[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Heap w 09 Mar 2016, 19:43

@Mito
Wnerwiające to to jest, i to bardzo, ale też tanie. Na początku nie każdy leci z kosą na ZUO jak Świrekster (Pamiętam >:D), więc każdy ma skromny kapitał, więc te 60 pocisków to nie jest aż tak wielki wydatek. Wybuchy też są spoko, lubie je:D.

A eastereggi jeśli są, to są. Szukaj po mapie, znajdowanie ciekawostek wg mnie jest dużo lepsze jeśli coś się własną pracą znajdzie.
https://www.g2a.com/r/user-5791b7369b85a <-- tanie gry. Pytania na PW
(╯°□°)Tyle tutaj mam kozaków. To wszystko moje ... Mój skarb...Mój skarb...
Awatar użytkownika
Heap
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2014, 13:05
Ostatnio był: 19 Sie 2018, 11:00
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 16

Reklamy Google

Postprzez Mito w 09 Mar 2016, 21:22

No zdecydowanie za "easter egga" można uznać plecaki z dziennikami Aluna - wydaje mi się, że to nawiązanie do alundaio (czy jak mu tam), który zajmował się jakimś dużym projektem odn. stalkera - to chyba był Call of Chernobyl...

Czy masz na myśli po prostu różne ciekawe dodane schowki?
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez trolololo w 09 Mar 2016, 21:44

@Mito: A gdzie je można znaleźć? Ja bym sobie poczytał :P
@Heap: Podaj jakieś podpowiedzi (nawet w stylu Chromanina z gothica mogą być), bo na chwilę obecną nie będę szukał (jak instalowałem CoC-a to wrzuciłem wszystko do folderu z CoP-em :facepalm: ) więc może w weekend?
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 118

Postprzez Mito w 09 Mar 2016, 22:04

Ależ ofkors, trolololo. Z tego, co pamiętam, plecaki te są
:

Jeden na samym szczycie Skadowska, trzeba się wspiąć,
Jeden w jednym z budynków w spalonym gospodarstwie, w podstawie komina (lufcik),
Jeden na samym szczycie dźwigu przy Pogłębiarce, trzeba wleźć po linach i wcześniej wziąć coś na radiację,
Dwa są na terenie Leśniczówki: pierwszy jest na półce na zewnętrznej stronie ściany, przy której w budynku leżą narzędzia podstawowe - gdyby było można przejść przez ścianę, byś od razu z miejsca narzędzi mógł sięgnąć po niego. Bardziej "tradycyjna" metoda jest taka, że korzystasz z dziury w dachu zachodniego budynku Leśniczówki, żeby wejść przez poddasze na budynek, przechodzisz na centralny budynek po rurze ciągnącej się między nimi, włazisz na wyższą część dachu po skrzyni znajdującej się na jego północnej części, przechodzisz na drugą stronę dachu - w połowie wysokości budynku wychodzą z niego dwie rury, zeskocz na jedną z nich i widzisz plecak. Żeby zdobyć drugi wystarczy iść po rurze kierującej się na północ (przebiega ona nad taką śmieszną okrągłą kanciapą), plecak z góry widać jak na dłoni.
Ostatni plecak jest na dachu stacji benzynowej, to ten z AKMem i Kulą Ognistą.

Oczywiście wszystko w Zatonie, jak chcesz to sprawdź filmiki o schowkach na YT, dla każdej klasy są te plecaki w tym samym miejscu.

Jak któregoś zapomniałem, to popraw mnie ktoś.

Ale muszę cię zawieść, zawierają one w sobie tylko zagadki-rymowanki, sądzę, że mają służyć one skierowaniu gracza na lokację innych plecaków...
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Postprzez StalkerCell w 09 Mar 2016, 22:38

Mam kilka pytań, bo nie ogarniam pewnych rzeczy :D

-O co chodzi z tymi piecykami i paliwem do nich? Domyślam się, że za ich pomocą piecze się mięso z mutków, ale czy opłaca się inwestować w te piecyki?
-Czy warto naprawić M4A4 (ma 4 kreski zużycia). Pytam, ponieważ mam do niego granatnik, tłumik i możliwość kupna ACOG'a. Na razie latam z TOZ 66 i Kar98k Kurz (jak na razie jest wystarczająca, ma nawet lepszą siatkę celownika niż Mosin :D)
-Co to jest to ZUO? Z postów wnioskuję że jest to coś na wzór najemników, dobrze myślę?
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2013, 17:06
Ostatnio był: 06 Kwi 2021, 01:46
Miejscowość: Paniewo
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 57

Postprzez Imienny w 09 Mar 2016, 22:53

Ad.1 Palniki dzielą się na 2 rodzaje - zasilane naftą i gazem albo węglem. Różnica polega na tym, że węglowym nie usmażysz wszystkich mięs, ale ma tańsze paliwo i czasem znajdzie się u wrogich stalkerów. Co do mięsa - major może jeść surowe, niemniej ze względów medycznych jest to niezalecane. Usmażenie nie sprawia wprawdzie, że jest w pełni zdrowe (wciąż emituje promieniowanie), ale w porównaniu do importowanego jest bardziej sycące i tańsze. Trzeba tylko potem zbić rady, np. wódką albo fajkami. O dokładniejsze szczegóły pytaj zapalonych użytkowników "grilla w Zonie", bo ja tam od zawsze wolałem tuszonkę Abakan albo wędzone łososie. :P

ps. A piecyk można znaleźć:
:

Między Żelaznym Lasem a Magazynem Podstacji, pod jednym z drzew. Znajdziesz tam też trochę paliwa.

Ad.2 Nie kojarzę, ile ma procent - niemniej, jeśli jest to co najmniej 25%, to o ile nie znajdziesz odpowiedniego zestawu naprawczego, to nie warto, bo wybulisz niemałą kwotę. Jaka klasa, to może znajdzie się coś bardziej efektywnego niż M4A4?
Ad.3 Zakład Utylizacji Odpadów. Baza Najemników, ale mogą znaleźć się tam także bandyci i fanatycy.
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..)
-Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz?
-A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 07 Lis 2024, 18:57
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 227

Postprzez StalkerCell w 10 Mar 2016, 00:48

Latam snajperem, ale pamiętam, że całkiem przyjemnie się strzelało StG. Mam w skrzynce także SWU w podobnej "kondycji" co A1, ale nie wiem czy warto inwestować w drugą snajpę :)
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2013, 17:06
Ostatnio był: 06 Kwi 2021, 01:46
Miejscowość: Paniewo
Kozaki: 57

Postprzez Imienny w 10 Mar 2016, 01:20

To w takim razie wywal tego M4 i pozostań przy następującym zestawie:
Karabin snajperski: Przed Prypecią unikatowa broń od Żwawego (najlepiej Ryś) albo coś na .338 (Sako TRG albo M24 SWS). Po dojściu do Prypeci KSWK. Kar98k szybko straci na użyteczności (raz gościowi w egzo musiałem zasadzić więcej niż raz w głowę, by padł :P ), tak więc nie posłuży ci specjalnie długo. Ewentualnie możesz na ten moment pozostać przy SWU i przy jego pomocy zarobić na coś porządniejszego.
TOZ 66 jest ciekawym pomysłem w Misery (raz z niego skorzystałem, jak robiłem kolekcję broni), ale zastanowiłbym się nad zmianą na "pompkę", czyli Drapieżcę albo zwykłego Mossberga.

O granatnik się nie martw - możesz dorobić na RG-6 (snajper obsługę ma na poziomie dobrym), a jest to broń niezastąpiona w walce z dużymi grupami wrogów albo mutantami psionicznymi, które w modzie są podwójnie wredne.

