[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez alex_dragon w 22 Maj 2014, 22:09

Pełna nazwa to "Snajperski SG 550-S"
W komplecie jest tłumik plus celownik SUSAT ale wersja snajperska :-) nie to co w normalnym.
Ma wysoka celność, spore obrażenia i małą szybkostrzelność którą można nadrobić sprawnym klikaniem prawym przyciskiem myszki. Po upgrade mamy magazynek 30 szt, karabin jest lżejszy prawie o 1 kg (0,91) przy czym możemy sie skupić albo na szybkostrzelności albo celności. Karabin jest jednym z najcichszych z jakimi miałem do czynienia.

Dla porównania wziąłem M14DMR oraz Siga - przed sobą miałem 4 bandytów, ja znajdowałem się na podeście na pierwszym dźwigu oni w miejscu gdzie się czasami pojawiają zombie - vis a vis ogniska pod mostem, po tej samej stronie "rzeki" co ja.
Przy M14 DMR zorientowali sie od razu gdzie się znajdowałem, przy SIGu dopiero ostatni z nich zaczął mnie podchodzic. M14 ma spore kopnięcie, lepszy celownik ale z podobnym przybliżeniem, karabin jest minimalnie celniejszy wg mnie. SIG ma niesamowite wyciszenie, magazynek 30 szt, niezłą celność oraz bardzo często spotykaną amunicje wiec odpadają wysokie koszty stałe :-D

Podam pewien przykład co do wyciszenia.
Siedziałem na podeście na dźwigu i przez lornetkę zobaczyłem dwa patrole najemników zmieniających się przy ognisku koło drogi która ciągnie się od mostu przez sporą część mapy.
Pojawił się dodatkowo patrol bandytów i pierwszy raz zdarzyło mi sie abym wrócił do domu bez amunicji do SIGa.
Poszło mi ok 120 pestek na 14 ludzi - wiem, sporo ale zauważyłem ze nie mieli żadnego pojęcia skąd strzelałem. Poza tym uzywałem standartowej amunicji, nie ppanc. Natomiast gdy tylko zaczałem strzelac z M14 od razu sie zorientowali.

SIG mozna zdobyć na najemnikach, w Zatonie nie spotkałem go u żadnego handlarza i jedyny minus jaki posiada to ta czerwona kropka która można usunąć w paint net. Po prostu przez nią nie daje sie celować, taki celownik to loteria, bardziej by pasował do karabinu jako kolimator.

Wg mnie ten SIG to najlepszy karabin jaki może używać snajper, idealnie nadaje się do misji snajperskich, do SIGa przekonałem się podczas misji najemników w ZUO gdy wykosiłem wszystkich najemników a bandyci siedzieli przy ognisku pod mostem i nie słyszeli strzałów. Ich zabiłem na końcu :-)
Jak ktoś uparcie będzie go szukał zabijając najemników na pewno go znajdzie, o ile dobrze pamiętam (nie jestem tego pewien, mogę sie mylić) używał go też jeden ze stalkerów i mozna z nim pochodzic na patrole i po jego zejsciu zaopiekować sie karabinem :-)

@ Wiewi0r
Polecam grę snajperem, na początku jest moze troche trudno ale potem idzie jak z płatka.
Co do tego czy jest dla recona friendly trudno mi powiedzieć, musiałby sie wypowiedzieć jakis gracz.

Za ten post alex_dragon otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SkullDagger.
alex_dragon
Tropiciel

Dołączenie: 12 Kwi 2014, 16:28
Ostatnio był: 17 Paź 2017, 01:31
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 30

Reklamy Google

Postprzez Wiewi0r w 23 Maj 2014, 00:19

Ło. Ale epistoła. :D

@Alex, tak pytam, bo szturmowiec ponoć ma żołądek jak francuski piesek, a i aspirynka mu szkodzi. :P Do tego dużo spać lubi... A Snajper... w sumie dlaczego nie snajper? A, czekaj, już wiem. Nie lubię się aż tak pierdzielić z celowaniem. ;)
Zwiadowca naprawdę jest fajny, mimo kiepskiego HP. Jest tak fajny, że dla wyróżnienia zaczyna się na inną literę alfabetu. :P

Dwa pytanka o ostatnią wersję, bo nie sprawdziłem kiedy grałem/zapomniałem już:
1) Są celowniki SUSAT w wersji z cztero- czy tam pięciokrotnym powiększeniem?
2) Czy celowniki dalej mają tendencję do psucia się po zdjęciu z karabinu i "spadania" na niższe przybliżenie bo zepsuciu? :P
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez alex_dragon w 23 Maj 2014, 12:06

Mam za mało RAMu a jak oglądałem gameplay na yt widziałem że łatwo nie będzie, ważny jest czas reakcji, szybkość a brak RAMU może mi przeszkodzić w wykonywaniu misji, poza tym nie ukrywam że lubię grać snajperem. Wole grać snajperem, używać snajperskiego lub parasnajperskiego karabinu niż być szturmowcem który biega przez 99% czasu z snajperką, w tej grze po prostu jest o wiele łatwiej grać z lunetka. Nigdy tez się nie spieszyłem wiec wybór snajpera był dla mnie oczywisty, poza tym pamiętam ewakuacje wojskowych do helikoptera i tam snajper zdecydowanie się przyda.
Granie snajperem to odpowiedni klimat, szturmowiec idzie na zwarcie, zwiadowca unika walki a snajper jest jak duch, czeka na możliwość oddania idealnego strzału. Nie ma większej frajdy jak zdjęcie najemnika czy bandyty pojedynczym headshotem a rzadko bo rzadko ale się coś takiego zdarza.

Co do SUSATów - znalazłem jedynie z powiększeniem 1,6x wiem że był chyba jeszcze z jedna opcja ale 4x czy 5x jeszcze nie spotkałem. Biegam głównie po Zatonie może gdzieś dalej się takie znajdują.
Co do psucia się celowników to nie spotkałem się z tym żeby uszkodzeniu ulegała wartość przybliżania, raczej powierzchnia ulega zawilgoceniu i jest gorszy obraz gdy używasz lunety. Dotyczy to jedynie karabinów które mają zdejmowane lunety/kolimatory, w tych co są na stałe nie ma takiego problemu.
Nie można tego naprawić więc jedyną opcja jest kupno lub znalezienie nowego.

Zachęcam do gry snajperem, nie chce zbyt dużo spać o ile sami tego nie wybierzemy, jedzenie tez mu nie szkodzi, ma w miarę sensowny udźwig (choć 150 kg max to lekkie przegięcie), przy kucnięciu na najniższej opcji strzela bardzo celnie. Gdy znajdziecie karabin SIG- snajperski namawiam to pobiegania z nim przynajmniej 1-2 dni, z tłumikiem i lekko podrasowanym. Wg mnie gdy w nim zasmakujecie nie będziecie chcieli żadnego innego i już do końca gry przejdziecie korzystając tylko z niego :-) Ja mam taki zamiar.

pozdrawiam Adam
alex_dragon
Tropiciel

Postprzez Wiewi0r w 23 Maj 2014, 16:15

Wiesz, rzecz gustu.
Owszem, bieganie bez lunety większego sensu nie ma, ale nie mam nic przeciwko by biegać z karabinkiem szturmowym vide wspomniany SiG/LR300, z dwóch powodów - zwykle mogę pociągnąć serią w razie czego, bez strzelby da się przeżyć (nie mówię, że jest łatwiej, ale z samą snajperką niebezpiecznie się spaceruje). I amunicja o wiele tańsza i rozpowszechniona.

Jeszcze może być kwestia celownika - to raz, ustawień Alife - to dwa, ale zwykle nie strzelam na więcej niż 100-150 m.

Pytam, bo przypomniało mi się, że w becie były dwa rodzaje - 1,6x i ten większy, i z nieznanych bliżej przyczyn ten lepszy po "zawilgoceniu" i zdjęciu z karabinu, stawał się nagle celownikiem 1,6x :P

Ewentualnie, czy mogę gdzieś w plikach wyedytować wartość zoomu?
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Pangia w 23 Maj 2014, 16:29

gamedata\configs\weapons\addon_scopes.ltx dla zdejmowalnych lunet i configi poszczególnych broni dla lunet przymocowanych na stałe (Wintorez, SG550 Sniper, SWD, SWU itp.)

Kod: Zaznacz wszystko
; this is a 4x scope now, configs have been replaced !!!

:?:
Przecież dla różnego FOV należy zmieniać wartości. Np. ja zawsze ustawiam przybliżenie przy celowaniu na 75 i na domyślnym FOV w Zewie (55) takie ustawienie powoduje minimalne oddalenie obrazu przy celowaniu, a w Czystym Niebie (65) już jest to minimalne przybliżenie.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez alex_dragon w 23 Maj 2014, 18:31

Masz racje Wiewi0r dlatego warto dopasować sobie postać do stylu gry, snajper walczy na odległość i to jest najlepsze jak dla mnie. Krótkiej broni używam w budynkach przy akcjach gdzie powinienem być cicho, Saigi lub Eliminatora używam na polowaniu lub podczas walki na bliskie odległości. A AK z lunetą jest na wszelki wypadek, gdybym wpadł w kłopoty.
Bieganie z karabinkiem szturmowym ma sens ale nie przy zabójczej precyzji jaką się chlubią bandyci z PMami, to nie dla mnie :-D
alex_dragon
Tropiciel

Postprzez Wiewi0r w 23 Maj 2014, 20:31

@ Alex, cytując mojego asystenta: "Mądrość przemawia pańskimi ustami" I myślę, że nie ma co się więcej rozwodzić w tej kwesti. ;) Tylko jeszcze powiem, że "ostatniom grom" przez długi czas biegałem ze zdobytą Sajgą, bez innej broni - reconem :P Ale kiedy można już sobie pozwolić na odrobinę luksusu - Sajga + karabinek z celownikiem, czyli zestaw uniwersalny - na bliski, średni, i bliższy-dalszy dystans. A celne trafienia z Makarowa w lewe jądro komara siedzącego na czole Majora... sobię znerfię, o. Nie będzie bandyta pluł nam w twarz. Sułtan do emiratów! ;)

@ Pangia... Może jestem zmęczony, ale nie rozumiem w ząb drugiej połowy twojego posta... :-|
- K.V.
Попутного ветра!

Za ten post Wiewi0r otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive alex_dragon.
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Pangia w 23 Maj 2014, 21:06

Wiewi0r napisał(a):@ Pangia... Może jestem zmęczony, ale nie rozumiem w ząb drugiej połowy twojego posta... :-|

To była taka ogólna uwaga, nie odnosząca się w żaden sposób do tego, co pisałeś. W ogóle dziwi mnie pomysł wstawienia FOV Switchera do instalatora bez odpowiedniego dostosowania configów pod wybrany przy instalacji kąt: zoom przy celowaniu 55 nie wygląda najgorzej przy domyślnym FOV (przyjmując jakiś tam balans między gameplayem a realizmem), ale przy FOV od 70 w górę wygląda po prostu słabo.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez alex_dragon w 23 Maj 2014, 22:23

Co do celowników SUSAT znalazłem w Zatonie celownik 4x, pierwszy raz w sklepie u Sowy albo pamięć mi szwankuje.
A co do SIGA- jeszcze jedna uwaga, to bydlę ma w regulowany celownik :-) Tak to bywa jak się zapomina wspomnieć o najważniejszej rzeczy :-)
alex_dragon
Tropiciel

Postprzez Xaris w 23 Maj 2014, 23:09

Witajcie, szukałem co prawda lecz nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, zatem je zadaje:

Czy w grze są pojemniki na artefakty mające więcej niż 1 miejsce na artefakt?
Tudzież, czy jakaś modyfikacja pliku mogłaby zwiększyć pojemność bez wpływania na stabilność gry?
Xaris
Kot

Dołączenie: 08 Kwi 2012, 21:17
Ostatnio był: 03 Paź 2017, 17:42
Kozaki: 0

Postprzez Wiewi0r w 24 Maj 2014, 00:06

@ Xaris, niestety, waga artów i pojemników to coś co trzeba przeboleć w grze. Pojemniki mieszczą jeden artefakt - innych w grze nie ma. (Choć w becie na pewno w opisie był błąd... ale to dawno i nieprawda.)

Na plikach się nie znam, więc się nie wypowiem. Chociaż może być to trudne, zważywszy na fakt implementacji przez MDT systemu pojemników jako novum.
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Xaris w 24 Maj 2014, 00:13

Wiewi0r napisał(a):@ Xaris, niestety, waga artów i pojemników to coś co trzeba przeboleć w grze. Pojemniki mieszczą jeden artefakt - innych w grze nie ma.

Cóż, szkoda wielka...Bo choć te mniejsze, filtrujące jak najbardziej mogą pasować w stosunku 1:1, o tyle ten OOMP (jakoś tak) wygląda śmiało na taki, w którym można by pomieścić od 3 do 5...Nie wiem jak wam, lecz mnie przypomina on te pojemniki, jakich używali bohaterowie "Ołowianego Świtu" i "Ślepej Plamy", gdzie w jednym takim pojemniczku mieściło się ich znacznie więcej...

No nic, dziękuję za odpowiedź :) Może nie było to możliwe do zaimplementowania w modzie? Nie wiem...Niemniej jednak, jeśli ktoś wie, czy jest możliwość zwiększenia liczby artów w OOMPie byłbym (zapewne nie tylko ja) zobowiązany, za ukazanie sposobu, jak to zmienić :)
Xaris
Kot

Dołączenie: 08 Kwi 2012, 21:17
Ostatnio był: 03 Paź 2017, 17:42
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości