[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Mito w 10 Lip 2016, 16:45

W takim razie może to zależeć od tego, jak włożyłeś te pamięci - czyli w które sloty. Poczytaj, jak pamięci powinny być włożone w Twojej płycie głównej, żeby pracowały w trybie Dual Channel.
Ale jeśli już tak pracują, to ja już nie wiem. Pokombinuj z zamienianiem ich miejscami, może po prostu włóż w 2 pozostałe sloty... Albo to może być sprawa timingów, tu już moja wiedza się kończy. Czy to tak się chrzani tylko w Stalkerze? Może jakiś spadek wydajności zauważyłeś też w innych grach?

A do uzbrojenia - jak chcesz, możesz sobie przecież odpowiedni plik zedytować i AWP i F2000 powinny zacząć się pojawiać.
A z tego, co pamiętam, widziałem parę razu u Sowy "cywilnego" F2000.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Reklamy Google

Postprzez PainChiller w 10 Lip 2016, 16:50

ramy dobrze są wstawione. na zasadzie
(o - puste okno) (+ zajęte) to mam o+o+ czyli działają w dual core

i tak - Tylko z stalkerem, konkretniej tylko z Misery jest taki problem
Ja nie kłamię, Ja oszczędnie dysponuje prawdą.
Awatar użytkownika
PainChiller
Modder

Dołączenie: 29 Gru 2013, 16:16
Ostatnio był: 30 Wrz 2023, 15:26
Miejscowość: Gdzieś w Poznańskiej Zonie
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 191

Postprzez mietek1986 w 10 Lip 2016, 18:49

Co do ramu to zależy od ułożenia, tylko patrz czy one maja te same prędkości i taktowanie, bo mnie tak kiedyś koleś sprzedał niby dual a jedna była wolniejsza od drugiej i tak zamulał komp że się w nic nie dało grać (nawet pasjans w windowsie chlastał na potęgę) i zasada instalowania jest taka: jeśli masz kolorami to w te same kolory i zawsze to gniazdo od procka jest pierwsze dlatego nie 0+0+ tylko +0+0 może dlatego tobie źle pracują inaczej to masz oznaczenia A B A B i zasada jest AA BB :E

A co do broni to nie wiem, ale zawsze z ludzików leciały lepsze fanty niż w sklepie, a to co mają to zależy od osiągnięć, postępu w fabule i reputacji, dlatego takie zabawki to ja miałem u Gariego dopiero w prypeci do kupna, a z najemników w ZUO, tylko wymagało nakładów w naprawę (i naprawa wyszła taniej niż kupno nowego :E ) dlatego ze sklepu to ja tylko ammo i żarcie kupowałem, nawet zestawy naprawcze z najmoli i monoli lecą :E , więc olej pan sklep i zbieraj bo fajne rzeczą leżą (dosłownie) na ziemi i nawet nie trzeba się po to schylać :E .

Ps to cywilnego FNa można u Żwawego zamówić na skadowsku.
Awatar użytkownika
mietek1986
Tropiciel

Dołączenie: 12 Lut 2012, 07:44
Ostatnio był: 07 Wrz 2024, 21:28
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 28

Postprzez trolololo w 10 Lip 2016, 20:07

No dobra, ale gdzie w Zatonie, i w okolicach Jupitera znajdziesz najemników/monolitów? Bo jak w ZUO wybyjesz to się nie respią...
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 118

Postprzez mietek1986 w 10 Lip 2016, 20:31

Respią, a z nim i bandyci, a z jednego rajdu idzie z 50 tysi wyciągnąć plus parę fajnych rzeczy nie licząc amunicji, nie potrzebną można zawsze Sowie wcisnąć za dobre pieniądze i jeszcze więcej zarobić :E
Awatar użytkownika
mietek1986
Tropiciel

Postprzez Demon6PL w 11 Lip 2016, 10:36

Sytuacja z wczoraj, po starcie snajperem na ciemnym zaułku grupa stalkerów w obozowisku między tartakiem a bagnem. 3 typa, dowódca w Kombinezonie Radiacyjnym (Exo bez Exo) z AWP. Napaliłem się jak szczerbaty na suchary, pół godziny kombinowałem jak ich ściągnąć z noża, skoro 1 patroluje i kręci się kawałek od ogniska. Ale wyszło. Plus potwierdzone, Stalkerzy mogą mieć AWP.

F2000 to mi kiedyś poleciało z Morgana albo jednego z jego fagasów, ale nawet nie pamiętam czy cywilna czy "bojowa", dawno to było, a że Rozwidką grałem to mnie mało to żelastwo interesowało.

A dodatkowo Najmici, jak najbardziej, respią się po Zatonie i Jupiterze, ale oczywiście rzadziej. Już nie raz dostawałem wpierdziel znikąd, by po paru loadach i podejściu z innej strony zobaczyć 3-4 gościa w szaro-czarnych ciuszkach. A to raczej nie byli bandyci bo po 1. to chyba nie ma bandytów w takich ubraniach, a po drugie, bandyci krzyczą swoje teksty rozpoznawcze, najmici raczej milczą, a na pewno bym zapamiętał "cheeki breeki" albo inne "walij piedrila".

Więc, wszystko jest i się da, z tą różnicą, że szansa tycia. :E
Pozdro, Carni
Awatar użytkownika
Demon6PL
Stalker

Dołączenie: 21 Sie 2012, 16:38
Ostatnio był: 07 Wrz 2019, 00:21
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 20

Postprzez mietek1986 w 11 Lip 2016, 19:00

Możliwe że to byli bandyci z najmolami, bo się chłopaki spikneli i razem się grupują, często za arką noego jest taki plac z kontenerami a za nim prowizoryczna chatka, to tam sie praktycznie zawsze zrespia bandyci i ze dwóch może trzech najmoli, ale za to pod zuo koło mostu to sa zawsze najemnicy, czasami z bandytami co z drugiej strony mostu schodzą, normalnie jeden rajdzik i kaska leci :E
Awatar użytkownika
mietek1986
Tropiciel

Postprzez Pangia w 11 Lip 2016, 19:33

Ostatnio tak sobie pomyślałem, że ekonomia w Misery to jest wybitnie ch♥jowa. Może zamiast rubla mającego wartość porównywalną do złotówki podczas hiperinflacji albo dolara zimbabweńskiego podmienić go na dolara amerykańskiego? Skrócić ceny o 2 czy tam 3 zera i jakoś wtedy by to wyglądało sensownie. Kałach za 2000 dolców, naprawa za 1500, a za np. zrobienie pogłębiarki dostawałoby się 50 dolarów. Albo 100, bo to jednak artefakt się wyciąga. A za takie pijawki od Trapera 50 dolarów. Wtedy to nawet ruble w monetach miałby jakiś sens (jako przedmiot kolekcjonerski).
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez trolololo w 11 Lip 2016, 20:50

Strzelaj do wron, dropi z stara amunicja, i sturóblówki warte... stopięć rubli :facepalm:
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 118

Postprzez Demon6PL w 11 Lip 2016, 22:59

To ja jestem jakiś Janusz ekonomii, u mnie storublówki po 100 rubli, jak w pysk dał.

A o jedno zero to można skrócić bez pierdół z walutą, bo takie zdjęcie rodzinne, talia kart, zepsuta amunicja i temu podobne klamoty w tej chwili kosztują poniżej stówy, to jak zabierzesz więcej niż jedno zero to się trzeba w ułamki bawić albo wszystko do jednego zaokrąglić. Za to poniżej dyszki jeszcze nic nie widziałem, chyba nawet pojedynczy nabój 9x18 wyjdzie nieco drożej (a jednego przeca nie idzie kupić, "tyko do hultu", cytując kitajca ze Stadionu. [*}RiP [w sensie RiP stadion, bo koleś raczej żyje]).

Są na tym forum twórcy jakoś obecni, dobrze pamiętam, nie?

I tak mi się jeszcze przypomniało coby spytać, rozwiązał ktoś w całości zagadkę ze schowkami Aluna? Sam odnalazłem 5 (przez zwykły odruch zaglądania, przypadkiem).
:

Stacja benzynowa, pogłębiarka, 2 w leśniczówce i na skadowsku, dowiedziałem się, że jeden ma być jeszcze w kominie w spalonym gospodarstwie, ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić

Jednak nieszczególnie umiem je połączyć do kupy, myślałem, że te notki mają wskazywać położenie kolejnego schowka, ale trochę średnio mi to pasuje.
Dokopałem się do starego posta samego Aluna na ModDB, gdzie pisze on, że było 10 schowków i 9 zagadek, ale z tego co wyczytałem, i później tak jakby się potwierdziło, część z nich została usunięta, chyba jeden czy dwa dodane gdzie indziej.

If they did change them, well it doesn't surprise me because they/he always kept changing my shit.

Link do ww posta w dyskusji

Tak więc, ktoś coś? I nie interesuje mnie zawartość czy konkretna, wskazana paluchem lokacja ewentualnych pozostałych schowków, po prostu boli mnie nierozwiązana zagadka. Albo niech mi ktoś pokaże sens albo udowodni że go nie ma. Z góry ślicznie dziękuję.
Pozdro, Carni
Awatar użytkownika
Demon6PL
Stalker

Dołączenie: 21 Sie 2012, 16:38
Ostatnio był: 07 Wrz 2019, 00:21
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 20

Postprzez Mito w 12 Lip 2016, 01:09

@Pangia: Może to dlatego, że podbicie w Misery cen jest przecież kilku(nasto)krotne, ale wciąż przy tej samej walucie :E. Przecież od dawna wiadomo, że posługiwanie się rosyjskimi rublami w stalkerze jest tak realistyczne jak zadźgiwanie Nibyolbrzyma nożem. Powinny być przeca ukraińskie hrywny lub białoruska waluta - chociaż bardzo dobrze widzę użycie dolarów w Misery, to mogłoby być ciekawe, w szczególności z dobrym połączeniem z innymi walutami. Tak dziwnie znajome.
A, jeszcze jedno - kałachy w Misery chodzą w kupnie jakoś 30 - 90k rubli, gdyby skrócić to o 3 zera, kałach by kosztował dosłownie parędziesiąt rubli, toż to nonsens!
W sumie możnaby wprowadzić np. dolary i centy. Centy jako ułamki.

