Mam za mało RAMu a jak oglądałem gameplay na yt widziałem że łatwo nie będzie, ważny jest czas reakcji, szybkość a brak RAMU może mi przeszkodzić w wykonywaniu misji, poza tym nie ukrywam że lubię grać snajperem. Wole grać snajperem, używać snajperskiego lub parasnajperskiego karabinu niż być szturmowcem który biega przez 99% czasu z snajperką, w tej grze po prostu jest o wiele łatwiej grać z lunetka. Nigdy tez się nie spieszyłem wiec wybór snajpera był dla mnie oczywisty, poza tym pamiętam ewakuacje wojskowych do helikoptera i tam snajper zdecydowanie się przyda.
Granie snajperem to odpowiedni klimat, szturmowiec idzie na zwarcie, zwiadowca unika walki a snajper jest jak duch, czeka na możliwość oddania idealnego strzału. Nie ma większej frajdy jak zdjęcie najemnika czy bandyty pojedynczym headshotem a rzadko bo rzadko ale się coś takiego zdarza.
Co do SUSATów - znalazłem jedynie z powiększeniem 1,6x wiem że był chyba jeszcze z jedna opcja ale 4x czy 5x jeszcze nie spotkałem. Biegam głównie po Zatonie może gdzieś dalej się takie znajdują.
Co do psucia się celowników to nie spotkałem się z tym żeby uszkodzeniu ulegała wartość przybliżania, raczej powierzchnia ulega zawilgoceniu i jest gorszy obraz gdy używasz lunety. Dotyczy to jedynie karabinów które mają zdejmowane lunety/kolimatory, w tych co są na stałe nie ma takiego problemu.
Nie można tego naprawić więc jedyną opcja jest kupno lub znalezienie nowego.
Zachęcam do gry snajperem, nie chce zbyt dużo spać o ile sami tego nie wybierzemy, jedzenie tez mu nie szkodzi, ma w miarę sensowny udźwig (choć 150 kg max to lekkie przegięcie), przy kucnięciu na najniższej opcji strzela bardzo celnie. Gdy znajdziecie karabin SIG- snajperski namawiam to pobiegania z nim przynajmniej 1-2 dni, z tłumikiem i lekko podrasowanym. Wg mnie gdy w nim zasmakujecie nie będziecie chcieli żadnego innego i już do końca gry przejdziecie korzystając tylko z niego

Ja mam taki zamiar.
pozdrawiam Adam