Dark side of the EarthOpis:Celem moda jest zrobienie z Zony ponurego miejsca. Czy mu to wychodzi, oceńcie sami
Mod dodaje większe lub mniejsze zmiany w rozgrywce. Przerobione zostały bronie, dodano kilka nowych, dodano nowy A-Life. Dużo nowych tekstur. Kilka nowych cykli pogodowych. Nowe dźwięki otoczenia, broni, nowa (stara

) dynamiczna muzyka. Jest to po prostu drobny mod usprawniający rozgrywkę nie dodając jednocześnie nowych misji, fabuły, tekstur wysokiej rozdzielczości itp. Gra z nim ma być przyjemna, a nie męcząca.
Zmiany:-Przeważa brzydka pogoda, ponura, bardzo rzadko ładnie
-Nowe tekstury (broni, budynków, otoczenia itp.)
-Nowe parametry broni (szczególnie obrażenia)
-Nowe dźwięki
-Zastąpiono oryginalną dynamiczną muzykę tą z Czystego Nieba
-Nowy A-Life - stalkerzy pomagają nam w walce itp. ogólnie lepiej sobie radzą
-Słabsze mutanty
-Nowy HUD
-Nowe cykle pogodowe: mgła, gęsta mgła, burza
-Kwaśne deszcze i inne rzeczy z AtmosFear 3
-Możemy dostosować Atmos Fear za pomocą ustawień AF dostępnych w menu podczas gry, lecz każdy cykl pogodowy jest identyczny, czyli dużo mgły i burz, a mało ładnej pogody. Czyli nic nie da zmiana w Zatonie z Deszczowo na Ładnie. A resztę, czyli kwaśne deszcze można wyłączyć.
-Nowe odmiany niektórych broni, np. Stary M1911, Stary AK74, Stary Winchester1300, Ratunkowy Colt (M1911)
Instalacja:Rozpakuj archiwum i folder 'gamedata' wklej do folderu z grą.
W "fsgame.ltx zmień $game_data$ = false| true|"
na "$game_data$ = true| true| "
Zrób kopię zapasową folderu
bin i wrzuć folder
bin z archiwum do katalogu z grą i potwierdź zamianę.
Szczegóły w readme - przeczytać, bo jest tam informacja o user.ltx!!!
Nowa gra wymagana! Działa na wersji 1.6.02Download:DSOTE v3.3 EU finalPatch v3.4EUPatch v3.4aPo otworzeniu archiwum połapiecie się, co i jak
Wymagania:Teoretycznie powinna wystarczyć ZALECANA konfiguracja czystego Zewu Prypeci, ale ze względu na wiele tekstur może być wymagany lepszy sprzęt - u mnie (specyfikacja w podpisie) śmiga ładnie.
Mody użyte:Ze względu na poziomy wykorzystania różnych modów, podam tylko te ważniejsze:
-Massive Simulation Overhaul
-COP Complete (tekstury, modele i dźwięki)
-Atmos Fear 3
-Absolute Nature
-Absolute Structures
podziękowania także dla autorów innych modów, które dodałem lub na których się wzorowałem.
Screeny:Nowe bronie zostały usunięte, ponieważ nie mogę się skontaktować z ich autorami. Nowe bronie przedstawione na zdjęciach nie występują w modyfikacji.