@Demon6PL:
I tak mi się jeszcze przypomniało coby spytać, rozwiązał ktoś w całości zagadkę ze schowkami Aluna?
Sądzę, że ja - też w odruchu poszukiwacza rzeczy najróżniejszych. Może komuś pomogę, podrzucę "tutorial" gdzie ich szukać :P
:

1. Na samym szczycie Skadowska - trzeba wyjść na górę na zewnątrz i wykonać parę fikuśnych skoków, żeby się tam dostać. Ja tam wskakiwałem na metalową barierkę przy drabinie, a z niej na jakiś metalowy element i na górę. Da się.
Zawartość: trochę jedzenia, leki przeciwpromienne, parę pierdół.
2. i 3. na terenie Leśniczówki - nad takim śmiesznym, okrągłym budyneczkiem idzie rura. Plecaki leżą przy jej obu końcach. Aby się doń dostać trzeba wleźć na poddasze budynku najbliższego do Skadowska, przejść przez dziurawy dach na górę, wskoczyć na wyższą partię dachu. Stamtąd widać rurę przebiegającą nad drogą - łączy ona budynek, na którym stoisz z centralnym budynkiem Leśniczówki. Przejdź po niej. Na dachu największego budynku, przy jednym z jego końców stoi skrzynia, po której można wejść na najwyższą część dachu - wystarczy po niej przejść na drugą stronę dachu i zeskoczyć na wystające rury. Plecak jest na półeczce przy rogu budynku, tam, gdzie zaczyna się rura biegnąca nad okrągłym budyneczkiem. Aby dorwać drugi plecak trzeba po tej właśnie rurze przejść do jej drugiego końca, plecak leży na rogu dachu budynku wyglądającego na garaż.
Zawartość: pierdoły, nic specjalnego - jedzenie, napoje, jakieś drobne błyskotki.
4. Pogłębiarka. Znajduje się na niej pewien dźwig - od strony Kotła, widać. Trzeba po którejś z lin wleźć na górę, wejście po konstrukcji kończy się wdepnięciem w anomalię. Poza tym, promieniowanie jest tam dość spore.
Zawartość: trochę amunicji do AKM.
5. Spalone Gospodarstwo - trzeba poszukać w którymś z kominków, plecak na pewno tam leży.
Zawartość... nie pamiętam.
6. Stacja benzynowa - trzeba znaleźć pewną napromieniowaną "cysternę" na tyłach stacji, wleźć po drabince na górę i z rozbiegu wskoczyć na najbliższy dach - przed tobą leży plecak, jest to końcowy schowek Aluna.
Zawartość: jest w nim m. in. AKM w idealnym stanie i artefakt Kula Ognista.

Jeżeli dobrze pamiętam, to schowek na barce Noego został całkowicie usunięty ze względów slnikowych czy cuś, plecaka walającego się w wodzie nigdy nie znalazłem, ale jednak schowki w gnieździe pijawek, przy Żelaznym Lesie czy w dokach dalej są, ale już nie dotyczą tej zagadki - dziennki Aluna zostały z nich usunięte. Poza tym, jest jeszcze parę miejsc, które mogłyby być dość ciekawe w zawartości - jak ktoś chce, mogę opisać co i gdzie.

A zagadka w nowszych wersjach Misery została po prostu usunięta ze względu na to, że powodowała uszkodzenia zapisów i inne problemy związane z grą. Schowki w większości pozostały, ale już po wzięciu dziennika naszego szaleńca do łapek zadanie się nie pojawia. Może coś z tym zrobią w 2.2? :E
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image

Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Heap.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez Quń w 12 Lip 2016, 20:51

Ile właściwie jest schowków w Misery? Mam już odkrytych ich kilkadziesiąt na całej mapie z przesłuchań NPC, a chciałbym wiedzieć ile mi jeszcze zostało :E I z kogo wypada SG Commando? W aktualnej grze mam zabitych 1,5tys. osób, a po broni ani śladu. Czyżby monolit? :(
A tak przy okazji pochwalę się bardzo dziwną sytuacją, otóż jak co dzień poszedłem sobie polować na ludzi i moim oczom ukazała się piękna grupa bandytów: jeden w stroju radiacyjnym i dwóch w płaszczach, już się nastawiałem na przesłuchanko, a tu widzę, że snork na nich szarżuje :D Czekam, aż wybiją mi go, bym nie miał kłopotów z nim, a tu on w pojedynkę (!) zdjął ich wszystkich, trochę się zawiodłem :) Chyba krzaczki na wzniesieniu pomiędzy szramą i leśniczówką pomogły.
Quń
Kot

Dołączenie: 01 Lip 2016, 17:02
Ostatnio był: 24 Lip 2016, 12:56
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości