[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Smok w 01 Sty 2014, 20:52

Witam wszystkich... Czytając wszystkie posty po kolei, znalazłem w nich trochę pytań odnośnie walki nożem. W odpowiedziach można było przeczytać "W Misery - nie da się..." Ale to nie do końca prawda... Ja też lubię używać noża do cichej eliminacji zbędnego w Zonie elementu, dlatego nie dawało mi to spokoju. Skoro twórcy moda - tu, chciałbym podziękować Im za ich wielki nakład pracy, dzięki któremu my wszyscy mamy niezłą zabawę - dali nam do dyspozycji już nawet nie jeden, ale bodajże CZTERY noże, WARTO byłoby móc z nich korzystać... I WŁAŚNIE KORZYSTAM !!! Panowie - ZABAWA JAK CHOLERA !!! POLECAM !!! Zwłaszcza tym, którzy lubią ciche podchody, skradanie i eliminację przeciwników BEZ zalewania Zony tonami ołowiu... Nie sztuka sprzątnąć gościa z kilkuset metrów - ale sztuka wejść np. do obiektu zajmowanego przez bandę najemników, wyrżnąć wszystkich w pień za pomocą właśnie noża - i wyjść z tego cało... A tu już trzeba DOBRZE pogłówkować JAK tego dokonać. Przeszedłem już cały Zaton, wykonując wszystkie zadania bez jednego wystrzału. Owszem, jeśli ktoś chce przejść grę szybko, to o używaniu wyłącznie noża może spokojnie zapomnieć. Tu trzeba działać bardzo powoli, metodycznie i z rozmysłem. Wyszukiwać najdogodniejszego dojścia do przeciwnika, korzystając z osłony krzaków, drzew, głazów i wszystkiego, co może nas osłonić przed czujnym okiem przeciwnika... Zapewniam że adrenalinka rośnie... Można prowokować przeciwnika by podszedł do np. krzaka w którym siedzimy, przeciągając nożem po gałązkach. (Byle nie za bardzo, bo któryś pierdyknie granatem w krzaka i po zawodach...) Jeśli jest na tyle blisko że to usłyszy - PODEJDZIE sprawdzić co się dzieje. Gdy jest już przy samym krzaku, wtedy trzeba szybko się do niego przysunąć i chlasnąć go majchrem raz i drugi tak, żeby nie zdążył wystrzelić... Potem można go wciągnąć w krzaki, żeby kumple nie widzieli gdzie zginął, LUB zostawić zwłoki na wabia - wtedy któryś z jego kompanów może zechcieć wzbogacić się tym, co delikwent ma w plecaku. A TO już - dzięki nam - na dobre mu nie wyjdzie... Naprawdę, jak dla mnie - ŚWIETNA zabawa... Brakuje mi w tej grze, wzorem z FarCry, możliwości odwracania - lub zwracania - uwagi przeciwnika, za pomocą rzuconego kamienia... Tu już z braku możliwości rzucenia kamieniem, musiałem użyć granatu. Z tym, że rzucony granat miał za zadanie JEDYNIE zwrócenie uwagi przeciwnika na to że COŚ SIĘ DZIEJE i sprowokowanie go do przeszukania terenu. A wtedy my, wykorzystujemy moment by wejść niepostrzeżenie do obiektu, lub wyeliminować najbliższego, nie spodziewającego się niczego, przeciwnika... W budynku, można zwrócić uwagę przeciwnika, przeciągając nożem np. po ścianie... TEŻ ktoś przyjdzie sprawdzić co się dzieje... Na swoją zgubę...
Mnóstwo zabawy, emocji i satysfakcji po wyrżnięciu przeciwników i wyjściu cało... Ale zapewniam - NIE JEST to proste... Można też wykorzystywać pobliskie mutanty. Pokazać się im i gdy zaczynają szarżować - wbiec na teren zajęty przez przeciwników, chowając się tam gdzieś natychmiast. Wtedy przeciwnicy zajmą się mutantami a te z kolei - mocno przetrzebią ich szeregi, ułatwiając nam zadanie... Pomysłowość ma tu wielkie pole do popisu...
