[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez KOSHI w 27 Mar 2014, 23:29

Ogarnął ktoś schowek za pogłębiarką na drzewie? Nie ten koło skał i rur co się arta szuka, tylko ten z tyłu przy krawędzi mapy. Choćby skały srały nie mogę go znaleźć - w podstawce był na drzewie, a nie wiem czy w misery nie było tak czasem jak grałem w betę, że rzeczy z niego spadły i ch*j wie gdzie się poturlały :/ Pomoże ktoś?
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 23 Lis 2024, 06:46
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Reklamy Google

Postprzez machul333 w 27 Mar 2014, 23:37

Narzędzia dla Recona
:

Zaton
Podstawowe-Leśniczówka na rurach w budynku.
Precyzyjne- Żelazny las w budynku koło wejścia do laboratorium, pod schodami.
Kalibracyjne- Tartak 2 czerwone kontenery pod dachem na jednym są narzędzia.

Stacja Janów
Podstawowe-Kompleks przeciwlotniczy Wołkow leża w kontenerze,w podziemiach kompleksu.
Precyzyjne-Tereny fabryki Jupiter niedaleko schowku Striełoka , przy płocie za czerwonym garażem.
Kalibracyjne-Posterunek budynek ze schodami od strony podwórza ,na biurku w środku

Za ten post machul333 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive M3Fis70, GTR.
machul333
Kot

Dołączenie: 27 Mar 2014, 23:23
Ostatnio był: 05 Paź 2018, 23:48
Kozaki: 2

Postprzez Wiewi0r w 27 Mar 2014, 23:51

@ GTR, Na ochronę psi zamiast piguł lepsze i tańsze jest zioło, ale nie wiem jak skutki uboczne - u recona są minimalne, a efektywność - maksymalna, co jest jego zaletą. BTW, ja póki co biegam ze znalezioną Saigą - na strzelby mam "średnią" obsługę - żadnych bonusów, żadnych kar. I też poluję, bo hełm się sam nie kupi. ;)
A kevlar można łatwo zdobyć:

Płytkę kevlarową znajdziemy w schowku Sęka - zadanie Niedostępny Schowek

@ KOSHI, Z tego co wiem nie wszystkie "podstawowe" schowki są w modzie - ten na drzewie zawsze dla mnie był pusty, w becie też. Czekaj, chyba że mówimy o różnych schowkach :P Któryś ze schowków opisywanych jako "na" drzewie, zostało przeniesionych "pod" drzewo; może był problem z wrzuceniem tam przedmiotów? ;)

@ machul333 - oby to była prawdziwa informacja. Jak nie to snorki naślę na Cię. ;)
Ostatnio edytowany przez Wiewi0r, 28 Mar 2014, 00:00, edytowano w sumie 1 raz
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez machul333 w 27 Mar 2014, 23:56

Narzędzia sprawdzone na 2 wersjach gry 2.1 beta i 2.1 oficjalnej :D
machul333
Kot

Dołączenie: 27 Mar 2014, 23:23
Ostatnio był: 05 Paź 2018, 23:48
Kozaki: 2

Postprzez paintball_0 w 28 Mar 2014, 00:24

Tego się obawiałem. Mod nie ma absolutnie żadnej krzywej wzrostu. Jak już dorobisz się dowolnej broni z celownikiem optycznym to jesteś niezniszczalny. Teraz rozumiem skąd taki szalony poziom trudności i dlaczego przeciwnicy w ciemną mglistą noc walą obrzynem z kilometra trafiając mnie w oko przez milimetrową szparę między sztachetami.

Poszedłem na najemników z oczyszczalni. I faktycznie gra sprowadza się do częstej zmiany pozycji i praktycznie niczego więcej. Dlaczego przeciwnicy mają oczy w dupach? Bo gdyby mieli percepcję choćby zbliżoną do ludzkiej nie stanowiliby kompletnie żadnego wyzwania. Gra zmieniłaby się w nudny celowniczek.

Tak więc moda można podsumować jednym zdaniem: jeśli nie masz lunety, to jesteś tutaj nikim.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Piłat w 28 Mar 2014, 11:44

Bzdury wygadujesz Paintball...
Niemal cały Zaton przebiegałem tylko z wytłumionym Makarowem i obrzynem. Dopiero w Janowe dorobiłem się porządniejszego pistoletu maszynowego.

Cały sekret rozgrywki MISERY polega na cierpliwości i dokładnemu zbadaniu terenu w którym zamierzamy działać. Przede wszystkim należy zapomnieć o tym, że jest to Zew Prypeci. Ja sam miałem na początku z tym problem, ponieważ w wielu miejscach miałem "wyuczone nawyki", które jednak kompletnie nie sprawdzają się w MISERY. Trzeba zapomnieć, że przy Sosnodebie biegają ślepe psy, że w Żelaznym Lesie latają Poltergeisty, a w Tartaku hasają zombiaki. Trzeba zapomnieć, że w tym i tamtym miejscu w Zewie przebiegłem na "pełnej kórwie" i było dobrze, a tam wystarczy wspiąć się na głaz i nikt mi nic nie zrobi, itd... Grając w MISERY trzeba tego wszystkiego się wyzbyć i być przygotowanym dosłownie na wszystko. Najważniejsza nie jest broń, czy też kombinezon, lecz zaplecze medyczne i prowiant, bo tak naprawdę tylko leki mogą utrzymać nas przy życiu w Zonie.

Dlatego też przestańcie udawać "komandosów" a bądźcie po prostu zwykłymi Stalkerami. Gdyż bycie Stalkerem nie skupia się wyłącznie na strzelaniu, lecz przede wszystkim na eksplorowaniu i przetrwaniu. I o tym trzeba pamiętać.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 163

Postprzez KOSHI w 28 Mar 2014, 12:54

Parę porad od Wujka Dobra Rada Koshiego:

1. pierwsze co, to oczywiście przejrzenie schowków, do których się można bezproblemowo dostać. Jest tam czasem sporo przydatnych rzeczy, resztę się sprzedaje. Ja tak robię na początku zawsze.
2. zbieranie artów odpuszczamy do czasu zapewnienia sobie dobrego kombinezonu. Od bidy można w masce przejrzeć anomalie typu Pazur, Pogłębiarka, czy Szrama. Ewentualnie jesteśmy chu*em i kilujemy dostawców Brodacza, jak znajdą już arta, tyle, że poleci nam pewnie cena (nie sprawdzałem).
3. lornetka, to nie zbędny bzdet. Rozpoznanie przede wszystkim terenu.
4. zbędny szpej sprzedajemy. Po co nam chemia na kwas, czy radioprotektory, skoro w planach nie mamy zwiedzać anomalii.
5. w plecaku zostawiamy tylko niezbędne rzeczy. Reszta do skrzynki. Mniejsza waga = większa szansa spie*dolić przed zagrożeniem.
6. ceny u kupców są zmienne, więc warto posprawdzać, co, kto kupuje i za ile.
7. kamień twoim przyjacielem. Ja stosuję taktykę taką, że obieram sobie jakieś wzniesienie typu kamień, drzewo pochylone i rura tam, potem lustracja terenu. Chroni przed większością pomniejszego tałatajstwa. Uratowało mi to dupę wiele razy.
8. nie zadajemy się z przeciwnikiem jak sami go nie zaskoczymy i nie ma szans, na szybkie rozwiązanie sprawy. Czasem warto nawet ominąć walkę, jak jest podejrzenie, że łupów z tego nie będzie porządnych.
9. mutanty zabijam w ostateczności. Poza tym jak już chcę polować, to z odpowiednim osprzętem, żeby nie wyj*bać masy ammo, bo to się nie opłaca w rozliczeniu.
10. odp. dobór ammo do przeciwnika to podstawa, ale to oczywiste.
11. 2 misje z bandytami robimy b. szybko. Darmowe łupy są na wyciągnięcie ręki, a oponentów nam zabiją inni. Można zarobić sporo, jak posprzedajemy graty.
12. początkowe arty są o ch*ja potłuc, dlatego sprzedaje je od razu tak jaki i skóry z właściwościami, bo to też lipa jest. Polecam aluminiowe ramy - sporo dają do udźwigu.
13. flankowanie to b.dobra metoda. Tasaka ekipę wybiłem tak prawie bez strat, tak jak i niemilców z oczyszczalni. Ganianie się dookoła ogrodzenia może przyjemne nie było, ale skuteczne.
14. hordy potworków omijam szerokim łukiem. Nie ma sensu walczyć z chmarą psów, kotów i dzików na raz.

Trochę rad na początek - stosując się do nich nie miałem żadnego problemu z trudnością moda. Podstawa to myśleć i planować, a nie zapchać plecak czym się da i w Zonę, a potem się okazuje, że mamy wszystko i nic. Za mało ammo, za mało leków itp.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Postprzez GTR w 28 Mar 2014, 13:30

Że się tak pochwalę... Słitfocia

Cóż, było ciężko. Pomijam już fakt, że Św. P. oddział Powinności mi sporo pomógł, to i tak poszło mi jakieś 30 pestek z Mosina (a mutek był już w takim stanie, że ledwo chodził). A z dubeltówką wolałem się do niego nie zbliżać. :D
Fanty było spoko, mam z niego b. ciężką skórę, (poniżej 5kg) która daje mi pozytywne efekty w każdym aspekcie, a wahają się one od 13% do 25%, o ile dobrze pamiętam. U Brodacza dostałbym za to 1,300 rubli, dlatego chyba ją zatrzymam. Próbki doświadczalne to oko i ręka, obydwie razy dwa - i pytanie, jeżeli to jest próbka doświadczalna to dostane za nią więcej u naukowców w Jupiterze?

I jeszcze przytoczę sprawę narzędzi. Piszecie o narzędziach dla zwiadowcy, czyli rzecz biorąc snajper (czyli ja) będzie miał je w innych miejscach? I jak miewam, nikt nie wie gdzie ich szukać. Jak na razie nie potwierdziła się tylko informacja o narzędziach w Tartaku, ale sprawdzę jeszcze resztę. :)
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo

Za ten post GTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gość.
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 05:21
Miejscowość: Nordschleife
Kozaki: 83

Postprzez n1ck w 28 Mar 2014, 13:58

GTR napisał(a):jeżeli to jest próbka doświadczalna to dostane za nią więcej u naukowców w Jupiterze?

tak, o ile masz z nimi dobre stosunki (po wykonaniu zadań dla nich). inaczej będą płacić tyle co i handlarze
Awatar użytkownika
n1ck
Tropiciel

Dołączenie: 05 Lis 2011, 09:06
Ostatnio był: 16 Gru 2019, 15:04
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 41

Postprzez Wiewi0r w 28 Mar 2014, 14:15

@ GTR - wydaje mi się że te najlepsze mogą być gdzie inaczej, ale niech mnie ktoś poprawi jak coś.

Odniosłem wczoraj wrażenie, że ALife mnie ignoruje. Krążyłem wkoło grupy myśliwych (darmowe polowanie, a co) - mnie prawie nic nie atakowało, a dla nich to nawet grupa pijawek się znalazła. :(

A Paintball, mimo, że większość wypowiedzi to ból dupy, ma rację w jednym czy dwóch zdaniach, co mi z trudem przychodzi przyznać. W Becie tego nie było ;)

@ Dobry Wujek KOSHI - poprawka do pkt. 12 - udźwig nie jest tak ważny jak regeneracja staminy. Herkulesy, energetyki, adrenalina, koka górą. I lepsze są tytanowe rurki.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez KOSHI w 28 Mar 2014, 18:57

Może i tytanowe, nie pamiętam już. Ja grałem snajperem i jak wychodziłem w teren to miałem 25kg obciążenia przy 55 dopuszczalnym + najadałem się i prawie nigdy nie potrzebowałem tych dopalaczy. Po prostu zrzucałem gdzieś łupy w plecaku jak się coś przyfarciło i przychodziłem po nie później jak towaru było za dużo, żeby swobodnie chodzić.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Postprzez TK-426 w 28 Mar 2014, 19:03

Czy jest możliwość przeniesienia samej grafiki ze wszystkimi graficznymi bajerami z Misery do podstawki z Zewa? Jeżeli tak, to jakie foldery mam skopiować z moda do podstawki?
TK-426
Kot

Dołączenie: 11 Mar 2013, 13:55
Ostatnio był: 29 Mar 2014, 00:23
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości