Problem z Kowalskim

Wszyscy bali się premiery kolejnej gry z serii Stalker. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na pytanie: co wpisać w tym cholernym opisie?
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.

Problem z Kowalskim

Postprzez Pułkownik Wódka w 27 Lip 2012, 18:14

Witam wszystkich.
Z racji niedawnej steamowej letniej wyprzedaży gier, zakupiłem stalkera zew prypeci i czyste niebo. Wszystko było fajnie, dopóki nie zdałem sobie sprawy, że wczorajszy wieczór jaki poświęciłem na zew Prypeci mogę sobie wsadzić.Dotarłem do Prypeci, zwiedziłem laboratorium X8, ale ten żołnierz Kowalski nie robi nic więcej prócz gapienia się. Coś czułem, że sytuacja zaczęła wyglądać podejrzanie kiedy zaraz po tej zasadzce monolitu, powróciłem z nieznaną bronią do tego dowódcy Kowalskiego, dochodzi do scenki z komunikatem przez radio, ze ktoś jest atakowany- powinna się zacząć misja pt. "Zaginiony oddział zwiadowczy". Ale nic z tego. Koleś coś tam krzyczy przez radio, a Kowalski opiera się o to swoje biurko i nawet nie raczy nic odpowiedzieć gościowi. Nie ma zwiechy, tak jakby gra czekała, aż coś powie, potem nagle wyrzuca mnie z tej scenki, obracam się, a Kowalski nadal dumnie się opiera o ten dziadowski kawał mebla i nic, nie da rady nawet do gościa zagadać.
Czytałem, że były z tym kolesiem różne problemy, ale grę mam aktualną (steam), odinstalowywałem ją, nic nie dało, próbowałem bez spolszczenia z lektorem, też nic nie dało, cofnąłem się do miejsca przed wyjściem do Prypeci, też nic... Szlak mnie trafi, panowie co robić? Drugi raz przechodzę tą grę( za pierwszym razem jej nie
przeszedłem, teraz wreszcie mam dość cierpliwości i chęci by to w końcu zrobić, ale ten bug mi to uniemożliwia.) Nie będę zaczynać od nowa całej gry, bo twórcy nie potrafili zrobić porządku z wątkiem głównym.
Korzystam z stalker call of pripyat complete, i absolute nature 3 oraz absolute structures- jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Pułkownik Wódka
Kot

Dołączenie: 27 Lip 2012, 17:49
Ostatnio był: 28 Lip 2012, 02:44
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Problem z Kowalskim

Postprzez kondotierfred w 27 Lip 2012, 18:24

Jeśli masz sawea z rozmowy z Kowalskim, po pozyskaniu gausa, posłuchaj tego jeszcze raz. A szczególnie zwróć uwagę na zdanie o pomocy znajomych stalkerów. To jest podpowiedź, co masz dalej robić. Gaus jest przecież zepsuty!
Ale nie pomijaj zadania z oddziałem zwiadowczym, bo jest istotny dla dalszej gry. Sprawdź dokładnie pawilon, którego bronią psy.
Reszta należy do Ciebie. Przyjemnej gry!
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2011, 21:31
Ostatnio był: 20 Cze 2023, 18:48
Kozaki: 25

Postprzez Pułkownik Wódka w 27 Lip 2012, 18:35

Właśnie problem jest taki, że po przesłuchaniu ich prośby o pomoc, widziałem na youtube, że kowalski powinien coś odpowiedzieć i dać mi znać, żebym poszukał, albo pojawi się jakieś polecenie w zadaniach żebym poszedł kogoś szukać, pomóc, a tu lipa.
Pułkownik Wódka
Kot

Postprzez kondotierfred w 27 Lip 2012, 19:43

Nie ma bezpośredniego polecenia, jest to zadanie na inteligencję gracza. Przeczytaj solucję do CoP na tym portalu, a dostaniesz wyjaśnienie. Masz dziurę w wykonanych zadaniach, więc gra Cię nie puszcza. Przeszukaj co się da w Prypeci, warto i potrzebne. I przede wszystkim, jak mogłeś wejść do laboratorium, bez wykonania pewnych wcześniejszych zadań ( trzeba wrócić do Zatonu )? Oddział zwiadowczy do zrobienia trochę później.
A modów nie znam, więc nie zabieram głosu.
Ostatnio edytowany przez kondotierfred, 28 Lip 2012, 00:29, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez Pułkownik Wódka w 27 Lip 2012, 20:30

Gra pozwoliła mi na ominięcie tej misji. Jako, że koleś nic nie powiedział to wziąłem się za naprawę tego karabinu. Został naprawiony przez tego żula na skadowsku.
Misja pt "Niezidentyfikowana broń", potem 3. szlajając się po prypeci (dziwiłem się, że Wano tam nie było, bo jak poprzednio przechodziłem grę to mi towarzyszył) Ale gra się spierniczyła pozwalając mi z pierwszej misji, przejść trzecią, w międzyczasie naprawić karabin gaussa i wejść do laboratorium. Przeczytałem na zagranicznych forach, że nie tylko mi się przytrafiła taka akcja, swoją drogą niesamowity, jest fakt, że gra mająca mieć otwartość w wykonywaniu zadań sama się pogubiła. Ominęła mnie też misja "Zaginiony wartownik", nie było mutanta w warzywniaku. I co jak co nie jestem ślepy i pojawia się polecenie, że trzeba ich odnaleźć- Zaginiony oddział zwiadowczy: znajdź drużynę, poniżej dowód:

http://www.youtube.com/watch?v=JZWArSwf ... 3F0BD8F64B

Ja już tego zadania nie dostałem, to leciałem dalej, ale gra się zaczęła gubić najwyraźniej, bo potem nie miałem podane co dalej na PDA, ale to teraz nie ważne.

- - -

Na stronie:
http://guides.gamepressure.com/stalkerc ... sp?ID=9008
pod 3. "Missing Recon Unit" wg zdjęcia na czuja poszukałem w grze lokacji tych kolesi i znalazłem ich, zatem gra załapała. Pojawiło się zadanie. Tak czy inaczej brak jakiejkolwiek wiadomości uważam za błąd, ale dzięki wielkie seniorfred za starania, możliwe, że bym już nie próbował, gdyby nie Ty. Może teraz gra raczy iść po kolei wg scenariusza i uda mi się ją skończyć. Dzięki.

Uwagi moderatora:

Nie pisz jednego posta pod drugim. - Wheeljack
Pułkownik Wódka
Kot

Postprzez kondotierfred w 28 Lip 2012, 01:14

Przejrzałem swoje sejvy i zadanie odszukania zwiadu jest zaraz po rozmowie z Kowalskim o naprawie gausa. Jak go wykonasz, to wskakuje to z księgarnią, a dalej już aż do naprawienia gausa i powrotu działasz sam. Nie miałeś na mapie zaznaczonego miejsca szukania zwiadu?
Ten moment w grze sprawia pewne trudności, ale nie jest to bug.
Filmik który załączyłeś, nie do końca jest dobry. Zanim poszło się do Zatonu, należało znaleźć jeszcze drugie narzędzia precyzyjne w Stacji Usługowej. Można obsłużyć wtedy obu mechaników Azota i Kardana.
Moja rada teraz, kiedy uzupełniłeś informacje jest taka. Powtórz grę od momentu kiedy wracasz do pralni ze zdobytym i uszkodzonym gausem. Porozmawiaj z Kowalskim i zrób zadanie ze zwiadem, księgarnię i poszukaj narzędzi. Jeśli chcesz, postrzelaj się w kinie, porcie i domu Jubilat ( nie będziesz później musiał przy wchodzeniu do X8). Następnie idź do Skadowska przez Janów. Daj narzędzia mechanikom i napraw gausa. Jeśli nie zrobiłeś coś z zadań zlecanych w Zatonie i Jupiterze, to je wykonaj. Wróć do Prypeci. Gary da Ci informację, a Kowalski pomoże z niej skorzystać. Chodzi o drugą kartę kodową do X8. Wtedy już gra da Ci resztę po kolei. Coś musiałeś nie po kolei zrobić, stąd ten milczący Kowalski. Przypuszczam, że poszedłeś do Kardana bez poszukania zwiadu.
A Wano I Zulus ( jeśli przeżył ) nie chcą z Tobą działać, jak dowiedzieli się kim jesteś, przy wyjściu z tuneli.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez Pułkownik Wódka w 28 Lip 2012, 02:43

Wszystko jest już w porządku, właśnie skończyłem grę. Szkoda, że nie mogłem pokazać tego bugu, bo był to definitywnie bug. Po prostu koleś opierał się o biurko z 10, 15 sekund i nic nie mówił-zero reakcji( tu się nie mogłem zgubić, bo zrobiłem tylko pierwszą misję z zasadzka monolitu i tyle), a potem mnie wyrzucało (nagle byłem obrócony do niego plecami, więc z powrotem się obracałem w jego stronę i ani do niego zagadać, ani nic, cały czas się opierał o biurko). Tak jakby skrypt nie działał, nie było jego kwestii, więc nie przydzielano mi zadania. Dopiero jak poszedłem na czuja, przy pomocy tego zdjęcia, o którym wspomniałem, gra ruszyła, wszystko poleciało po kolei i bez problemu.
Niemniej jednak jeszcze raz dzięki za pomoc i chęci.
Pułkownik Wódka
Kot

Postprzez kondotierfred w 28 Lip 2012, 18:49

A jaki problem, sprawdzić to, wgrywając zapis po uzyskaniu gausa i wrócić do pralni. Tuż przed pralnią usłyszysz kowalskiego, który chce z tobą porozmawiać. Idź wtedy do niego.
Tylko takie rozwiązanie może dać odpowiedź, bug czy przeoczenie. Teraz kiedy skończyłeś grę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby to sprawdzić. A będzie satysfakcja z rozwikłania problemu.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości