[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Mito w 20 Wrz 2014, 00:42

alex_dragon napisał(a):Tzn czy grasz np 10 godz realnych...

Raczej wątpię żeby jakikolwiek nastolatek w obecnych czasach siedział przed komputerem 10h pod rząd... Jakikolwiek człowiek, cholerka. Co to, jakieś turnieje WoWa/LoLa? :caleb:

Matt napisał(a):Co do wykorzystania rdzeni zastosowałem wskazówkę z jednego z anglojęzycznych forów...

Też korzystam, tylko po prostu wyłączam w koaligacji CPU 0 i zdaję resztę roboty na 3 pozostałe rdzenie. A 3x 2210MHz to jednak nie w kij dmuchał.

A wracając do tematu - zastanawiają mnie parametry Twojego sprzętu. Zauważyłem, że Misery w ciągu grania powolutku, delikatnie zwiększa ilość pamięci przez siebie zagospodarowaną... U mnie jest taka kombinacja: 3Gb RAMu, 1 Gb RAMdysku, cienie w grze ustawione na minimum a reszta suwaków (trawa, odległość widzenia i szczegółowość) na 1/3. Do tego minimalna symulacja NPC. Nie zauważyłem u siebie żadnego namolnego klatkowania, a kiedy zdarzały się okresy "FPSowej niełaski" (zwykle przy zbliżaniu się do Skadowska), wciśnięcie [ESC] i powrót do gry po krótkiej chwili bez problemu zapobiegało dalszemu występowaniu spadków wydajności.

A więc moja teoria - powoli zaczyna Ci brakować miejsca w RAMie lub Windows pcha co raz więcej megabajtów w plik wymiany i zaczyna to Ci spowalniać grę.

Co skłania mnie do pewnego przemyślenia - ten cały Xray jest programistycznym ucieleśnieniem pewnego wschodniego przysłowia: "Gniotsa, nie łamiotsa". Bo z której strony na to by nie spojrzeć - Xray'a zawsze odpalisz, zawsze ujrzysz Zonę w pewnym stopniu, ale jak tylko cokolwiek mu się nie spodoba to będziesz miał masę błędów, klatkowania, ścin, zwisów, pierniczenia się tekstur czy innej kaszany. Ale niewiele jest znanych ludzkości przypadków, w których ten twór Czarnobyla nie chce w ogóle odpalić, co? :caleb:
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Reklamy Google

Postprzez alex_dragon w 23 Wrz 2014, 00:40

Grywałem po 12-16 godz w Misery w czasach gdy miałem sporo wolnego czasu. Czasy te mineły i nie wrócą ale nadal grywam w Misery, w wolne dni po pare godzin. Stad było takie moje pytanie.

Xray jest bardzo kapryśny, z tego co zauwazyłem raz sie zdarza że MIsery śmiga jak narciarz po stoku a innym razem zalicza muldy jak przedszkolak czyli wyloty na pulpit.
A propos wylotów - czy zauważyliscie cos co wyglada jak wylot a nim nie jest ? Tzn że gra sie sam ściaga do paska (nie uzywam zadnej kombinacji klawiszy) i mozna ją spokojnie cofnać i dalej grać bez problemu ?
Zastanawiam sie czy tylko ja tak mam czy ktoś tez zauważył u siebie cos takiego.
Np grając szturmowcem i będąc w menu słuchałem utworów aby po 5 minutach sie gra sama ściagneła do paska..
alex_dragon
Tropiciel

Dołączenie: 12 Kwi 2014, 16:28
Ostatnio był: 04 Sty 2026, 00:55
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 30

Postprzez MalfiRaggraClan w 23 Wrz 2014, 17:57

Cześć! Grając ostatnio w stalkera, napotkałem na pewien błąd - wykonując misję w przedszkolu i odnajdując medyka, gra "wywala się" do pulpitu. Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
Awatar użytkownika
MalfiRaggraClan
Kot

Dołączenie: 19 Cze 2010, 15:37
Ostatnio był: 28 Mar 2016, 13:20
Miejscowość: Izrumudnoje
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez mayer99 w 23 Wrz 2014, 20:10

A czy stalker w którego grasz to Misery....? Bo jeżeli tak to polecam stronę 427 tego forum dyskusyjnego. Sa tam 2 sposoby na ominięcie problemów na crashe w przedszkolu. ;)
Awatar użytkownika
mayer99
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2011, 12:22
Ostatnio był: 17 Lis 2025, 16:27
Miejscowość: 3miasto
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 41

Postprzez MalfiRaggraClan w 23 Wrz 2014, 20:27

Tak, tak, jest to oczywiście Misery :)
Awatar użytkownika
MalfiRaggraClan
Kot

Dołączenie: 19 Cze 2010, 15:37
Ostatnio był: 28 Mar 2016, 13:20
Miejscowość: Izrumudnoje
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 1

Postprzez WeberPL w 24 Wrz 2014, 15:44

Mam problem.Grałem sobie normalnie w S.T.A.L.K.E.R'a ,a gdy go wyłączyłem i chciałem włączyć ponownie ,pisze ,że program x ray przestał działać.Reinstalacja nic nie pomogła.O co chodzi ? :CC
WeberPL
Kot

Dołączenie: 24 Kwi 2014, 13:23
Ostatnio był: 30 Lis 2014, 21:26
Kozaki: 0

Postprzez Mito w 24 Wrz 2014, 15:52

Prosimy o dostarczenie loga w celu poprawy ogólnego zrozumienia sytuacji. Nie mamy tu kryształowych kul :D.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Postprzez WeberPL w 24 Wrz 2014, 17:00

Nie macie kryształowych kul?Szkoda :c.Ja nie posiadam umiejętności pokazywania logów.Nie wiem wgl co to jest.;-;
WeberPL
Kot

Postprzez WeberPL w 24 Wrz 2014, 17:06

Czy to to?

Kod: Zaznacz wszystko
* Detected CPU: AMD A4-5300 APU with Radeon(tm) HD Graphics [AuthenticAMD], F15/M0/S1, 3394.00 mhz, 41-clk 'rdtsc'
* CPU features: RDTSC, MMX, SSE, SSE2, SSE3, MONITOR/MWAIT, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2
* CPU threads: 2

Initializing File System...
using fs-ltx fsgame.ltx
FS: 47922 files cached 32 archives, 7034Kb memory used.
Init FileSystem 3.231028 sec
'xrCore' build 3967, Dec 14 2009

EH: 2509C64A20413C2B73FC1FEFB686C195

-----loading d:\mizerja\gamedata\configs\system.ltx
Initializing Engine...
Starting INPUT device...
Loading DLL: xrRender_R2.dll
Loading DLL: xrRender_R3.dll
refCount:m_pAdapter 1
Loading DLL: xrRender_R4.dll
command line
Executing config-script "user.ltx"...

FATAL ERROR

[error]Expression    : sz<(tgt_sz-1)
[error]Function      : IReader::r_string
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrCore\FS.cpp
[error]Line          : 426
[error]Description   : Dest string less than needed.

Uwagi moderatora:

Tag [code] gwarantem zdrowia i pomyślności narodu - ati
WeberPL
Kot

Postprzez Mito w 24 Wrz 2014, 17:49

Czekaj czekaj... Czy zainstalowałeś Misery w innym folderze niż Stalker CoP?
Kod: Zaznacz wszystko

Bo jakoś mi dziwnie ta lokalizacja brzmi. A może tylko przewrażliwiony jestem? :caleb:
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Postprzez Eros w 24 Wrz 2014, 21:36

Hej widziałem dzisiaj na moddb że wyszedł spawn dialog do Misery+Armed Zone, teraz zerkam widzę usunięte..:
http://www.moddb.com/mods/stalker-miser ... ialog-v11a , http://www.moddb.com/mods/misery-the-ar ... ialog-v11a.
Zdążył ktoś to pobrać i mógłby udostępnić, czy w ogóle o co chodzi?

edit:
Nieważne, przeoczyli TAZa ;> Tu link jak ktoś zainteresowany.
Awatar użytkownika
Eros
Kot

Dołączenie: 28 Paź 2013, 00:55
Ostatnio był: 27 Gru 2018, 03:02
Kozaki: 7

Postprzez WeberPL w 25 Wrz 2014, 15:49

Ten sam folder co stalker.
WeberPL
Kot