Stalker wyłącza mi komputer

Wszyscy bali się premiery kolejnej gry z serii Stalker. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na pytanie: co wpisać w tym cholernym opisie?
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.

Stalker wyłącza mi komputer

Postprzez megashooter w 09 Gru 2013, 15:49

Witam

Od momentu, kiedy pierwszy raz próbowałem zainstalować Complete Moda Smart Mod managerem co mniej więcej 5 minut S.T.A.L.K.E.R. CoP wyłącza mi komputer. Żadna inna czynność tego nie powoduje. Każdy inny stalker działa bez zarzutu nawet CS z tym modem. Jakieś podpowiedzi z jakich powodów tak się dzieje? Ja obstawiałbym przegrzanie, problem, w tym że ani komputer ani biurko nie są gorące do tego komputer stoi trochę nad biurkiem bo podłożyłem pod niego parę rzeczy dla lepszego chłodzenia. Jakieś podpowiedzi z jakich powodów tak się dzieje?
Awatar użytkownika
megashooter
Stalker

Dołączenie: 20 Cze 2012, 08:35
Ostatnio był: 29 Sie 2017, 13:21
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 12

Reklamy Google

Re: Stalker wyłącza mi komputer

Postprzez Gizbarus w 09 Gru 2013, 15:57

Cóż... Niezgodność sprzętowa? Miałem taką sytuację z grami działającymi na DX2 Engine na XP SP3, przy karcie graficznej Ati HD 4650. Ale to tylko moje gdybanie.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez megashooter w 09 Gru 2013, 16:23

Ale rzecz w tym, że przed próbą instalacji nic takiego się nie działo.
Awatar użytkownika
megashooter
Stalker

Postprzez KSU w 09 Gru 2013, 17:08

Pirat czy orginał?
Siczka na prezydenta!!!!

Sprzedam pancernik Bismarck z kolekcji Hachette do złożenia numery 1-140.
Awatar użytkownika
KSU
Tropiciel

Dołączenie: 16 Cze 2012, 19:02
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 12:30
Miejscowość: Fajniejsza niż Sovieta
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 25

Postprzez scigacz1975 w 09 Gru 2013, 18:30

KSU napisał(a):Pirat czy orginał?

A co to ma do rzeczy?

Jeżeli przed instalacją moda gra chodziła normalnie tzn że mod dorzuca coś co nadmiernie obciąża jakiś podzespół. I może to być najzwyklejszy "out of memory" tyle że bez loga.
Zacznij od tego - viewtopic.php?p=165327&sid=38c84e1e2f08d113a52f027bbe5febe6#p165327

potem zmniejsz ustawienia grafiki i pogrzeb w tym - http://www.stalkeruniverse.home.pl/inde ... opic=323.0
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 15 Mar 2025, 23:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez megashooter w 09 Gru 2013, 18:34

Właśnie tu leży kruczek pogrzebany. Gdy instalowałem tego moda nic się nie działo i gra była nadal w podstawce, ale nie jestem pewien, czy na pewno jakiś element moda się nie zainstalował. Poza tym mam jednak wrażenie, że to po prostu wina zapchanego wentylatora w lapku.

Kojarzycie tą cutscenkę jak Noe prowadzi nas do anomalii przestrzennej? Jest ona dość zasobożerna i zawsze to na niej wszystko padało. Postanowiłem nie iść tym razem do Noego tylko do tartaku, i okazało się,że komputer działał mi jakieś 5 razy dłużej, bo zamiast 5 min aż ok 25 :D :facepalm: . Jeszcze zauważyłem, że jak gram w CoP to wentylator dużo głośniej pracuje. Podsumowując:
-komputer po prostu się przegrzewa,
-może to być proble z wentylacją,
-może to być out of memory spowodowane jakimiś nieusuniętymi fragmentami Complete'a.
Awatar użytkownika
megashooter
Stalker

Postprzez frosth w 09 Gru 2013, 18:53

A najprostszej rzeczy czyli odinstalowania wszystkiego i zainstalowania gry na nowo nie próbowałeś?
edit:
i zainstaluj sobie jakiś program od pokazywania temperatur CPU/GPU
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez megashooter w 09 Gru 2013, 22:20

Tak odinstalowywałem i to właściwie wyklucza istnienie jakichkolwiek pozostałości Complete.

Wystarczyło pogrzebać we właściwościach karty GPU (dzięki ścigacz, ale ja niestety mama Intela HD3000 więc jedyne co mogłem zmienić, a czego nie miałem wcześniej, to były tekstury ze zrównoważnego przestawiłem na wydajność) i zmienić rozdzielczość z 1366x768 na 1280x720 i śmiga.

Poza tym jak już zmierzę temperaturę i okaże się, że normalnie lapek nie powinien się tak grzać, to po prostu przedmucham mu sprężonym powietrzem wentylator, bo pewnie strasznie zakurzony jest. Dzięki wszystkim za rady, temat do zamknięcia
Awatar użytkownika
megashooter
Stalker

Postprzez scigacz1975 w 09 Gru 2013, 23:19

Jeżeli masz dostęp do jakiegoś serwisu gdzie robią lapki, to daj go do przeglądu - winą może być nie tylko kurz, ale i zacierający się wentylator, albo przegrzane termopady. A i pastę nową też by się pewnie przydało położyć.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 15 Mar 2025, 23:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez megashooter w 10 Gru 2013, 00:19

Masz rację. Zmierzyłem temperatury. Wyszło, że na 600x800 i przy najniższych możliwych ustawieniach grafiki CPU i GPU mają po 70 stopni C, tak więc teraz się nie dziwię że się wyłącza jeżeli w teorii nie powiino przekraczać 50. To pokazuje mi też, że chłodzenie w moim komputerze pada, bo kiedyś nie było z tym rzadnych problemów. Dziwi mnie tylko, że nie mam takich problemów z SoC i z CS, pomimo tego że na jednym mam OL 2.2, a na drugim Complete'a i w obydwa gram na max ustawieniach :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
megashooter
Stalker

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości