc w razie potrzeby przywrócić zmiany.
Ta metoda jednak sama z siebie nie zmodyfikuje samego opisu broni, aby odzwierciedlał zmianę jej obsługi. Tutaj musimy pogrzebać we wcześniej już wspomnianych plikach st_items_weapons.xml. Kwestia jest dość prosta, w pliku szturmowca szukamy frazy "abakan", czyli nazwy broni z pliku w_abakan.ltx (polecam prosty edytor tekstu, np. zwyczajny WordPad, Ctrl+F, wpisujemy co chcemy i klikamy "znajdź następny"). Szukamy opisu broni, więc należy parę razy machnąć "znajdź następny", aż nie trafimy na: <string id="st_wpn_abakan_descr"> (descr = description, z angielskiego oznacza to "opis"). Pod tym, wewnątrz tagów <text>...</text>, znajduje się pełen opis broni taki, jaki widzimy u szturmowca w grze. Należy go po prostu skopiować i wrzucić w to samo miejsce w pliku należącym do snajpera. Następnie trzeba znaleźć wszystkie możliwe warianty tej broni i zrobić dokładnie to samo - jeżeli dobrze pamiętam, to Obokan ma tylko dwa warianty - zwykły i zużyty. Opis zużytego znajduje się tuż pod opisem zwykłego, więc nie trzeba sporo szukać (<string id="st_wpn_abakan_worn_descr">), ale w przypadku innych spluw lub addonu The Armed Zone może być już inaczej i warianty mogą być kompletnie rozsiane po całym pliku.
Mam nadzieję, że jakoś zrozumiale to wytłumaczyłem.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ
-
Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
- mietek1986, UNN4M3D.