Pełna nazwa to "Snajperski SG 550-S"
W komplecie jest tłumik plus celownik SUSAT ale wersja snajperska
nie to co w normalnym.
Ma wysoka celność, spore obrażenia i małą szybkostrzelność którą można nadrobić sprawnym klikaniem prawym przyciskiem myszki. Po upgrade mamy magazynek 30 szt, karabin jest lżejszy prawie o 1 kg (0,91) przy czym możemy sie skupić albo na szybkostrzelności albo celności. Karabin jest jednym z najcichszych z jakimi miałem do czynienia.
Dla porównania wziąłem M14DMR oraz Siga - przed sobą miałem 4 bandytów, ja znajdowałem się na podeście na pierwszym dźwigu oni w miejscu gdzie się czasami pojawiają zombie - vis a vis ogniska pod mostem, po tej samej stronie "rzeki" co ja.
Przy M14 DMR zorientowali sie od razu gdzie się znajdowałem, przy SIGu dopiero ostatni z nich zaczął mnie podchodzic. M14 ma spore kopnięcie, lepszy celownik ale z podobnym przybliżeniem, karabin jest minimalnie celniejszy wg mnie. SIG ma niesamowite wyciszenie, magazynek 30 szt, niezłą celność oraz bardzo często spotykaną amunicje wiec odpadają wysokie koszty stałe :-D
Podam pewien przykład co do wyciszenia.
Siedziałem na podeście na dźwigu i przez lornetkę zobaczyłem dwa patrole najemników zmieniających się przy ognisku koło drogi która ciągnie się od mostu przez sporą część mapy.
Pojawił się dodatkowo patrol bandytów i pierwszy raz zdarzyło mi sie abym wrócił do domu bez amunicji do SIGa.
Poszło mi ok 120 pestek na 14 ludzi - wiem, sporo ale zauważyłem ze nie mieli żadnego pojęcia skąd strzelałem. Poza tym uzywałem standartowej amunicji, nie ppanc. Natomiast gdy tylko zaczałem strzelac z M14 od razu sie zorientowali.
SIG mozna zdobyć na najemnikach, w Zatonie nie spotkałem go u żadnego handlarza i jedyny minus jaki posiada to ta czerwona kropka która można usunąć w paint net. Po prostu przez nią nie daje sie celować, taki celownik to loteria, bardziej by pasował do karabinu jako kolimator.
Wg mnie ten SIG to najlepszy karabin jaki może używać snajper, idealnie nadaje się do misji snajperskich, do SIGa przekonałem się podczas misji najemników w ZUO gdy wykosiłem wszystkich najemników a bandyci siedzieli przy ognisku pod mostem i nie słyszeli strzałów. Ich zabiłem na końcu
Jak ktoś uparcie będzie go szukał zabijając najemników na pewno go znajdzie, o ile dobrze pamiętam (nie jestem tego pewien, mogę sie mylić) używał go też jeden ze stalkerów i mozna z nim pochodzic na patrole i po jego zejsciu zaopiekować sie karabinem
@ Wiewi0r
Polecam grę snajperem, na początku jest moze troche trudno ale potem idzie jak z płatka.
Co do tego czy jest dla recona friendly trudno mi powiedzieć, musiałby sie wypowiedzieć jakis gracz.