:D 500 post :D
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..)
-Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz?
-A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)

Za ten post Imienny otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Mito.
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 07 Lis 2024, 18:57
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 227

Postprzez Heap w 10 Mar 2016, 15:22

StalkerCell napisał(a):-O co chodzi z tymi piecykami i paliwem do nich? Domyślam się, że za ich pomocą piecze się mięso z mutków, ale czy opłaca się inwestować w te piecyki?

Panie, opłaca się w piecyki iść. Kolega wyżej napisał ci gdzie jest jeden z nich, ja podpowiem że ZUO (czyli Zatonowa baza najemników (tylko na początku, wybijesz najmoli, to przyjdzie ktoś inny) bandytów) ma taki żółty kontener (czy jednak się mylę, wiecie panowie, odpoczynek od gry :D) i w środku znajdziesz karnister z 8 litrami paliwa. Otóż surowe mięso ma dużo mniejszą wartość niż upieczone , i to aż tak, że opłaca się zainwestować w piecyk na paliwo ciekłe, oraz benzynę. Surowe mięso mięsacza (masło maślane jest masłowate) kosztuje 192 Rubelki, a upieczone o ile dobrze pamiętam to ~300 rubli. Na jednym mięsku nie zarobisz, ale na 40, już bardziej. A mięsacze łatwo zabić nawet kosą, więc problemu nie ma.

Powodzenia ziomek, jak coś to pytaj :D
https://www.g2a.com/r/user-5791b7369b85a <-- tanie gry. Pytania na PW
(╯°□°)Tyle tutaj mam kozaków. To wszystko moje ... Mój skarb...Mój skarb...

Za ten post Heap otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive StalkerCell.
Awatar użytkownika
Heap
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2014, 13:05
Ostatnio był: 19 Sie 2018, 11:00
Frakcja: Grzech
Kozaki: 16

Postprzez Mito w 10 Mar 2016, 20:33

1.: Sprawa jest prosta. Upieczone mięso jest bardziej odżywcze, niż surowe, nie wywołuje chorób, zawiera mniejszą dawkę pierwiastków promieniotwórczych i bardziej się opłaca sprzedawać mięso pieczone niż surowe, nawet uwzględniając koszt paliwa. Niektóre mięsa (z rzadkich mutantów, np. pijawki lub chimery) muszą być upieczone na piecyku gazowym. Trochę węgla można znaleźć w górnym budynku tartaku za traktorem, a na pace ciężarówki pośrodku podwórza wala się pełen karnister benzyny.

Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive StalkerCell.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Postprzez GajgerW w 14 Mar 2016, 17:29

@Imienny:

Natchnąłeś mnie z tym RG-6 kolego :D
Chciałbym to zobaczyć w MISERY: WOG-25P do RG-6 "1990+ Opracowano także nowy typ granatu WOG-25P ВОГ-25П (jest to tzw. granat „odskokowy”, po upadku wybuch ładunku prochu czarnego podrzuca granat na wysokość ok. 1 metra i dopiero wtedy następuje detonacja właściwego ładunku granatu)."
Pozdrawiam :)

@Pangia: Wiem, ale się rozmarzyłem :E Generalnie pamiętam jedno z pierwszych starć z MISERY (jak już zginąłem ze 3 razy zjedzony przez psy): idę sobie beztrosko obok rurociągu i nagle coś mi pada pod nogi. Hmmm "a co to? ™" BUM :facepalm: :omatko:
Ostatnio edytowany przez GajgerW, 15 Mar 2016, 00:44, edytowano w sumie 1 raz
MISERY 2.2.1 100/100

:

попутного ветра :)

Za ten post GajgerW otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Imienny, mietek1986.
Awatar użytkownika
GajgerW
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2011, 01:11
Ostatnio był: 13 Sty 2023, 02:37
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 49

Postprzez Pangia w 14 Mar 2016, 18:46

Takiego efektu raczej nie da się uzyskać w Stalkerze, a sam granat istniał już w Cieniu Czarnobyla – był troszkę droższy, ale chyba równie (nie)efektywny.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości