lukass napisał(a):Jak podniosłem go więcej to w całkowicie ciemnych korytarzach gdzie światło nie dociera było jasno jak w dzień.
A mógłbyś udostępnić plik indoor_ambient lub gotowe wartości dla uzyskania takiej jasności, o jakiej mówisz ?
lukass napisał(a):ad1. dobry pomysł i obstawiałbym za cyklem 3-6 godzin. 6-12 to chyba zbyt mała rotacja.
.....
ad.4 czy jest możliwość zrobienia mgły, którą "możnaby nożem kroić". Mówię o mgle ograniczającej widocznośc do kilku metrów i bardzo gęstej. Jeśli jest oparta na jakimś modelu cząseczek to chyba nie powinno być z tym problemu ?
Przemek77 napisał(a):lukass napisał(a):ad.4 czy jest możliwość zrobienia mgły, którą "możnaby nożem kroić". Mówię o mgle ograniczającej widocznośc do kilku metrów i bardzo gęstej. Jeśli jest oparta na jakimś modelu cząseczek to chyba nie powinno być z tym problemu ?
Dobry pomysł. Mgła jest do zrealizowania - widzieliśmy ja choćby w modzie ABC Inferno.
Przemek77 napisał(a):Osobiście bym Tobie - Cromm Cruac - radził popracować jeszcze nad pogodą - bo jeszcze sią zdarza sytuacja rodzaju burza z piorunami a na niebie kilka rachitycznych cummulusów....
lukass napisał(a):A z Prypeci możnaby zrobić wietrzne miasto - można jakoś drastycznie zwiększyć siłę wiatru ? Czy wogóle można nią manipulować ?
lukass napisał(a):Jeszcze odnośnie opadów - można zamienić cząsteczki deszczu w śnieg albo grad ?
lukass napisał(a):A jak juz jestem przy deszczu - jak na skażony teren, to trochę brakuje radioaktywnego opadu w postaci np. kwaśnego deszczu (żółtego znaczy). Wiem, że co innego leży u podłoża takiego opadu, ale w skażonej strefie taki kapuśnak byłby w "sam raz" (czerwony to już chyba byłaby przesada !?).
lukass napisał(a):Kolor deszczu już sobie zmieniłem, delikatnie, ledwo zauważalnie, w teksturze oczywiście, więc wygląda jak.... lecący z nieba tetris![]()
Tylko z mgłą nie mogę sobie poradzić. Próbowałem np. z "GravityBuoyancy", żeby "osiadła" ale nic się nie zmienia.
Zwiększam liczę emiterów, grzebię w samych emiterach mgły i nic, nie mogę jej rozmnożyć tak, żeby pokryła większy obszar.
Z tym wiatrem też nic nie idzie zrobić.
lukass napisał(a):jest taka anomalia (anty)grawitacyjna. Ciekaw jestem czy można by ją drastycznie powiększyć i wprawić w ciągły ruch, nie tylko kiedy coś w nią wdepnie - taka namiastka tornada.
lukass napisał(a):Dokładnie, właśnie w katalogu fog grzebałem... i już nie będę.
Zmieniłem sobie teraz w default_typpogody.ltx i działa.
Ciekaw jestem czy są jeszcze gdzieś w innych plikach parametry, które mają wpływ na mgłę, np. ten na którym najbardziej mi zależy, czyli wysokość mgły(czy można to wogóle zmanipulować?).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości