Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu. Lokalizacja logów: Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs
Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].
Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.
Siema, mam pewien problem ponieważ ostatnio kupiłem stalkera cop na steam, pobrałem, wszystko ładnie pięknie ale gdy klikam rozpocznij grę, mam lekką ścinę a potem odpala się ładowanie które trwa około 10 min, po czym gra i tak się wyłącza. W logach nic niema ale w lokalizacji %APPDATA% znalazłem bardzo ciekawy plik, zwany raportem z silnika. Oto on:
To co dałeś, to jest właśnie log, o którym mowa w pomarańczu u góry, być może u ciebie zapisuje się on w nieco innym miejscu. W logu istotne jest to, co masz na końcu, czyli:
[error]Expression : xml_doc.NavigateToNode(path,index) [error]Function : CUIXmlInit::InitWindow [error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrGame\ui\UIXmlInit.cpp [error]Line : 80 [error]Description : XML node not found [error]Argument 0 : wpn_crosshair_red [error]Argument 1 : ui\scopes_16.xml
Z tego błędu można wyczytać bardzo dużo - dorzuciłeś sobie jakiegoś moda, który dodaje nową broń lub bronie, z których któraś korzysta z siatki celowniczej o nazwie wpn_crosshair_red, jednocześnie nie dodając wpisu o tej siatce w pliku configs/ui/scopes_16.xml. Żeby to naprawić musisz albo uzupełnić plik scopes_16.xml o wpisy nowych siatek (bo jak dodałeś więcej broni, to tych nowych siatek może być też więcej, wywaliło w logu pierwszą z brzegu), albo w konfigach nowych broni zmienić wpisy siatek na standardowe, czyli np. wpn_crosshair_red na wpn_crosshair - ale wtedy siatki nie będą tak zróżnicowane.
Skasuj folder gamedata z folderu z grą. Ale to są podstawowe rzeczy, odrobina wysiłku i znalazłbyś rozwiązanie swojego problemu na forum, nie musiałbyś pisać postów, które niestety są świadectwem twojej ignorancji.
Ingorantem nie jestem... Nie wyrażaj opinii na temat ludzi których znasz z jednego posta. Dla twojej informacji napisałem wcześniej że robiłem reinstalki co jest równe z usunięciem tego folderu. Teraz patrząc na twój punkt widzenia to ty jesteś ignorantem :)
No nie wiem, przyjacielu, czy takie równe. Usuwając samą grę, na dysku, w wybranej wcześniej lokalizacji, pozostaje nadal folder gamedata - przecież tworzysz go sam, nie jest integralną częścią gry. Jeśli, faktycznie, wymazałeś ręcznie wszystkie pozostałości gry i modów, to nie mam więcej uwag, bo na modowaniu się zwyczajnie nie znam. Jednak w innym wypadku, przejrzyj folder z grą raz jeszcze.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
Głupia nam się wywiązuje dyskusja, ale jak byś nie był ignorantem/jak byś miał podstawową wiedzę o używaniu modów do Stalkera, to byś wiedział, że: 1. reinstal gry nie jest równoznaczny z usunięciem dodanego folderu gamedata, 2. taki błąd, jak ten z twojego loga, może być spowodowany tylko działaniem modyfikacji - a więc folder gamedata musiał być w folderze z grą - więc jak to się ma do twoich reinstalacji rzekomo go usuwających ?
A poza tym to nie ma się co obrażać i unosić. Na twój problem radę znalazłoby pewnie z 50% forumowiczów, jak nie więcej, ale oprócz mnie jakoś nikt się nie garnął do napisania odpowiedzi. A to dlatego, że nie jest tu mile widziane, gdy pytasz mając już tak naprawdę daną odpowiedź, której jednak nie chce ci się odnaleźć.
Tak jak napisałeś, koniec tej rozmowy bo wychodzimy z tematu. Wszystko usunięte ręcznie, dla sprawdzenia zrobiłem dodatkowe czyszczenie, pobrałem kolejny raz z steam, gra nadal się ładuje jakbym miał 256mb ramu, w dodatku nie ma teraz żadnych logów. Odczekałem aż się załaduje, gra się załadowała po czym wyłączyła, brak logów. Jakieś pomysły?
Ps. Nie jestem leniwy, nawet nie wiesz jak długo szukałem jak to naprawić, problem w tym że nie mogłem tego znaleźć, dlatego napisałem tutaj, ale tak jak mówiłem skończmy tą rozmowę
Mody mogą wydłużać czas ładowania i to znacznie. Jeśli zaistalujesz moda, który zwiększa rozmiar tekstur, dodaje nowe tekstury, nowe bronie, modele itp to nie ma bata, gra będzie się ładować długo. Log, który podałeś wskazuje jednak na błąd przy instalacji jednego z modów (Absolute Scopes?) więc długi czas ładowania i wylot nie są powiązane.
Czy gra ładuje się tak długo również bez modów (zaraz po instalacji)?
"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Z tego co rozumiem to odinstalowałeś grę, zainstalowałeś nową ze steam i takie skutki.
To ja proponuję tak:
1 - odinstalować grę (tak jeszcze raz) 2 - usunąć wszystkie katalogi i inne pozostałości związane z grą ręcznie (łącznie z saveami i innymi które lubią sobie "zostać") 3 - zrestartować system 4 - przeskanować rejestr jakimś programikiem do czyszczenia np. ccleaner 5 - uruchomić system ponownie i dopiero wtedy zainstalować grę, ale nie w katalogu który gra sobie tworzy domyślnie, tylko np. na dysku d:\
Witam, Mam problem z Zewem Prypeci, gra strasznie długo zapisuje/wczytuje gry (około 5-10 min wczytywanie, 1-3 szybki zapis). Gra jest oryginalna, zainstalowałem patch 1.6.02 jednak to nic nie daje , próbowałem przeinstalowywać gre ale i to nie działa. Posiadam Windows 7 64 bit, procesor AMD II x4 840 3.20 GHz, 6 GB ramu, karta graficzna : Nividia GeForce Gtx 550 Ti więc to chyba nie może być wina sprzętu (wszystkie sterowniki zainstalowane) Prosze o pomoc, gdyż Stalker bardzo przypadł mi do gustu
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!