przez swirekster w 21 Mar 2014, 15:02
Najemnicy z oczyszczalni mają bardzo fajne pancerze. Ostatnio kiedy grałem, miałem troszeczkę większy problem niż zwykle, gdyż amunicja pistoletowa zaczęła mieć mniejszą moc przeciwko pancerzom. Jednak sytuacja zmieniła się o 180 stopni, kiedy użyłem ak74 z amunicją przeciwpancerną. Przeciwnicy padali do 2 trafieniach.
@pintball
To nie tak. W zasadzie jedyną przewagę, jaką mam nad całkiem nowym graczem, to kolejność rozwiązywania questów, który jest dla mnie zwyczajnie szybszy, bez niepotrzebnego szukania po mapie kolejnych questów (gdyż już wiem, gdzie się znajdują i na czym polegają) oraz Ogólne ogarnięcie działania w grze (Jak się skradać w stakerze, jak strzelać z małej i dużej odległości, co jest opłacalne a co nie)
Powiedzmy sobie szczerze: Mizerja jest przeznaczona dla graczy, który już grali w wersję podstawową i chcą sobie odświeżyć tytuł nowym poziomem trudności i podejściem do rozgrywki. Tak więc wymagana jest jakaś podstawowa wiedza o świecie gry. Zresztą w grze jest pełno pisanych tekstów, które nie dość, ze dodają do immersji, to jeszcze mogą robić za tutorial. Całkiem zieloni albo zacisną zęby i zaczną pomalutku poznawać cały świat, albo wrócą do vanilli, żeby ogarnąć najpierw samą podstawową grę. Mizery zresztą ma opcję Rookie. Nie ma wstydu, że ktoś sobie na tym gra. Nie każdy chce, ucząc się, co chwilę wczytywać grę.
Ja nie wiem, co zespawnuje mi się za rogiem, jest to zawsze ryzyk fizyk. Jednak ja wiem, kiedy użyć jakiej broni (jak ktoś wchodzi walczyć ze snorkami karabinem powtarzalnym, do którego ma jeszcze mało, drogiej amunicji to sam jest potem sobie winny, że go zjadają)
Lub dlaczego ginę, jeśli biegam w samych majtach po polu anomalii.
Dla nowego gracza takie małe rzeczy mogą być ogromne (OJezzzu, te dziwne mackowate stwory mają bugi, bo im tekstury znikają kiedy biegną...)
W Misery stoi nie od dziś jak byk: Wysoki poziom trudności.
Chłopaki nie maja zamiaru zmieniać go do poziomu... samoregenerującego się życia, podświetlonych, świetnie widocznych na tle otoczenia przeciwników, tylko dlatego, że w dzisiejszych grach jest to modne, gdyż i poziom graczy bardzo stopniał.
Są tutaj odpowiednie tryby, dla odpowiednich ludzi. Nikt nie zabrania dodatkowo samemu pozmieniać sobie niektórych opcji w grze, gmerając w plikach.