Trochę się rozpisałem... W każdym razie POLECAM wszystkim miłośnikom skradanek do przejścia gry BEZ broni palnej. Tu, najgroźniejszym przeciwnikiem jest już tylko Burer, Poltergeist i oczywiście Kontroler. Ale i z nimi MOŻNA sobie poradzić... Gorzej, gdy jest ich całe stado, wtedy już trzeba pomóc sobie granatem...
Żeby móc używać noży, trzeba sobie co nieco zmienić w plikach.
Wyszukujemy plik "w_knife - LTX" w folderze : "gamedata/configs/weapons", otwieramy go notatnikiem, następnie wyszukujemy linijkę : "fire_dispersion_base = 0.5" - tu, zmieniamy sobie celność uderzenia i wpisujemy sobie NIŻSZĄ liczbę. Czym NIŻSZA liczba - tym większa celność. Można zacząć od - powiedzmy - "0,05" lub "0,01" Jeśli okaże się za mało - można sobie potem poprawić na jeszcze niższą liczbę, jaka tam komu pasuje żeby był zadowolony.
Następnie wyszukujemy linijkę : "hit_power = 0.205, 0.205, 0.205, 0.205" - tu zmieniamy siłę uderzenia - i tu z kolei ZWIĘKSZAMY liczbę. Każde 0,205, zmieniamy na np. 2,5 - jeśli będzie za mało, potem można poprawić, żeby uzyskać optymalną siłę uderzenia.
To samo robimy w linijce : "hit_power_2 = 0.425, 0.425, 0.425, 0.425" - która odpowiada za za drugi tryb ciosu, (prawym przyciskiem myszki).
Następnie wyszukujemy linijkę : "fire_distance = 3.80 ;1.9" - tu z kolei mamy zasięg machnięcia nożem. Zmieniamy sobie odpowiednio do własnego wyobrażenia obie liczby, jednak NIE PRZESADZAMY - żeby potem nie wyszło, że machnąwszy majchrem, wypruliśmy komuś flaki z odległości kilometra, czego nie dokonamy tu NAWET snajperką... Więc umiar i zdrowy rozsądek przede wszystkim...
Dobrze jest skopiować sobie oryginalny plik "w_knife - LTX" gdzieś w inne miejsce "na wszelki wypadek" gdyby coś nam się pomyliło przy zmianie wpisu, np. na inny dysk.
Nie wiem jak taka zmiana zapisu w plikach odbywa się w Viście, lub w Win-7. W XP - można zmienić zapis w pliku i po prostu kliknąć "Zapisz" i po wszystkim. Teraz mam Win-8 i tu, trzeba PRZENIEŚĆ plik z gry z "gamedata/configs/weapons" w jakieś inne miejsce na dysku, tam go skopiować - oryginał zostawić sobie "na wszelki wypadek" a w kopii zmienić wpisy, zapisać i dopiero przenieść zmieniony już plik na swoje miejsce do gamedaty... Nie wiem czemu, ale w Ósemce po prostu tak jest, że nie pozwoli zmienić niczego w plikach w samej grze. Trzeba go przenieść, zmienić, zapisać i dopiero wrzucić go spowrotem na swoje miejsce. Zmiana wpisu nie powoduje potem wylotów na pulpit, więc bez obaw.
Jeśli ktoś chciałby spróbować swoich sił w grze BEZ broni palnej - polecam. Emocje gwarantowane. Ale uprzedzam - NIE JEST to łatwe. Nóż radzi sobie również z mutantami, ale trzeba się trochę nagimnastykować. Czekanie do ostatniej chwili gdy bydlę szarżuje, potem w ostatniej chwili cios, błyskawiczny odskok w bok i od razu w tył zwrot, pogonić bydlaka i zaszlachtować. Ile razy będziemy go chlastać - to już zależy od tego, jaką siłę uderzenia wpiszemy sobie w pliku. Oczywiście w pewnych sytuacjach po prostu MUSIMY użyć broni palnej, np. podczas misji w Prypeci, gdy idziemy z wojakami do szpitala, zdobyć tajemniczą broń od Monolitu. Tu, już wiadomo, że nie ściągniemy gościa z dachu za pomocą noża. Ale na większą część gry, nóż z powodzeniem nam wystarczy.
Może trochę za bardzo się rozpisałem, ale nie każdy jest informatykiem, (ja też nie jestem) i chciałem napisać to jakoś tak przystępnie dla tych, którzy tak jak i ja, mają niewielkie pojęcie o zapisach w plikach gry.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO w Nowym Roku...

Uwagi moderatora:

Chryste Panie, akysz szatanie! Post do poprawy albo egzorcyzmy!- ati
Smok
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2011, 18:49
Ostatnio był: 17 Sie 2014, 19:02
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Smok w 01 Sty 2014, 22:39

Pytanie do moderatora - można trochę jaśniej ??? Bo nie bardzo wiem o co konkretnie chodzi... Coś nie tak z moim postem ???
Smok
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2011, 18:49
Ostatnio był: 17 Sie 2014, 19:02
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez Trikster w 02 Sty 2014, 10:51

69Gregori:
Przeinstaluj moda.

Adam:
Niestety nie mam pojęcia, co może być nie tak, więc pozostaje jedna uniwersalna opcja: przeinstaluj moda. :)
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 22:18
Kozaki: 188

Postprzez Danjou w 02 Sty 2014, 12:41

Dobra to znowu ja z innej beczki. Gram snajperem a obsługę karabinu snajperskiego mam na średnim poziomie. To samo obrzyny itp. Natomiast jakieś karabiny maszynowe typu kałach z podnóżkami, mam na dobrym poziomie. Jakbym grał szturmowcem. Błąd tłumaczenia czy coś innego?
Danjou
Kot

Dołączenie: 26 Gru 2013, 12:44
Ostatnio był: 30 Sty 2014, 00:24
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Ashenmoor666 w 02 Sty 2014, 14:56

Zmień klasę na recona i ponownie na snajpera (nowa gra).
"I didn't come to play. I came to win."
Awatar użytkownika
Ashenmoor666
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2010, 10:06
Ostatnio był: 21 Gru 2016, 17:44
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 9

Re: Odp: [MISERY]

Postprzez Danjou w 02 Sty 2014, 17:51

Ashenmoor666 napisał(a):Zmień klasę na recona i ponownie na snajpera (nowa gra).

W sensie zacząć grać od nowa? Znowu? Najwyżej będę edytował pliki. Nie chcę mi się zaczynać po raz 4.
Danjou
Kot

Postprzez zerohunter w 02 Sty 2014, 20:47

Mod grywalny dla kogoś kto ze Stalkerem miał przelotny kontakt? Wiem że się da modyfikować pliki gry żeby sobie pomóc;p
zerohunter
Kot

Dołączenie: 03 Mar 2013, 13:18
Ostatnio był: 06 Lip 2014, 18:22

Postprzez Ashenmoor666 w 03 Sty 2014, 00:50

Tak zacząć grę od nowa :/ Sam miałem taki problem ale pokapowałem się po minucie gry ze coś jest nie tak.
"I didn't come to play. I came to win."
Awatar użytkownika
Ashenmoor666
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2010, 10:06
Ostatnio był: 21 Gru 2016, 17:44
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 9

Re: Odp: [MISERY]

Postprzez Danjou w 03 Sty 2014, 01:42

Ashenmoor666 napisał(a):Tak zacząć grę od nowa :/ Sam miałem taki problem ale pokapowałem się po minucie gry ze coś jest nie tak.

Nie ma takiej opcji. Najwyżej będę zmieniał pliki/podmieniał wartości. Właśnie wszedłem do Janowa. Jak poszedłem na zwiady, to zaczęły mnie ścigać 2 pseudogiganty. Widziałem że tam są bo wcześniej zabiły z 5 npcòw. Zużyłem wszystkie 2 granaty i oba magazynki do sajgi, żeby je zabić.

Ktoś wyżej pytał czy mod dla nowych. Imho średnio. Za trudny, ale go wow. Może się nie zrazisz.
Danjou
Kot

Postprzez Ranger801 w 03 Sty 2014, 15:18

Pytanie mam takie jak kiedyś, w sprawie muzyki w radiu, wchodzimy do gamedata\sounds\music\radio\02_radiomix.ogg najpierw jest myzyka po rosyjsku, potem szumy, a dalej muzyka po angielsku. Jak nazywa się ten utwór po angielsku?
Ranger801
Łowca

Dołączenie: 22 Wrz 2012, 11:57
Ostatnio był: 28 Sie 2016, 16:12
Miejscowość: Miejsce zamieszkania nieznane
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 94

Postprzez Danjou w 03 Sty 2014, 19:14

@Trikster da się zmienić statystyki postaci w trakcie gry? Tak jak pisałem wyżej, mój snajper okazał się zwiadowcą. Nie bardzo mam ochotę zaczynać od nowa, a snajper bardziej mi odpowiada. Podmiana plików class nic nie dała.
Danjou
Kot

Postprzez WowanBardzoZły w 03 Sty 2014, 19:25

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : !m_error_code
[error]Function      : raii_guard::~raii_guard
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrServerEntities\script_storage.cpp
[error]Line          : 748
[error]Description   : ....a.l.k.e.r. - zew prypeci\gamedata\scripts\_g.script:582: attempt to index global 'sound_theme' (a nil value)

stack trace:

0023:69737365 nvd3dum.dll

Podczas spacerowania po Prypeci. Wywala co jakieś 5-10 min. Ocb?

PS: na końcu, podczas ewakuacji nie da się wsiąść do helikopterów. Zawsze wyskakuje info, że odlecieli beze mnie mimo, że wszyscy w koło nie żyją a ja stoję przy czoperach. Też tak macie?
Dobra, a teraz wyskakuj z kasy, tylko tak bym ręce twoje widział. No już! Żywo!
Awatar użytkownika
WowanBardzoZły
Stalker

Dołączenie: 17 Sie 2013, 09:50
Ostatnio był: 28 Lis 2014, 19:31
Miejscowość: Kielce
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum